«ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛH ΤΗΣ ΑΞΙΟΛOΓΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΑΥΤΟΝOΜΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚHΣ ΜΟΝAΔΑΣ, ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧHΣΗΣ

Ως σύλλογος πήραμε απόφαση από την πρώτη στιγμή σχετικά με τον λεγόμενο «Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας» των σχολικών μονάδων.

Ορισμένες επισημάνσεις :

  1. Είναι εντελώς αδικαιολόγητο να απαιτείται αυτή τη χρονική στιγμή σύνταξη κανονισμού, σε μια περίοδο που τα σχολεία ανοίγουν μετά από πολύμηνη αναστολή λειτουργίας. Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας που συντάσσεται, ισχύει για ένα σχολικό έτος. Με άλλα λόγια καλούμαστε να συντάξουμε ΕΚΛ που δε θα εφαρμοστεί ούτε για δύο μήνες. Λες και δεν είχαν καθορίσει από την αρχή της χρονιάς τα σχολεία μας, οι σύλλογοι διδασκόντων –όπως κάνουν κάθε χρόνο– τα βασικά σημεία για τη λειτουργία των σχολείων ακολουθώντας ένα ξεκάθαρο παιδαγωγικό πλαίσιο που αντιμετωπίζει κάθε πρόβλημα που τυχόν προκύψει.
  2. Το Υπ. Παιδείας δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την αντιμετώπιση ζητημάτων λειτουργίας των σχολείων καθώς αυτά ούτως ή άλλως αντιμετωπίζονται με καθορισμένο πλαίσιο από τους συλλόγους διδασκόντων. Το Υπ. Παιδείας και όποιος/α πιέσει τώρα να συνταχθεί ΕΚΛ ενδιαφέρεται να επιβάλει ένα κανονισμό γιατί συνδέεται με την αξιολόγηση και την αυτονομία της σχολικής μονάδας.
  3. Αξιολόγηση γιατί ο ΕΚΛ αποτελεί έναν από τους δείκτες του θεματικού άξονα 9 της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης σχολικών μονάδων, ενώ μια ακόμα σειρά δεικτών συνδέονται με το περιεχόμενο του ΕΚΛ που ορίζεται από την Υ.Α.
  4. Αυτονομία γιατί επιδιώκει να κατοχυρώσει ότι γι’ αυτά τα ζητήματα που συνδέονται με την παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου, δε θα αποφασίζει αποκλειστικά ο σύλλογος διδασκόντων αλλά θα συναποφασίζει μαζί και ο Δήμος και ο σύλλογος γονέων επιβάλλοντας στην πράξη την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, τη «διοίκηση» του σχολείου  από τοπικούς φορείς πέρα από το σύλλογο διδασκόντων (βλ. ιδιαίτερο προφίλ κάθε σχολείου), τη μεταφορά ευθυνών του εργοδότη (του κράτους) για τα ποικίλα προβλήματα των σχολείων (προβλήματα υποδομών και ποιότητας σχολικού χώρου, ελλείψεις εκπαιδευτικών, διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που μπορεί να έχουν και οικονομικό κόστος κτλ) στις πλάτες εκπαιδευτικών και μαθητών.
  5. Πειθάρχηση γιατί διαμορφώνει πλαίσιο πειθάρχησης και καταστολής συμπεριφορών, με πρωτοφανή και ανεφάρμοστα μέτρα θεσμοθετώντας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες την τιμωρία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση!
  6. Ποιος αποφασίζει; Ενώ η ΥΑ δεν καθορίζει ρητά ποιο σώμα αποφασίζει, την ίδια στιγμή εμπλέκει στην απόφαση αυτού του κανονιστικού πλαισίου την έγκριση του συντονιστή – δηλαδή του εξωτερικού αξιολογητή. Γίνεται προσπάθεια να αποδεχτούμε ότι ο Σύλλογος διδασκόντων μετατρέπεται σε διακοσμητικό όργανο και τον τελικό λόγο τον έχει ο Συντονιστής – εξωτερικός αξιολογητής. Τι θα γίνει αν ο σύλλογος διδασκόντων διαφωνεί με το προτεινόμενο πλαίσιο από Δ/ντή Εκπαίδευσης ή ΣΕΕ;
  7. Τα πρότυπα κείμενα του ΙΕΠ αλλά και η  ίδια η Υ.Α. είναι γεμάτα από στοιχεία πειθάρχησης, και παρωχημένες παιδαγωγικές αντιλήψεις. Χαρακτηριστικότερο ίσως είναι ότι προτείνεται οι μαθητές που καθυστερούν να προσέλθουν στο σχολείο να παραμένουν δεσμευμένοι σε ειδικό χώρο, μέχρι το επόμενο κουδούνι! Πρόταση αποτελεί μεταξύ πολλών η έγκαιρη ενημέρωση των γονέων για έκτακτες αλλαγές στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα (οι οποίες όμως προκύπτουν αυθημερόν!), η ανάθεση του συνόλου της ευθύνης για την «προστασία από πιθανούς κινδύνους» αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς(!) και η  αναφορά στον «σύμβουλο σχολικής ζωής» (θεσμός που όμως δεν υφίσταται!). Παντελώς απαράδεκτο είναι ότι τα παραπάνω προβλέπονται εισάγοντας τη λογική της πειθάρχησης ακόμη και στο νηπιαγωγείο!!! Είναι κραυγαλέο πως η Υ.Α. δεν έχει καμιά σχέση με το περιεχόμενο και το χαρακτήρα του σχολείου και με την παιδαγωγική!

Με βάση τα παραπάνω:

Ούτε στο νόμο ούτε στην υπουργική απόφαση δεν αναγράφεται χρονικό όριο για τη σύνταξη εσωτερικού κανονισμού. Η σύνταξη κανονισμού για το τρέχον σχολικό έτος αποτελεί κοροϊδία.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του ΦΕΚ για τον δήθεν «εσωτερικό κανονισμό».

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων:

  • Να απορρίψουν προφορικές πιέσεις για εφαρμογή της ΥΑ για τον ΕΚΛ
  • Να συνεχίσουν με τις αρχές λειτουργίας (παλιό κανονισμό αν υπάρχει ή αποφάσεις ΣΔ που έχουν καθορίσει ζητήματα λειτουργίας) που έχουν αποφασίσει στην αρχή της χρονιάς.
  • Να μην αποδεχτούν να εκκινήσει διαδικασία συναπόφασης με το δήμο και το σύλλογο γονέων

Καλούμε τους Δ/ντές-ντριες και τις προϊσταμένες:

Nα μην προχωρήσουν στην ανατροπή των μέχρι τώρα αποφάσεων λειτουργίας των σχολείων από τους συλλόγους διδασκόντων – να μην εισηγηθούν νέα και να μην υιοθετήσουν το πρότυπο του ΙΕΠ.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε τη ΔΟΕ να προκηρύξει Απεργία Αποχή από την ΥΑ για όλη τη χώρα και να απαιτήσει την κατάργηση της ΥΑ και να αποσαφηνίσει ότι δεν θα αποδεχτεί ο κλάδος καμιά επιβολή της αξιολόγησης, της αυτονομίας της σχολικής μονάδας και πειθάρχησης σε βάρος των μαθητών μας, μέσα από τον ΕΚΛ .

Θα προχωρήσουμε σε συντονισμό με άλλους συλλόγους να προκηρύξει απεργία αποχή εφόσον επιχειρηθεί από τη διοίκηση αυταρχική επιβολή της ΥΑ ή έρθει νέα εγκύκλιος που βάζει χρονικούς περιορισμούς και καθορίζει τους συλλόγους διδασκόντων ως όργανα που αποφασίζουν υποχρεωτικά γι’ αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *