ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΖΕΦΥΡΙΟΥ – ΦΥΛΗΣ

Άνω Λιόσια 9.12.2011

ΠΡΟΣ:

ØΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Παλιά σχολεία, 900 σχολεία με αναμορφωμένο πρόγραμμα, σχολεία αριστείας, πειραματικά, σχολεία ΖΕΠ (ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας) και τώρα 99 νέα πιλοτικά σχολεία!!!! Μα πόσα είδη σχολείων χωρούν ταυτόχρονα στη δημόσια εκπαίδευση. Πόσες ταυτόχρονα μεταρρυθμίσεις είναι δυνατές; Τόσες όσες υπαγορεύουν τα συμβούλια υπουργών παιδείας της Ε.Ε. και η απορρόφηση κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ μοιάζει να μας απαντούν από το υπουργείο!!!

Δεν μας έφταναν τα σχολεία με αναμορφωμένο πρόγγραμμα που ταλαιπωρούν μαθητές και εκπαιδευτικούς, που νομιμοποιούν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και αποδιοργανώνουν εργασιακά δικαίωματα, τώρα έχουμε και τα νέα 99 σχολεία που θα εφαρμόσουν πιλοτικά τη «μεταρύθμιση» που ευαγγελίζεται η Διαμαντοπούλου και χρηματοδοτεί φυσικά το ΕΣΠΑ. Ή καλύτερα τη μεταρρύθμιση που ορίζει το ΕΣΠΑ και θα υπάρχει όσο υπάρχει αυτό.

Την τελευταία διετία ζούμε τη μια μεταρρύθμιση μετά την άλλη. Θύελλα «καινοτομιών» κατακλύζει την εκπαίδευση. Μέσα στην κρίση το Υπουργείο Παιδείας διατυμπανίζει ότι δίνει λύση στη μιζέρια, δίνει ελπίδα στην κοινωνία, μεταμορφώνει την εκπαίδευση… Πώς; Με πολιτικές λογιστικής διαχείρισης της εκπαίδευσης, με φτηνές μεταφράσεις αποτυχημένων παρεμβάσεων από άλλα εκπαιδευτικά συστήματα (βλ. ΖΕΠ). Φυσικά οι δήθεν αυτές μεταρρυθμίσεις υπηρετούν τους στόχους της Bologna, για να μπορούν με ευκολία να χρηματοδοτηθούν και να φαινόμαστε τα καλά παιδιά της ΕΕ.

Όλα αυτά τα πρόχειρα που σχεδιάζονται, που ακόμα πιο πρόχειρα και μπακαλίστικα εφαρμόζονται, γίνονται φυσικά εν αγνοία μας. Τα 99 αυτά σχολεία ενημερώθηκαν από τον τύπο ότι έχουν ορισθεί ως πιλοτικά σχολεία και οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε αυτά αγνοούν περί τίνοςπρόκειται. Η γνώμη της ζωντανής εκπαίδευσης ούτε ρωτήθηκε ούτε λήφθηκε υπόψη στον οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Το μόνο που τους ζητήθηκε είναι μήνα Νοέμβρη να παρακολουθήσουν 42 ώρες κατάρτισης για το νέο πρόγραμμα. Και φυσικά εκτός ωραρίου. Οι σύλλογοι διδασκόντων αντέδρασαν, το ίδιο και τα σωματεία μας. Τα σεμινάρια ακυρώθηκαν.

Επειδή όμως για να εκταμιευθούν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ χρειάζονται οι υπογραφές μας ως καταρτιζομένων αποφάσισαν να επαναλάβουν τα σεμινάρια κλείνοντας δύο μέρες τα σχολεία και κάνοντας και έναν απογευματινό γύρο ΕΚΤΟΣ ωραρίου.

Και όλα αυτά την ώρα που τα σχολειά υποφέρουν από τη μιζέρια και τα ανύπαρκτα κονδύλια, την ώρα που οι μαθητές μας βιώνουν την ανεργία και την ανέχεια που πλήττει τις οικογένειες τους και τα σχολεία κλείνουν ή συγχωνεύονται. Η εκπαίδευση που σχεδιάζουν είναι αυτή των αναπληρωτών και των ΕΣΠΑ, των εκπαιδευτικών που ζουν κάτω από το βάρος της εφεδρείας, των πειθαρχικών διώξεων και των απολύσεων. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το όραμα τους για την εκπαίδευση στα χρόνια του μνημονίου: διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, με γνώση πολυδιασπασμένη – προσανατολισμένη στις δεξιότητες που ορίζουν οι ανάγκες της αγοράς. Γι’ αυτό και τα πιλοτικά προγράμματα τους δε μας πείθουν. Θα είμαστε εδώ για να ανατρέψουμε τα σχέδια τους για γενιές αμόρφωτων υποταγμένων εργαζομένων, για γενιές κακοπληρωμένων, ελαστικά εργαζόμενων και υποταγμένων εκπαιδευτικών.

Η ακύρωση των επιμορφώσεων εκτός ωραρίου ήταν φυσικά μια νίκη μας.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που έχουν ορισθεί ως πιλοτικά:

üνα μη συμμετάσχουν σε καμία επιμόρφωση που γίνεται εκτός του εργασιακού τους ωραρίου. Προσφέρουμε γι’ αυτό το λόγο πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη

üνα αντισταθούν στις αλεπάλληλες προσπάθειες αποψίλωσης των δικαιωμάτων μας.

Η προάσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων στην παρούσα συγκυρία αποτελεί το ελάχιστο μέτρο αντίστασης στη λαίλαπα που ταλανίζει την επαγγελματική μας ζωή. Η συλλογική δράση είναι το μόνο ασφαλές καταφύγιο μας.

Ως σύλλογος δεσμευόμαστε να πάρουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για συντονισμό της δράσης μας με τους άλλους συλλόγους ώστε να μην εφαρμοστούν τα πιλοτικά προγράμματα. Επίσης, καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα και να αποφασίσουν τη μη εφαρμογή των νέων πιλοτικών προγραμμάτων.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ, ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ, ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΙΓΟΥΝ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *