Πρόγραμμα Επιμόρφωσης «ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΖΕΦΥΡΙΟΥ – ΦΥΛΗΣ

Άνω Λιόσια 31.5.2012

e mail :syllogosfilis@p-e-filis.gr

Τον μήνα Μάιο έφτασε στα email των σχολείων η ανακοίνωση για το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης «ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» που οργανώνεται από τη ΔΕ-ΕΣΣΕ (Διαρκής Εκπαίδευση) με την Επιστημονική Συνεργασία και Επίβλεψη του Εργαστηρίου Κοινωνικής και Πειραματικής Ψυχολογίας του ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.

Το πρόγραμμα αυτό υπόσχεται μοριοδότηση (κατά την κρίση των εκπαιδευτικώνγια κατάληψη θέσεων Διευθυντών & Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων, Σχολικών Συμβούλων, Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων) στους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν, διαρκεί ένα εξάμηνο και κοστολογείται 800€.

Η Γ.Σ. του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 31/5/2012 με ομόφωνη γνώμη όλων των εκπαιδευτικών αποφάσισε ότι:

·Είναι τουλάχιστον προκλητικό να μας “προσκαλούν” σε επιμορφώσεις που κοστίζουν 800 ευρώ το εξάμηνο(!!!!!!!!!) όταν οι εκπαιδευτικοί ζούμε τον πλήρη οικονομικό εξευτελισμό και όταν υπάρχουν συνάδελφοι με εκκαθαριστικά των 400€ ή ακόμη και με αρνητικά εκκαθαριστικά.

·Είναι απαράδεκτη η επί πληρωμή επιμόρφωση, να γίνεται υπό την αιγίδα ενός ΔΗΜΟΣΙΟΥ Πανεπιστημίου (ΠΑΝΤΕΙΟ) που υποτίθεται ότι ως κομμάτι της Γ’ βάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση. Η μετατροπή των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε ιδιωτικούς κερδοσκοπικούς φορείς εκφράζει τις πολιτικές του μνημονίου και της απαξίωσης της δωρεάν εκπαίδευσης και μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

·Κάθε είδους επιμόρφωση θα έπρεπε να οργανώνεται με βάση τις εκφρασμένες ανάγκες των εκπαιδευτικών, να έχει δωρεάν χαρακτήρα και να απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους και όχι μόνο στους έχοντες….

·Είναι επίσης προκλητικό και προσβλητικό για τη νοημοσύνη μας να πραγματοποιείται επιμόρφωση με θέμα την υποστήριξη του έργου των εκπαιδευτικών τη στιγμή που η απειλή της αξιολόγησης αλλά και η πραγματικότητα του νέου μισθολογίου και των απολύσεων όχι μόνο δεν στηρίζουν το δάσκαλο αλλά τον οδηγούν στην πλήρη κοινωνική απαξίωση και την οικονομική εξαθλίωση.

·Η μοριοδότηση τέτοιου είδους προγραμμάτων βάζει τη λογική της μοριοδότησης στην επιμόρφωση και οδηγεί σε κίνητρα που καμία σχέση δεν έχουν με το παιδαγωγικό έργο καθώς στοχεύουν κυρίως στην απόκτηση προσόντων και επαρκούς βιογραφικού. Δεν είναι τυχαίο που ο συντάκτης του εν λόγω εγγράφου, αναφέρει τη μοριοδότηση στην αρχή της ανακοίνωσης θέτοντας το σε προτεραιότητα ακόμη και έναντι των βασικών στόχων του προγράμματος. Και βέβαια, παραπλανεί τους εκπαιδευτικούς ακόμη και γι’ αυτό το κομμάτι της μοριοδότησης αφού ο νόμος 3848 για την επιλογή στελεχών καθορίζει σαφώς όλα τα προσόντα – πτυχία που μοριοδοτούνται (δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ και ΤΕΙ, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, πιστοποίηση Α΄ και Β΄ βαθμού στις τεχνολογίες και πτυχία στις ξένες γλώσσες). Ένας δημόσιος φορέας και ένα πανεπιστημιακό τμήμα ψεύδεται προκειμένου να αγοράσει πελάτες!!! Μήπως θυμίζει όρους αγοράς, διαφήμισης και παραπληροφόρησης;

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό αναφέρεται στην υποστήριξη των εκπαιδευτικών ενώ οι δύο από τους τρεις βασικούς σκοπούς είναι η ενημέρωση για το νέο σχολείο και η ανάδειξη της ανάγκης για την εφαρμογή των νέων εκπαιδευτικών πολιτικών και πρακτικών. ( α) Η παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευομένων, όχι μόνο επί θεμάτων γενικού χαρακτήρα, αλλά και εξειδικευμένου, ανάλογαμε την ειδικότητα τους (π.χ. επιμόρφωση στη διδακτική φιλολογικών μαθημάτων,στη διδακτική των μαθηματικών, των φυσικών επιστημών, κλπ.).

β) Η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για το Νέο Σχολείο και το ρόλο τους εντός αυτού.

γ) Η παρουσίαση και ανάλυση των εξελίξεων και των αλλαγών που οδηγούν στην ανάγκη εφαρμογής νέων εκπαιδευτικών πολιτικών και πρακτικών. ) Η προπαγάνδα του υπουργείου μεταλλάσσεται μέσω πειθήνιων φορέων και μετονομάζεται σε πρόγραμμα υποστήριξης των εκπαιδευτικών!!!

·ΓΙΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ-ΠΛΗΡΩΣΕ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ καθώς τίποτα δε δικαιούσαι, κανένα εργασιακό δικαίωμα δεν είναι δεδομένο – αυτήείναι η λογική που διαπνέει τέτοιου είδους προγράμματα που βέβαια μεταστρέφουν τη λειτουργία δημόσιων ιδρυμάτων και τους μετατρέπουν σε φορείς λειτουργούντες με τους όρους της αγοράς, της εξεύρεσης πελατών και της δημιουργίας κέρδους.

Η Γ.Σ. του συλλόγου Άνω Λιοσίων Ζεφυρίου Φυλής:

·Καλεί τους εκπαιδευτικούςνα μην αιτηθούν τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο σεμινάριο αλλά και σε σεμινάρια με αυτά τα χαρακτηριστικά.

·Καλεί τους συλλόγους εκπαιδευτικών να πάρουν αντίστοιχη θέση

Καλεί τη ΔΟΕ να πάρει θέση αλλά και να μπλοκάρει την πραγματοποίηση του εν λόγω σεμινάριο, αντίστοιχων σεμιναρίων επί πληρωμή, καθώς και σεμιναρίων που μόνο στόχο έχουν την προώθηση των εκπαιδευτικών πολιτικών του υπουργείου – πολιτικές που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές ανάγκες των σχολειών μας και είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες που θέτει ο ΟΟΑΣΑ και το μνημόνιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *