Η ελπίδα αναπνέει στους αγώνες!

Εκλογές  για υπηρεσιακά συμβούλια μέσα σε ένα μνημονιακό περιβάλλον: κάθε τι δημόσιο να ξεπουλιέται και να ευτελίζεται, δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων να καταπατούνται! Και βέβαια η σπάθα των κάθε είδους περικοπών να κρέμεται από πάνω μας αν δεν καταφέρουμε να πιάσουμε τους περίφημους δείκτες!

Αυτές λοιπόν οι εκλογές αποκτούν σημασία αν τις δούμε μόνο ως τη δυνατότητα να μετέχουμε σ’ ένα συμβούλιο για να αποκαλύψουμε κάθε νόμο, εγκύκλιο ή πράξη από τη μεριά της διοίκησης και άρα της πολιτικής του υπουργείου που δυναμιτίζει τόσο τη δημόσια εκπαίδευση όσο και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Να είμαστε εκεί για να υπερασπίζουμε αποφάσεις των συλλόγων και διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος. 

Γνωρίζουμε ότι οι πραγματικές μάχες δεν δίνονται μέσα στα υπηρεσιακά συμβούλια εκεί που η διοίκηση έχει την πλειοψηφία.  Είμαστε εκεί για να μεταφέρουμε τις θέσεις των συλλόγων αλλά κυρίως να ενημερώνουμε συλλόγους, συναδέλφους και συναδέλφισσες και να δίνουμε μαζί τις μάχες στη διεύθυνση , στην περιφέρεια, στο υπουργείο, στους δρόμους.  Άλλωστε με αυτόν τον τρόπο έχουμε πορευτεί τόσα χρόνια, σ’ αυτόν τον δρόμο  που έδωσε μικρές και μεγάλες νίκες.

10 χρόνια στο ΠΥΣΠΕ Δυτικής Αττικής

Μέσα από τον αγώνα που δώσαμε εντός και εκτός συμβουλίου καταφέραμε:

  • οι τοποθετήσεις μονίμων και αναπληρωτών να γίνεται με βάση τη νομοθεσία χωρίς ρουσφέτια και λίστες κάτω από το τραπέζι
  • οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών να γίνονται μέσα από το υπηρεσιακό συμβούλιο και όχι από τον διευθυντή εκπαίδευσης ( αν και ο νόμος του παραχωρεί το δικαίωμα)
  • να δίνονται όλα τα κενά με ανώτατο όριο τους 25 μαθητές
  • να δίνονται όλα τα κενά ειδικοτήτων και να διεκδικούνται εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων ακόμη κι αν υπήρχε μεγάλος αριθμός πλεοναζόντων ωρών
  • να δίνονται οι πλεονάζουσες ώρες σε ενισχυτική διδασκαλία
  • να μη γίνονται υποχρεωτικές μετακινήσεις συναδελφισσών και συναδέλφων με εντολή του διευθυντή εκπαίδευσης

Παράλληλα:

  • Yπερασπιστήκαμε συναδέλφισσες και συναδέλφους και καταγγείλαμε κάθε ενέργεια της διοίκησης που προσπαθώντας να υπηρετήσει πολιτικές επιλογές του υπουργείου καταπατούσε κατακτήσεις, νομοθεσία ή δικαιώματα.
  • Μείναμε πιστοί στην λογική της εναλλαγής στο υπηρεσιακό συμβούλιο αρνούμενοι τη λογική του εργατοπατέρα που βρίσκεται για χρόνια μακριά από τα σχολειά και είναι επαγγελματίας συνδικαλιστής.
  • Αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε στην αξιολόγηση των διευθυντών αλλά πήραμε θέση για όσους είχαν καταγγελίες από τους συλλόγους μας και τους βαθμολογήσαμε με 3/15, παρ’ όλες τις διώξεις που είχαν γίνει σε προηγούμενους συντρόφους -αιρετούς που είχαν βαθμολογήσει αντίστοιχα.
  • Αρνηθήκαμε οποιαδήποτε εξαργύρωση μορίων από συνδικαλιστική ιδιότητα κατά τις κρίσεις διευθυντών.

Στην ουσία αυτά τα 10 χρόνια αποδείξαμε ότι η διεύθυνση, οι νόμοι και οι αποφάσεις τους δεν είναι ανίκητοι. Το κλίμα τρομοκρατίας με τον διευθυντή εκπαίδευσης να αποφασίζει και να διατάζει πέρα από νόμους και δικαιώματα και να κατασκευάζει παντού ΕΔΕ κυνηγώντας τους εκπαιδευτικούς έχει πια ανατραπεί.

Η ΔΑΚΕ με την ΠΑΣΚ, πριν τη δικιά μας παρουσία στο ΠΥΣΠΕ, για αρκετά χρόνια συμβάδιζε με την διοίκηση και συνεχίζει την ίδια πολιτική. Ο αιρετός τους ανεκτικός πάντα σε θέματα καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και υπερασπιστής προτάσεων όπως να γίνουν και κάποιες τοποθετήσεις από το συμβούλιο χωρίς να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία (π.χ συμπλήρωση ωραρίου ειδικοτήτων). Μάλιστα, με δική του πρόταση δεν έγινε δεκτό αίτημα της προέδρου του συλλόγου Άνω Λιοσίων για μείωση ωραρίου με βάση την ιδιότητα της προέδρου επικαλούμενος ότι ήταν αναπληρώτρια ΕΣΠΑ. Να σημειωθεί ότι το αίτημα έγινε στα μέσα Μαΐου και στόχο είχε τη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων αναπληρωτών και μονίμων. Ο αιρετός της ΔΑΚΕ ξέχασε τη συνδικαλιστική του ιδιότητα και τοποθετήθηκε όπως κάθε μέλος της διοίκησης όφειλε. Αντίστοιχη ήταν και η αρχική στάση του σε σχέση με τη  συνδικαλιστική άδεια αναπληρώτριας εκπ/κού στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ.

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν μοιάζουν καθόλου παράξενα: ο συγκεκριμένος αιρετός είναι υπεύθυνος από την πλευρά της διοίκησης για τα ΕΣΠΑ και αιρετός του ΠΥΣΠΕ με αναπληρωματική του την υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων μέχρι να γίνει αναπληρώτρια του διευθυντή εκπαίδευσης!!! Αλλά και ο τωρινός αναπληρωματικός της ΔΑΚΕ ήταν πριν λίγο διάστημα διοικητικός αναπληρωματικός του διευθυντή εκπαίδευσης!!! Εκεί που ο συνδικαλισμός και η διοίκηση πάνε παρέα.

Όσο για την Αυτόνομη παρέμβαση με την οποία συμπορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια χρειάζεται να διαχωρίσουμε τη θέση μας σ’  αυτές τις εκλογές λόγω διαφωνιών  που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα. Κριθήκαμε υπερβολικοί σε θέματα που αφορούσαν την άρνηση των μορίων των αιρετών του ΠΥΣΠΕ, σε θέματα διαδικασίας τοποθετήσεων και στην εφαρμογή των κατευθύνσεων της διοίκησης  από  τους διευθυντές – συνδικαλιστές που πρέπει να επιλέξουν με ποια ιδιότητα θα πορευτούν.  Δηλώνουμε ότι είμαστε και θα παραμείνουμε υπερβολικοί στις διαχωριστικές γραμμές που θέτουμε με τη διοίκηση, στις διαχωριστικές γραμμές με τις μνημονιακές πολιτικές του υπουργείου. Θεωρούμε ότι δεν είναι τυχαίο που έχει συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο της Αυτόνομης παρέμβασης άτομο που είναι μέλος του συμβουλίου διορισμένο από τη διοίκηση. Γνωρίζουμε πολύ  καλά ότι ο δρόμος των μικροϋποχωρήσεων οδηγεί  μαθηματικά στους μεγάλους συμβιβασμούς.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά με τον κόσμο της εργασίας, με τους εκπαιδευτικούς της τάξης να δίνουμε τους αγώνες εντός και εκτός ΠΥΣΠΕ. Συνεχίζουμε σε όσα 10 χρόνια δεσμευόμαστε και στηρίζουμε.

Συγκεκριμένα, δεσμευόμαστε ότι  ο αιρετός μας:

 

  • Θα αποκαλύπτει τις πολιτικές που βάλλουν το δημόσιο σχολείο και τα εργασιακά μας δικαιώματα
  • Θα αναδεικνύει και θα προβάλλει στους  συναδέλφους και την κοινωνία  τα προβλήματα,  τις αδυναμίες,  τις υστερήσεις και καθυστερήσεις  του υπουργείου και της διοίκησης  και  δε θα συμβάλλει στη συγκάλυψή τους.
  • Θα ελέγχει  και εν τέλει θα  καταγγέλλει  τις αυθαιρεσίες και τις παράνομες ενέργειες  της διοίκησης και των πολιτικών προϊσταμένων της,  οι οποίοι με τις αυθαιρεσίες τους  καλλιεργούν ένα εκτεταμένο δίκτυο πελατειακών σχέσεων.
  • Θα βρίσκεται έξω από εσωτερικές έριδες και αντιπαλότητες των μελών της διοίκησης, που κατά κανόνα έχουν σαν στόχο τη νομή της εξουσίας.
  • Θα βρίσκεται κοντά στους συναδέλφους που έχουν υποστεί τις συνέπειες των αυθαιρεσιών της διοίκησης και βέβαια μακριά από λογικές  «να εξυπηρετήσουμε τους  δικούς μας σε βάρος των άλλων».
  • Θα ενημερώνει ουσιαστικά τους συναδέλφους και στα κρίσιμα ζητήματα θα υπάρχει από μέρους του εκτενής και αναλυτική αναφορά  ώστε να έχουν όλοι οι συνάδελφοι -ισσες πραγματική εικόνα των γεγονότων.
  • Δε θα συμμετέχει με την ψήφο  του  σε καμιά  «αξιολογική»  διαδικασία (κρίσεις διευθυντών κλπ.,).   Παρίσταται  μόνο για να παρακολουθεί  τα τεκταινόμενα  σ’  αυτήν,  ώστε να ενημερώνει  τον κλάδο.
  • Θα καταγγέλλει και αποτρέπει οποιαδήποτε επιβολή πειθαρχικής ποινής, απόρροιας του αξιολογικού μηχανισμού.
  • Για να διασφαλιστούν τα προηγούμενα και να προλάβουμε φαινόμενα παραγοντισμού και φαυλότητας, θα ψηφίζει σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και των Διοικητικών Συμβουλίων.

 

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΠΥΣΠΕ ΔΥΤ.ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Ανδρώνης Δημήτριος

Διαμαντή Σταματίνα (Τιτίνα)

Δομούζη Σταυρούλα

Δούκα Ευαγγελία

Ηλιοπούλου Σταυρούλα

Ιακώβου Λεμονιά (Νένα)

Κονδύλη Αναστασία (Νατάσα)

Μαρούτας Ιωάννης

Μπίσσια Σταυρούλα

Ντόντορου Αλεξάνδρα

Παπανικολάου Παρασκευή (Βούλα)

Πετροπούλου-Στεφανάκου Ελένη (Έλενα)

Πυριόχος Διονύσιος

ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ

  • ΣΤΟΝ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ & ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
  • ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
  • ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ –ΕΕ ΠΟΥ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΒΑΝΑΥΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *