Προβλήματα με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Ο ιός COVID-19 πήρε και στη χώρα μας, διαστάσεις πανδημίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο διανύουμε τη χειρότερη υγειονομική κρίση μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα μπορούσε να είναι σειρά επιστημονικής φαντασίας, αλλά δυστυχώς είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα με πολλαπλές συνέπειες, που θα βάλει τη σφραγίδα της στον κόσμο που ζούμε. Οι τραγικές ελλείψεις αποτέλεσμα της εγκληματικής υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν υγείας και των κοινωνικών δομών οδηγούν να ανακοινώνονται όλο και αυξανόμενα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, με αποκορύφωμα την απαγόρευση κυκλοφορίας, γιατί το σύστημαδεν μπορεί να ανταποκριθεί, ως όφειλε, στις ανάγκες μιας πανδημίας.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον έκλεισαν τα σχολεία και οι μαθητές μας και οι οικογένειές τους βρέθηκαν να ζουν αποκλεισμένοι στο σπίτι, μόνοι κι ανασφαλείς, με όλα τα προβλήματα που δημιουργεί ο εγκλεισμός και η οικονομική ανέχεια, πολλές φορές τρομαγμένοι για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα, ανήσυχοι αν θα τους περιθάλψει το σύστημα υγείας αν αρρωστήσουν, έχοντας μείνει χωρίς δουλειά πολλοί, με την αγωνία ποια θα είναι η κατάσταση με την επιστροφή. Μας ζητήθηκε ​από το Υπουργείο ​να φτιάξουμε ηλεκτρονικές τάξεις ​και να παραδώσουμε στους μαθητές μας​ηλεκτρονικά μαθήματα. ​Πριν να γίνει λοιπόν αυτό ας αναλογιστούμε κάποια
δεδομένα:

 • Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι έγκλειστοι λόγω της πανδημίας. Κόσμος
  πεθαίνει, κατά δεκάδες ενώ στην Ιταλία δεν ​ υπάρχει χώρος καν για ταφές.
 •  Απαγορεύεται η κυκλοφορία και οι συναθροίσεις. Οικογένειες και άνθρωποι είναι μόνοι σε κατάσταση φυλακής. Γέροι άνθρωποι τα βγάζουν πέρα μόνοι τους.​ Και όσοι μέχρι στιγμής δεν το βίωναν, αρχίζουν πλέον να καταλαβαίνουν την συνεχώς αυξανόμενη σοβαρότητα της κατάστασης.
 • Την ίδια στιγμή πολλοί από εμάς που έχουμε να δούμε τους δικούς μας ανθρώπους μέρες και αυτή την στιγμή είμαστε στην απόλυτη απομόνωση και ανημπόρια να τους βοηθήσουμε ή στη χειρότερη περίπτωση να τους αποχαιρετίσουμε.​​ Πραγματικά τολμά κανείς να σκεφτεί ότι δεν ξέρει αν ήταν η τελευταία φορά που είδε κάποιον και αν είχε προλάβει να του δώσει μια τελευταία αγκαλιά, καθώς άνθρωποι ανά τον κόσμο σβήνουν μόνοι τους σε μία ΜΕΘ, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα να αποχαιρετίσουν την οικογένειά τους;

Σε αυτό το χρονικό σημείο το υπουργείο της Παιδείας πήρε σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα.

 • Έδωσε κατευθύνσεις και υλικό για την ψυχολογική υποστήριξη των έγκλειστων παιδιών, εκπαιδευτικών και γονιών; ΟΧΙ.
 • Έδωσε κατευθύνσεις και οδηγίες ώστε τα παιδιά να “ενασχοληθούν με ευχάριστες δραστηριότητες” ώστε όλη η οικογένεια “να χαλαρώσει, να έρθει πιό κοντά” (οι ​συστάσεις από το ΚΕΣΥ Πιερίας​, 17/3/20). ΟΧΙ.

Αντί λοιπόν το Υπουργεί  να:

 • Εξασφαλίσει δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet για όλους. Εξασφάλιση Η/Υ για μαθητές, άμεσα ένα δωρεάν tablet για κάθε μαθητή ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές μας να κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών για επικοινωνία, διαδικτυακή συνάντηση, συζήτηση, επαφή.
 • Να προσαρμοστεί το πρόγραμμα της Δημόσιας Τηλεόρασης Π.χ. ειδικά προγράμματα, λειτουργία εκπαιδευτικής τηλεόρασης με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών, εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ κ.ά. Μέσω της δημόσιας τηλεόρασης,  να προβάλλονται καθημερινά ειδικές ενημερωτικές εκπομπές από τους αντίστοιχους επιστημονικούς φορείς με την παρουσία εκπαιδευτικών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, ώστε να στηριχθούν οι γονείς στη διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων που βιώνουν οι ίδιοι και τα παιδιά.

Αντίθετα, το μόνο μέλημα του υπουργείου ήταν να μας καλέσει να φτιάξουμε ηλεκτρονικά μαθήματα για τηλεκπαίδευση. Λες και μερικές σελίδες οδηγιών ή κάποιες επιμορφώσεις του πανικού θα μας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουμε σωστά αυτά τα εργαλεία.

Μια απόφαση που δεν λαμβάνει υπόψιν ότι:

 • δεν έχουν όλοι τα παιδιά την τεχνική δυνατότητα για να συμμετέχουν.
 • δεν έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί την τεχνική δυνατότητα ή τον  γραμματισμό για να συμμετέχουν. Μιλάμε για πλατφόρμες και αποθετηρια για τα οποία το ίδιο του υπουργείο προβλέπει ​επιμορφώσεις διάρκειας 2 ολόκληρων εξαμήνων,

Τα εργαλεία αυτά φτιάχτηκαν σαν συμπλήρωμα της δια ζώσης εκπαιδευτικής πράξης, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες ​ και όχι σαν εκπαιδευτική διαδικασία που μπορεί να σταθεί από μόνη της. Με δεδομένο λοιπόν ότι δεν μιλάμε για εκπαίδευση αλλά για απασχόληση αρκετών παιδιών από εκπαιδευτικούς να δούμε κάποιους προβληματισμούς:

 • Στο επιχείρημα “αφού πληρώνεσαι, δεν πρέπει να δουλέψεις;”, ΑΠΑΝΤΑΜΕ ότι η δουλειά μας δεν ήταν ποτέ απασχόληση, αλλά ουσιαστική μόρφωση για όλους.
 • Στο επιχείρημα “καλύτερα κάποια μόρφωση παρά μηδενική μόρφωση”, ΑΠΑΝΤΑΜΕ ότι η μόρφωση είναι μια διαδικασία που κατακτάται από την αλληλεπίδραση και την προσωπική επαφή σε όλη την 12ετή πορεία ενός παιδιού και όχι από φύλλα εργασίας που θα καλύψουν κάποιες εβδομάδες αποχής από τα σχολεία, σε μία ύλη που ούτως ή άλλως όλοι φωνάζουμε ότι είναι τεράστια και επιβαρύνει φοβερά τους μαθητές μας.
 • Στο επιχείρημα “μα αφού το κάνουν κι οι άλλοι”, ΑΠΑΝΤΑΜΕ ότι αρνούμαστε να στρώσουμε το δρόμο στην κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών, παιδιών και γονέων. Δε θα δεχτούμε ποτέ τη νοοτροπία του άριστου και όσοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν στον Καιάδα. Η μαχόμενη εκπαίδευση αυτό ακριβώς υπερασπίζεται. Δωρεάν, καθολική παιδεία!
 • Στο επιχείρημα ​“Δεν είναι καλό να έρθει μία κανονικότητα στη ζωή των παιδιών ή/και τη δική μας;”​ ,ΑΠΑΝΤΑΜΕ ότι ο εγκλεισμός στο σπίτι, η αποφυγή οποιασδήποτε κοινωνικής επαφής, ο συνεχής έλεγχος από τις αρχές για το πού βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή, η βίαιη αποκοπή των παιδιών από τους φίλους τους εξ ορισμού ΔΕΝ είναι κανονικότητα και σίγουρα η λύση δεν είναι να συνεχίσει να τρέχει η ύλη,αλλά να είμαστε όλοι καλά ώστε να αγκαλιαστούμε σφιχτά όταν ανταμώσουμε ξανά.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, σας καλούμε να τιμήσετε ​για άλλη μία φορά ​την ιδιότητα του εκπαιδευτικού και να ​μην φτιάξετε ​ηλεκτρονικά μαθήματα. Αν τα ‘χετε φτιάξει, ​μην τα λειτουργήσετε. Ο σκοπός που εξυπηρετούν είναι μόνο επικοινωνιακός, τόσο για το υπουργείο όσο και για όσους τρέφονται από το σχολείο. Και τα αποτελέσματά του θα είναι η διάλυση του σχολείου σαν ομάδα με κοινωνικές συνοχές, η απομάκρυνσή μας, η κατηγοριοποίησή μας.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να βρουν εκείνους τους τρόπους επικοινωνίας και επαφής με τους μαθητές τους, εφόσον το επιθυμούν, με τρόπους που δεν θα δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο να αξιοποιήσει το επόμενο διάστημα και να εμφανιστεί θριαμβευτής στις πλάτες μας, χωρίζοντας μάλιστα τους εκπαιδευτικούς σε πρόθυμους και μη πρόθυμους, σε τεμπέληδες και εργατικούς, σε «άριστους» και «άχρηστους».

Τέλος, επισημαίνουμε ότι δεν προκύπτει υποχρεωτικότητα. Αντιγράφουμε από την εγκύκλιο: «προτείνεται να αξιοποιηθούν πληροφοριακά συστήματα, δίκτυα και εφαρμογές που έχει αναπτύξει το ΥΠΑΙΘ όπως για παράδειγμα το e-class και η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me.». ………Η επιλογή της πλατφόρμας που θα αξιοποιηθεί έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του/της κάθε εκπαιδευτικού».Έτσι κι αλλιώς όλες οι εγκύκλιοι που αφορούν την «σύγχρονη» και «ασύγχρονη διδασκαλία» εξ’ αποστάσεως δεν είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα γιατί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών.    

Κάθε πίεση, εκφοβισμός ή απειλή είτε από διευθυντές, υποδιευθυντές ή την διοίκηση να καταγγέλλεται στο σωματείο, καθώς αποτελεί αυταρχισμό σε μια περίοδο ιδιαίτερα πιεστική για όλους μας.

Ας μείνουμε ήρεμοι και ψύχραιμοι, να προσέξουμε τους ανθρώπους μας και να κρατήσουμε την ηρεμία σε μας και τον περίγυρό μας. Το πρόβλημα γύρω μας και το αύριο που φέρνει είναι πάρα πολύ σοβαρό για να αναλωθούμε σε ψευτομαθήματα και δήθεν εκπαιδευτικές διαδικασίες.

Ας μην ξεχάσουμε να επικοινωνούμε, να αλληλοϋποστηριζόμαστε

Αγαπητοί μας γονείς,

Βιώνοντας καταστάσεις πρωτόγνωρες για όλους/ες μας, τα λόγια φαντάζουν φτωχά να περιγράψουν τις συνθήκες με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι και τα συναισθήματα που οι καθημερινές καταιγιστικές εξελίξεις μας προκαλούν. Ο φόβος της ανθρώπινης επαφής, η ανασφάλεια και η αγωνία για την υγεία και τη ζωή τη δική μας και των ανθρώπων μας, μαζί με τα αυξανόμενα νούμερα κρουσμάτων και  θανάτων, είναι η νέα πραγματικότητα την οποία οφείλουμε με ψυχραιμία για το δημόσιο καλό να αποδεχτούμε. Ταυτόχρονα, οι ειδικοί ψυχικής υγείας επισημαίνουν πως η κατάσταση αυτή επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική/συναισθηματική υγεία όλων μας, μικρών και μεγάλων.Η πρώτη έγνοια μας, λοιπόν, ως δάσκαλοι και δασκάλες των παιδιών σας, είναι οι μαθητές/τριες μας και οι οικογένειές τους, εσείς, να είστε υγιείς. Στο ίδιο πλαίσιο, πρώτιστη ανάγκη αυτή την περίοδο είναι να εξετάσουμε στεκόμενοι ως εκπαιδευτικοί και ως κοινωνία, ο ένας δίπλα στον άλλο, σε επίπεδο γειτονιάς/συλλόγου/σχολείου, με κάθε δυνατό και διαθέσιμο μέσο. Στην σκέψη μας οι οικογένειες και η πρόσβαση τους  στα προς το ζην τα οποία δεν είναι για όλους/ες αυτονόητα. Η βίαιη προσαρμογή στην κανονικότητα του εγκλεισμού και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων για πολλούς συνανθρώπους μας και γονείς σημαίνει εκτός των άλλων φτώχεια, ανεργία, αγωνία για τις συνθήκες ζωής/υγείας/εργασίας στο άμεσο μέλλον, ενώ τίποτα δεν εξασφαλίζει και το παρόν. Στις εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολες για όλη την ανθρωπότητα συνθήκες, έρχεται, βέβαια, να προστεθεί το βάρος που ο καθένας/καθεμιά μας καλείται να σηκώσει, ως ατομικά υπεύθυνος για ό,τι συμβεί.

Έτσι, στα ΜΜΕ, που έχουν διαμορφώσει κατάλληλα το κλίμα αυτό, όπου υπεύθυνος είναι μόνο ο διπλανός μας και εμείς, καμιά κουβέντα δεν γίνεται για τα μνημόνια και τις αντιλαϊκές πολιτικές, όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής, που διέλυσαν δημόσιες δομές υγείας, άφησαν τα νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, μονάδες εντατικής θεραπείας, κρεβάτια και εξοπλισμό. Καμιά κουβέντα για τις συνθήκες που αναγκάζουν εργαζομένους χωρίς τα αυτονόητα, με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους, της δικής τους και των οικογενειών τους, να συνεχίσουν να δουλεύουν ως «ήρωες». Καμιά κουβέντα επίσης για το ήδη φτωχοποιημένο και αποκλεισμένο κομμάτι της κοινωνίας και ειδικά της περιοχής μας, τους άστεγους, τους στοιβαγμένους στα στρατόπεδα και στα νησιά ανθρώπους. Για όλα υπεύθυνοι είμαστε μόνο ο καθένας και η καθεμιά μας προσωπικά. Το έργο στήνεται πολύ καλά μέρες τώρα για να πειστούμε όλοι για την «ατομική μας ευθύνη».

Σε αυτό το περιβάλλον γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ζουν και οι μαθητές μας. Με το κλείσιμο του σχολείου και την απαγόρευση των συναναστροφών έχασαν την καθημερινή τους επαφή με τους συμμαθητές τους και τους φίλους τους, σταμάτησαν τις δραστηριότητες που είχαν πριν, περιορίστηκε η ελευθερία τους, χειροτέρευσε απότομα η καθημερινότητά τους.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, εν μέσω αυτών των ακραίων κοινωνικά συνθηκών θέλει να δείξει πως η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά! Προσπαθώντας να πείσει την κοινωνία ότι  είναι ατομική ευθύνη των εκπαιδευτικών και των γονιών να βρουν τον τρόπο να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία των έγκλειστων πλέον παιδιών,  μιλά για εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, σαν κάτι απλό που επαφίεται απλώς στην καλή διάθεση των εκπαιδευτικών να το εφαρμόσουν. Η «συνέχιση» της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσω μιας οθόνης, χωρίς την απαραίτητη ανθρώπινη επαφή δασκάλων μαθητών/τριών, όπως παρουσιάζεται, εν μέσω μιας πανδημίας που κυριαρχεί η αγωνία και ο φόβος για την ανθρώπινη ζωή θεωρούμε:

 • Πως αποτελεί ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, το οποίο καλούμαστε να παίξουμε εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες και γονείς για να φανεί πως όλα συνεχίζονται
 • Πως μπορεί να αποκτήσει έως και αντιπαιδαγωγικές διαστάσεις δεδομένης της έμφασης που φαίνεται πως δίνεται στη συνέχιση της ύλης και όχι στην σωματική/ψυχική κατάσταση των παιδιών και των οικογενειών τους που διακυβεύεται ανοιχτά, μαζί με τη δική μας ως εκπαιδευτικών
 • Πως αποκρύπτει τις χρόνιες ελλείψεις και τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης, σε δαπάνες, υποδομές, επιμόρφωση, προσωπικό (εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι), μεταθέτοντας στις πλάτες των εκπαιδευτικών και των γονέων τις ευθύνες γι αυτό
 • Πως αποκλείει μεγάλη μερίδα μαθητών/τριών μας που δεν έχουν πρόσβαση στον εξοπλισμό που απαιτείται και στις γνώσεις να τον διαχειριστούν αυτοί και οι γονείς τους
 • Πως αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για την κυβέρνηση να δείξει πως τα σχολεία μπορούν να σταθούν και χωρίς δασκάλους, μια που το μέτρο της τηλεκπαίδευσης αποτελεί στόχο τους χρόνια και προ της πανδημίας και δεν εξασφαλίζει κανείς πως δεν θα μείνει ως μέτρο μόνιμο και μετά την πανδημία
 • Θεωρούμε πως ο ρόλος μας σε αυτές τις συνθήκες είναι κρίσιμος, και αν το «δίπλα» στους μαθητές/τριες μας, εν μέσω αυτών των συνθηκών καλούμαστε να το διαχειριστούμε και να το επανεφεύρουμε, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τέτοιο μέτρο να υποβαθμίσει και να μειώσει επιπλέον το ρόλο μας μέσα από φωτοτυπίες και επαναλήψεις γραμματικής και ποσοστών.  

Θεωρούμε ότι είναι μία περίοδος που η κάθε οικογένεια θα χρειαστεί να αναμετρηθεί με το φόβο και τον εγκλεισμό, με τη διαχείριση του χρόνου και την συνύπαρξη. Σαν εκπαιδευτικοί αλλά και σαν γονείς ή παιδιά υπερήλικων γονιών, σαν σύντροφοι αλλά και σαν συνοδοιπόροι ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, γνωρίζουμε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να μην απομονωθούμε, να μην κυριευτούμε από την αγωνία και την απαισιοδοξία. Ο χρόνος για παιχνίδι, για δραστηριότητες, για διάβασμα βιβλίων, η συνεύρεση με τους γονείς τους και η συνέχιση της επικοινωνίας με τους φίλους τους θεωρούμε ότι είναι οι πραγματικές ανάγκες των μαθητών μας και αυτά που κατά τη γνώμη μας ανταποκρίνονται στις συνθήκες που ζούμε αυτό το διάστημα. Ευχόμαστε να βγούμε πολύ γρήγορα από αυτήν την κρίση και μετά το Πάσχα να ανταμώσουμε στις αυλές των σχολείων μας Κι εκεί να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για πραγματική μάθηση και για ουσιαστική παιδαγωγική σχέση. Σε αντίθετη περίπτωση, οι συζυγίες και τα κλάσματα θα είναι το λιγότερο που θα μας απασχολεί και ατομικά και ως κοινωνία.

Αγαπητοί γονείς και αγαπητά μας παιδιά,

Αυτές τις μέρες εκπαιδευόμαστε πώς να αποφεύγουμε ο ένας τον άλλον. Να μην το μάθουμε! Ας πλύνουμε τα χέρια μας, αλλά ας τα ενώσουμε την ίδια στιγμή με αλληλεγγύη, συλλογικότητα και διεκδίκηση! Ας φορέσουμε τη μάσκα μας, αλλά ας μην ξεχάσουμε να επικοινωνούμε, να αλληλουποστηριζόμαστε. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μάθημα που όλοι μας έχουμε να δώσουμε στους μαθητές μας.

Οι επικοινωνιακές φούσκες κυβέρνησης και κράτους για την τηλεκπαίδευση και την εξ αποστάσεως διδασκαλία!

Αλληλεγγύη, Οργάνωση κι Αγώνας για τη Ζωή

Για να σωθεί ο λαός και όχι τα κέρδη τους

Οι επικοινωνιακές φούσκες κυβέρνησης και κράτους για την τηλεκπαίδευση και την εξ αποστάσεως διδασκαλία!

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σαν να ήταν έτοιμη από καιρό, διακηρύσσει την άμεση λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και καλεί, σε πρώτη φάση, σε εθελοντική συμμετοχή τους εκπαιδευτικούς για τηλεμαθήματα της Γ΄ Λυκείου και σταδιακά για τις υπόλοιπες τάξεις. Δηλώνουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν Ε-Books, το Φωτόδεντρο και τα Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια για τηλεμαθήματα, ενώ τρεις ψηφιακές πλατφόρμες από τις εταιρείες CISCO, Google και Microsoft-τις οποίες η υπουργός ευχαριστεί ιδιαίτερα-μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα εξ αποστάσεως.

Στο μεταξύ η περιφέρεια Αττικής, βρήκε την ευκαιρία να υλοποιήσει πολιτικές στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης και της εμπλοκής δήμων και περιφερειών στην εκπαίδευση. Ανακοίνωσε πρόγραμμα παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου και κάλεσε ιδιωτικές εταιρείες να προσφέρουν κατ’ οίκον και εξ αποστάσεως υπηρεσίες και τις οικογένειες και τους μαθητές να κάνουν δηλώσεις συμμετοχής.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία εκπαίδευση ή εμπειρία για τα εξ΄ αποστάσεως μαθήματα για τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και των μαθητών, άρα μιλάμε για πειραματισμούς. Πολλοί μαθητές δε διαθέτουν Η/Υ ή σύνδεση στο διαδίκτυο, άρα εκ των προτέρων έχουμε αποκλεισμούς και καταπάτηση των ίσων ευκαιριών μάθησης. Η αδιαφορία και ο πανικός θα κυριαρχήσουν στην ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία των παιδιών.

Σε καμία περίπτωση η «τηλεκπαίδευση» δεν μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς με παιδαγωγικά και επιστημονικά κριτήρια και να υποκαταστήσει τη ζωντανή διαδικασία της τάξης. Ειδικά σε συνθήκες έκτακτων μέτρων, μόνο γνωστικό άγχος θα επιφέρει σε μαθητές και εργασιακό σε εκπαιδευτικούς, αλλά και προβλήματα σε όλους. Η τηλεκπαίδευση ίσως σε άλλες συνθήκες να είναι ένα εργαλείο που μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά με το μάθημα της ζωντανής τάξης, αλλά σε καμία περίπτωση αυτόνομα.

Το υπουργείο έχει εξαιρετικά επικίνδυνες πολιτικές σκοπιμότητες και όχι πραγματικό ενδιαφέρον. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί θέση του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε για την εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά και εκφρασμένη πρόθεση του ΥΠΑΙΘ πρόσφατα (χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη κενών σε Νίσυρο, Κάσο κλπ). Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή είναι μια πρόβα για τη μελλοντική χρησιμοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για την κάλυψη κενών, ειδικά στα απομακρυσμένα σχολεία. Η ακύρωση της εξασφάλισης της δια ζώσης διδασκαλίας με οποιαδήποτε δικαιολογία θα είναι καταστροφική.

Γι΄ αυτό λέμε καθαρά γι’ αυτήν την περίοδο:

Σε καμία περίπτωση παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Κανένας δεν μπορεί να “υποχρεώνεται” είτε να συμμετέχει ως εθελοντής τηλεμαθήματος είτε να παραστεί, με όποια ιδιότητα στα σχολεία, που είναι ουσιαστικά κλειστά.

Καμία εμπλοκή άλλων φορέων (πχ δήμων και περιφερειών) ή ιδιωτών στο ζήτημα της παροχής «ασύγχρονης» εκπαίδευσης μέσω διαδικτύου για τους μαθητές. Να απαγορευθούν με παρέμβαση του ΥΠΑΙΘ τέτοιου είδους ενέργειες και πρωτοβουλίες.

Όχι στην αξιολόγηση και στο πανοπτικό σύστημα στην εκπαίδευση που επιδιώκει την πλήρη πειθάρχηση δια μέσου της απομόνωσης, της επιτήρησης, του φόβου, της υποτέλειας και της εξατομίκευσης

Πρέπει όμως να μοιραστούμε με γονείς, μαθητές και συναδέλφους ορισμένα πολύ κρίσιμα θέματα που οφείλουν να γνωρίζουν:

Πολλές οικογένειες δεν έχουν internet στο σπίτι παρά μόνο σε κάποιο κινητό, καθώς επίσης δεν έχουν και υποδομές όπως κάμερα, μικρόφωνα κ.λπ. Το ίδιο αντιμετωπίζουν και αρκετοί εκπαιδευτικοί, κάτι που δημιουργεί τεράστια προβλήματα για εξειδικευμένες μορφές επικοινωνίας. Ειδικά σε περιοχές όπως η δική μας, που μαστίζεται από υψηλή ανεργία αλλά ταυτόχρονα αναφέρεται σε μεγάλο αριθμό μαθητών Ρομά. Η κυβέρνηση (και όλες οι προηγούμενες) ευθύνονται για την αδυναμία του εκπαιδευτικού συστήματος να παράγει και να παρέχει οργανωμένα υψηλού επιπέδου λογισμικά, χρήσιμα και απαραίτητα αυτή τη στιγμή. Ό,τι κάνουμε, λοιπόν, θα το κάνουμε με προσοχή, με τα μάτια στραμμένα στην πληττόμενη πλειοψηφία των μαθητών μας και των λαϊκών οικογενειών τους χωρίς να εντείνουμε τους ταξικούς φραγμούς που ήδη υπάρχουν. Το υπουργείο αδιαφορεί για τα παραπάνω και μιλά για τηλεκπαίδευση και για εξ’ αποστάσεως, χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο για να έχουν πρόσβαση τα πιο φτωχά στρώματα, αδιαφορώντας επιδεικτικά σε μια εποχή μάλιστα που οι απολύσεις πολλαπλασιάζονται.

Ο εκπαιδευτικός με τη διδασκαλία έχει στόχο την ανάπτυξη ανθρώπων με ισόρροπη σωματική, γνωστική, ηθική και καλλιτεχνική ανάπτυξη, με κριτική σκέψη ώστε οι μαθητές να κατανοούν τους νόμους κίνησης της φύσης και της κοινωνίας για να μπορούν να την αλλάζουν, στην κατάκτηση από τους μαθητές του ακαδημαϊκών και γενικών γνώσεων που προσφέρουν ευρεία και ουσιαστική ανθρωπιστική μόρφωση, καθώς και επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις και ικανότητες, με ισόρροπη σωματική, γνωστική, ηθική και καλλιτεχνική ανάπτυξη· ανθρώπων που καλλιεργούν τη σωματική τους ευεξία. Ανθρώπων που προσπαθούν συστηματικά να προσεγγίσουν ιδανικά όπως η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα, η αυτοθυσία για το δημόσιο συμφέρον και η γενναιότητα της υπέρβασης του ατομικισμού. Κι όλα αυτά με μεθόδους που σέβονται τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών και δεν τα καταστρέφουν κάτω από την εντατικοποίηση, τις συνεχείς εξετάσεις, τον ανταγωνισμό και την απόρριψη. Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να αντικατασταθούν σε καμία περίπτωση και με κανέναν τρόπο αυτή την περίοδο. Γι’ αυτό θα είμαστε δίπλα τους ως αλληλέγγυοι εκπαιδευτικοί στη δύσκολη αυτή περίοδο, όσο περισσότερο μπορούμε και με όποιον τρόπο αυτό γίνει δυνατό, αλλά όχι για να προχωρήσουμε την ύλη, όχι για να αντικαταστήσουμε τη δια ζώσης εκπαίδευση, όχι ασκώντας το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Αυτό δεν μπορούμε να το ασκήσουμε πραγματικά σε τέτοιες συνθήκες και με τέτοια μέσα.

Απαιτούμε:

 • Αύξηση των κονδυλίων για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών στην εκπαίδευση εδώ και τώρα. Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και όλου του βοηθητικού προσωπικού (σχολιάτρων, ψυχολόγων, καθαρισμού, φύλαξης κλπ) που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των σχολείων μετά το τέλος της κρίσης. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών.
 • Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στο πλαίσιο του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.
 • Καμία προσωρινή απαγόρευση και αναστολή μετακίνησης των εκπαιδευτικών σε άλλες από την εργασία τους γεωγραφικές περιοχές
 • Να κλείσουν άμεσα τα ΚΕΣΥ, τα ΠΕΚΕΣ, τα ΚΠΕ. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να λειτουργήσουν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό.
 • Άμεση απόσυρση της «κατά βούληση» ερμηνείας από ΠΔΕ, ΔΠΕ και ΔΔΕ των ειδικών ρυθμίσεων και αποφάσεων σχετιζόμενων με την ΚΥΑ αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που επιβάλει διοικητικά καψόνια σε απλούς εκπαιδευτικούς, διευθυντές/υποδιευθυντές/προϊσταμένες. Το διοικητικό έργο για όσο διάστημα παραμένουν κλειστά τα σχολεία, είναι σαφές ότι μπορεί να υποστηριχθεί με πολλούς τρόπους χωρίς το άνοιγμα των σχολείων, που δημιουργεί άλλα προβλήματα
 • Μείωση της διδακτέας ύλης για όλες τις τάξεις και της εξεταστέας ύλης στις πανελλαδικές εξετάσεις, κατάργηση προαγωγικών εξετάσεων. Σε κάθε περίπτωση, παλεύουμε και διεκδικούμε ελεύθερη πρόσβαση όλων των παιδιών στην Γ/βάθμια εκπαίδευση. Σήμερα όμως, σε μια περίοδο που το στρες και η αγωνία χιλιάδων παιδιών και γονιών για τη διεξαγωγή των «Πανελλαδικών» έρχεται να προστεθεί στην αβεβαιότητα και τον φόβο που προκαλεί ο ιός, δεν χωρούν επικοινωνιακές φούσκες. Πρέπει με ξεκάθαρο τρόπο να ακυρωθούν για φέτος οι εξετάσεις και οι υποψήφιο/ες να εισαχθούν στη σχολή της επιλογής τους.
 • Ειδικά προγράμματα στη Δημόσια Τηλεόραση, λειτουργία εκπαιδευτικής τηλεόρασης με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες ανά τάξη και ανά ηλικιακή ομάδα, εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ κ.ά.
 • Να σταματήσει κάθε άλλο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης (νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, απαγόρευση διαδηλώσεων κ.ά.) εκτός από αυτό της πρόληψης και της πλήρους αντιμετώπισης της επιδημίας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, η πανδημία είναι υπαρκτή μαζί με τους κινδύνους που εγκυμονεί και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Προσέχουμε, προστατευόμαστε, δείχνουμε αλληλεγγύη, αγωνιζόμαστε. Διεκδικούμε να μην περάσει το βάρος της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης για άλλη μια φορά στις πλάτες των εργαζόμενων είτε με χιλιάδες εργαζόμενους να μολύνονται στο χώρο δουλειάς μέσα από ανασφαλείς συνθήκες είτε να απολύονται καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις οδηγούνται σε αναστολή των δραστηριοτήτων τους ή σε κλείσιμο.

Η αλληλεγγύη και ο αγώνας είναι όπλο των εργαζόμενων για την επιβίωσή μας!

Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, που αποδεικνύεται η μοναδική ασπίδα για την υγεία του λαού και το οποίο οι μνημονιακές πολιτικές της αγοράς και του κέρδους, κατέστρεψαν εντελώς. Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για να μην διαλυθούν και τα τελευταία δικαιώματα και ελευθερίες στη δουλειά και στη ζωή!

Απαιτούμε από την κυβέρνηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας και τη μείωση της διασποράς του ιού:

 • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας υψηλών προδιαγραφών. Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση (χωρίς την απαίτηση ΑΜΚΑ) σε ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες. Κανένας ιός δεν κάνει διάκριση με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία.
 • Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για να λειτουργήσουν τα πάνω από 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών. Άμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των Κ.Υ. και των νοσοκομείων. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κλπ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Άμεση απαλλοτρίωση των κλινών και των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, κατάσχεση φαρμακευτικού υλικού, εθνικοποίηση φαρμακαποθηκών, φαρμακοβιομηχανιών και άμεση έναρξη λειτουργίας Eθνικής Bιομηχανίας Φαρμάκου.
 • Να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός των ΜΕΘ ώστε να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές και να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό (αναπνευστήρες για μηχανικό αερισμό αυξημένων, κλπ.).
 • Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό του υγειονομικού προσωπικού (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου μιας χρήσης, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης κλπ.).
 • Άμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων, με προτεραιότητα τα Τ.Ε.Π και τις Μ.Ε.Θ αλλά και των δομών Π.Φ.Υ ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
 • Διάθεση δωρεάν στον πληθυσμό αντισηπτικών, μασκών και των άλλων μέσων ατομικής προστασίας για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια.
 • Ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας σε όλους χωρίς την απαίτηση ΑΜΚΑ, ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες και τους κοινωνικά πιο ευάλωτους (φτωχούς, άστεγους, άνεργους, πρόσφυγες, μετανάστες).
 • Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και σίτιση σε προνοιακά ιδρύματα, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές.
 • Να ενισχύσουν οι δήμοι τις κοινωνικές δομές, με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, ενισχύοντας και τα κοινωνικά προγράμματα, εξασφαλίζοντας την ιατρική παρακολούθηση, την επαρκή υγιεινή και διατροφή στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (τοξικο-εξαρτημμένοι-ρομά-εκδιδόμενες/οι, άστεγοι, πρόσφυγες, μετανάστες κ.ά.)
 • Υπεράσπιση και διαφύλαξη των κοινωνικών, πολιτικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
 • Απαγόρευση των απολύσεων.
 • καμία «μη ανανέωση σύμβασης», καμία δυσμενής μεταβολή στους όρους και τις συνθήκες εργασίας, καμία περικοπή μισθού. Να πληρώσει το κεφάλαιο που τα τελευταία χρόνια συσσωρεύει κέρδη.
 • Παύση πληρωμών στο τοκογλυφικό χρέος! Διαγραφή του ΤΩΡΑ!
 • Σε περίπτωση που κλείσει η επιχείρηση ή τμήμα επιχείρησης και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, οι εργαζόμενοι να πληρώνονται κανονικά, χωρίς να αφαιρείται μέρος της κανονικής άδειας.
 • Καμία περικοπή μισθού για τους συμβασιούχους εργαζόμενους προγραμμάτων ελαστικής εργασίας. Καμία περικοπή μισθού για αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου, ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς
 • Άδειες σε όλους τους γονείς και εργαζόμενους που χρειάζεται να επιμεληθούν των παιδιών τους, ηλικιωμένους ή ασθενείς τις μέρες της επιδημικής κρίσης, χωρίς παρακράτηση μισθών και ενσήμων. Πλήρεις αποδοχές (και όχι αναρρωτικής άδειας) και εκτός της κανονικής άδειας.

Προβλήματα και αυθαιρεσίες κατά τη διαδικασία εφαρμογής της Κ.Υ.Α.

Καμία ισχύ δεν έχουν οι προφορικές ή ανυπόγραφες εντολές του Υπουργείου Παιδείας για υποχρεωτική παραμονή στα σχολεία

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 783 – 10.3.2020) καθορίστηκαν τα μέτρα πρόληψης για τη διασπορά του νέου κορονοϊού COVID-19. Προβλέπεται η «προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 11.3.2020 έως και 24.3.2020… όλων των σχολικών μονάδων».

Αμέσως μετά, με μία κίνηση πρωτοφανούς ανευθυνότητας, το Υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε προφορικά (!!) τις Περιφερειακές Διευθύνσεις για την αναγκαιότητα παραμονής διευθυντών και προϊσταμένων νηπιαγωγείων στο σχολείο για να παρέχουν διοικητικό έργο. Ακολούθως, κάθε Περιφερειακός Διευθυντής ερμήνευσε κατά το δοκούν την προφορική «εντολή» και προχώρησε σε δικές του προφορικές εντολές προς τους Διευθυντές Εκπαίδευσης. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να επικρατήσει μια απίστευτη σύγχυση σε όλη τη χώρα, ακριβώς τη στιγμή που απαιτείται ένα ξεκάθαρο πλαίσιο ενεργειών και πρωτοβουλιών για την πρόληψη απέναντι στο νέο κορονοϊό COVID-19.Άλλες διευθύνσεις καλούν διευθυντές/ντριες, υποδιευθυντές/ντριες, προϊστάμενες/ους, άλλες καθορίζουν και το ωράριο, άλλες δεν αναφέρονται καθόλου. Στην Δ/νση Δυτικής Αττικής καλέστηκαν διευθυντές/ντριες ΔΣ και προϊσταμένες/οι Νηπιαγωγείων (και κανείς άλλος εκπαιδευτικός). Υπάρχουν και περιπτώσεις σε άλλες διευθύνσεις της χώρας όπου παραβιάζεται απόλυτα το ΦΕΚ για το κλείσιμο των σχολείων καιΔιευθυντές Σχολικών μονάδων, Διευθυντές Εκπαίδευσης αυθαιρετούν και είτε καλούν τους συναδέλφους να παραβρίσκονται στα σχολεία εκ περιτροπής είτε καλούν Σύλλογο Διδασκόντων για να καθορίσουν τις αρμοδιότητες και την παρουσία των εκπαιδευτικών στα Σχολεία είτε απαγορεύουν τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών.

Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα τη στιγμή που α) έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων, β) δεν προβλέπεται από καμία ΚΥΑ η συνέχιση της παραμονής των εκπαιδευτικών στα σχολεία και γ) δεν προκύπτει από πουθενά ότι απαγορεύονται οι ατομικές μετακινήσεις των συναδέλφων. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 42/Α/25-2-2020) που επικαλούνται ορισμένες διευθύνσεις αφορά τα μέτρα που «δύνανται» να υλοποιηθούν και τα οποία εξειδικεύτηκαν με την ΚΥΑ 783. Ως εκ τούτου, είναι παράνομο να καλεστούν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία και φυσικά είναι παράνομο να απαγορευτεί η μετακίνηση των εκπαιδευτικών – ειδικά των αναπληρωτών που υπηρετούν στα νησιά – προς τις περιοχές τους. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί γονείς εκπαιδευτικοί που εργάζονται μακριά από τις οικογένειές τους. Τα παιδιά τους τα κρατάνε οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί χρειάζεται άμεσα να βρεθούν δίπλα στις οικογένειές τους. Είναι διαφορετικό πράγμα να είναι σε γνώση της υπηρεσίας η περιοχή μετάβασης και διαφορετικό η απαγόρευση!!

Η βασική πολιτική ευθύνη όλων των παραπάνω αυθαιρεσιών ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας που οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του άμεσα:

Οι εντολές ποιου φορέα είναι σε ισχύ; Του Υπουργού Υγείας που προχωρά στο κλείσιμο των σχολείων για λόγους δημόσιας υγείας ή του/της κάθε γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας που προβάλλει την αναγκαιότητα παροχής διοικητικού έργου στα κλειστά σχολεία; Από τη στιγμή που η κρισιμότητα των στιγμών, ειδικά μετά και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Ζεφύρι, και η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας απαιτεί τον περιορισμό των μετακινήσεων ποιες είναι αυτές οι διοικητικές ανάγκες που επείγουν αυτή τη στιγμή; Τι διοικητικό έργο πρέπει να προσφέρουμε σε άδεια σχολεία; Ποιες είναι αυτές οι ανάγκες για υλοποίηση διοικητικού έργου που δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί διαδικτυακά, ποιος καλείται να το υλοποιήσει και με ποιο ωράριο;

Με ευθύνη του Υπουργείου χρειάζεται να μελετηθούν και να υλοποιηθούν αντίστοιχα μέτρα, ενάντια στην εξάπλωση του ιού για δομές όπως π.χ. τα Κ.Ε.Σ.Υ. και άλλες στις οποίες οι εργαζόμενοι αλλά και μαθητές συνωστίζονται σε περιορισμένους χώρους.

Επειδή η κατάσταση με τη διασπορά του νέου κορονοϊού COVID-19 είναι πολύ σοβαρή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει πλέον την εξάπλωσή του ανά τον κόσμο ως πανδημία και προειδοποιεί ότι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένεται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και του αριθμού των θανάτων…

 • Καλούμε τους/ις συναδέλφους/ισσες να αγνοήσουν οποιαδήποτε προφορική ή γραπτή αλλά ανυπόγραφη εντολή οι οποίες δεν έχουν καμία ισχύ. Ο Σύλλογος μας παρέχει πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη.
 • Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας άμεσα να ακυρώσει αυτές τις προφορικές εντολές και να εντάξει στα παραπάνω μέτρα όλες τις υπόλοιπες δομές (Διευθύνσεις, Κ.Ε.Σ.Υ, ΠΕ.Κ.Ε.Σ.,κλπ).

να πάμε να δούμε “ποιός σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα”, το Σάββατο 14/3

Εδώ και καιρό, ως Σύλλογος είχαμε κανονίσει να πάμε στην παράστασηΠοιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα“. Στην περίπτωση που δεν κλείσουν και τα θέατρα, μπορούμε να τη δούμε το Σάββατο 14 Μαρτίου στις 6:00μμ, στο Θέατρο Τζένη Καρέζη. Η ώρα προσέλευσης είναι 5:30μμ και το εισιτήριο θα είναι 12€ (και όχι 15€ 🙂 ).

Για δηλώσεις συμμετοχής πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://forms.gle/8Wuv6ReGwWCbRXUC8 

για τον κορονοϊό

H κυβέρνηση, σε συνεργασία και με τις δημοτικές αρχές, να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του κορονοϊού

Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για όλους/όλες!

Άμεση κατάργηση των περιορισμών που μπαίνουν στο δικαίωμα της αναρρωτικής άδειας για τους αναπληρωτές/τριες συναδέλφους/ισσες

Με αφορμή την έξαρση της εποχικής γρίπης και του κορονοϊού αποκαλύπτονται οι τεράστιες ελλείψεις σε όλες τις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας υγείας, αλλά και τις χρόνιες ελλείψεις στα σχολεία, τόσο στον εξοπλισμό (υλικά υγιεινής και καθαριότητας) όσο και στο απαραίτητο προσωπικό (καθαρίστριες, σχολίατροι κ.α.). Οι ευθύνες βαρύνουν διαχρονικά όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές και τις σημερινές.

Τα χρόνια προβλήματα αντικειμενικά επιδεινώνουν την κατάσταση και τροφοδοτούν την ανασφάλεια και τον φόβο σε μαθητές και γονείς, αλλά και το έδαφος για να αναπτύσσεται η παραπληροφόρηση. Το κλείσιμο των σχολείων, όπου κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να είναι μία προσωρινή λύση, αλλά δεν μπορεί να κρύψει, κάτω από το χαλί, την πραγματική εικόνα. Την ώρα που η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας προσπαθούν να «καθησυχάσουν» προβάλλοντας μια εικόνα πολύ καλής οργάνωσης των νοσοκομείων, ενώ ταυτόχρονα μετακυλύουν την ευθύνη για τον περιορισμό της μετάδοσης μόνο στην ατομική ευθύνη των πολιτών, οι καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών έρχονται να τους διαψεύσουν και να αναδείξουν τις τεράστιες ευθύνες του κράτους.

Κάθε σοβαρό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης της εμφάνισης επιδημίας περιλαμβάνει το προσωπικό που μπορεί να το εφαρμόσει, τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας και τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές. Κάθε σοβαρό σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας κρίσης της δημόσιας υγείας περνάει μέσα από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργίας υποδομών και εξοπλισμού του νοσοκομείου με τα απαραίτητα υλικά, αλλιώς είναι μονό επικοινωνιακή πολιτική και εκμετάλλευση των εργαζομένων εις βάρος της υγείας του ασθενούς.

Κι όμως, όπως διαβάζουμε σε καταγγελία της ΟΕΝΓΕ, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με απλήρωτες εφημερίες και ώρες μηνών, με τμήματα επειγόντων περιστατικών τραγικά υποστελεχωμένα, με κλειστά τα πάνω από 100 από τα 700 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή οι 560 κλίνες ΜΕΘ, είναι ήδη σχεδόν όλες γεμάτες, λόγω της «συνήθους» νοσηρότητας και δεκάδες συνάνθρωποί μας βαρέως πάσχοντες ασθενείς νοσηλεύονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες.

Ως εκπαιδευτικοί, υπενθυμίζουμε ότι χρόνια τώρα διεκδικούμε την πραγματική θωράκιση της σχολικής κοινότητας σε θέματα υγείας μέσω ουσιαστικών μέτρων, όμως υπουργείο και δήμος κωφεύουν. Με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού, και λαμβάνοντας υπόψη τις ανακοινώσεις των ιατρών των δημοσίων νοσοκομείων, απαιτούμε από την κυβέρνηση σε συνεργασία και με τις δημοτικές αρχές, να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος:

 • Άμεση οικονομική ενίσχυση των σχολείων, μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, για αγορά προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας).
 • Άμεση επισκευή του δικτύου ύδρευσης και των αποχωρητηρίων σε όλα τα σχολεία που έχουν ανάγκη.
 • Μόνιμο, επαρκές και πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας των σχολείων, ώστε να διατηρούνται καθαρά κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους.
 • Μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κ.λπ.) με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μόνιμους σχολικούς νοσηλευτές.
 • Άμεση κατάργηση των περιορισμών που μπαίνουν στο δικαίωμα της αναρρωτικής άδειας των συναδέλφων. Αγγίζει τα όρια της γελοιότητας να καλεί το Υπουργείο τους συναδέλφους, να μην παρουσιάζονται στο σχολείο, όταν έχουν συμπτώματα, και, ταυτόχρονα, να διατηρεί το απαράδεκτο καθεστώς των 15 ημερών αναρρωτικής άδειας για τους αναπληρωτές, από την οποία για τις τρεις πρώτες μέρες χάνουν και το μισό μεροκάματο.
 • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για όλους/όλες!
 • Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να λειτουργήσουν τα πάνω από 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών. Άμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των Κ.Υ. και των νοσοκομείων.
 • Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των δημόσιων μονάδων υγείας.
 • Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς) μέσων προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά).
 • Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας.
 • Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες – μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς, υγιεινοί, χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δωρεάν, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δωρεάν υγιεινή και ποιοτική σίτιση. Οι προχθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα σύμφωνα με τις οποίες πρόληψη για τον κορονοϊό σημαίνει… φυλάκιση των προσφύγων σε κλειστές δομές (!) δεν ήταν απλώς απαράδεκτες αλλά κυριολεκτικά ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ.
 • Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στο πλαίσιο του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.
 • Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικός έλεγχος για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειές τους.
 • Πλήρης και δωρεάν εμβολιασμός και ιατρικός έλεγχος όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων Υγείας, με ευθύνη των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα Ασφάλισης του γονέα.

Στηρίζουμε τους συμβασιούχους στην Υπηρεσία Ασύλου και τους εργαζόμενους στη Μ.Κ.Ο Άρσις

Στηρίζουμε την πρωτοβουλία των εργαζόμενων συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου και των εργαζόμενων στη Μ.Κ.Ο Άρσις για 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 11 Μαρτίου 2020 ενάντια στο ν. 4636/2019.

Ο Ν. 4636/2019, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από 01/01/2020, καταπατά θεμελιώδη δικαιώματα των αιτούντων/αιτουσών άσυλο και περιορίζει δραματικά τόσο την πρόσβαση τους στις διαδικασίες ασύλου, όσο και τη διασφάλιση του ίδιου του δικαιώματος για διεθνή προστασία, που έχει θεσπιστεί με διεθνείς συμβάσεις. Συγκεκριμένα, η κύρια κατεύθυνση είναι η επίσπευση των διαδικασιών ασύλου με σύντμηση προθεσμιών, η απόρριψη με ταχείς διαδικασίες των αιτημάτων διεθνούς προστασίας μέσα από την κατάργηση ουσιαστικών διαδικαστικών εγγυήσεων, η κατάρτιση καταλόγου «ασφαλών χωρών καταγωγής» με στόχο την μαζική απόρριψη και την μη εξατομικευμένη κρίση επί των αιτημάτων, η στέρηση του δικαιώματος πραγματικής και αποτελεσματικής προσφυγής, η έκδοση και η εκτέλεση αποφάσεων επιστροφών, η παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης, ο περιορισμός της ελευθερίας και η συστηματική και πέραν του 18μηνου κράτηση των αιτούντων/σων άσυλο, ακόμα και για όσους/ες ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, η ίδρυση νέων κλειστών κέντρων κράτησης, η μεγαλύτερη εμπλοκή του αστυνομικού προσωπικού στις διαδικασίες ασύλου, η εισαγωγή της έννοιας της «συνεργασίας» του/ης αιτούντος/ούσας ως όρου για τη συνέχιση της εξέτασης του αιτήματος διεθνούς προστασίας με αποτέλεσμα οποιαδήποτε διαμαρτυρία για τις συνθήκες υποδοχής να θεωρείται λόγος απόρριψης του αιτήματος, ο περιορισμός στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας.

Στο σύνολο του ο νέος νόμος εισάγει τιμωρητικές και θεσμικά ρατσιστικές διατάξεις που θέτουν εκτός διαδικασιών ασύλου ένα μεγάλο αριθμό δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Με αυτό το νομοθέτημα ως εφαλτήριο, η κυβέρνηση κορυφώνει την πολιτική της αποτροπής της υποδοχής προσφύγων & μεταναστών στον Έβρο και τα νησιά κατά τις τελευταίες μέρες, μετά την εισβολή της Τουρκίας και τις πολεμικές συγκρούσεις στο Ιντλίμπ της Συρίας. Το έκτακτο ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την 01/03/2020 να μην δέχεται η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου νέες αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα και να επαναπροωθούνται όσοι/ες επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα. Η νομοθεσία για τις διαδικασίες ασύλου πουθενά δεν θέτει ως προϋπόθεση την κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων για να υποβάλει κάποιος/α αίτημα ασύλου και η αναστολή της υποδοχής αιτούντων/σών άσυλο δεν έχει νομικό έρεισμα ούτε στην νομοθεσία της Ε.Ε. ούτε στο διεθνές δίκαιο.

Οι ρατσιστικές επιθέσεις στους/ις αιτούντες/σες άσυλο και η επισφάλεια στους/ις εργαζόμενους/ες στο πεδίο του προσφυγικού αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αυτό επιβεβαιώνεται και από όλο το προηγούμενο διάστημα με κορύφωση τις τελευταίες ημέρες όπου ακροδεξιοί κάτοικοι νησιών στοχοποιούν και προπηλακίζουν εργαζόμενους/ες σε Μ.Κ.Ο. που δουλεύουν σε ιδιαίτερα επικίνδυνες για την ασφάλεια τους συνθήκες εξαιτίας αυτών των απειλών και επιθέσεων. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι/ες της Υπηρεσίας Ασύλου ωθούνται σε μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς τους, ιδιαίτερα στα νησιά, που εδώ και χρόνια εργάζονται στο «κόκκινο», ενώ υφίστανται διακρίσεις σε πολλά επίπεδα σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό. Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι/ες της ΥΑ δουλεύουν υπό καθεστώς επισφάλειας, όπως και οι εργαζόμενοι/ες της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, υπογράφοντας επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και υπό το συνεχή φόβο απόλυσης, ενώ στην πράξη καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Σε μια περίοδο μάλιστα που απαιτείται ολοένα περισσότερο αυξημένη ανάγκη παροχής υπηρεσιών προς τους/ις αιτούντες/ες άσυλο οι διοικήσεις των ΜΚΟ απειλούν τους/ις εργαζόμενους/ες των ΜΚΟ με απολύσεις πανελλαδικά.

Στηρίζουμε την πρωτοβουλία των εργαζόμενων συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου και των εργαζόμενων στη Μ.Κ.Ο Άρσις, και στεκόμαστε πλάι τους στην διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους/ις εργαζόμενους/ες στην Υπηρεσία Ασύλου και συμβάσεων αορίστου χρόνου για τους/τις εργαζόμενους στις Μ.Κ.Ο.

Απέναντι στη ρατσιστική ρητορική που έχει κυριαρχήσει στο δημόσιο λόγο, οι εργαζόμενοι/ες διαφορετικών πεδίων, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες τασσόμαστε ενάντια στο νόμο 4636/2019, υπερασπιζόμενοι/ες τα δικαιώματα των αιτούντων/σών άσυλο και προσφύγων.

Απέναντι στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων εργαζόμενων, αιτούντων/σών άσυλο και προσφύγων προτάσσουμε τις ανάγκες μας και τα δικαιώματα μας!

Όλοι/ες στo Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Σάββατο 21 Μάρτη

Στην Ε.Ε. και στον κόσμο του κεφαλαίου, είμαστε όλοι ξένοι!

Είμαστε δάσκαλοι, άνθρωποι αλληλέγγυοι στους κατατρεγμένους!

Εχθρός μας οι κυρίαρχες πολιτικές, ο ιμπεριαλισμός, οι πόλεμοι!

Παλεύουμε για ελεύθερη εγκατάσταση των προσφύγων σε πόλεις και χωριά όλης της χώρας με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης – Ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό – Περίθαλψη, άσυλο και στέγη σε όσους το επιζητούν – Χαρτιά και ελεύθερη μετακίνηση σε όλους τους υπόλοιπους προς όποια περιοχή ή χώρα θέλουν να μείνουν

Όλοι/ες στo Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο Σάββατο 21 Μάρτη, 2 μ.μ. στην πλατεία Βικτωρίας – πορεία στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΕ

Καταγγέλλουμε τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που κυνηγά τους πρόσφυγες στον Έβρο και στα νησιά, καταγγέλλουμε τον ωμό αυταρχισμό και τη βία που εκτυλίχθηκε τις προηγούμενες μέρες στα νησιά από τις δυνάμεις καταστολής καθώς και τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές, φασιστικές συμπεριφορές ντροπής απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Εδώ και λίγες μέρες το ελληνικό κράτος και η Ε.Ε. δείχνουν το πιο αποκρουστικό τους πρόσωπο, προτάσσοντας απέναντι σε αμάχους πρόσφυγες, γυναίκες και μικρά παιδιά τα σώματα ασφαλείας και στρατιωτικές μονάδες. Καταγγέλλουμε κατηγορηματικά την πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ στο άνοιγμα των συνόρων από την τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται κάθε διαδικασία αίτησης ασύλου για 1 μήνα, αναβαθμίζονται με όλα τα μέσα τα μέτρα φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας, καλώντας την ίδια στιγμή την ομάδα RABIT της FRONTEX για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, με τις ασκήσεις με τη χρήση πραγματικών πυρών στις περιοχές που βρίσκονται γύρω από τις Καστανιές και τους Κήπους και, γενικότερα, στα περάσματα προσφύγων και μεταναστών, με τη σύλληψη όλων των προσφύγων και μεταναστών που μπαίνουν στην Ελλάδα χωρίς καμία καταγραφή και την άμεση απομάκρυνσή τους από τη χώρα, καταπατώντας κάθε έννοιας «διεθνούς δικαίου».

Oι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ανθρωποφύλακα της ΕΕ υπογράφοντας κι εφαρμόζοντας τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Γι’ αυτό κυβέρνηση επεκτείνει τα στρατόπεδα των προσφύγων, τα μετατρέπει σε κλειστές φυλακές των κατατρεγμένων, αρνείται να τους απεγκλωβίσει από τα νησιά. Γι’ αυτό άσκησε ωμή κυβερνητική βία για να επιβληθεί με τον πιο ακραίο τρόπο η επίταξη εκτάσεων για κατασκευή φυλακών.

Για να δικαιολογήσουν την καταστολή, η κυβέρνηση και το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα κρύβουν τις ευθύνες του «πολιτισμένου κόσμου της Δύσης» που ανταγωνίζονται για τα πετρέλαια και τους ενεργειακούς δρόμους μετατρέποντας τεράστιες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής σε κολαστήρια. Η αλήθεια που κρύβουν είναι ότι ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ κομμάτιασαν Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν για να αρπάξουν τους ενεργειακούς πόρους και δρόμους, ενώ η εμπλοκή των ανταγωνιστών τους όπως η Ρωσία κάνει ακόμα πιο εκρηκτική την εξέλιξη.

Χαιρετίζουμε όσες και όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στις φυλακές προσφύγων στα νησιά και υπέρ της ελεύθερης διέλευσής τους στην ενδοχώρα και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι όχι μόνο δεν αιφνιδιάστηκαν αλλά αντιστάθηκαν και κατάφεραν την απομάκρυνση από το νησί των δυνάμεων καταστολής και των μηχανημάτων των εταιρειών που είχαν αναλάβει το έργο της ανέγερσης των τεράστιων κλειστών δομών. Η πλειοψηφία των νησιωτών απαιτεί τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης τους στη διάρκεια παραμονής τους στα νησιά.

Χαιρετίζουμε τους αγώνες των μαθητών σε Χίο και Μυτιλήνη ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό, την καταστολή και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Το σύνθημα των μαθητών «κανένας ελεύθερος άνθρωπος στη φυλακή, όχι στη κλειστή δομή» να γίνει σύνθημα σε όλα τα σχολεία.

Έλληνες και πρόσφυγες εργάτες ενωμένοι!

Να απομονώσουμε τις φασιστικές, ρατσιστικές και ξενοφονικές φωνές. Οι πρόσφυγες μετανάστες δεν είναι οι εχθροί μας, είναι τα κατεξοχήν θύματα πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Εχθρός μας είναι οι κυρίαρχες πολιτικές, ο ιμπεριαλισμός, οι πόλεμοι. Η ΕΕ είναι συνυπεύθυνη με τις ΗΠΑ και τα αντιδραστικά τοπικά καθεστώτα για το μακελειό στη Μ. Ανατολή και οφείλει να ανοίξει άμεσα τα σύνορά της για τους πρόσφυγες. Είναι χονδροειδέστατο ψέμα ότι δεν μπορεί να αντέξει η ΕΕ των 700 εκατομμυρίων τους κατατρεγμένους ανθρώπους από τον πόλεμο, την οικονομική καταστροφή και τις πολιτικές διώξεις.

Είναι ανάγκη με τον αντιπολεμικό αγώνα των λαών να εμποδίσουμε μια τέτοια εξέλιξη για τη χώρα μας και να συμβάλλουμε να σβήσει η φωτιά του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή. Το λαϊκό κίνημα να απαιτήσει: καμιά ελληνική συμμετοχή στους πολεμικούς σχεδιασμούς, να κλείσουν όλες οι βάσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, να αποχωρήσουν οι ξένοι στρατοί και η Φρόντεξ.

Κοινός αγώνας, ανθρωπιά και αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες! Τώρα να υψώσουμε τοίχο αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, να μην επιτρέψουμε να χυθεί το ρατσιστικό δηλητήριο και φασισμός στα σχολεία και στους μαθητές μας, να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στον πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των Αμερικάνων και της Ε.Ε.

Ντόπιοι και μετανάστες να παλέψουμε μαζί για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή. Να απομονώσουμε αυτές τις φασιστικές συμπεριφορές να κρατήσουμε την ανθρωπιά μας. Είμαστε λαός που έχει πολεμήσει το φασισμό, ξέρουμε καλά ότι οι πρόσφυγες μετανάστες δεν είναι οι εχθροί μας, αλλά τα θύματα πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Εχθρός μας ο ιμπεριαλισμός, οι πόλεμοι, η ρατσιστικές και τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης που επιδιώκουν απελάσεις και διωγμό τους, που προωθεί την Ευρώπη φρούριο.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και τον πόλεμο.

Εδώ και τώρα να ακουστεί η φωνή της αλληλεγγύης και η αγωνιστικότητα του λαού να παλέψει μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες για ελευθερία. Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα για:

 • Άμεση κατάργηση της πρόσφατης απόφασης του ΚΥΣΕΑ και της ρατσιστικής επέλασης της κυβέρνησης.
 • Άμεση αποχώρηση, από τα σημεία εισόδου προσφύγων και μεταναστών, των «ομάδων αποτροπής», του στρατού, της αστυνομίας, των λιμενικών δυνάμεων και της Frontex. Όχι σε φράκτες στον Έβρο και το Αιγαίο και επαναπροωθήσεις.
 • Ελεύθερη εγκατάσταση των προσφύγων σε πόλεις και χωριά όλης της χώρας με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό. Περίθαλψη, άσυλο και στέγη σε όσους το επιζητούν. Χαρτιά και ελεύθερη μετακίνηση σε όλους τους υπόλοιπους προς όποια περιοχή ή χώρα θέλουν να μείνουν.
 • Πουθενά κανένα νέο hotspot, ανοικτό ή κλειστό. Να καταργηθούν τα στρατόπεδα. Απεγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, κόντρα στη συμφωνία Ελλάδας, ΕΕ, Τουρκίας και των συμφωνιών του Δουβλίνου.
 • Δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους, ντόπιους και πρόσφυγες-μετανάστες. Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Μέριμνα για τα ασυνόδευτα παιδιά.
 • Δικαίωμα στο άσυλο, όχι στον περιορισμό του, παροχή ιθαγένειας, χωρίς αποκλεισμούς. Να καταργηθεί ο πρόσφατος αντιπροσφυγικός νόμος που βάζει εμπόδια στην απόδοση ασύλου και ΑΜΚΑ.
 • Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και την παροχή διευκολύνσεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ και άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Κλείσιμο όλων των βάσεων στην Ελλάδα.
 • Να σταματήσουν όλοι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι.
 • Ειρήνη, Φιλία και Αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

Διακλαδική Απεργία οργανωμένη από κάτω, Πέμπτη 19/3

Διακλαδική Απεργία οργανωμένη από κάτω. Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020 στις 12.00 στα Προπύλαια. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους/ες. Διορισμός όλων των αναπληρωτών τώρα.

Ο σύλλογός μας, ως πρωτοβάθμιο εκπαιδευτικό σωματείο, στην προσπάθειά μας να ενώσουμε τη φωνή μας και τις διεκδικήσεις μας, συντονίζουμε τη δράση μας με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Συμμετέχουμε στη Διακλαδική απεργία στις 19 του Μάρτη με σωματεία του ιδιωτικού τομέα που αγωνίζονται για αυξήσεις στους μισθούς, ΣΣΕ, μόνιμη και σταθερή εργασία κλπ. Με πανεκπαιδευτικό – πανεργατικό χαρακτήρα και προβάλλοντας όλο το πλαίσιο των αιτημάτων μας. Καλούμε τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να κηρύξουν 24ωρη απεργία.

Ο σύλλογος προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2019 και συμμετέχει με το πανό του στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12.00 στα Προπύλαια.

Τι σημαίνει διακλαδική απεργία από τα κάτω; Οι εργαζόμενοι/ες δεν μπορούμε να περιμένουμε την οργάνωση των αντιστάσεών μας από τον κυβερνητικό, εργοδοτικό και γραφειοκρατικό συνδικαλισμό των ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ. Όχι μόνο δεν θέλουν σοβαρούς εργατικούς αγώνες αλλά κινούνται και σε αντιδραστική – αντεργατική κατεύθυνση συμμετέχοντας στη λεγόμενη «κοινωνική συμμαχία» μαζί με βιομήχανους και εργοδοτικές οργανώσεις, το κίνημα της γραβάτας, και παρέα με εργοδότες, τις κυβερνήσεις, το κράτος και τα δικαστήρια υπονομεύουν και έρχονται σε ανοιχτή σύγκρουση με τα εργατικά μας συμφέροντα, στρέφονται ενάντια στους αγώνες μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «συνέδριο» της ΓΣΕΕ προ ημερών, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο στο Καβούρι, υπό την προστασία(!) της αστυνομίας, με ασφαλίτες μέσα και έξω από τον χώρο του συνεδρίου και τη συμμετοχή δεκάδων εργοδοτικών σωματείων και μιας «συνδικαλιστικής ελίτ» που ούτε θέλει αλλά και ούτε μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Εμείς επιλέγουμε άλλον δρόμο. Θέλουμε να δώσουμε μια δυναμική συνέχεια στους αγώνες μας για τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, για τις ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας ως εργαζόμενοι και όχι ως «συνεργάτες» και «εταίροι». Γι΄ αυτό έχουμε επιλέξει τον δρόμο της κοινής, οριζόντιας συντονισμένης και οργανωμένης από τα κάτω δράσης, με σωματεία στα χέρια των εργαζομένων και όλες τις αποφάσεις στις συνελεύσεις μας.

Πώς προέκυψε ο απεργιακός σταθμός της 19ης Μαρτίου; Βασικοί σταθμοί της προσπάθειας αυτής υπήρξαν η διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία της 1ης Νοέμβρη 2018, καθώς και η εργατική διαδήλωση της 16ης Φλεβάρη 2019. Συμπληρωματικά, κατά το τελευταίο χρόνο, όπως βέβαια και κατά τις προηγούμενες περιόδους, ως σωματεία έχουμε προχωρήσει σε πολλές κοινές δράσεις. Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες από αυτές είναι και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας (παρεμβάσεις, διαδηλώσεις, απεργίες,…) ενάντια στις νέες αντεργατικές-αντικοινωνικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης σε πλήρη συμπαιγνία με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου (βλ. αντιασφαλιστικός νόμος, νέα επίθεση στις ΣΣΕ και τους μισθούς μας, περαιτέρω παρεμβάσεις του κράτους στη λειτουργία των σωματείων μέσω του αντισυνδικαλιστικού νόμου). Η πιο πρόσφατη κοινή δράση μας κι ένας από τους βασικούς σταθμούς μας στο δρόμο για την απεργία στις 19 Μάρτη 2020 υπήρξε μια νέα εργατική διαδήλωση το Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 στο κέντρο της Αθήνας. Στη διαδήλωση συμμετείχαν εκατοντάδες συναδέλφων-συναδελφισσών και συναγωνιστών-συναγωνιστριών από εργατικά σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, από συλλογικότητες εργαζομένων και ανέργων, από συλλογικά εγχειρήματα αγώνα σε γειτονιές και από διάφορες άλλες δυνάμεις του ταξικού-κοινωνικού κινήματος. Την ίδια ώρα αντίστοιχη εργατική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.

Να βάλουμε μπροστά και πάλι με ένα δυναμικό τρόπο τις διεκδικήσεις μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ ενώ προπαγανδίζει την επιστροφή στην «κανονικότητα», την ίδια στιγμή κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση και προωθεί μια σειρά συντηρητικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, την εργασία, τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Ξεδιπλώνουν μια ολομέτωπη επίθεση σε κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων.

Ήρθε η ώρα να αντιστρέψουμε τους όρους, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Να απαιτήσουμε εδώ και τώρα επιθετικά Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επαναφορά των μισθολογικών απωλειών και του 13ου-14ου μισθού. Να δώσουμε αταλάντευτα τη μάχη ενάντια σε κεφάλαιο και κράτος για την ευθύνη τους για τα λεγόμενα «εργατικά ατυχήματα», ενάντια στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία και την καταστολή, ποινικοποίηση και κατατρομοκράτηση των εργατικών αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης. Δηλώνουμε αποφασιστικά την εναντίωσή μας στη μαύρη και αδήλωτη εργασία, στη μη καταβολή δεδουλευμένων, στη μη προστασία των εργαζόμενων μητέρων και στις σεξιστικές συμπεριφορές στους χώρους εργασίας, στην εργασιακή επισφάλεια, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την αιώνια αναπλήρωση.

Θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της πάλης για κατάργηση του προσοντολογίου και άμεσο διορισμό/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών στην εκπαίδευση, για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, ενάντια στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση.

Να συνδέσουμε τις αντιστάσεις μας στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς μας και να ισχυροποιήσουμε τη θέση όλων μας απέναντι στους εργοδότες μας και τους κυβερνώντες (όποιοι και να είναι αυτοί κάθε περίοδο), απέναντι συνολικά στον κοινό ταξικό εχθρό. Να καταδείξουμε και πάλι προς κάθε κατεύθυνση πως ο κόσμος της εργασίας μπορεί βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις να οργανώνει από τα κάτω και να πραγματοποιεί αποτελεσματικά τους αγώνες του.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να στηρίξουν τον πραγματικό συνδικαλισμό της βάσης και να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνει ο σύλλογός μας για να βρεθεί και να συντονιστεί με το αγωνιζόμενο κομμάτι των εργαζομένων. Κόντρα στις υποταγμένες και ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες αλλά και την κομματική καθοδήγηση.

Ο μόνος τρόπος για την ανατροπή των αντιλαϊκών – αντεργατικών πολιτικών κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ-κεφαλαίου είναι να οργανωθεί ένας νικηφόρος αγώνας διαρκείας από την πλευρά των εργαζόμενων και των συνδικάτων τους, η οργάνωση της πάλης από τα κάτω!

Όλοι/ες στην διαδήλωση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες την Πέμπτη 5 Μάρτη, 6:30μμ στα Προπύλαια!

Στην Ε.Ε. και στον κόσμο του κεφαλαίου, είμαστε όλοι ξένοι! Είμαστε δάσκαλοι, άνθρωποι αλληλέγγυοι στους κατατρεγμένους! Εχθρός μας οι κυρίαρχες πολιτικές, ο ιμπεριαλισμός, οι πόλεμοι! Ελεύθερη εγκατάσταση των προσφύγων σε πόλεις και χωριά όλης της χώρας με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό. Περίθαλψη, άσυλο και στέγη σε όσους το επιζητούν. Χαρτιά και ελεύθερη μετακίνηση σε όλους τους υπόλοιπους προς όποια περιοχή ή χώρα θέλουν να μείνουν.

Όλοι/ες στην διαδήλωση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες

την Πέμπτη 5 Μάρτη, 6:30μμ στα Προπύλαια!

Ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό, τον πόλεμο

και τις αντιπροσφυγικές πολιτικές κυβέρνησης και Ε.Ε.

Καταγγέλλουμε τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που κυνηγά τους πρόσφυγες στον Έβρο και στα νησιά, καταγγέλλουμε τον ωμό αυταρχισμό και τη βία που εκτυλίχθητε τις προηγούμενες μέρες στα νησιά από τις δυνάμεις καταστολής καθώς και τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές, φασιστικές συμπεριφορές ντροπής απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Εδώ και λίγες μέρες το ελληνικό κράτος και η Ε.Ε. δείχνουν το πιο αποκρουστικό τους πρόσωπο, προτάσσοντας απέναντι σε αμάχους πρόσφυγες, γυναίκες και μικρά παιδιά τα σώματα ασφαλείας και στρατιωτικές μονάδες. Καταγγέλλουμε κατηγορηματικά την πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ στο άνοιγμα των συνόρων από την τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται κάθε διαδικασία αίτησης ασύλου για 1 μήνα, αναβαθμίζονται με όλα τα μέσα τα μέτρα φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας, καλώντας την ίδια στιγμή την ομάδα RABIT της FRONTEX για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, με τις ασκήσεις με τη χρήση πραγματικών πυρών στις περιοχές που βρίσκονται γύρω από τις Καστανιές και τους Κήπους και, γενικότερα, στα περάσματα προσφύγων και μεταναστών, με τη σύλληψη όλων των προσφύγων και μεταναστών που μπαίνουν στην Ελλάδα χωρίς καμία καταγραφή και την άμεση απομάκρυνσή τους από τη χώρα, καταπατώντας κάθε έννοιας «διεθνούς δικαίου».

Oι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ανθρωποφύλακα της ΕΕ υπογράφοντας κι εφαρμόζοντας τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Γι’ αυτό κυβέρνηση επεκτείνει τα στρατόπεδα των προσφύγων, τα μετατρέπει σε κλειστές φυλακές των κατατρεγμένων, αρνείται να τους απεγκλωβίσει από τα νησιά. Γι’ αυτό άσκησε ωμή κυβερνητική βία για να επιβληθεί με τον πιο ακραίο τρόπο η επίταξη εκτάσεων για κατασκευή φυλακών.

Για να δικαιολογήσουν την καταστολή, η κυβέρνηση και το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα κρύβουν τις ευθύνες του «πολιτισμένου κόσμου της Δύσης» που ανταγωνίζονται για τα πετρέλαια και τους ενεργειακούς δρόμους μετατρέποντας τεράστιες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής σε κολαστήρια. Η αλήθεια που κρύβουν είναι ότι ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ κομμάτιασαν Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν για να αρπάξουν τους ενεργειακούς πόρους και δρόμους, ενώ η εμπλοκή των ανταγωνιστών τους όπως η Ρωσία κάνει ακόμα πιο εκρηκτική την εξέλιξη.

Χαιρετίζουμε όσες και όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στις φυλακές προσφύγων στα νησιά και υπέρ της ελεύθερης διέλευσής τους στην ενδοχώρα και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι όχι μόνο δεν αιφνιδιάστηκαν αλλά αντιστάθηκαν και κατάφεραν την απομάκρυνση από το νησί των δυνάμεων καταστολής και των μηχανημάτων των εταιρειών που είχαν αναλάβει το έργο της ανέγερσης των τεράστιων κλειστών δομών. Η πλειοψηφία των νησιωτών απαιτεί τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης τους στη διάρκεια παραμονής τους στα νησιά.

Χαιρετίζουμε τους αγώνες των μαθητών σε Χίο και Μυτιλήνη ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό, την καταστολή και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Το σύνθημα των μαθητών «κανένας ελεύθερος άνθρωπος στη φυλακή, όχι στη κλειστή δομή» να γίνει σύνθημα σε όλα τα σχολεία.

Έλληνες και πρόσφυγες εργάτες ενωμένοι!

Να απομονώσουμε τις φασιστικές, ρατσιστικές και ξενοφονικές φωνές. Οι πρόσφυγες μετανάστες δεν είναι οι εχθροί μας, είναι τα κατεξοχήν θύματα πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Εχθρός μας είναι οι κυρίαρχες πολιτικές, ο ιμπεριαλισμός, οι πόλεμοι. Η ΕΕ είναι συνυπεύθυνη με τις ΗΠΑ και τα αντιδραστικά τοπικά καθεστώτα για το μακελειό στη Μ. Ανατολή και οφείλει να ανοίξει άμεσα τα σύνορά της για τους πρόσφυγες. Είναι χονδροειδέστατο ψέμα ότι δεν μπορεί να αντέξει η ΕΕ των 700 εκατομμυρίων τους κατατρεγμένους ανθρώπους από τον πόλεμο, την οικονομική καταστροφή και τις πολιτικές διώξεις.

Είναι ανάγκη με τον αντιπολεμικό αγώνα των λαών να εμποδίσουμε μια τέτοια εξέλιξη για τη χώρα μας και να συμβάλλουμε να σβήσει η φωτιά του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή. Το λαϊκό κίνημα να απαιτήσει: καμιά ελληνική συμμετοχή στους πολεμικούς σχεδιασμούς, να κλείσουν όλες οι βάσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, να αποχωρήσουν οι ξένοι στρατοί και η Φρόντεξ.

Κοινός αγώνας, ανθρωπιά και αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες!Τώρα να υψώσουμε τοίχο αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, να μην επιτρέψουμε να χυθεί το ρατσιστικό δηλητήριο και φασισμός στα σχολεία και στους μαθητές μας, να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στον πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των Αμερικάνων και της Ε.Ε.

Ντόπιοι και μετανάστες να παλέψουμε μαζί για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή. Να απομονώσουμε αυτές τις φασιστικές συμπεριφορές να κρατήσουμε την ανθρωπιά μας. Είμαστε λαός που έχει πολεμήσει το φασισμό, ξέρουμε καλά ότι οι πρόσφυγες μετανάστες δεν είναι οι εχθροί μας, αλλά τα θύματα πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Εχθρός μας ο ιμπεριαλισμός, οι πόλεμοι, η ρατσιστικές και τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης που επιδιώκουν απελάσεις και διωγμό τους, που προωθεί την Ευρώπη φρούριο.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και τον πόλεμο.

Εδώ και τώρα να ακουστεί η φωνή της αλληλεγγύης και η αγωνιστικότητα του λαού να παλέψει μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες για ελευθερία. Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα για:

 • Άμεση κατάργηση της πρόσφατης απόφασης του ΚΥΣΕΑ και της ρατσιστικής επέλασης της κυβέρνησης.
 • Άμεση αποχώρηση, από τα σημεία εισόδου προσφύγων και μεταναστών, των «ομάδων αποτροπής», του στρατού, της αστυνομίας, των λιμενικών δυνάμεων και της Frontex. Όχι σε φράκτες στον Έβρο και το Αιγαίο και επαναπροωθήσεις.
 • Ελεύθερη εγκατάσταση των προσφύγων σε πόλεις και χωριά όλης της χώρας με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό. Περίθαλψη, άσυλο και στέγη σε όσους το επιζητούν. Χαρτιά και ελεύθερη μετακίνηση σε όλους τους υπόλοιπους προς όποια περιοχή ή χώρα θέλουν να μείνουν.
 • Πουθενά κανένα νέο hotspot, ανοικτό ή κλειστό. Να καταργηθούν τα στρατόπεδα. Απεγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, κόντρα στη συμφωνία Ελλάδας, ΕΕ, Τουρκίας και των συμφωνιών του Δουβλίνου.
 • Δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους, ντόπιους και πρόσφυγες-μετανάστες. Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Μέριμνα για τα ασυνόδευτα παιδιά.
 • Δικαίωμα στο άσυλο, όχι στον περιορισμό του, παροχή ιθαγένειας, χωρίς αποκλεισμούς. Να καταργηθεί ο πρόσφατος αντιπροσφυγικός νόμος που βάζει εμπόδια στην απόδοση ασύλου και ΑΜΚΑ.
 • Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και την παροχή διευκολύνσεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ και άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Κλείσιμο όλων των βάσεων στην Ελλάδα.
 • Να σταματήσουν όλοι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι.
 • Ειρήνη, Φιλία και Αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.