τα σωματεία και ο λαός έσπασαν τις απαγορεύσεις, φώναξαν για ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Χαιρετίζουμε τις απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα, τις συμβολικές δράσεις και τις απεργιακές περιφρουρήσεις σε χώρους δουλειάς!

Η τρομοκρατία της κυβέρνησης δεν πέρασε! Την 26η Νοέμβρη 2020, μέρα απεργίας εν μέσω πανδημίας, εκατοντάδες απεργοί διαδήλωσαν μαχητικά, τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης, αψηφώντας την μαζική παρουσία του «στρατού κατοχής» της ΕΛΑΣ. και των ασφυκτικών αστυνομικών απαγορεύσεων.

Ο σύλλογος μας “Ηρώ Κωνσταντοπούλου” βρέθηκε στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος για να ενώσουμε τις φωνές μας με τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, για να καταγγείλουμε και να δηλώσουμε ότι δεν είμαστε αναλώσιμοι! Ως εδώ!

Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα για ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Την ώρα που χάνονται δεκάδες ανθρώπινες ζωές, η κυβέρνηση με την εγκληματική πολιτική της
– αρνείται να πάρει μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, της δημόσιας Παιδείας
– επιτίθεται στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στη λαϊκή στέγη, τη συνδικαλιστική δράση, τους συλλογικούς αγώνες και τις ελευθερίες.
– Αντί για διορισμούς μόνιμων υγειονομικών και εκπαιδευτικών, προσλαμβάνουν αστυνομικούς
– Αντί για λεωφορεία και ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, αγοράζουν εκατοντάδες περιπολικά και μηχανές για την αστυνομία και την καταστολή.
– Αντί για χρήματα στον προϋπολογισμό για δημόσια υγεία και παιδεία, μειώνουν κατά 572 εκατομμύρια τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και αυξάνουν κατά 2 δις τον προϋπολογισμό για εξοπλισμούς. Την ίδια στιγμή, χρυσοπληρώνουν τους εμπόρους της ιδιωτικής υγείας, τους καναλάρχες και την εργοδοσία.
– Και μετά μας λένε χωρίς ντροπή ότι φταίει ο κόσμος ατομικά για τους θανάτους και όχι η εγκληματική τους πολιτική.

Φοράμε τη μάσκα αλλά δεν κλείνουμε το στόμα!
Φωνάζουμε δυνατά συλλογικά και αποφασιστικά πως “μόνο ο λαός σώζει το λαό”.
Να τους σταματήσουμε με τους συλλογικούς μας αγώνες!

Για να νικήσει η ζωή!

Όλες/Όλοι στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία στισ 26 Νοεμβρίου

Όλες/Όλοι 26 Νοεμβρίου στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία σε Δημόσιο/Ιδιωτικό Τομέα

11πμ στην πλ. Κλαυθμώνος/ Υπ. Εργασίας (με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων)

 • ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
 • ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
 • μαζική, δυναμική απάντηση ΕΝΑΝΤΙΑ στις ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ!

Εννιά μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πήρε κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού. Η επιστροφή στο lockdown αποτελεί ανοικτή ομολογία της αποτυχίας της. Με το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» επιτίθεται στο λαό και τη νεολαία, χρεώνοντάς τους την αύξηση των κρουσμάτων. Τη στιγμή που χώροι εργασίας/ΜΜΜ μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης και η πανδημία καλπάζει, η κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για νέες ΜΕΘ, νοσοκομεία, μόνιμους διορισμούς γιατρών/νοσηλευτών, εξοπλισμό δημοσίων δομών υγείας, αποδυναμώνοντας πλήρως το δημόσιο σύστημα υγείας που είχαν οικτρά αποδυναμώσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Εννέα μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, με τη Β. Ελλάδα να αγκομαχά υγειονομικά εδώ και βδομάδες, τα δημόσια νοσοκομεία υπερπλήρη, τους υγειονομικούς στα όρια εργασιακής εξουθένωσης, τα δώρα και τα παζάρια με τον ιδιωτικό τομέα να δίνουν και να παίρνουν,η κυβέρνηση ανακοινώνει «επίταξη» (!!!) για 15 μέρες και με το αζημίωτο δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων και του προσωπικού τους!!!

Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει ότι το 2021 οι δαπάνες για την Υγεία θα είναι 572 εκατομμύρια ευρώ λιγότερες από το 2020! Μειωμένη κατά 2,067 δισ. ευρώ (-12,4%) θα είναι η χρηματοδότηση των κύριων συντάξεων στον κρατικό προϋπολογισμό το 2021, παρά το ότι οι συνταξιούχοι αυξήθηκαν.

Την ίδια στιγμή, η κυβερνητική επίθεση απέναντι στα δικαιώματα εργαζομένων και νεολαίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Το ίδιο συμβαίνει και στην εκπαίδευση. Η απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των σχολείων αναδεικνύει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της για το γεγονός ότι δεν πήραν ουσιαστικά μέτρα, ώστε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και ασφαλή, ακόμα και σε καιρό πανδημίας. Το «σχέδιο» του Υπουργείου Παιδείας για τη λεγόμενη «τηλεκπαίδευση» φανερώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για ουσιαστική στήριξη των μαθητών. Νέες ταξικές ανισότητες δημιουργούνται. Υπονομεύει την καθημερινή μας προσπάθεια με διοικητικές αυθαιρεσίες και αντιπαιδαγωγικές παρέμβασεις (π.χ. υποχρεωτικά διαδικτυακά τμήματα, υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης κ.α.). Χιλιάδες μαθητές δεν έχουν τα τεχνολογικά μέσα. Νέες ταξικές ανισότητες δημιουργούνται.

Προκαλούν, με την αναλγησία τους απέναντι στον λαό. Με την πανδημία να προελαύνει, η κυβέρνηση αφήνει στο έλεος του τον λαό, αλλά θωρακίζει αυταρχικά το σύστημα, εξαπολύοντας πρωτοφανή καταστολή. Την ίδια στιγμή δίνει προκλητικά στήριξη στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ομίλους, με δις€ ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές, αντεργατικές ρυθμίσεις.

Κι ενώ η οικονομική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στη ψήφιση μέτρων που τσακίζουν μισθούς και συντάξεις.Ψήφισαν τον πτωχευτικό νόμο, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια κι εισοδήματα, απελευθερωσαν κι εκτόξευσαν τις απολύσεις, ψήφισαν νόμο για τις διαδηλώσεις, απαγόρευσαν τις συναθροίσεις και την πορεία του Πολυτεχνείου, ώστε να βάλουν στον γύψο τους αγώνες. Νομοθετούν, για πρώτη φορά στη χώρα μας, τη 10ωρη εργασία, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα. Νομοθετούν την αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, την καθολική κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, το σμπαράλιασμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ως παιδαγωγοί, ως δάσκαλοι της νέας γενιάς, δε θα δεχτούμε οι μαθητές μας να ζήσουν χειρότερα από εμάς, να επιστρέψουμε σε συνθήκες δουλείας «100 χρόνια πίσω».

Με τα μέτρα τους στοχεύουν το μέλλον. Στοχεύουν κυρίως τη νέα γενιά, τους σημερινούς μαθητές μας. Η περιβόητη «προσαρμογή του σχολείου στις νέες προκλήσεις της αγοράς» σημαίνει προετοιμασία των νέων ανθρώπων για 10 ώρες δουλειά, για δουλειά με μισθό 200€.

Νομοθετούν διατάξεις που επιχειρούν να δέσουν το εργατικό κίνημα χειροπόδαρα για να αποτρέψουν τις διεκδικήσεις μας για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Ετοιμάζουν νόμο που μετατρέπει τη συνδικαλιστική δράση σε «ιδιώνυμο»

Οι αγώνες για καλύτερους μισθούς, για αξιοπρεπείς συντάξεις, για μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, για μόνιμες προσλήψεις σε σχολεία, νοσοκομεία κλπ.διώκονται. Το χτύπημα στην απεργία και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Σχεδιάζουν να καταργήσουν την ΑΠΕΡΓΙΑ σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα με την καθιέρωση γενικευμένου «προσωπικού ασφαλείας» (πάνω από 40%), επιχειρούν να καταργήσουν τις Γενικές Συνελεύσεις με τη γενικευμένη καθιέρωση των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, διευρύνουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα συνδικάτων από το κράτος και τους εργοδότες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί αντιδραστικά πάνω στις αντεργατικές και απεργοκτόνες διατάξεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (50%+1,ηλεκτρονικά μητρώα κλπ).

Οι απαγορεύσεις τους έρχονται από το μέλλον. Θέλουν να προλάβουν τις θυελλες που δημιουργεί η πολιτική τους, να «διαπαιδαγωγήσουν» από τώρα τη νέα γενιά στην υποταγή και την ηττοπάθεια κι όταν δεν μπορούν, τότε να επιβάλλουν με τη σιδερένια φτέρνα της καταστολής. Σήμερα, με τη βία, τα ΜΑΤ και τις συλλήψεις μαθητών, φοιτητών, νεολαίας που αγωνίζονται για την υγεία και τη μόρφωση, προσπαθούν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση στο χώρο δουλειάς, ώστε αύριο να προλάβουν «τους σεισμούς που μέλλονται για να ΄ρθουν».

Δε θα τους περάσει! Η λαϊκή οργή φουντώνει! Το οργανωμένο εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα τους χάλασε τα σχέδια «σπάζοντας» στην πράξη την απαγόρευση του εορτασμού και των πορειών του Πολυτεχνείου, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Τους χάλασε τα σχέδια με την αξιολόγηση στο Δημόσιο, με την προσπάθεια να εισβάλλουν κάμερες στην εκπαιδευτική διαδικασία, με τις ψευδοεκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Βγήκε στις εισόδους των νοσοκομείων και διεκδίκησε όλα τα μέτρα για τη σωτηρία του λαού απέναντι στην πανδημία. Έτσι θα τους χαλάσει και τα σχέδια να βάλουν τις διεκδικήσεις μας στο γύψο!

Η πάλη του λαού θα ανατρέψει τα σχέδιά τους! Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά!

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών, ο απεργιακός συναγερμός σε κάθε σχολείο, σε κάθε χώρο δουλειάς, οι αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας θα ανατρέψουν τα σχέδια τους.Ο άθλιος τρόπος, με τον οποίο η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την έξαρση της πανδημίας, για να κάνει πράξη τα πιο αρρωστημένα όνειρα της εργοδοσίας, πρέπει να της γυρίσει μπούμερανγκ.

Απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου βάζουμε μπροστά τα εργατικά συμφέροντα!

Η κυβέρνηση να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή δια ζώσης λειτουργία των σχολείων, εδώ και τώρα να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας και να μην κάνει παζάρια για δωράκια στους κλινικάρχες.

Όλοι στον αγώνα, όλοι στην οργάνωση της αντεπίθεσης! Δε θα επιτρέψουμε να μπει στον γύψο η συνδικαλιστική δράση

 • Ανατροπή και ακύρωση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο.

Να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος!

Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας ΤΩΡΑ!

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση

Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία με όλα τα μέτρα προστασίας (ως 15 μαθητές/καθαριότητα/μαζικά δωρεάν τεστ/ιχνηλάτηση κ.λπ.)

Απαγόρευση των απολύσεων

 • Να μην κατατεθεί ο αντεργατικός αντισυνδικαλιστικός νόμος Βρούτση. Όχι στην κατάργηση του 8ώρου και της απεργίας. Όχι στην δίωξη των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης
 • Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις και τη συνδικαλιστική δράση.Καμία απαγόρευση στη δράση των σωματείων. Όχι στην αστυνομοκρατία Να καταργηθεί ο νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Καμία νομιμοποίηση στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και στις τηλε-εκλογές.

Απαντάμε με Πανεργατική Απεργία 26 νοεμβριουσε δημοσιο και ιδιωτικο τομεα

Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ!

ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Διαλύουν τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα!

Διαλύουν τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα!

Να μην το επιτρέψουμε! Για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας μας, του δημόσιου σχολείου, των ελευθεριών και των δικαιωμάτων μας, την Πέμπτη 26/11 ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! Κλείνουμε τις οθόνες!

Το χρονικό της τηλε-«εκπαίδευσης» ή αλλιώς… πως θα σκοτώσουμε το δημόσιο σχολείο!

Το έγκλημα ξεκίνησε στη Β’βάθμια: 1η ημέρα τηλεκπαίδευσης, η Webex κράσαρε (κοινώς κατέρρευσε). 2η ημέρα, έπεσε το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. 3η ημέρα, μπήκαν εξωσχολικοί. 4η ημέρα, πετούσε έξω μαθητές και εκπαιδευτικούς και είχαμε το μπες – βγες. 5η ημέρα, λίγο απ’ όλα. Ξημερώματα έκτης ημέρας άλλαξαν οι κωδικοί. 

Τετάρτη 18 Νοέμβρη μπήκε και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: το σύστημα έπεσε πάλι. Πέμπτη 20/11 και Παρασκευή 21/11: το σύστημα αδυνατεί να σηκώσει τους πάντες. Οι τυχεροί που ακούν και ακούγονται υποδέχονται ένα μέρος των μαθητών. Πολλοί από αυτούς με κινητά. «Εκπαίδευση» μπροστά σε μια οθόνη. Ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Μαθητές και μαθήτριες, δάσκαλοι και καθηγητές με τεράστιο εκνευρισμό. «Μιλάτε αργά, μην ανοίγετε τα μικρόφωνα, μιλάτε δυνατά. Επαναλαμβάνω, δεν ακούγεστε.» Αρκετοί δεν μπαίνουν καν. Ο υπολογιστής παλιός. Στο σπίτι που κάνουν μάθημα 2 ή 3 παιδιά. Η περιοχή που δεν έχει καλό δίκτυο, ο άνεργος γονιός που δεν έχει να πληρώσει. Να τελειώσουν για να μελετήσουν μπροστά σε μια οθόνη. Αύριο να είναι όλοι προετοιμασμένοι και στις θέσεις τους!!!

Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, δε λείπουν οι απειλές και οι εκφοβισμοί προς τους εκπαιδευτικούς. Ως «αδικαιολογήτως απόντες» μήνυσε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Κ.Κάππος σε διευθυντές θα χαρακτηρίζονται οι εκπαιδευτικοί που δε θα μπουν στη WEBEX! Δεν θα επιτρέψει, λέει ο διευθυντής, τα παιδιά να μείνουν χωρίς «εκπαίδευση»! Τρανός υπερασπιστής των επιλογών του υπουργείου… για μια «εκπαίδευση» που μόνο αυτοί την βλέπουν και την ονομάζουν εκπαίδευση.

Κι όμως. αδικαιολογήτως απόντες είναι ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Κάππος, τα στελέχη εκπαίδευσης και οι συντονιστές, αλλά πάνω απ’ όλους το Υπουργείο Παιδείας. Απόντες από τις ανάγκες των μαθητών, από την απόφαση μας να κρατήσουμε όρθιο το δημόσιο σχολείο. Συνειδητά απόντες.

Συνειδητές και οι επιλογές τους να φτιάξουν ένα άλλο σχολείο. Αυτό της αμάθεια που χωρά μόνο λίγους κι αυτούς παρατηρητές μιας γνώσης που τρεμοσβήνει στην οθόνη για μια στιγμή… Ενός σχολείου που «υποχρεωτικά» αποκλείει όσους δεν μπορούν, όσους δεν έχουν, όσους δυσκολεύονται! Ένα παράλληλο τηλε-σχολείο που έρχεται να αντικαταστήσει το δημόσιο δωρεάν δια ζώσης!

Ακραίος εμπαιγμός και η υπόσχεση Κεραμέως για 80.000 Η/Υ ή tablets σε όλη την εκπαίδευση, όταν οι μαθητές μόνο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αριθμούν περί τους 700.000 και οι εκπαιδευτικοί συνολικά περί τις 100.000. Εκτός κριτικής και η χρήση του κινητού τηλέφωνου ως μέσο εκπαίδευσης, όταν μέχρι πριν από λίγο η χρήση του θεωρούνταν αιτία τιμωρίας. Πόσο μάλλον όταν η κ. Κεραμέως δηλώνει πως μπορεί να προχωρά ύλη από σταθερό τηλέφωνο και καμαρώνει γιατί τώρα εξασφάλισε δωρεάν σταθερό για χρήση εξ αποστάσεως!!!

Όσο για το κατάλληλα προσαρμοσμένο εκπαιδευτικό υλικό, το ΙΕΠ έβγαλε την υποχρέωση αναρτώντας έναν οδηγό προς ναυτιλομένους, επισείοντας την ατομική τους ευθύνη…Ούτε μετάφραση της πλατφόρμας webex δεν φρόντισαν να κάνουν! Για τα προσωπικά δεδομένα δε και το ασφαλές περιβάλλον, η συνεχής παραβίασή τους δείχνει το μέγεθος της ευαλωτότητάς τους με αναρτήσεις που προσβάλλουν ακόμη και τη γενετήσια  αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών. 

Αλλά τα αντιεκπαιδευτικά κυβερνητικά εγκλήματα δεν τελειώνουν εδώ…

Η εμπειρία μας δείχνει ότι οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται. Όχι μόνο λόγω της έλλειψης μέσων. Η έννοια της τάξης και της εκπαιδευτικής σχέσης, βασικών στοιχείων της εκπαίδευσης, διαλύονται. Η τάξη ως σύνολο μαθητών και εκπαιδευτικού, στον ίδιο χώρο, με τα ίδια μέσα, με οικοδόμηση σχέσεων αλληλεπίδρασης, συναισθημάτων και αναζητήσεων αποτελεί αναγκαία συνθήκη για το εκπαιδευτικό έργο, που περιλαμβάνει από τη γνώση μέχρι τη διαμόρφωση δημιουργικών και ενεργών ανθρώπων. Η τηλεκπαίδευση όχι απλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό, αλλά όταν αντικαθιστά τη ζώσα εκπαίδευση, το τραυματίζει ανεπανόρθωτα.

Επιπλέον οι υλικές συνθήκες για ανεξάρτητη μελέτη/εργασία στο σπίτι είναι προφανώς πολύ άνισες. Προβλήματα επιβίωσης μεταφράζονται σε ανασφαλές περιβάλλον. Κάποια παιδιά έχουν βοήθεια από κάποιον ενήλικα, εντός ή εκτός σπιτιού, που τους δίνει υποστήριξη, προσοχή, απαντήσεις σε ερωτήματα, ρόλο που έπαιζε ο εκπαιδευτικός και το σχολείο, ενώ τώρα είναι απλά «ωσεί παρόντα» στην τηλετάξη κι όχι όλα. Και σίγουρα τα παιδιά των λαϊκών τάξεων, που η σχέση τους με τη γνώση δεν έχει δρομολογηθεί λόγω δυσκολιών του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, αλλά οικοδομείται στο σχολείο μέρα με τη μέρα, όταν αυτό λείπει, πιο εύκολα οδηγούνται στην παραίτηση και την εγκατάλειψη.  Πολύ περισσότερο τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων, παιδιά Ρομά ή άλλων μειονοτήτων ή ευάλωτων ειδικών ομάδων που το σχολικό πλαίσιο αποτελεί γι’ αυτά ένα από τα λίγα σημείο αναφοράς. Όλα αυτά επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο για τους μαθητές και καθηγητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης, λόγω της κοινωνικοοικονομικής σύνθεσης του μαθητικού πληθυσμού και των εργαστηριακών μαθημάτων.

Την ίδια στιγμή οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στο επίκεντρο μιας επιπλέον ψυχοφθόρας διαδικασίας.

Με την αναζήτηση υλικών μέσων και τεχνογνωσίας, με δικά τους έξοδα. Με την κυβέρνηση να θεωρεί πως οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κάνουν “μάθημα” από κινητό!! Με τους προσωπικούς υπολογιστές των εκπαιδευτικών να καταρρέουν, αφού δεν είναι για επαγγελματική χρήση και χρησιμοποιούνται ατέλειωτες ώρες.

Με την αναγκαστική μετατροπή του σπιτιού τους σε χώρο εργασίας αφού τα σχολεία δεν μπορούν να καλύψουν όσους το επιθυμούν. 

Η Διοίκηση και το Υπουργείο Παιδείας παραβιάζει συνεχώς και τον χρόνο εργασίας τους, καλώντας τους να εφαρμόσουν εγκυκλίους, μεταμεσονύκτια ή Σαββατοκύριακα. 

– Εκπαιδευτικοί που αφιέρωσαν τα χρόνια της ζωής τους για «να μάθουν στα παιδιά γράμματα», αλλά και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που διακτινίζονται σήμερα σε όλη την Ελλάδα για ένα κομμάτι ψωμί, βιώνουν καθεστώς απίστευτης πίεσης και ανασφάλειας. 

Και πάνω από όλα καθημερινά βιώνουν το καχέκτυπο τηλετάξης που δεν βλέπουν τους μαθητές τους, που δεν ξέρουν ποιοι τους βλέπουν και που η μια στις τρεις φράσεις είναι «με ακούτε;». 

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και διεθνείς μελέτες,  καταδεικνύοντας ταυτόχρονα και τα σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα που αναπτύσσονται στη νεολαία με εγκλεισμό και πολύωρη παρακολούθηση οθονών για τηλεκπαίδευση, τηλεπαφή και τηλε-οτιδήποτε. 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για το πέρασμα νέων αντιδραστικών μέτρων. Νομοθέτησε την αύξηση των μαθητών στην τάξη, έδωσε ήδη περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για να λειτουργήσει η Τράπεζα Θεμάτων, αρνήθηκε να συζητήσει στην κατεύθυνση των ανοικτών σχολείων με βάση τα αιτήματα εκπαιδευτικών και μαθητών. Ζητά από τους εκπαιδευτικούς να «προχωρήσουν την ύλη», να βάζουν απουσίες κρίνοντας την επαρκή φοίτηση, να αναλάβουν την ευθύνη ως σύλλογος διδασκόντων για την εύρυθμη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης. Οι συμφωνίες της κυβέρνησης με επιχειρήσεις κεκλεισμένων των θυρών, προδιαγράφει ένα μέλλον αύξησης της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης και λειτουργίας της ως πεδίου κέρδους και σκανδάλων σαν αυτού των 6 εκατομμυρίων ευρώ για 1,6 εκατ. άχρηστες μάσκες.

Είναι ώρα να πούμε: Φτάνει πια! ως εδώ!

Μετά το δεύτερο lockdown και το κλείσιμο των σχολείων, καθώς και τα σχέδια για διαρκή ανοιγοκλεισίματα, χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής προστασίας γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για όσα εμείς δυσφορούμε. Γιατί προτεραιότητά της είναι  να επιβάλλει τη σωτηρία των επιχειρηματικών κερδών πάνω από τις ζωές μας. Και θέλει να μας έχει συνένοχους σε αυτή την επιλογή. Αυτή να κάνει ότι ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση και εμείς να περιοριστούμε στο ρόλο του δημόσιου υπαλλήλου που υπακούει στις εντολές της διοίκησης. Λέμε δυνατά: «συνένοχο στο φόνο δε θα με έχετε»! Συγκροτούμαστε στα σωματεία μας για να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε συλλογικά.

Καλούμε όλους τους συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν εκ νέου, να λάβουν υπόψη τους τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε σχολικής μονάδας, να καταγράψουν τα ερωτήματα, τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να προχωρήσουν στις παρακάτω αποφάσεις:

 1. Απαιτούμε την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της σύγχρονης εξ αποστάσεως και αμφισβητούμε την επιβολή της, με βάση πρώτα και κύρια την βασική αρχή της ισότιμης πρόσβασης όλων των παιδιών στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Με βάση αυτό κανείς/καμιά εκπαιδευτικός να μη δεχτεί να βάζει απουσίες, να μην θεωρεί διδακτέα την ύλη.
 2. Λαμβάνοντας υπόψη τον αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα των ωρολόγιων προγραμμάτων που προβλέπονται στο ΦΕΚ και οδηγεί σε εξωπραγματικά και ανθυγιεινά ωράρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς στην οθόνη. Ο κάθε σύλλογος διδασκόντων θα διαμορφώσει το πρόγραμμα που θεωρεί κατάλληλο για τους/τις μαθητ(ρι)ες του σχολείου και της τάξης του.
 3. Καμία και κανένας να μην εργάζεται με δικά του μέσα. Τα μέσα και ο τρόπος που ο/η κάθε εκπαιδευτικός θα επιλέξει με βάση τις ανάγκες των παιδιών οφείλει να γίνεται μέσω των δυνατοτήτων και μέσων που μας παρέχει η κάθε σχολική μονάδα που υπηρετούμε, από την έδρα της σχολικής μας μονάδας. Το κόστος του εξοπλισμού αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου και όχι των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν, να παρέχουν την εργασία τους στο χώρο του σχολείου. Η οικία μας και τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουμε δεν ανήκουν στο υπουργείο.
 4. Καταγραφή όλων των αναγκών/ελλείψεων των μαθητών και κάλυψη όλων των μαθητών/μαθητριών μας με εξοπλισμό (δωρεάν Η/Υ, κάμερα, ηχεία, εκτυπωτή, μελάνια, χαρτί, δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο) και των εκπαιδευτικών που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να προσέρχονται στο σχολείο για την παροχή εξ αποστάσεως, χωρίς αποκλεισμούς για χιλιάδες μαθητές των δημόσιων σχολείων της χώρας με βάση τη συνταγματική επιταγή της παροχής δημόσιας/δωρεάν εκπαίδευσης για όλους τους πολίτες,.
 5. Άμεση μείωση/ανακατονομή της ύλης ώστε να μπορέσουν επαρκώς να ανταποκριθούν οι εκπαιδευτικοί στη διδασκαλία της και οι μαθητές στην αφομοίωσή της,
 6. Με αίσθημα παιδαγωγικής ευθύνης, συλλογικότητας και αλληλεγγύης, θα κρατήσει ζωντανή τη στήριξη την επαφή, την επικοινωνία και την παιδαγωγική σχέση με τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Με γνώμονα πάντα τις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητες των μαθητ(ρι)ών, θα επιλέξει τα μέσα και τη μορφή της επικοινωνίας και θα οργανώσει το διδακτικό του έργο και την επαφή με τους/τις μαθητ(ρι)ές (email, ασύγχρονη κλπ.).
 7. Όλα τα παραπάνω ερωτήματα, προβλήματα, ελλείψεις, δυσκολίες, ζητήματα προσωπικών δεδομένων κλπ., προκειμένου να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί καλυμμένοι και να αναλάβουν όσοι πιέζουν και απειλούν τις ευθύνες τους, να σταλούν στη διεύθυνση ΠΕ και τους συντονιστές εκπαίδευσης, απαιτώντας να πάρουν έγγραφες απαντήσεις για την αντιμετώπισή τους.

Τώρα και όχι αύριο διεκδικούμε:

Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

Καθημερινή πλήρης λειτουργία των σχολείων με μειωμένο αριθμό μαθητών στο τμήμα (12-15), ανάλογα με τα τ.μ. των αιθουσών ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, με αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και κάθε είδους κτηρίων, ακόμα και ιδιωτικών, που θα μπορούσαν να βρεθούν διαθέσιμα σε κάθε δήμο. Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.

Δημιουργία όλων των απαραίτητων δομών ενισχυτικής διδασκαλίας (παράλληλη, κατ΄ οίκον, πρόσθετη) για τους μαθητές που δε μπορούν λόγω πανδημίας να παρακολουθήσουν τη δια ζώσης διαδικασία και παραμένουν περιορισμένοι στο σπίτι.

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί/ μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία για να καλυφθούν ΤΩΡΑ όλα τα κενά! Κατάργηση εδώ και τώρα του απαράδεκτου θεσμού των ΑΜΩ και των 3μηνιαίων αναπληρωτών. Κατάργηση του ν. 4692/20 της Κεραμέως και του νόμου του προσοντολογίου του Γαβρόγλου.

Μέτρα στήριξης των συναδέλφων που εργάζονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (στέγαση, σίτιση, μετακίνηση).

Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου. Μονιμοποίηση των καθαριστριών. Επαναπρόσληψη των απολυμένων μεταναστ(ρι)ων καθαριστ(ρι)ων. Κατάργηση της ρατσιστικής διάταξης.

Δωρεάν διάθεση του αναγκαίου υλικού προστασίας στα σχολεία (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας) με έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.

Αναδιάταξη- Μείωση της ύλης για τη νέα χρονιά

Εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, χωρίς «αστερίσκους». Ίσα δικαιώματα για μόνιμους και αναπληρωτές.

Κατάργηση της τροπολογίας, της ΠΝΠ και της ΥΑ που αφορά τις κάμερες και την εξ αποστάσεως.

Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας  που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας ΤΩΡΑ για να σωθεί ο λαός!

Επίταξη ΤΩΡΑ, των κρεβατιών, των κλινικών, των εργαστηρίων, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, των 350 κρεβατιών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό ώστε να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού χωρίς αποζημίωση. Να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας. Ένταξη όλων των μονάδων υγείας στρατιωτικών, πανεπιστημιακών, ιδιωτικών νοσοκομείων σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

– Άμεσο άνοιγμα όλων των κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ (κενών και νέων, σύνολο 2000 ΜΕΘ, 1500 ΜΑΦ και στελέχωσή τους με το κατάλληλο προσωπικό. Άμεση αγορά αναπνευστήρων ώστε θέσεις ΜΑΦ να μετατραπούν σε θέσεις ΜΕΘ

Υλοποίηση ΤΩΡΑ μέτρων για την επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών.

Διενέργεια test μόνο βάσει επιστημονικών ενδείξεων, απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σε όλους ανεξαιρέτως τους υγειονομικούς. Άμεση και δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ σε όλους όσους χρήζουν διερεύνησης και  συνέχεια της ιατρικής παρακολούθησης στο σπίτι. Άμεση πρόσβαση όλων όσων εμφανίζουν συμπτώματα σε γιατρό. Κανείς σπίτι αδιάγνωστος. Να μην γίνει το «μένουμε σπίτι», πεθαίνουμε σπίτι!

Διορισμό ΤΩΡΑ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, μόνιμων γιατρών. Άμεση στήριξη του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού 

Διορισμό σε μόνιμες θέσεις Επιμελητών Β’ όσων επικουρικών γιατρών προσλαμβάνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Μέριμνα για ευπαθείς ομάδες – άπορους – αστέγους – φυλακισμένους – πρόσφυγες με αναγκαίο εξοπλισμό και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης. Οι συνταξιούχοι, οι απομονωμένοι, οι αδύναμοι θα χρειαστούν εισοδηματική ενίσχυση, αλλά και ευρύτερη κοινωνική βοήθεια, προκειμένου να αποφευχθούν ακραία φαινόμενα δυστυχίας. Να κλείσουν τα στρατόπεδα του αίσχους! Επείγουσα αποσυμφόρηση των φυλακών!

Το αμέσως επόμενο διάστημα προχωράμε σε:

 • Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 24/11 στη ΔΙΠΕ Δυτ. Αττικής
 • Διαδικτυακή Συνέλευση του συλλόγου με όλα τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς για να καταγραφεί όλη η εικόνα και να αποφασίσουμε συλλογικά.
 • Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση του ΕΚΑ και της ΑΔΕΔΥ στις 26/11. Ειδικά μετά το όργιο καταστολής στις κινητοποιήσεις του Πολυτεχνείου, γίνεται φανερό ότι θέλουν να βγάλουν τις διεκδικήσεις μας στην παρανομία για να περνούν ανενόχλητοι τα σχέδιά τους.
 • Συντονιζόμαστε μεταξύ μας και με τους συλλόγους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και με συλλόγους γονέων. 
 • Καλούμε την ΔΟΕ να αναλάβει τις ευθύνες της και να οργανώσει τα αντίστοιχα σε όλους τους συλλόγους ώστε ο αγώνας μας να συντονιστεί και να πάρει πανελλαδική διάσταση. Το ΔΣ της ΔΟΕ να καλύψει συνδικαλιστικά τους συναδέλφους που δεν θα υλοποιήσουν την ΕΑΕ του ΥΠΑΙΘ, είτε λόγω έλλειψης τεχνολογικού εξοπλισμού, είτε γιατί δεν έχουν τον κατάλληλο χώρο και δεν τους παρέχεται η δυνατότητα να την πραγματοποιήσουν.

Προτεραιότητα δική μας είναι η ζωή, η υγεία, η παιδεία και η ελευθερία του Λαού!

Οι αναπληρωτές δεν είναι εργαζόμενοι β’ κατηγορίας!

Καταγγέλλουμε τις αυθαίρετες απειλές, εκβιασμούς και λανθασμένες πληροφορίες που διακινούνται με ευθύνες διευθυντών σχολείων και διευθυντών εκπαίδευσης αναφορικά με τα δικαιώματα των αναπληρωτών, το ωράριο και τη μισθοδοσία τους.

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για πάνω από μια δεκαετία καλύπτουν τους εαυτούς τους σε κενά πάγια, διαρκή και εκρηκτικά!

 • Η πολιτική των μηδενικών διορισμών όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά και το προσοντολόγιο, οι τεράστιες ανακατατάξεις στους πίνακες, οι αποκλεισμοί και οι απολύσεις που αυτό φέρνει
 • οι εξαντλητικές μετακινήσεις από τη μια άκρη στην άλλη της χώρας κάθε χρόνο, αφήνοντας πίσω οικογένειες, φίλους και προσωπικό προγραμματισμό, γονατίζοντας οικονομικά τους συναδέλφους
 • η εναλλαγή μεταξύ ανεργίας-εργασίας
 • οι άθλιες ελαστικές εργασιακές σχέσεις με συμβάσεις 9 μηνών, 3μηνων προσφάτως, μειωμένου ωραρίου κλπ

έχουν δημιουργήσει ασφυκτικούς όρους ανασφάλειας για τη δουλειά και τη ζωή χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Σε πολλά σχολεία αυτές τις ημέρες, οι αναπληρωτές ενημερώνονται ξαφνικά πως ο μισθός τους συνδέεται με τις ώρες εργασίας, και παρά το γεγονός ότι προβλέπεται αναμόρφωση του προγράμματος για όλους τους εκπαιδευτικούς, σε πολλά σχολεία οι αναπληρωτές καλούνται να συνεχίσουν να κάνουν το σύνολο των διδακτικών ωρών τους, αναλαμβάνοντας τελικά την πλειοψηφία των διδακτικών ωρών στη σχολική μονάδα.

Υπό την ανοχή των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, αλλά και φυσικά του ίδιου του Υπουργείου, από τη στιγμή που δεν έχει δώσει σαφείς οδηγίες για τη διεξαγωγή της τηλε-«εκπαίδευσης», παρά μόνο γενικές αοριστολογίες, επικαλούνται ορισμένοι πώς οι αναπληρωτές οφείλουν να συμπληρώνουν όλο το ωράριό τους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δε θα πληρωθούν τον μισθό στο σύνολό του. Επιπλέον, κάποιοι χρησιμοποιούν το πρόσχημα ότι κάποια μαθήματα ειδικοτήτων είναι μονόωρα και δεν πρέπει να χαθούν, λες και φταίνε οι αναπληρωτές για τις ώρες μαθημάτων που χάνονται. Αποκλειστική ευθύνη για το χάσιμο διδακτικών ωρών και το κλείσιμο των σχολείων έχει η κυβέρνηση, καθώς δεν φρόντισε να πάρει ΟΥΤΕ ΕΝΑ μέτρο για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας και των σχολείων.

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να προσαρμόσουν τα προγράμματα με βάση τις ανάγκες των μαθητών και των τάξεων τους. Όχι στα εξωπραγματικά και ανθυγιεινά ωράρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς στην οθόνη, τα καθημερινά (τηλε)5ωρα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Δε θα επιτρέψουμε τη διάσπαση των εργαζομένων στην εκπαίδευση σε μόνιμους και αναπληρωτές!

Δε θα τους περάσει!!!

Οι διοικητικές αυθαιρεσίες θα πέσουν στο κενό!!

ΕΞΙΣΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ!

ΚΑΝΕΝΑΣ/ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ/ΤΡΙΑ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ/Η!

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤ(ΡΙ)ΩΝ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 4589 του ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΠΕΧΟΥΜΕ καθολικά από τις εκλογές-παρωδία

Τα ψηφοδέλτια στο ΠΥΣΠΕ Δυτ. Αττικής έχουν αποσυρθεί.

Η Διεύθυνση οφείλει να κάνει ανάκληση της ανακήρυξης των υποψηφίων.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία και το χτύπημα των συλλογικών διαδικασιών δε θα περάσει.

ΑΠΕΧΟΥΜΕ καθολικά από τις εκλογές-παρωδία αν το Υπ. Παιδείας επιμείνει.

ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Με βάση την απόφαση της ΔΟΕ και των δύο συλλόγων της περιοχής, «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» και «Κ. Βάρναλη», αποσύρθηκαν όλα τα ψηφοδέλτια στο ΠΥΣΠΕ Δυτ. Αττικής. Δεν υπάρχουν υποψήφιοι και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εκλογές. Αυτό έχει υποχρέωση να το επικυρώσει και τυπικά ο Δ/ντής εκπ/σης Δυτ. Αττικής. Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής διαδικασίας προβλέπονται τα εξής:

«Άρθρο 21 – Νόμος 2690/1999 – Ανάκληση

1. Αρμόδιο για την ανάκληση ατομικής διοικητικής πράξης όργανο είναι εκείνο που την εξέδωσε ή που είναι αρμόδιο για την έκδοση της.

2. Για την ανάκληση δεν είναι απαραίτητο να τηρείται η διαδικασία που προβλέπεται για την έκδοση της πράξης, εκτός αν ανακαλείται πράξη νόμιμη ή πράξη παράνομη ύστερα από εκτίμηση πραγματικών περιστατικών.»

Επιπροσθέτως, η ανακήρυξη της Δ/νσης αναφέρει ότι αφορά τις εκλογές στις 4/11 και είχε προηγηθεί της ανακήρυξης για την μετακίνηση τους στις 7/11. Κατά συνέπεια και τυπικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για την υλοποίηση του σχεδίου του υπουργείου με τους όρους της τροπολογίας «Κεραμέως» που άλλαξε τα δεδομένα και προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις 7/11, μετά την κατάθεση των υποψηφιοτήτων. Σε κάθε περίπτωση οι όροι διεξαγωγής των εκλογών, δεν νοείται να αλλάζουν, μετά την κατάθεση των υποψηφιοτήτων.

Επομένως, η διεύθυνση εκπ/σης Δυτ. Αττικής υποχρεούται να ακυρώσει – ανακαλέσει την ανακήρυξη των υποψηφίων που έκανε (09-10-2020, Αρ. Πρωτ. Φ.31.1/ 5898).

Απαιτούμε από το Δ/ντή εκπαίδευσης να προχωρήσει στην πράξη ανάκλησης για να κλείσει και τυπικά η ακύρωση των εκλογών παρωδία.

Θεωρούμε ότι είναι αίολο και απαράδεκτο το επιχείρημα του Υπουργείο σύμφωνα με το οποίο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να γίνει απόσυρση των ψηφοδελτίων. «Υποψήφιοι με το ζόρι» ή ακόμα χειρότερα «εκλεγμένοι με το ζόρι» δεν μπορεί να υπάρξουν, είναι ντροπή για τη δημοκρατική λειτουργία των εκπαιδευτικών θεσμών. Πέρα από τις διαδικασίες που έχει δρομολογήσει η ΔΟΕ σε κεντρικό επίπεδο, καλούμε το Δ/ντή εκπαίδευσης – ο οποίος φέρει προσωπική ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών και την τήρηση της διαδικασίας σε επίπεδο Δ/νσης Δυτ. Αττικής, να ακολουθήσει την κοινή λογική, τη δεοντολογία και τη νομιμότητα. Να ΜΗ ΣΤΑΘΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ στον κλάδο.

Σε κάθε περίπτωση η ακύρωση των ηλεκτρονικών εκλογών, έχει τεράστια σημασία για το εκπαιδευτικό κίνημα :

 • Είναι απολύτως διαβλητές. Ήδη τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από αντίστοιχες διαδικασίες στο παρελθόν, επιβεβαιώνουν ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει ποιος είναι πίσω από το πληκτρολόγιο, αν είναι μόνος του και ανεπηρέαστος την ώρα που ψηφίζει, αν είναι η ψήφος του μυστική. Το ίδιο το σύστημα δίνει τη δυνατότητα να μπει κάποιος περισσότερες από μία φορά και να αλλάξει την ψήφο του στη διάρκεια της ψηφοφορίας.
 • Οι εκλογές αυτές αποτελούν το πρώτο βήμα για τη διάλυση των συλλογικών διαδικασιών και της ελεύθερης και δημοκρατικής λειτουργίας των σωματείων και του εκπαιδευτικού κινήματος. Ήδη η κυβέρνηση ετοιμάζει τον νέο συνδικαλιστικό νόμο, μαζί με το νόμο για τα εργασιακά, όπου προβλέπει την υποχρεωτική διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και με πρόβλεψη ότι θα παίρνεται απόφαση για απεργία μόνο με το 50% + 1, χωρίς συλλογικές διαδικασίες και συνελεύσεις, ενώ διαρρέουν ότι θα προβλέπεται η υποχρέωση για μέχρι 40% προσωπικό ασφαλείας.
 • Θέλουν να επιβάλουν την πλήρη εξατομίκευση του καθενός, χωρίς αλληλεπίδραση, χωρίς συλλογικότητα, να κάνει “like” από μακριά με βάση την κυρίαρχη και ελεγχόμενη ενημέρωση.

Η περίοδος της πανδημίας αξιοποιείται από την κυβέρνηση και το υπουργείο όχι μόνο για να περάσει όλες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις – μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, εργασία, δικαιώματα αλλά ΚΑΙ για να χτυπήσει τα σωματεία, τη συλλογική δράση και τη δυνατότητα του οργανωμένου εργατικού συλλογικού αγώνα.

Άρα η μάχη για την ακύρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι καθοριστική.

Δε θα περάσει – ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ

Γυρίζουμε την πλάτη στην Κεραμέως: που παίζει με τη ζωή μας, διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση, μας αντιμετωπίζει ως ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΥΣ στην πανδημία. Δε θα της επιτρέψουμε «να βάλει χέρι» και στα σωματεία μας και τη λειτουργία τους.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΑ :

 • Καλούμε σε μαζική απονομιμοποίηση του φιάσκου της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΑΠΟΧΗ! Η συμμετοχή σ’ αυτές είναι στήριξη του υπουργείου και της κυβέρνησης στα σχέδια τους ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση, τα δικαιώματα και τις ζωές μας
 • Δε θα αποδεχτούμε το αποτέλεσμα τέτοιων εκλογών – ερήμην των εκπαιδευτικών. Κανένας από τους νόθους εκλεγμένους δε θα νομιμοποιηθεί και δε θα γίνει αποδεκτός ως εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών ούτε από τα σωματεία μας ούτε στη συνείδηση των εκπαιδευτικών.
 • Όλες τις παρατάξεις οφείλουν να δεσμευτούν από τώρα ότι αν Υπουργείο και Δ/νση πραγματοποιήσουν αυτές τις «εκλογές», οι εν δυνάμει εκλεγμένοι θα παραιτηθούν και δε θα αποδεχτούν κάποια θέση. Να καλέσουν – με συνέπεια – όλες και όλους τους συναδέλφους σε μαζική καθολική αποχή δηλώνοντας ότι δεν πρέπει και δεν έχει κανένα νόημα η συμμετοχή γιατί όποιοι ανακοινωθούν ως αιρετοί από αυτή τη διαδικασία θα παραιτηθούν.
 • Όποιος το κάνει δε θα έχει σχέση με τα σωματεία και το εκπαιδευτικό κίνημα – θα σταθεί εχθρικά και απέναντι στον κλάδο.

Ταυτόχρονα, επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα των μελών μας και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσω, ακόμα και νομικό αν χρειαστεί, σε βάρος όποιου παραβιάζει το νόμο και τα δικαιώματα των μελών μας και χρησιμοποιεί με όποιο τρόπο το όνομά τους και το όνομα των συνδυασμών που αποσύρθηκαν.

Για τις άδειες για COVID 19

Για τις άδειες εκπαιδευτικών μονίμων & αναπληρωτών  που προκύπτουν από απουσία & εξέταση για COVID 19

Μεγάλο ζήτημα και αγωνία -ιδιαίτερα στους αναπληρωτές συναδέλφους- έχει προκύψει για τη χρέωση  άδειων που χρειάζεται να πάρουν συνάδελφοι όταν φέρουν συμπτώματα κορωνοϊού και για όσο διάστημα χρειάζεται να απουσιάσουν από τη σχ. μονάδα προκειμένου να εξεταστούν  για να διαπιστωθεί ή όχι αν νοσούν από τον ιό. Το διάστημα αυτό συνήθως αφορά από 2 έως 4 μέρες που χρειάζεται να έχουν απαντήσεις της εξέτασης και βεβαίωσης από το γιατρό για την επιστροφή τους ή όχι στη σχ. μονάδα.

Περίπτωση 1η  (την οποία απευχόμαστε)

Σε περίπτωση που νοσούν προβλέπεται ειδική άδεια η οποία δεν αφαιρείται από́ την δικαιούμενη αναρρωτική άδεια του υπάλληλου, ούτε απαιτείται ο υπάλληλος να παραπεμφθεί στην αρμόδια Υγειονομική́ Επιτροπή́. «Σε περίπτωση που υπάλληλος απαιτείται να τεθεί́ σε περιορισμό, λόγω των εκτάκτων μέτρων για τον κορωνοϊό COVID-19 και κατόπιν οδηγιών που του έχουν δοθεί́ αρμοδίως από́ τον Εθνικό́ Οργανισμό́ Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ή από́ άλλο αρμόδιο δημόσιο φορέα, ο οποίος ενημερώνει αμελλητί́ τον Ε.Ο.Δ.Υ., απουσιάζει δικαιολογημένα από́ την Υπηρεσία, κατόπιν υποβολής υπεύθυνης δήλωσης και τεκμηριωμένης ιατρικής βεβαίωσης.

Περίπτωση 2η  ( η επιθυμητή)

Τι γίνεται σε περίπτωση που επιστρέψουν με αρνητικό αποτέλεσμα στην εξέταση και υγιείς στη σχολική τους μονάδα, τι γίνεται με την ολιγοήμερη αυτή απουσία τους.

Θεωρούμε απαράδεκτο στην παραπάνω περίπτωση οι εκπαιδευτικοί να χρεωθούν έστω και μια μέρα αναρρωτικής άδειας,  ιδιαίτερα οι αναπληρωτές για τους οποίους και περιορισμός ημερών στις αναρρωτικές υπάρχει (15 μέρες) και περικοπή μισθού γίνεται. Απαιτούμε να ενταχθεί κι αυτή η απουσία στην ειδική άδεια εφόσον αφορά πρόληψη εξάπλωσης του ιού και συχνότατα με δαπάνη του ίδιου του εκπαιδευτικού.

Μια τέτοια διαδικασία εξέτασης μπορεί να επαναληφθεί  ξανά και ξανά μέσα στο σχολικό έτος ανάλογα με την πορεία εξάπλωσης του ιού. Δεν γίνεται η ευσυνειδησία και η ευθύνη που επιδεικνύουν οι εκπαιδευτικοί απέναντι στους  συναδέλφους τους  και τους/τις  μαθητ(ρι)ες τους κάνοντας  προληπτικό έλεγχο να τιμωρείται από την υπηρεσία με οποιαδήποτε περικοπή.

Καλούμε την Δ/νση ΠΕ Δυτ. Αττικής, να στείλει ΑΜΕΣΑ οδηγία προς τα σχολεία και τους συναδέλφους, κατά την αντίστοιχη στάση και άλλων Δ/νσεων ΠΕ τόσο στην Αττική όσο και πανελλαδικά, ώστε οι άδειες ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ που εμπίπτουν και στις 2 περιπτώσεις να χρεώνονται ως ειδικές άδειες με απαραίτητη την ενημέρωση για τις ακριβείς ημέρες άδειας και την κατάθεση δικαιολογητικών. Η σχ. μονάδα με email να ενημερώνει τη Δ/νση Δυτ. Αττικής για τις ημέρες απουσίας της/του εκπαιδευτικού και στη συνέχεια στην πλατφόρμα αδειών να αναρτά αίτηση, απόφαση χορήγησης και βεβαίωση covid test. Η άδεια να ονομάζεται ειδική άδεια απουσίας για κάθε περίπτωση.

Αναρρωτική άδεια αναπληρωτών (Τι ισχύει με βάση το νόμο)

Επισημαίνουμε ότι ως σύλλογος το καταγγέλλουμε και διεκδικούμε να υπάρχει πλήρη κάλυψη των αναπληρωτών με πλήρεις αποδοχές από την πρώτη μέρα και για ένα μήνα για κάθε χρόνο προϋπηρεσίας όπως ισχύει και για τους μόνιμους συναδέλφους:

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ.

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για όλο το χρονικό διάστημα της σύμβασής τους δικαιούνται δεκαπέντε (15) ημέρες αναρρωτική άδεια με αποδοχές, εφόσον έχουν συμπληρώσει δεκαήμερη παροχή εργασίας. Για τη διαδικασία χορήγησης αναρρωτικής άδειας, ο/η αναπληρωτής/τρια εκπ/κός ενημερώνει εγκαίρως τον/την διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας και υποβάλλει αίτηση.

Για αναρρωτική χρονικού διαστήματος μικρότερου των τριών (3) ημερών τη φορά, υποβάλλει μαζί με την αίτησή του/της και την ιατρική βεβαίωση από γιατρό Δημοσίου ή ιδιώτη συμβεβλημένο με το ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ, από Δημόσιο Νοσοκομείο/Κέντρο Υγείας/ Ιδιωτικό Θεραπευτήριο, προκειμένου να χορηγηθεί η άδεια.

Για αναρρωτική άδεια που υπερβαίνει τις 3 ημέρες τη φορά, ο/η αναπληρωτής/τρια εκπ/κός υποβάλλει αίτηση στον/στην διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας μαζί με την ιατρική βεβαίωση/εξιτήριο από Δημόσιο Νοσοκομείο ή Ιδιωτικό Θεραπευτήριο προκειμένου να χορηγηθεί η άδεια. Επιπλέον, ο/ η εκπαιδευτικός προσκομίζει την πρωτότυπη ιατρική γνωμάτευση στο αρμόδιο τμήμα της Δ/νσης για να παραλάβει τη σχετική βεβαίωση για το διάστημα της απουσίας του προκειμένου να την καταθέσει στο ΙΚΑ για το Επίδομα – Απόφαση Ασθενείας εντός 5 εργάσιμων ημερών. Η απόφαση του ΙΚΑ δίδεται άμεσα από τον/την εκπ/κό στη διεύθυνση προκειμένου να μπορέσει να του/της καταβληθεί το ανάλογο τεκμαρτό ημερομίσθιο .

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Δεν αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας πάνω από 15 ημέρες αναρρωτικής άδειας * Στον περιορισμό του εν λόγω εδαφίου δεν εμπίπτουν οι άδειες κύησης ή λοχείας. Προσοχή: Σε περίπτωση που εξαντληθεί η αναρρωτική άδεια των δεκαπέντε ημερών οι αποδοχές είναι στο μηδενικό από τον εργοδότη και το χρονικό διάστημα άνω των 15 ημερών δεν προσμετράται στην προϋπηρεσία τους.

Χορηγείται αναρρωτική άδεια στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πάσχουν από δυσίατα νοσήματα, διάρκειας δεκαπέντε (15) ημερών επιπλέον της προβλεπόμενης από τις ισχύουσες διατάξεις, η οποία είναι αμειβόμενη και λαμβάνεται υπόψη ως χρόνος πραγματικής διδακτικής υπηρεσίας για όλα τα δικαιώματα.

ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ: Για τις τρεις πρώτες μέρες της άδειας καταβάλλεται από το δημόσιο το μισό των αποδοχών που δικαιούται. Από το ΙΚΑ δεν δικαιούται τίποτε.
Για το διάστημα από την 4η μέχρι την 15η ημέρα παίρνει αποδοχές 12 ημερών αφαιρούμενης της επιδότησης του ΙΚΑ που αναλογεί στο διάστημα αυτό. Για το διάστημα από την 16η ημέρα και μετά, μόνο την επιδότηση του ΙΚΑ.

Δημοτική Αρχή και υπουργείο Παιδείας διαλύουν τα σχολεία μας!

Τέλη Οκτώβρη και στα σχολεία του Δήμου Φυλής:

 • 170 και πλέον νήπια και προνήπια, «ξεκίνησαν» τη σχολική χρονιά χωρίς αίθουσες να τα φιλοξενήσουν, με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και του Διευθυντή Εκπαίδευσης. Δύο μήνες μετά, άλλα βρίσκονται σε αίθουσες παιδικών σταθμών, άλλα αποτελούν περιοδεύοντα θίασο από κτίριο σε κτίριο, ενώ άλλα εξαναγκάζονται να μην πηγαίνουν στο σχολείο λόγω της αδιανόητης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί!
 • Τα παιδιά του 2ου και 7ου νηπιαγωγείου αρχικά μεταφέρθηκαν στο 11ο δημοτικό, χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους. Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις για μεταφορά των παιδιών, ξαφνικά χωρίς προηγούμενη και έγκαιρη ενημέρωση η δημοτική αρχή σταμάτησε να στέλνει λεωφορείο! Κι ενώ αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε για κάποιες μέρες, η Δημοτική Αρχή, πάλι αιφνιδιαστικά, αποφάσισε να μεταφέρει τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, όμως δεν είχε υπολογίσει ότι οι αίθουσες δεν επαρκούσαν! Φυσικά κατά τη συνήθη πρακτική τους, ενημέρωσαν μόλις το προηγούμενο βράδυ την προϊσταμένη του νηπιαγωγείου ότι υπήρχε πρόβλημα! Ως πότε το Υπουργείο Παιδείας και η Διεύθυνση ΠΕ Δυτ. Αττικής θα επιτρέπουν δεκάδες παιδιά να βρίσκονται εκτός του δημόσιου νηπιαγωγείου, να χάνουν πολύτιμες μέρες σχολικής ζωής, επειδή η δημοτική αρχή αποδεικνύεται παντελώς επικίνδυνη και αδιάφορη;
 • Μπουλντόζες εισέβαλαν στο 2ο νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων, προκειμένου να ετοιμάσουν τον χώρο για να μπουν κοντέινερ, την ώρα που τα παιδιά έκαναν μάθημα! Η Δημοτική Αρχή και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης θεώρησαν λογικό το σχολείο να λειτουργεί κάτω από το θόρυβο και τη σκόνη των εργασιών! Χρειάστηκε η παρέμβαση της προϊσταμένης και η παρουσία του συλλόγου εκπαιδευτικών για να σταματήσουν οι εργασίες, να παρθούν τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα και να πιεστεί ο εργολάβος να συνεχίσει τις εργασίες σε ώρες που δεν λειτουργούσε το νηπιαγωγείο.
 • Στο 8ο-10ο νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και τα ερωτήματα από τον σύλλογο εκπαιδευτικών, η Δημοτική Αρχή και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης συμφώνησαν να τοποθετηθεί αίθουσα στο προαύλιο του νηπιαγωγείου, χωρίς να ελέγξουν την κείμενη νομοθεσία που αφορά στην τοποθέτηση προκάτ σε αυλές. Τους σταμάτησαν οι σύλλογοι διδασκόντων.
 • Στο 9ο δημοτικό σχολείο Άνω Λιοσίων ένα πρωί εμφανίστηκαν δύο εργάτες – χωρίς προηγούμενη επικοινωνία με την διευθύντρια του σχολείου – για να μετρήσουν που θα μπει η προκάτ αίθουσα για το 9ο νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων. Η Δημοτική Αρχή είχε αποφασίσει να τοποθετήσει την αίθουσα στο σχολείο, και όχι στο οικόπεδο που είχε αρχικά προτείνει, χωρίς να ενημερώσει το σχολείο και χωρίς να ελέγξει την κείμενη νομοθεσία που αφορά στην τοποθέτηση κοντέινερ σε αυλές σχολείων. Τους σταμάτησε ο σύλλογος διδασκόντων. Επιπλέον, η Δημοτική Αρχή «ξέχασε» να παραβρεθεί στο σχολικό συμβούλιο που είχε συγκαλέσει η διευθύντρια του σχολείου.
 • Οι προκάτ αίθουσες που έφτασαν στο 2ο νηπιαγωγείο είναι ελαφριού τύπου, παρά τις διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής για το αντίθετο, δηλαδή κατασκευές που έχουν κατηγορηθεί ότι επιδρούν αρνητικά στην υγεία των παιδιών! Μάλιστα, τα παραπάνω κοντέινερ, στοίχισαν 50.000€ το ένα!!! Οι δύο αίθουσες κοντέινερ αντιστοιχούν δηλαδή στην αγορά ενός σπιτιού…
 • Σχολεία και τμήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο λόγω εμφάνισης κρουσμάτων covid-19 σε μαθητ(ρι)ες και εκπαιδευτικούς. Η Δημοτική Αρχή δηλώνει αναρμόδια και αρνείται να εξασφαλίσει δωρεάν τεστ για μαθητές/ριες και εκπαιδευτικούς, ενώ ο Διευθυντής Εκπαίδευσης αρκείται σε «διαβεβαιώσεις» πως θα μεταφέρει το αίτημα, οπότε και ξεμπέρδεψε!
 • Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, αποκορύφωμα αποτελεί η περίπτωση του 3ου νηπιαγωγείου Ζεφυρίου, αλλά και πολλές άλλες σχολικές δομές, στις οποίες η χρονιά ξεκίνησε χωρίς καθόλου ή με ελάχιστο εποπτικό υλικό. Τα σχολεία με Ρομά μαθητ(ρι)ες φαίνεται πως για τους αρμόδιους δεν έχουν ανάγκες, δεν συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα για την βελτίωση των σχολικών αυλών, αποκλείονται συχνά από τη δημοτική αρχή σε σχέση με την παροχή Η.Υ. ή άλλου υλικού τεχνολογίας.
 • Η Ειδική Αγωγή βρίσκεται στο έλεος της αναλγησίας κράτους και Διεύθυνσης ΠΕ Δυτ. Αττικής. 60 παιδιά είναι χωρίς παράλληλη στήριξη και στις διαμαρτυρίες των σχολείων για τον αποκλεισμό των παιδιών αυτών, στα προβλήματα που δημιουργούνται καθώς και στις απαράδεκτες, αντιπαιδαγωγικές και πέρα από κάθε λογική επιλογές του ΚΕΣΥ για την κάλυψη όσων παράλληλων έχουν έρθει, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης δηλώνει πως μόνος αρμόδιος είναι ο υπεύθυνος του ΚΕΣΥ.
 • Στην οριακή κατάσταση που έχουν οδηγήσει τα σχολεία μας κυβέρνηση, Δήμος και Διεύθυνση ΠΕ Δυτ. Αττικής, ήρθε να προστεθεί και η πρόσληψη αναπληρωτών 3μηνων συμβάσεων! Στο όνομα της πανδημίας επιχειρείται η περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, και έτσι ενώ ο διευθυντής εκπαίδευσης γνωρίζει πολύ καλά ότι τα λεγόμενα «κενά covid», κάθε άλλο παρά βραχυχρόνια θα είναι -πώς θα μπορούσε άλλωστε να σταματήσει ένας/μια εκπαιδευτικός να ανήκει στις ευπαθείς ομάδες μέσα σε 3 μήνες;- επέλεξε να ζητήσει 3μηνους εκπαιδευτικούς αντί για αναπληρωτές με συμβάσεις πλήρους διάρκειας!

