Εργασιακή εφεδρεία-απόλυση και Μυστική Επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας για δημιουργία λίστας εκπαιδευτικών προς ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΖΕΦΥΡΙΟΥ – ΦΥΛΗΣ

Άνω Λιόσια 9.12.2011

Θέμα: Εργασιακή εφεδρεία-απόλυση και Μυστική Επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας για δημιουργία λίστας εκπαιδευτικών προς ένταξη σε εργασιακή εφεδρεία

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής καταγγέλλει τις απολύσεις στο δημόσιο που πραγματοποιεί η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η εργασιακή εφεδρεία όπως κι αν προτείνεται, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Είναι σαφές ότι «η εργασιακή εφεδρεία» είναι απόλυση. Το 60% του βασικού μισθού που προτείνεται να δίνεται σε όσους περνάνε στην εφεδρεία είναι στην πραγματικότητα 500-600 ευρώ περίπου, ίσο δηλαδή με το επίδομα ανεργίας. Η νέα δανειακή σύμβαση υλοποιεί κατά γράμμα το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ και το ΜΝΗΜΟΝΙΟ χωρίς να χρονοτριβεί, απαιτεί φόρο αίματος των εργαζόμενων για να μειωθεί το κόστος εργασίας, να αυξηθεί η καπιταλιστική κερδοφορία, για να αποπληρωθεί ένα χρέος που το δημιούργησαν εξ ολοκλήρου αυτοί, το καρπώθηκαν με φοροαπαλλαγές, μεγάλα έργα κι απίστευτα κέρδη εδώ και δεκαετίες.

Μυστική επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας

Καταγγέλλουμετο Υπουργείο παιδείας για τη δημιουργία ειδικής μυστικής επιτροπής όπου μελετά το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας στην εκπαίδευση. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δε θα επιτρέψουμε καμία απολύτως απόλυση με οποιαδήποτε μορφή και να καμουφλαριστεί. Δηλώνουμε επίσης πως όποιο στέλεχος εκπαίδευσης ή κρατικός-πολιτικός παράγοντας συμμετέχει με τον οποιοδήποτε τρόπο στη δημιουργία λίστας εκπαιδευτικών προορισμένων για εργασιακή εφεδρεία-απόλυση θα διαγράφεται απευθείας από το σύλλογό μας και θα καταγράφεται στο ρόλο του ρουφιάνου και του προδότη και θα αντιμετωπιστεί από τον κλάδο όπως αναλογεί σε τέτοιους ρόλους.

Είναι φανερό ότι το Υπουργείο προσπαθεί να περικόψει θέσεις εκπαιδευτικών σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών του λαού ώστε να προχωρήσει άμεσα σε εφεδρεία-απόλυση στην εκπαίδευση. Γι’ αυτό:

·Με εγκύκλιο του τον Ιούνιοκατάργησε την επιλογή προτίμησης δεύτερης ξένης γλώσσας στα δημοτικά, επιδιώκοντας να οδηγήσει χωρίς εργασιακό αντικείμενο μερικές εκατοντάδες εκπ/κούς γαλλικών και γερμανικών κυρίως. Με τον ίδιο τρόπο προσπάθησε να καταργήσει χιλιάδες ολοήμερα σχολεία κι αντίστοιχα χιλιάδες θέσεις εκπ/κών δασκάλων και ειδικοτήτων που εργάζονται σ’ αυτά.

·Επιδίωξε να φτιάξει λίστες «ανίκανων» για εργασία όταν ζητήθηκε από διευθυντές των σχολικών μονάδων (όπου απαιτήθηκε να μείνει κρυφό), να στείλουν έγγραφο με τη σημείωση «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ» και να καταγράφουν συμπεριφορές και προβλήματα υγείας για συγκεκριμένους συναδέλφους. Η απόπειρα μπλοκαρίστηκε άμεσα από την παρέμβαση των συλλόγων Π.Ε. μετά από καταγγελίες διευθυντών. Την ίδια στιγμή δημιουργούνται λίστες με διάφορες κατηγορίες εκπ/κών προς ένταξη στην εφεδρεία (ανάλογα τα χρόνια προϋπηρεσίας, γυμναστές Ολυμπιακής παιδείας, εκπ/κοί διορισμένοι χωρίς ΑΣΕΠ και πολλές ακόμα).

·Στρατολογεί την «παιδαγωγική» που το βολεύει, για να μετατρέψει διάφορα διδακτικά αντικείμενα, όπως η μουσική και η αισθητική αγωγή,σε δραστηριότητες, με στόχο να απαλλαγεί από την υποχρέωση να τα διδάσκουν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Γι’ αυτό βάζουν δασκάλους να κάνουν γυμναστική, μουσική κ.λπ.

·Προετοιμάζει αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών

Θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα και απαιτούμε απάντηση από το Υπουργείο παιδείας, τον περιφερειακό διευθυντή Αττικής, την ΑΔΕΔΥ και τη ΔΟΕ:

Το υπουργείο παιδείας έχει ξεκινήσει διαδικασία για εργασιακή εφεδρεία εκπαιδευτικών;

Έχει δημιουργηθεί στην περιφερειακή διεύθυνση, λίστα 800 εκπαιδευτικών της Αττικής που θεωρούνται «ανίκανοι» για εργασία ώστε να χρησιμοποιηθούν για την εργασιακή εφεδρεία;

Έχουν γνώση όλων αυτών το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ και το προεδρείο της ΔΟΕ;

Γιατί η ΔΟΕ δεν έχει βγάλει καταγγελία σχετικά με την κλήση συναδέλφων στη Δυτική Αττική;

Θέτουμε σε γνώση των συναδέλφων πως έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι το υπουργείο παιδείας δημιουργεί λίστες που τις προορίζει όλες ή μέρος αυτών προς χρήση για 20.000 εκπαιδευτικούς προς εφεδρεία-απόλυση από τον Ιούνιο του 2012.

Καλούμε τα στελέχη εκπαίδευσης να απορρίψουν κάθε συνεργασία με τους μηχανισμούς του υπουργείου για τέτοιας μορφής ζητήματα και να τα καταγγέλλουν στο σύλλογο όπως, προς τιμήν τους, έκαναν διευθυντές την προηγούμενη φορά.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι αριθμοί που εκτελούνται για να δοθούν λεφτά στις τράπεζες, στις αγορές και στο κεφάλαιο

Η εφεδρεία στοχεύει να μειώσει τις δαπάνες για τους μισθούς και να εξαφανίσει κάθε εργασιακό δικαίωμα. Από τους μισθούς πείνας των 1.200 ευρώ επιδιώκει να καθιερώσει τους μισθούς εξαθλίωσης των 600 ευρώ και τις εργασιακές σχέσεις γαλέρας των αναπληρωτών ΕΣΠΑ πλήρους και μειωμένου ωραρίου, των συμβάσεων με μπλοκάκι, των επινοικιαζόμενων εκπαιδευτικών μέσω ΜΚΟ κ.λπ.

Δε θα πληρώσουν οι εργαζόμενοικαι ο λαός την κρίση και το χρέος που δημιούργησαν κυβερνήσεις και κεφάλαιο

Δηλώνουμε τη ρητή αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε εφεδρεία-απόλυση σε όλο το δημόσιο τομέα και στην εκπαίδευση.

Απαιτούμε την απαγόρευση των απολύσεων και στον ιδιωτικό τομέα ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από την ασυδοσία των επιχειρήσεων και των εργοδοτών.

Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.

Ο σύλλογος μας δεσμεύεται ότι

θα προχωρήσει άμεσα σε έκτακτη Γ.Σ. για να συζητήσει τις εξελίξεις

θα πρωτοστατήσει στο συντονισμό με σωματεία και κλάδους που πλήττονται από την εφεδρεία

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ!

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ!

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΖΕΦΥΡΙΟΥ – ΦΥΛΗΣ

Άνω Λιόσια 9.12.2011

ΠΡΟΣ:

ØΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Παλιά σχολεία, 900 σχολεία με αναμορφωμένο πρόγραμμα, σχολεία αριστείας, πειραματικά, σχολεία ΖΕΠ (ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας) και τώρα 99 νέα πιλοτικά σχολεία!!!! Μα πόσα είδη σχολείων χωρούν ταυτόχρονα στη δημόσια εκπαίδευση. Πόσες ταυτόχρονα μεταρρυθμίσεις είναι δυνατές; Τόσες όσες υπαγορεύουν τα συμβούλια υπουργών παιδείας της Ε.Ε. και η απορρόφηση κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ μοιάζει να μας απαντούν από το υπουργείο!!!

Δεν μας έφταναν τα σχολεία με αναμορφωμένο πρόγγραμμα που ταλαιπωρούν μαθητές και εκπαιδευτικούς, που νομιμοποιούν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και αποδιοργανώνουν εργασιακά δικαίωματα, τώρα έχουμε και τα νέα 99 σχολεία που θα εφαρμόσουν πιλοτικά τη «μεταρύθμιση» που ευαγγελίζεται η Διαμαντοπούλου και χρηματοδοτεί φυσικά το ΕΣΠΑ. Ή καλύτερα τη μεταρρύθμιση που ορίζει το ΕΣΠΑ και θα υπάρχει όσο υπάρχει αυτό.

Την τελευταία διετία ζούμε τη μια μεταρρύθμιση μετά την άλλη. Θύελλα «καινοτομιών» κατακλύζει την εκπαίδευση. Μέσα στην κρίση το Υπουργείο Παιδείας διατυμπανίζει ότι δίνει λύση στη μιζέρια, δίνει ελπίδα στην κοινωνία, μεταμορφώνει την εκπαίδευση… Πώς; Με πολιτικές λογιστικής διαχείρισης της εκπαίδευσης, με φτηνές μεταφράσεις αποτυχημένων παρεμβάσεων από άλλα εκπαιδευτικά συστήματα (βλ. ΖΕΠ). Φυσικά οι δήθεν αυτές μεταρρυθμίσεις υπηρετούν τους στόχους της Bologna, για να μπορούν με ευκολία να χρηματοδοτηθούν και να φαινόμαστε τα καλά παιδιά της ΕΕ.

Όλα αυτά τα πρόχειρα που σχεδιάζονται, που ακόμα πιο πρόχειρα και μπακαλίστικα εφαρμόζονται, γίνονται φυσικά εν αγνοία μας. Τα 99 αυτά σχολεία ενημερώθηκαν από τον τύπο ότι έχουν ορισθεί ως πιλοτικά σχολεία και οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε αυτά αγνοούν περί τίνοςπρόκειται. Η γνώμη της ζωντανής εκπαίδευσης ούτε ρωτήθηκε ούτε λήφθηκε υπόψη στον οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Το μόνο που τους ζητήθηκε είναι μήνα Νοέμβρη να παρακολουθήσουν 42 ώρες κατάρτισης για το νέο πρόγραμμα. Και φυσικά εκτός ωραρίου. Οι σύλλογοι διδασκόντων αντέδρασαν, το ίδιο και τα σωματεία μας. Τα σεμινάρια ακυρώθηκαν.

Επειδή όμως για να εκταμιευθούν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ χρειάζονται οι υπογραφές μας ως καταρτιζομένων αποφάσισαν να επαναλάβουν τα σεμινάρια κλείνοντας δύο μέρες τα σχολεία και κάνοντας και έναν απογευματινό γύρο ΕΚΤΟΣ ωραρίου.

Και όλα αυτά την ώρα που τα σχολειά υποφέρουν από τη μιζέρια και τα ανύπαρκτα κονδύλια, την ώρα που οι μαθητές μας βιώνουν την ανεργία και την ανέχεια που πλήττει τις οικογένειες τους και τα σχολεία κλείνουν ή συγχωνεύονται. Η εκπαίδευση που σχεδιάζουν είναι αυτή των αναπληρωτών και των ΕΣΠΑ, των εκπαιδευτικών που ζουν κάτω από το βάρος της εφεδρείας, των πειθαρχικών διώξεων και των απολύσεων. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το όραμα τους για την εκπαίδευση στα χρόνια του μνημονίου: διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, με γνώση πολυδιασπασμένη – προσανατολισμένη στις δεξιότητες που ορίζουν οι ανάγκες της αγοράς. Γι’ αυτό και τα πιλοτικά προγράμματα τους δε μας πείθουν. Θα είμαστε εδώ για να ανατρέψουμε τα σχέδια τους για γενιές αμόρφωτων υποταγμένων εργαζομένων, για γενιές κακοπληρωμένων, ελαστικά εργαζόμενων και υποταγμένων εκπαιδευτικών.

Η ακύρωση των επιμορφώσεων εκτός ωραρίου ήταν φυσικά μια νίκη μας.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που έχουν ορισθεί ως πιλοτικά:

üνα μη συμμετάσχουν σε καμία επιμόρφωση που γίνεται εκτός του εργασιακού τους ωραρίου. Προσφέρουμε γι’ αυτό το λόγο πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη

üνα αντισταθούν στις αλεπάλληλες προσπάθειες αποψίλωσης των δικαιωμάτων μας.

Η προάσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων στην παρούσα συγκυρία αποτελεί το ελάχιστο μέτρο αντίστασης στη λαίλαπα που ταλανίζει την επαγγελματική μας ζωή. Η συλλογική δράση είναι το μόνο ασφαλές καταφύγιο μας.

Ως σύλλογος δεσμευόμαστε να πάρουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για συντονισμό της δράσης μας με τους άλλους συλλόγους ώστε να μην εφαρμοστούν τα πιλοτικά προγράμματα. Επίσης, καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα και να αποφασίσουν τη μη εφαρμογή των νέων πιλοτικών προγραμμάτων.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ, ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ, ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΙΓΟΥΝ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ.