Την Πέμπτη 10/4 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων και συλλογικοτήτων. Στη σύσκεψη και πήραν μέρος με απόφαση : η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων Ζεφυρίου Φυλής, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ, ΕΦΚΑ), ο ΣΕΠΕ Αριστοτέλης, το: Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ), ο ΣΥΒΧΨΑ : Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου και Ψηφιακών Μέσων, ο ΣΕΠΕ Ηρώ Κωνσταντοπούλου, το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας, ο Σύλλογος εργαζομένων στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο ΣΕΠΕ Κ. Σωτηρίου, Ε ΕΛΜΕ Αθήνας, ο ΣΕΠΕ Περικλής, η ΠΕΣΕΚ (Συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί) ενώ συμμετείχαν ως παρατηρητές ο ΣΕΠΕ Αθηνά. Συμμετείχαν ακόμα και συλλογικότητες όπως η Λαϊκή συνέλευση Κολωνού Σεπολίων, η Εργατική Λέσχη Ν Ιωνίας κ.ά. καθώς και συνδικαλιστές από χώρους των συγκοινωνιών, και του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ευρύτερα.
Στη συζήτηση κοινές ήταν οι διαπιστώσεις για την εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο για τους λαούς με την ένταση των ανταγωνισμών σε παγκόσμιο επίπεδο από τον οικονομικό πόλεμο των δασμών που ξεκίνησε ο Τραμπ μέχρι την ένταση των πολεμικών συγκρούσεων και την “πολεμική οικονομία” και το reARM Europe. Η ελληνική κυβέρνηση είναι από τους πρώτους ενεργούς συμμέτοχους στα πολεμικά σχέδια και μέτωπα.
Η κατάσταση αυτή γενικεύει τον κοινωνικό πόλεμο με τις αποφάσεις για απογείωση των εξοπλιστικών δαπανών και ταυτόχρονο κόψιμο των κονδυλίων για τα κοινωνικά αγαθά που μαζί με την έκρηξη ακρίβειας και την άρνηση αυξήσεων των μισθών στους εργαζόμενους κάνουν τη ζωή μας αβίωτη.
Σ αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει την επίθεση της στους εργαζόμενους καθώς μαζί με την ακραία λιτότητα επιμένει και προσπαθεί να επιταχύνει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις στα κοινωνικά αγαθά και τη δημόσια περιουσία ενώ εντείνει την προπαγάνδα επιδιώκοντας να πάρει ρεβάνς από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη παρά την πλήρη απονομιμοποίηση της.
Σ αυτή την κατεύθυνση επιτίθεται με ακραίο τρόπο στους αγώνες και τους αγωνιζόμενους με απολύσεις συνδικαλιστών και στο δημόσιο, δυνητική αργία και πειθαρχικά σε απεργούς στην εκπαίδευση, απελευθέρωση των απολύσεων και ασυδοσία για τους εργοδότες. .
Το εργατικό κίνημα έχει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να απαντήσει στην επίθεση και να συνεχίσει τους αγώνες για την ανατροπή της πολιτικής του πολέμου της φτώχειας, της καταστολής και της κυβέρνησης που την υλοποιεί και κάθε διαχειριστή αυτής της πολιτικής. Πρέπει να επιμείνει και να πετύχει το ξήλωμα των μνημονιακών μέτρων και της λιτότητας που υποθηκεύουν τη ζωή των εργαζόμενων.
Σ αυτή την κατεύθυνση σύσκεψη σωματείων και συλλογικοτήτων συζήτησε και προτείνει τις παρακάτω προτάσεις για το σχέδιο δράσης στην επόμενη περίοδο στην κατεύθυνση της συνέχειας του αγώνα:
- Την διοργάνωση πλατιάς καμπάνιας με κεντρικό ζήτημα την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων για δημόσιο σιδηρόδρομο και δημόσια κοινωνικά αγαθά στην Υγεία, Παιδεία, Μεταφορές, Ρεύμα, Νερό, Στέγη, Πολιτισμό.
Η καμπάνια θα απευθυνθεί σε κάθε συνδικάτο και συλλογικότητα και περιλαμβάνει:
- Σύσκεψη στις 2/5 για τη διαμόρφωση και συγκρότηση της καμπάνιας όπου θα οριστικοποιηθούν τα υλικά της καμπάνιας (διακήρυξη, αφίσα και πρωτοβουίες) από τους συμμετέχοντες.
- Ημερίδα για τα κοινωνικά αγαθά, με πλατιά συμμετοχή φορέων και αγωνιστών, μέσα στο Μάη.
- Συλλαλητήριο τέλος Μάη αρχές Ιούνη, σε συνεννόηση και με άλλα σωματεία και συλλογικότητες. Εξορμήσεις, περιοδείες σε χώρους για την προπαγάνδιση της καμπάνιας και των πρωτοβουλιών της.
- Παρατηρητήριο ιδιωτικοποιήσεων με καταγγελίες για την προώθηση και τις συνέπειες από τις ιδιωτικοποιήσεις σε κάθε χώρο.
2. Τη συμμετοχή στήριξη των πρωτοβουλιών δράσεων και κινητοποιήσεων για δημόσια αγαθά που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη όπως το φεστιβάλ για το ΝΕΡΟ (23-24 Μάη) στην παγκόσμια μέρα για το Νερό καθώς και την κινητοποίηση του συντονισμού φορέων για τη Στέγη στις 26/4 ( 5μμ άγαλμα Κολοκοτρώνη – παλιά Βουλή)
3. Τη στήριξη των αγωνιζόμενων κλάδων για πραγματικές αυξήσεις – ΣΣΕ, ενάντια στην ακρίβεια και τη λεηλασία των εισοδημάτων των εργαζόμενων αλλά και ενάντια στην επέλαση της εμπορευματοποίησης των αγαθών (Παιδεία, υγεία, πολτισμός κλπ) και το δικαίωμα στην απεργία. Ενίσχυση της απεργίας 8 Μάη, των ντεληβεράδων κλπ.
4. Την στήριξη και συμβολή στο ευρύτερο κίνημα αλληλεγγύης στα Παλαιστινιακό λαό με συλλαλητήριο στην επέτειο της ΝΑΚΜΠΑ (πρόταση για συλλαλητήριο στις 17/5), οργάνωση διαδήλωσης στα δύο χρόνια από το έγκλημα στην Πύλο.
5. Την διοργάνωση δυναμικού συλλαλητηρίου στην 1η Μάη με τα πρωτοβάθμια σωματεία με συγκέντρωση στις 10.30πμ στα Προπύλαια