Να μην ανεχτούμε άλλο τον εμπαιγμό και την κοροϊδία! Τα σχολεία μας μένουν ανοχύρωτα, το σχολείο, τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα σαρώνονται στο όνομα της πανδημίας! Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Το υπουργείο δεν φρόντισε να εξασφαλίσει ούτε τα απολύτως αναγκαία: μείωση του αριθμού των μαθητ(ρι)ών σε μέχρι 15 ανά τμήμα, επιπλέον αίθουσες και εκπαιδευτικούς. Ιδιαίτερα για το εκρηκτικό πρόβλημα των νηπιαγωγείων της περιοχής η κρατική αναλγησία και η παντελής αποποίηση ευθυνών είναι κραυγαλέα. Το βάρος φυσικά πέφτει στις πλάτες των γονιών και των μαθητ(ρι)ών να βρουν την άκρη, ενώ σε μπαλάκι του μποξ μετατρέπονται ο εκπαιδευτικοί που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν άλυτα και ανυπέρβλητα προβλήματα.

Η Δημοτική Αρχή δεν είχε καμία βούληση να εντάξει τα παιδιά στο νηπιαγωγείο εξυπηρετώντας τις πολιτικές που στηρίζουν την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, επιδιώκουν τη μεταφορά των σχολείων στη διαχείριση των δήμων, στέκονται εχθροί της δημόσιας δωρεάν παιδείας! Φτάσανε στο σημείο Δημοτική Αρχή και Διευθυντής Εκπαίδευσης να ζητωκραυγάζουν για τα κοντέινερ ελαφριού τύπου που καθιστούν ανύπαρκτες τις αυλές των νηπιαγωγείων.

Όσο για τον Διευθυντή Εκπαίδευσης εδώ και δύο μήνες παρακολουθεί από μακρόθεν. Υποστηρίζει ότι το κτιριακό είναι θέμα του δήμου και νίπτει τας χείρας του, η είσοδος των μηχανημάτων εν ώρα λειτουργίας των νηπιαγωγείων είναι θέμα των προϊσταμένων και νίπτει τας χείρας του, τα κλειστά σχολεία και τα τεστ είναι θέμα του ΕΟΔΥ και νίπτει τας χείρας του, οι παράλληλες στηρίξεις είναι θέμα του ΚΕΣΥ και νίπτει τας χείρας του… Καθώς η στάση των στελεχών εκπαίδευσης δεν είναι ούτε τυχαία αλλά ούτε αποτέλεσμα αδυναμίας, είναι φανερό ότι ο κ.Κάππος, επιλέχθηκε για να στηρίξει την πολιτική του Υπουργείου και της Κυβέρνησης. Όπως αποδείχθηκε στην τελευταία συνάντηση που είχαμε μαζί του ως σύλλογος για όλα τα παραπάνω, στο μόνο που αρκέστηκε ήταν να αναφέρει νούμερα προσλήψεων επαινώντας το «θεάρεστο» έργο της Κεραμέως, γιατί για τα υπόλοιπα… νίπτει τας χείρας του.

Ενορχηστρωμένα όλοι μαζί φροντίζουν να μας υπενθυμίζουν πως αν ζεις στον Δήμο Φυλής λίγα σου χρειάζονται κι ακόμη πιο λίγα δικαιούσαι! Η προσχολική αγωγή, η πρόληψη ενάντια στον covid, οι αίθουσες που δεν στριμώχνονται τα παιδιά και δεν αναπνέουν τις οσμές από ακατάλληλα υλικά, τα εποπτικά υλικά, οι υποστηρικτικές δομές δεν είναι για τα παιδιά της Δυτικής Αττικής και της χωματερής. Ως υπουργείο και κυβέρνηση, έχουμε τις δεξαμενές για να διαλέξουμε τους «άριστους» που χρειαζόμαστε. Εσείς, παιδιά των εργαζόμενων και του λαού μπορείτε να αρκεστείτε στα λίγα, στα ελάχιστα, στα ανύπαρκτα. Σε μια εκπαίδευση υποβαθμισμένη που μας δίνει τη δυνατότητα να σας οδηγούμε στη λίγη μόρφωση, στα λίγα δικαιώματα και στη μεγάλη εργασιακή αβεβαιότητα. Η ευθύνη βέβαια θα βαραίνει πάντα εσάς που δεν προσπαθήσατε αρκετά.

Εμείς ως εκπαιδευτικοί στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Αττική, την περιοχή της χωματερής, της βαριάς βιομηχανίας και της ρύπανσης, των λαϊκών οικογενειών και της μεγάλης ανεργίας, ενώνουμε τις φωνές μας με τις φωνές των γονιών που ζητάνε εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα μέτρα πρόληψης κατά του covid, εδώ και τώρα να επιλυθούν τα προβλήματα στην προσχολική αγωγή, να λειτουργήσουν τα τμήματα με 15 μαθήτριες και μαθητές, να εξασφαλιστούν και να δοθούν στα σχολεία μας όλος ο αναγκαίος τεχνολογικός και εποπτικός εξοπλισμός, να σταλούν άμεσα όλοι οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης, να ενισχυθεί το ΚΕΣΥ και να μπορεί να παρέχει της υπηρεσίες του άμεσα και όχι με καθυστέρηση που φτάνει μέχρι και τα 2-3 χρόνια, να καλυφθούν οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς με μονιμοποίηση τώρα όλων των αναπληρωτ(ρι)ών. Στηρίζουμε τη δημόσια εκπαιδευση και διεκδικούμε ό,τι ανήκει πραγματικά στους/στις μαθητ(ρι)ες μας.