Δελτίο Τύπου από την Πανελλαδική Σύσκεψη Αγώνα ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ Δευτέρα 3/10/22

Πραγματοποιήθηκε στις 3/10/22 σύσκεψη αγώνα συντονισμού εκπαιδευτικών σωματείων από όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα συμμετείχαν με αποφάσεις οι ΣΕΠΕ «Αθηνά», Α΄ Αθηνών, Αιγάλεω, «Αριστοτέλης», «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», Ζ΄ Θεσσαλονίκης, «Κ. Σωτηρίου», Νήσων Αργοσαρωνικού, «Περικλής» και οι ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Β΄ Αθήνας, Β΄ Έβρου, Γ΄ Δυτ. Αττικής, Γ΄ Θεσσαλονίκης, Ε΄ Θεσσαλονίκης, Ε΄ Αθήνας, Ικαρίας-Φούρνων, Χανίων.

Επιπλέον, ως παρατηρητές, συμμετείχαν οι ΣΕΠΕ Ζακύνθου και οι ΕΛΜΕ Α΄ Θεσσαλονίκης, Πειραιά.

Τα εκπαιδευτικά σωματεία και οι συνάδελφοι-ισσες που τοποθετήθηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης μετέφεραν τις εκτιμήσεις τους για το σύνολο των ζητημάτων. Συγκεκριμένα:

  1. Οι εκπαιδευτικοί, όπως και ολόκληρος ο λαός, βρισκόμαστε αντιμέτωποι/ες με τη βαθιά ταξική επίθεση της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα. Το κύμα ακρίβειας και πληθωρισμού στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια, σε συνδυασμό με την ανεργία και τον πόλεμο, δημιουργούν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) αλλά και σε βασικά προϊόντα διατροφής και κοινωνικά αγαθά λεηλατούν το πενιχρό λαϊκό εισόδημα, τα οποία μαζί με τους καθηλωμένους μισθούς πείνας, την ελαστική εργασία, την ανεργία, βυθίζουν όλους/όλες σε καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης φτώχειας. Κοινωνικές δομές και υπηρεσίες διαλύονται και ιδιωτικοποιούνται, δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, ξεπουλιούνται για να αποτελέσουν νέες πηγές κερδοφορίας, κι από την άλλη η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική της προσπαθεί να ξεγελάσει με κουπόνια ελεημοσύνης, που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη και με τα οποία απλώς επιδοτεί με δημόσιο χρήμα τους μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας, των σουπερμάρκετ, των πετρελαίων για να διαιωνίζουν την κερδοφορία τους εις βάρος μας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά οι συναδέλφισσες και συνάδελφοί μας αναπληρωτ(ρι)ές και νεοδιόριστοι/ες, οι οποίοι/ες παραμένουν σε πολλές περιοχές ακόμη απλήρωτοι/ες, την ώρα που κλήθηκαν να βρουν νέο σπίτι (νοίκια, ρεύμα κλπ), μετακινούνται καθημερινά, καθιστώντας το ζήτημα της επιβίωσης τους εκρηκτικό.
  2. Αναδείχθηκε ο τεράστιος κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης και επέκτασης του πολέμου, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Τα στρατόπεδα των οικονομικών κέντρων ανασυντάσσονται και τα ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ Ρωσία-Κίνα, για νέες σφαίρες επιρροής και για απόκτηση ενεργειακών πηγών, δρόμων και αγορών, εντείνουν την κούρσα των πολεμικών εξοπλισμών με θύματα λαούς και εργατικά δικαιώματα. Η εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια φέρνει τον πόλεμο πιο κοντά στην περιοχή και στερεί από τη δυνατότητα να ζήσουμε εμείς, κατασπαταλώντας τεράστιο κόστος σε εξοπλιστικά προγράμματα, την  στιγμή που διαλύεται η υγεία, η παιδεία, κάθε έννοια δαπανών για λαϊκές-κοινωνικές ανάγκες και επεκτείνεται η φτώχεια στους λαούς.
  3. Γίνεται ολοένα πιο ξεκάθαρο ότι η μαζική φτώχεια και η εξαθλίωση συμπληρώνονται από τον αυταρχισμό, την κατακρεούργηση βασικών κοινωνικών/εργασιακών δικαιωμάτων και αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Από τη βίαιη καταστολή των φοιτητικών κινητοποίησεων ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, το χτύπημα των απεργών και τις απολύσεις στον απεργιακό αγώνα διαρκείας στη «Μαλαματίνα» μέχρι τις κινητοποιήσεις κατοίκων σε γειτονιές για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, η κυβέρνηση συνεχίζει να απαντάει με βία και καταστολή απέναντι σε όποιον διεκδικεί.
  4. Στο στόχαστρο και κάθε συνδικαλιστική δράση με την εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη που επιδιώκει να καταστείλει τους αγώνες και να βάλει στο γύψο τα συνδικάτα. Δηλώθηκε η συνέχιση και η ένταση του αγώνα για το πραγματικό μπλοκάρισμά των διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη για ηλεκτρονικές εκλογές, καταγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ κλπ. Τα σωματεία που συμμετείχαν στη σύσκεψη δήλωσαν ότι δε θα νομιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια καλώντας τους/τις εκπαιδευτικούς σε αποχή από τις διαδικασίες.
  5. Παράλληλα, η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ συνεχίζουν το σφυροκόπημα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, με το ΥΠΑΙΘ να έχει ως μοναδική προτεραιότητα να προχωρήσει την αντιδραστική μετάλλαξη του Δημόσιου Σχολείου. Ένα σχολείο πλήρως υποταγμένο στις ανάγκες της αγοράς, ένα σχολείο επιχείρηση, φτηνό, ευέλικτο, αυταρχικό, των δεξιοτήτων, της κατακερματισμένης γνώσης και πληροφορίας, με τεράστια κενά εκπαιδευτικών, με συγχωνεύσεις-κλείσιμο τμημάτων και απ’ ευθείας παρέμβαση στο περιεχόμενο της διδασκαλίας και νέα αντιδραστικά αναλυτικά προγράμματα. Η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης αλλάζει ριζικά προς το χειρότερο το DNA του Δημόσιου Σχολείου, πολλαπλασιάζει και εντείνει τους ταξικούς φραγμούς. Το εκπαιδευτικό κίνημα μαζί με γονείς και μαθητ(ρι)ες καλείται να οργανώσει έγκαιρα τον αγώνα ενάντια στην «Τράπεζα Θεμάτων», τις εξετάσεις «PISA», την ΕΒΕ κ.ά.

H μάχη ενάντια στην αξιολόγηση συνεχίζεται! Δε θα επιτρέψουμε την εμπορευματοποίηση του δημόσιου σχολείου, την αξιολόγηση και την πειθάρχηση, που το μετατρέπει σε πεδίο ανταγωνισμού, γενικεύει τις μορφωτικές ανισότητες, απαξιώνει τον εκπαιδευτικό

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΜΕΝΤΟΡΕΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ

Η εκπαίδευση συνεχίζει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ με στόχο να προχωρήσει το μοντέλο του επιχειρηματικού σχολείου του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, με εργαλείο την αξιολόγηση και την αντιδραστική «αυτονομία» της σχολικής μονάδας. Παρ’ όλες τις αντιδράσεις, την προηγούμενη χρονιά απέναντι στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση επιμένουν στην εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών νόμων 4692/2020 και 4823/2021.

Σε συνέχεια της προσπάθειας επιβολής της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας που μεταφέρει τις ευθύνες για τα προβλήματα του σχολείου και την χρηματοδότησή του στους γονείς και τους μαθητές, που διαμορφώνει το σχολείο των αποκλεισμών και της κατηγοριοποίησης, της αμάθειας, της παιδαγωγικής ασφυξίας και της χειραγώγησης εκπαιδευτικών, το ΥΠΑΙΘ επιχειρεί να υλοποιήσει την εφαρμογή νέων ιεραρχικών δομών μέσα στα σχολεία (μέντορες/συντονιστές κ.λπ.). Η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. και συνολικά της Κυβέρνησης δεν είναι η δήθεν ποιοτική αναβάθμιση των σχολείων, αλλά η διαμόρφωση ενός ενδοσχολικού δικτύου καθοδήγησης, ελέγχου και εποπτείας, ενός ιεραρχικού θεσμικού πλαισίου ατομικής αξιολόγησης, η υποβάθμιση του συλλόγου διδασκόντων και η ενίσχυση των μονοπρόσωπων οργάνων, η εντατικοποίηση της γραφειοκρατίας, η εμπέδωση κλίματος φόβου, η διαμόρφωση ενός μοντέλου διοικητικής ιεραρχίας πρόθυμων να υλοποιήσουν άκριτα εκπαιδευτικές πολιτικές που βρίσκονται έξω και μακριά από την υπηρέτηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου και την διασφάλιση των εργασιακών κεκτημένων των εκπαιδευτικών.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που δίνουν τη μάχη ενάντια στον ορισμό μεντόρων/συντονιστών. Μπροστά στο μαζικό κύμα συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην Απεργία-Αποχή που έχει κηρύξει η ΔΟΕ, το Υπουργείο Παιδείας πατώντας στον νόμο Χατζηδάκη, έσυρε για ακόμη μια φορά μια απεργία των εκπαιδευτικών στα δικαστήρια, κρίνοντας την παράνομη. Η Κεραμέως δεν κατάφερε να βρει τους πρόθυμους που αναζητούσε στα σχολεία! Η προσφυγή της στα δικαστήρια δείχνει για ακόμα μια φορά την αδυναμία της να αποδεχτεί την ήττα της! Συνεχίζουμε τη συλλογή υπογραφών καθώς μετά την αυταρχική παρέμβαση της Κεραμέως, η ΑΔΕΔΥ κήρυξε νέα απεργία αποχή καλύπτοντας τους απεργούς εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας.

Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις των 22 ΕΛΜΕ που έχουν κηρύξει απεργία αποχή καλώντας τους εκπαιδευτικούς να δώσουν τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, κόντρα στην υποταγή, τις ασαφείς και έωλες «αποφάσεις» της ΟΛΜΕ η οποία άφησε ολοκληρωτικά χωρίς σχέδιο και απόφαση τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες της Δευτεροβάθμιας. Μέχρι στιγμής έχουν κηρύξει απεργία αποχή οι παρακάτω ΕΛΜΕ: Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ΕΛΜΕ Ικαρία, ΕΛΜΕ Πειραιά, ΕΛΜΕ Σάμου, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων, ΕΛΜΕ Κέρκυρας, ΕΛΜΕ Ηλείας, Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου, Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, Στ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ΕΛΜΕ Ελευσίνας, ΕΛΜΕ Φωκίδας, Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Χανίων, Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Είναι ενδεικτικό ότι καθημερινά προστίθενται κι άλλες ΕΛΜΕ που αποφασίζουν απεργία αποχή και απαιτούν από την ΟΛΜΕ να καλέσει ΓΣ προέδρων νωρίτερα από τις 22/10, απόφαση που έρχεται να συμπληρώσει τον κυβερνητικό κατήφορο της ΟΛΜΕ.

Κόντρα στις απειλές, τους εκβιασμούς και την προσπάθεια τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών διαμηνύουμε ότι:

  • Η απεργία-αποχή αποτελεί νόμιμο συνταγματικό μας δικαίωμα!
  • Καλούμε όσες και όσους συναδέλφους δεν έχουν ακόμη υπογράψει και όσα σχολεία δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών, να την υλοποιήσουν άμεσα και με καθολική συμμετοχή. Εφόσον στην απεργία αποχή  συμμετέχει η πλειοψηφία του συλλόγου, αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό και από τους διευθυντές  και από κάθε επίδοξο μέντορα ή συντονιστή. Σε αυτά τα σχολεία η συγκεκριμένη αξιολογική διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει, αφού ακόμα κι αν οριστεί κάποιος, δεν υπάρχει εκπαιδευτικό σώμα διαθέσιμο για να συνεργαστεί, ενώ η απεργία αποχή καλύπτει κάθε συνάδελφο που δηλώνει συμμετοχή σ’ αυτήν  να μη συμμετέχει στις δράσεις του μέντορα και του συντονιστή.
  • Οι διευθυντ(ρι)ες οφείλουν να σεβαστούν το απεργιακό δικαίωμα και να μην προχωρήσουν σε ορισμό μεντόρων και συντονιστών. Στις πιέσεις των κατά τόπους διευθύνσεων να δηλώνουν αδυναμία ορισμού εκπαιδευτικών για τις θέσεις των μεντόρων και των συντονιστών λόγω συμμετοχής τους στην Α-Α.

Απαιτούμε ΔΟΕ-ΟΛΜΕ:

–           να επαναπροκηρύξουν Α-Α από όλες τις διαδικασίες του ν.4823/21

–           να καλέσουν την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει Α-Α

–           να καλέσουν και να συντονίσουν την επαναπροκήρυξη Α-Α από τα πρωτοβάθμια σωματεία

Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον οι ομοσπονδίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ δεν προχωρήσουν σε κανένα από τα παραπάνω βήματα απευθυνόμαστε σε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ να κηρύξουν αυτά Α-Α από μέντορες, ενδοσχολικούς συντονιστές κλπ και να καλύψουν τα μέλη τους.

Προχωράμε σε έκδοση κοινής αφίσας των ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ ενάντια στην αξιολόγηση και κοινή εκδήλωση των σωματείων που κηρύσσουν Α-Α

Τέλος, συμπληρωματικά στα παραπάνω κατατέθηκαν οι παρακάτω προτάσεις στο πλαίσιο ενός ανυποχώρητου, πολύμορφου απεργιακού αγώνα διάρκειας ως το τέλος της χρονιάς, θα είναι ανοιχτό στις εξελίξεις και θα καθορίζεται κάθε φορά από τις Γενικές Συνελεύσεις. Επιδιώκουμε οι αγώνες να έχουν πανεργατικά, πανεκπαιδευτικά και όχι μόνο κλαδικά χαρακτηριστικά και παίρνουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες συντονισμού με σωματεία, φοιτητές και άλλες συλλογικότητες. Σε μια τέτοια κατεύθυνση:

  1. Η πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη οφείλει να αποτελέσει σταθμό στον μαζικό ξεσηκωμό των εργαζομένων για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.
  2. Στις 7 Οκτώβρη, ημέρα που οι αρχηγοί χωρών της ΕΕ ανακοινώνουν μέτρα – κοροϊδία και λαιμητόμο – για την ενέργεια – συγκέντρωση στις 7μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ
  3. Πρόταση για κλαδική απεργία μέσα στον Οκτώβρη
  4. Νέα συνάντηση συντονισμού σωματείων στις 17/10

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *