ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΖΕΦΥΡΙΟΥ – ΦΥΛΗΣ

Άνω Λιόσια 31.5.2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε τα σωματεία. Σωματεία που να υπερασπίζονται το δικαίωμα στη δουλειά και τη μόρφωση, που να αντιπαλέψουν την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σωματεία που θα συγκρούονται με την πολιτική των Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ. και θαστοχεύουν στην ανατροπή αυτών των πολιτικών.

Οι υλικοί όροι ύπαρξης των σωματείων και η διαχείριση των οικονομικών τους είναι αναγκαίο να εξυπηρετούν έναν τέτοιο βασικό προσανατολισμό: την απόκρουση αυτών των πολιτικών και την οργάνωση αγώνων με προοπτική. Οποιεσδήποτε άλλες επιλογές διαχείρισης των οικονομικών, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, που εξασφαλίζουν προνόμια και καλύτερος όρους διαβίωσης των συνδικαλιστών σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη του σωματείου (συνέδρια, ταξίδια συνδικαλιστών κλπ.) απαξιώνουν το σωματείο και το συνδικαλισμό.

Η 80η ΓΣ της ΔΟΕ κάτω από την πίεση δεκάδων συλλόγωναποφάσισε τη μείωση της συνδρομής προς τη ΔΟΕ στα 27 ευρώ (από 34 ευρώ) . Η κρίση του κυρίαρχου κυβερνητικού συνδικαλισμού όχι μόνο πρέπει αλλά και μπορεί να οδηγήσει σε σωματεία των εργαζομένων και όχι στη διάλυση κάθε συλλογικής εργατικής έκφρασης. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αποκλειστούν από τις διαδικασίες της 81ης Γ.Σ. του Κλάδου οι Σύλλογοι που με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων έχουν προχωρήσει ήδη σε μείωση της συνδρομής.

Γι’ αυτό πρέπει άμεσα:

1.να μειωθεί δραστικά η συνδικαλιστική συνδρομή προς τη ΔΟΕ (15 ευρώ στη ΔΟΕ και 5 ευρώ για το σύλλογο, τα οποία θα συγκεντρώνει ο σύλλογος σε δικό του κωδικό και θα αποδίδει στη ΔΟΕ) από τη φετινή κιόλας συνδικαλιστική χρονιά με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή στα οικονομικά της Ομοσπονδίας, περικόπτοντας κάθε περιττό έξοδο και συνδικαλιστικό προνόμιο. Συγκεκριμένα δραστική περικοπή του επιμισθίου των μελών του δ.σ. και των αιρετών του ΚΥΣΠΕ, διαφάνεια με συγκεκριμένο πλαφόν με έκδοση αποδείξεων για κάθε δαπάνη, μείωση των αποζημιώσεων των αντιπροσώπων στα συνδικαλιστικά συνέδρια, περικοπή των εξόδων αυτών των συνεδρίων).

2.η αποζημίωση του μέλους του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για τις περιοδείες, τα ενοίκια, τα οδοιπορικά, να γίνεται ως ένα συγκεκριμένο πλαφόν με αποδείξεις και παραστατικά. Δημόσιος μηνιαίος απολογισμός των εξόδων κάθε μέλους που αποζημιώνεται με τον οποιονδήποτε τρόπο από το συνδικάτο. Πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών της ΔΟΕ με δημόσιους διαγωνισμούς για ανάληψη εργασιών και δημοσιοποίηση όλων αυτών. Αλλαγή της καταγραφής των κωδικών στην κατεύθυνση της αληθινής αποτύπωσης των εξόδων.

3.να σταματήσουν οριστικάταεκπαιδευτικά συνέδρια σε εξωτικές περιοχές και πολυτελή ξενοδοχεία, που έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση του παιδαγωγικού, ιδεολογικού τους περιεχομένου και τη μετατροπή των αντιπροσώπων των Συλλόγων σε «τουρίστες». Η συμμετοχή των μελών θα γίνεται με πολιτικούς όρους και θα δημοσιοποιείται.

4.να μειωθούν οι αποζημιώσεις των αντιπροσώπων στα συνδικαλιστικά συνέδρια και τα συνολικά έξοδα των συνεδρίων αυτών.

5.Τα σωματεία πρέπει να είναι οικονομικά αυτοδύναμα. Να στηρίζονται αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών. Διαφορετικά γίνονται εύκολοι στόχοι για τους αντιπάλους τους. Η χρηματοδότηση τους από το κράτος ή από τα ευρωπαϊκά προγράμματα τα εκθέτει στην κοινή γνώμη. Καμιά απολύτως σχέση με κρατικές επιχορηγήσεις, κρατική χρηματοδότηση, προγράμματα ΕΣΠΑ, χορηγίες και οτιδήποτε δύναται να εμπλέξει το συνδικάτο με πολιτικά και οικονομικά σχέδια του κράτους ενάντια στους εργαζόμενους. Απαιτούμε να σταματήσει ΤΩΡΑ κάθε συμμετοχή του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, τα εκπαιδευτικά συνδικάτα δεν έχουν καμιά δουλειά να σχεδιάζουν και να εκπονούν προγράμματα επιμόρφωσης που θα προετοιμάζουν τη νέα γενιά στελεχών εκπαίδευσης, πειθήνιων και υπάκουων στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της αξιολόγησης, της κατηγοριοποίησης και της επιχειρηματικοποίησης του δημόσιου σχολείου.

6.Το σωματείο δεν πρέπει να δημιουργεί επαγγελματίες συνδικαλιστές. Όταν επιτρέπει την ύπαρξη επαγγελματιών συνδικαλιστών δημιουργεί καινούργια συμφέροντα που δεν συμπίπτουν με τα συμφέροντα των μελών του. Στη ΔΟΕ αλλά και σε όλες τις θέσεις για τις οποίες προβλέπεται απόσπαση των συνδικαλιστικών στελεχών ( ΑΔΕΔΥ, αιρετοί ΚΥΣΠΕ, ΙΠΕΜ) απαιτείται η θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου συνδικαλιστικής άδειας. Προτείνουμε ανώτατο όριο συνδικαλιστικής άδειας τα τέσσερα χρόνια. Έτσι θα σταματήσει το φαινόμενο να εκπροσωπούμαστε από ανθρώπους που έχουν ξεχάσει πως είναι η ζωή στο σχολείο.

Στην κατεύθυνση αυτήκαλούμε:

üτο Δ.Σ. της ΔΟΕ να ορίσει ως ξεχωριστό θέμα της 81ής Γ.Σ. της ΔΟΕ τα οικονομικά του συνδικάτου, το ύψος της συνδρομής, τον τρόπος υπολογισμού της αλλά και τον τρόπο επιμερισμού της ανάμεσα στη ΔΟΕ, την ΑΔΕΔΥ και τους τοπικούς Συλλόγους.

üΤα ΔΣ των συλλόγων να θέσουν το θέμα στις τακτικές Γ.Σ. που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα και οι αποφάσεις τους να είναι δεσμευτικές για τους αντιπροσώπους στην 81ή Γ. Σ. της ΔΟΕ.

üΤην 81η Γ.Σ. της ΔΟΕ να προχωρήσει άμεσα σε μείωση της συνδικαλιστικής συνδρομής προς τη ΔΟΕ (20 ευρώ ως ανώτατο όριο)από τη φετινή κιόλας συνδικαλιστική χρονιά, να αναπροσαρμόσει τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, περικόπτοντας κάθε περιττό έξοδο (δραστική περικοπή του επιμισθίου των μελών του δσ και των αιρετών του ΚΥΣΠΕ, διαφάνεια με έκδοση αποδείξεων για κάθε δαπάνη, μείωση των αποζημιώσεων των αντιπροσώπων στα συνδικαλιστικά συνέδρια, περικοπή των εξόδων αυτών των συνεδρίων). Να προχωρήσει επίσης στην οριστική κατάργηση της απόφασης του ΔΣ της ΔΟΕ για αυτόματη μηνιαία παρακράτηση του μέρους της συνδρομής που αφορά την ομοσπονδίαμέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

Ο πρόεδροςτης Γ.Σ. 31/5/2012

Πρόγραμμα Επιμόρφωσης «ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΖΕΦΥΡΙΟΥ – ΦΥΛΗΣ

Άνω Λιόσια 31.5.2012

e mail :syllogosfilis@p-e-filis.gr

Τον μήνα Μάιο έφτασε στα email των σχολείων η ανακοίνωση για το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης «ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» που οργανώνεται από τη ΔΕ-ΕΣΣΕ (Διαρκής Εκπαίδευση) με την Επιστημονική Συνεργασία και Επίβλεψη του Εργαστηρίου Κοινωνικής και Πειραματικής Ψυχολογίας του ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.

Το πρόγραμμα αυτό υπόσχεται μοριοδότηση (κατά την κρίση των εκπαιδευτικώνγια κατάληψη θέσεων Διευθυντών & Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων, Σχολικών Συμβούλων, Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων) στους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν, διαρκεί ένα εξάμηνο και κοστολογείται 800€.

Η Γ.Σ. του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 31/5/2012 με ομόφωνη γνώμη όλων των εκπαιδευτικών αποφάσισε ότι:

·Είναι τουλάχιστον προκλητικό να μας “προσκαλούν” σε επιμορφώσεις που κοστίζουν 800 ευρώ το εξάμηνο(!!!!!!!!!) όταν οι εκπαιδευτικοί ζούμε τον πλήρη οικονομικό εξευτελισμό και όταν υπάρχουν συνάδελφοι με εκκαθαριστικά των 400€ ή ακόμη και με αρνητικά εκκαθαριστικά.

·Είναι απαράδεκτη η επί πληρωμή επιμόρφωση, να γίνεται υπό την αιγίδα ενός ΔΗΜΟΣΙΟΥ Πανεπιστημίου (ΠΑΝΤΕΙΟ) που υποτίθεται ότι ως κομμάτι της Γ’ βάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση. Η μετατροπή των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε ιδιωτικούς κερδοσκοπικούς φορείς εκφράζει τις πολιτικές του μνημονίου και της απαξίωσης της δωρεάν εκπαίδευσης και μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

·Κάθε είδους επιμόρφωση θα έπρεπε να οργανώνεται με βάση τις εκφρασμένες ανάγκες των εκπαιδευτικών, να έχει δωρεάν χαρακτήρα και να απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους και όχι μόνο στους έχοντες….

·Είναι επίσης προκλητικό και προσβλητικό για τη νοημοσύνη μας να πραγματοποιείται επιμόρφωση με θέμα την υποστήριξη του έργου των εκπαιδευτικών τη στιγμή που η απειλή της αξιολόγησης αλλά και η πραγματικότητα του νέου μισθολογίου και των απολύσεων όχι μόνο δεν στηρίζουν το δάσκαλο αλλά τον οδηγούν στην πλήρη κοινωνική απαξίωση και την οικονομική εξαθλίωση.

·Η μοριοδότηση τέτοιου είδους προγραμμάτων βάζει τη λογική της μοριοδότησης στην επιμόρφωση και οδηγεί σε κίνητρα που καμία σχέση δεν έχουν με το παιδαγωγικό έργο καθώς στοχεύουν κυρίως στην απόκτηση προσόντων και επαρκούς βιογραφικού. Δεν είναι τυχαίο που ο συντάκτης του εν λόγω εγγράφου, αναφέρει τη μοριοδότηση στην αρχή της ανακοίνωσης θέτοντας το σε προτεραιότητα ακόμη και έναντι των βασικών στόχων του προγράμματος. Και βέβαια, παραπλανεί τους εκπαιδευτικούς ακόμη και γι’ αυτό το κομμάτι της μοριοδότησης αφού ο νόμος 3848 για την επιλογή στελεχών καθορίζει σαφώς όλα τα προσόντα – πτυχία που μοριοδοτούνται (δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ και ΤΕΙ, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, πιστοποίηση Α΄ και Β΄ βαθμού στις τεχνολογίες και πτυχία στις ξένες γλώσσες). Ένας δημόσιος φορέας και ένα πανεπιστημιακό τμήμα ψεύδεται προκειμένου να αγοράσει πελάτες!!! Μήπως θυμίζει όρους αγοράς, διαφήμισης και παραπληροφόρησης;

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό αναφέρεται στην υποστήριξη των εκπαιδευτικών ενώ οι δύο από τους τρεις βασικούς σκοπούς είναι η ενημέρωση για το νέο σχολείο και η ανάδειξη της ανάγκης για την εφαρμογή των νέων εκπαιδευτικών πολιτικών και πρακτικών. ( α) Η παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευομένων, όχι μόνο επί θεμάτων γενικού χαρακτήρα, αλλά και εξειδικευμένου, ανάλογαμε την ειδικότητα τους (π.χ. επιμόρφωση στη διδακτική φιλολογικών μαθημάτων,στη διδακτική των μαθηματικών, των φυσικών επιστημών, κλπ.).

β) Η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για το Νέο Σχολείο και το ρόλο τους εντός αυτού.

γ) Η παρουσίαση και ανάλυση των εξελίξεων και των αλλαγών που οδηγούν στην ανάγκη εφαρμογής νέων εκπαιδευτικών πολιτικών και πρακτικών. ) Η προπαγάνδα του υπουργείου μεταλλάσσεται μέσω πειθήνιων φορέων και μετονομάζεται σε πρόγραμμα υποστήριξης των εκπαιδευτικών!!!

·ΓΙΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ-ΠΛΗΡΩΣΕ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ καθώς τίποτα δε δικαιούσαι, κανένα εργασιακό δικαίωμα δεν είναι δεδομένο – αυτήείναι η λογική που διαπνέει τέτοιου είδους προγράμματα που βέβαια μεταστρέφουν τη λειτουργία δημόσιων ιδρυμάτων και τους μετατρέπουν σε φορείς λειτουργούντες με τους όρους της αγοράς, της εξεύρεσης πελατών και της δημιουργίας κέρδους.

Η Γ.Σ. του συλλόγου Άνω Λιοσίων Ζεφυρίου Φυλής:

·Καλεί τους εκπαιδευτικούςνα μην αιτηθούν τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο σεμινάριο αλλά και σε σεμινάρια με αυτά τα χαρακτηριστικά.

·Καλεί τους συλλόγους εκπαιδευτικών να πάρουν αντίστοιχη θέση

Καλεί τη ΔΟΕ να πάρει θέση αλλά και να μπλοκάρει την πραγματοποίηση του εν λόγω σεμινάριο, αντίστοιχων σεμιναρίων επί πληρωμή, καθώς και σεμιναρίων που μόνο στόχο έχουν την προώθηση των εκπαιδευτικών πολιτικών του υπουργείου – πολιτικές που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές ανάγκες των σχολειών μας και είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες που θέτει ο ΟΟΑΣΑ και το μνημόνιο.

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης μέσω ΕΣΠΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΖΕΦΥΡΙΟΥ – ΦΥΛΗΣ

www.pefilis.grΆνω Λιόσια 13.5.2012

Αξιολόγησηεκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης μέσω ΕΣΠΑ:

Μια εικόνα από το εγγύς μέλλον όλης της εκπαίδευσης.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δεν είναι «προ των πυλών», είναι πλέον μέσα στα σχολεία! Με εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε στα σχολεία, λίγες μέρες πριν, αποφασίστηκε η διεξαγωγή «εξωτερικής αξιολόγησης» από την ανάδοχο εταιρεία INTRAWAY.Μονοπρόσωπη ΕΠΕ στο πλαίσιο των πράξεων ΕΣΠΑ και αφορά τους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης. Όπως μάλιστα αναφέρεται στη συγκεκριμένη εγκύκλιο, στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους γονείςθα διανεμηθούν έντυπα- ερωτηματολόγιααξιολόγησης από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων που θα έχουν συνταχθεί από την ιδιωτική εταιρεία και συγχρόνως θα γίνουν συνεντεύξεις με επιτόπιες επισκέψεις στις σχολικές μονάδες.

Στην εγκύκλιο που έχει σταλθεί στα σχολεία αναφέρεται επακριβώς και με απόλυτη σαφήνεια:

«Επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση αποτελεί υποχρέωση των δικαιούχων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Επιπλέον οι Διευθυντές των επιλεγμένων στο δείγμα Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να συνεργαστούν με την Ανάδοχο εταιρεία ΙNTRAWAY Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, στη διανομή προς τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και στη συλλογή των έντυπων ερωτηματολογίων. »

Ο Γ. Μπαμπινιώτης, ως διορισμένος υπουργός Παιδείας από τον τραπεζίτη πρωθυπουργό Παπαδήμο, βάζοντας στην άκρη τα επικοινωνιακά τρυκ περί «διαλόγου», προσπάθησε να μην πάει χαμένος ο χρόνος για χάρη της επόμενης κυβέρνησης, επιδίωξε να ξεκινήσει η αξιολόγηση – χειραγώγηση με αφετηρία τον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής και μάλιστα με ανάδοχο, αδρά πληρωμένη ιδιωτική εταιρεία, προετοιμάζοντας συγχρόνως το έδαφοςγια να επεκταθεί σε όλο το χώρο της εκπαίδευσης.

Βιάζονται! Επείγονται να «τελειώνουν» με την αξιολόγηση στην εκπαίδευση ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή της. Η δέσμευση όλου τουμαύρου μπλοκ εξουσίας σε 15.000 απολύσεις στο δημόσιο μέσα στο 2012 και 150.000 ως το 2015 με εργαλείο την αξιολόγηση, απαιτούν γρήγορη εφαρμογή της παντού.

Ενώ αυτά προετοιμάζει η «έντιμη» ηγεσία του υπουργείου παιδείας στο χώρο της ειδικής αγωγής , ο γραφειοκρατικός κυβερνητικός συνδικαλισμός προετοιμάζει το έδαφος διαπραγμάτευσης των όρων σφαγής των εκπαιδευτικών μέσω της αξιολόγησης. Όχι μόνο μετέχει στον προσχηματικό και στημένο «διάλογο» με το υπουργείο παιδείας αλλά ανοίγει το δρόμο για τη επιβολή της αξιολόγησης – απόλυσης, της αξιολόγησης –κατηγοριοποίησης των σχολείων, αξιολόγησης – μισθολογικής καθήλωσης και στασιμότητας.

Καλούμε τους συναδέλφους που εργάζονται στην παράλληλη στήριξη να μην συμπληρώσουν κανένα δελτίο – ερωτηματολόγιο αξιολόγησης και τους καλύπτουμε συνδικαλιστικά γι΄ αυτό.

Καλούμετους συλλόγους διδασκόντων και τους διευθυντές των σχολείων να στηρίξουν τους εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης και να μην συμπληρώσουν κανένα δελτίο αξιολόγησης. Να επιστρέψουν όπως παρέλαβαν το φάκελο. Να κάνουν ότι και στα πιλοτικά σχολεία. Να αρνηθούν.

Κατάργηση του 3848/10, του 4024/11. Κατάργηση του νομικού πλαισίου για την αξιολόγηση (ν. 2525/97, 2986 και καθηκοντολόγιο). Όχι στην αξιολόγηση – απόλυση- χειραγώγηση και την αυτοαξιολόγηση κατηγοριοποίηση σχολείων – μαθητών -εκπαιδευτικών. Όχι στην αυτοαξιολόγηση – προπομπό της αξιολόγησης. Κανένας συνάδελφος μέντορας – αξιολογητής.