Η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει την κοινωνία να βράζει, κυριαρχεί η οργή και η αγανάκτηση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία «σιχτιρίζει» όλη η κοινωνία αλλά τη στηρίζει η συναίνεση της αντιπολίτευσης και η απουσία πραγματικής αγωνιστικής πρότασης ανατροπής αυτής και της πολιτικής της. Γι’ αυτό αφήνεται ανεξέλεγκτη να επιτίθεται στη ζωή και στα δικαιώματά μας, για την εξυπηρέτηση των κερδών πρώτα και κύρια του κεφαλαίου, της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής του, καθώς και όλων των παρατρεχάμενων που οφείλουν να ταϊστούν για το προχώρημά της.
Κυβέρνηση, κράτος, μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενισχύουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, τις διώξεις και την ποινικοποίηση των αγώνων, τον έλεγχο των ΜΜΕ και της δικαστικής εξουσία. Σε καθεστώς κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού, κουρελιάζουν διατάξεις του Συντάγματος που κατακτήθηκαν με αγώνες. Διαλύουν τις δημόσιες υποδομές παντού, σε υγεία, συγκοινωνίες, παιδεία, κοινωνική προστασία, περιβάλλον για να εξασφαλίσουν τα πλεονάσματα που απαιτεί το σύμφωνο σταθερότητας.
Ξεπουλάνε τα πάντα και δίνουν την πρώτη κατοικία στους τραπεζίτες που μας χρεοκόπησαν, αφήνουν να καίγονται τα δάση και φυλακίζουν εθελοντές. Διαλύουν τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της χώρας, σαρώνουν με επενδύσεις δάση, ακτές για τη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού, στα γρανάζια της οποίας οι εποχιακοί εργαζόμενοι αποτελούν καύσιμη ύλη. Πλάι στο ρεκόρ εργατικών “ατυχημάτων”, φέρνουν νομοσχέδιο για 13ωρο που διαλύει κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος, ρευστοποιούν κάθε διάκριση ελεύθερου-εργάσιμου χρόνου διαμορφώνοντας όρους δουλειάς «ήλιο με ήλιο»!
Στήνουν μηχανισμούς παρακολούθησης και καλύπτουν παιδοβιαστές. Συγκαλύπτουν κρατικά εγκλήματα για να σωθούν πολιτικές φαμίλιες, καριέρες, κόμματα και επιχειρηματικές ομάδες. Βαφτίζουν το έγκλημα στα Τέμπη «ατύχημα». κυβέρνηση αλλά και αξιωματική και υπαξιωματική αντιπολίτευση μας καλούν να κάνουμε ότι δεν είδαμε την έκρηξη, ότι δεν ακούσαμε τις φωνές απελπισίας των παιδιών που κάηκαν ζωντανά.
Αρπάζουν απίστευτα κέρδη, βυθίζοντας την κοινωνική πλειοψηφία στην απόλυτη φτώχεια οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σε ένα νέο κύκλο οικονομικής κρίσης. Τα όρια συνταξιοδότησης ανεβαίνουν γιατί το λέει στα ψιλά γράμματα ο νόμος Κατρούγκαλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που η ακρίβεια και οι καθηλωμένοι μισθοί οδηγούν την πλειοψηφία σε δεύτερη και τρίτη δουλειά για να βγει ο μήνας και οι αναπληρωτές, άνεργοι και νεοδιόριστοι του 2025 κυκλοφορούν με μια προπληρωμένη κάρτα εξευτελισμού, μας απειλούν για χρεοκοπία της χώρας αν δοθούν αυξήσεις στους μισθούς, 13ος – 14ος μισθός και σύνταξη, αν γίνουν μαζικές προσλήψεις, αυτοί που ορκίζονται στην πολεμική οικονομία και δίνουν δισεκατομμύρια για τους εξοπλισμούς, που χαρίζουν στις επιχειρήσεις φοροαπαλλαγές, τις ενισχύουν με αντεργατικά μέτρα, με εκτόξευση των κερδών και ταπείνωση των μισθών, με 4,4 δις ματωμένα πλεονάσματα το πρώτο 7μηνο του 2025, αυτοί που έφαγαν με την κουτάλα το Ταμείο Ανάκαμψης, έστησαν κομματικό μηχανισμό απευθείας αναθέσεων και διορισμών, μίζας, ΟΠΕΚΕΠΕ και φοροαπαλλαγών σε εφοπλιστές, ντόπιο Κεφάλαιο και επιχειρηματίες.
Με τον αντιρατσιστικό νόμο και τη βοήθεια των ΜΜΕ επιχειρούν μια ξενοφοβική ρατσιστική και εθνικιστική εκστρατεία, με ψευδή επιχειρήματα για δαπάνες και κόστη ενώ τα ασφαλιστικά μας ταμεία θα είναι το πρώτο θύμα της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών για τη συμμετοχή της χώρας στο rearm Europe και στους νατοϊκούς πολέμους.
Την ίδια στιγμή που οι ιμπεριαλιστές ξαναμοιράζουν τον κόσμο, οι ανταγωνισμοί στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο διαλύουν λαούς και κράτη, επιδιώκουν να αφανίσουν τον Παλαιστινιακό λαό, απειλούν την ανθρωπότητα με τον όλεθρο παγκόσμιου πολέμου, μιλάνε ωμά και κυνικά για ένταση της βίαιης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων στο όνομα των στρατιωτικών εξοπλισμών και την ενεργό εμπλοκή της χώρας μας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τον λαό, ανεβάζει την εθνικιστική και φασιστική υστερία, ενώ στηρίζει το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη. Κι όλα αυτά στην Ελλάδα που ο λαός της πάλεψε για την ελευθερία του με το όπλο στο χέρι το 1821 και το 1940-1944.
Το εκπαιδευτικό κίνημα καλείται να συμβάλλει μέσα κι έξω από την τάξη κοιτώντας στα μάτια τους μαθητές και τις μαθήτριες, σε ανυποχώρητο αντιπολεμικό κίνημα και δράσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας – Να σταματήσει ΤΩΡΑ ο πόλεμος!
Η δίωξη της συναδέλφισσας μας Έφη Λάζου που δίδαξε την ΕΙΡΗΝΗ σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς της προετοιμασίας του πολέμου που πριν αρχίσει καν έχει φέρει τη βαρβαρότητα και τη σκλαβιά, που η ΔΟΕ στην ανακοίνωσή της αφαίρεσε το όνομα, την ιδιότητα της και τον τίτλο του έργου, είναι μέρος του μεγάλου αντιπολεμικού κινήματος που ξέσπασε και μέσα στο καλοκαίρι. Τις 110 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα στις 10 Αυγούστου σε όλη την Ελλάδα, στη Σύρο, τη Ρόδο, τον Άγιο Νικόλαο, τον Βόλο, το λιμάνι του Πειραιά, τις κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο, τους λαούς και τους φοιτητές που ορθώνουν ανάστημα και φωνή και καταγγέλλουν τα εγκλήματα του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ.
Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην παιδαγωγική ελευθερία, αλλά και την ελευθερία του λόγου και της τέχνης! Πάνω απ’ όλα με το παράδειγμά μας. Ακριβώς για να έχουμε δικαίωμα να μιλάμε για την Αντιγόνη, για τις Θερμοπύλες του Καβάφη, για επανάσταση του 1821, για τους «Προστάτες» του Κάλβου, για τον αντιφασιστικό αγώνα του 1940-1944, για το Πολυτεχνείο, για την Κύπρο. Να διδάσκουμε δικαιοσύνη, ελευθερία, ισότητα.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ/ΕΣ ΑΠΕΡΓΟΙ!
Με την ψήφιση του νέου πειθαρχικού για το Δημόσιο μέσα στον Αύγουστο, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να επιβάλλει τη σιωπή, την καταστολή, την τρομοκράτηση κάθε εργαζόμενου στο δημόσιο που βάζει το κοινωνικό συμφέρον πάνω από τα κέρδη, την κυβερνητική-αντιλαϊκή πολιτική, το κράτος των επιχειρηματιών. Αδίστακτοι και κυνικοί, διώκουν πάνω από δυο χιλιάδες εκπαιδευτικούς γιατί απεργούν, και εκατοντάδες άλλους γιατί διεκδικούν. Νομοθετούν νέο πειθαρχικό το οποίο (άρθρο 121) εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, την ίδια στιγμή που η υπάλληλος που αποκάλυψε το σκάνδαλο τιμωρήθηκε γι’ αυτόν τον λόγο με στέρηση μισθού 20 ημερών!
Τα χιλιάδες πειθαρχικά στην εκπαίδευση επιβεβαιώνουν την στόχευση της κυβέρνησης να χτυπήσει την καρδιά της εκπαίδευσης, τους/τις χιλιάδες εκπαιδευτικούς που απεργούν-απέχουν από την αξιολόγηση, να αμφισβητήσει τους αξιακούς κώδικες που πάνω σε αυτούς δούλεψαν γενιές και γενιές εκπαιδευτικών με το βλέμμα στραμμένο σε όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα αυτά των «πίσω θρανίων» και των πληττόμενων κοινωνικών τάξεων.
Γιατί η αξιολόγηση έχει στόχο την εμπορευματοποίηση του σχολείου, την υποταγή στην εξυπηρέτηση των κερδών και των συμφερόντων του κεφαλαίου. Η εκπαίδευση-εμπόρευμα, το σχολείο της αγοράς δίνει βάρος στην «αριστεία» και στους διαχωρισμούς σε άξιους κι ανάξιους από φύση μαθητές/τριες, σε βάρος του σχολείου της γειτονιάς για όλα τα παιδιά, αδιαφορεί για τη μόρφωση των πολλών κι ασχολείται με τους «αρίστους», οι πολλοί είναι για τις δεξιότητες και την κατάρτιση, ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς αντί να τους αμβλύνει, γι’ αυτό ιδρύει τα Ωνάσεια και το IB, διευρύνει τα Πρότυπα Πειραματικά, φτιάχνει ψηφιακές τάξεις και προβάλει την Τεχνική Νοημοσύνη ως φορέα εκπαίδευσης, προωθεί την ελεύθερη επιλογή σχολείου, τις εξετάσεις PISA, τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και τη συνέντευξη δίπλα στο προσοντολόγιο, ενισχύει την πειθάρχηση και την χειραγώγηση σε βάρος της δημοκρατίας και της κριτικής σκέψης. Αποτελεί τον κρίκο που δένει όλες τις επιμέρους κυβερνητικές παρεμβάσεις αλλά και προϋπόθεση για την επιβολή τους. Αυτό το σχολείο απαιτεί εκπαιδευτικούς πλήρως υποταγμένους σε αυτή την εμπορευματική και πολλές φορές ιδιωτικοποιημένη λειτουργία.
Ο αγώνας των εκπαιδευτικών δεν είναι μόνο αγώνας για εργασιακά δικαιώματα. Μετατρέπεται σε αγώνα για την ελευθερία της συνείδησης στο σχολείο, για την ίδια την υπόσταση της δημόσιας παιδείας! Θα συμπαρασταθούμε και θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο τους διωκόμενους συναδέλφους, δε θα αφήσουμε ανεξέλεγκτο τον διοικητικό μηχανισμό σε όλα τα επίπεδα να στοχοποιεί συναδέλφους (Λάζου, Τουλγαρίδης, Χοτζόγλου κλπ) να εκφοβίζει και να καταχράται τη θέση ισχύος και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο (και νομικό) εναντίον των εκπροσώπων του.
Σ΄ αυτή τη συγκυρία γεννιέται η δυνατότητα το μαχόμενο εκπαιδευτικό-εργατικό κίνημα να βρει το ρήγμα, να συγκρουστεί για να ηττηθεί η πολιτική τους.
Θα σηκώσουμε το γάντι της πρόκλησης αγωνιζόμενοι για την ανατροπή της!
Η σωστή μεριά της Ιστορίας δεν είναι ένας αναπαυτικός καναπές σε μια ήρεμη γωνιά. Είναι ένας διαρκής αγώνας για τα δικαιώματά μας, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια, ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές της εξουσίας και στη φρίκη του πολέμου. Η δικαιοσύνη δε θα έρθει με τα πόδια. Θα τη φέρουμε με αγώνες, στους ώμους μας. Θα υποστεί τρικλοποδιές, θα δεχτεί απειλές, εκβιασμούς, θα αντιμετωπίσει μια χωρίς προηγούμενο συκοφαντική εκστρατεία από αργυρώνητους «δημοσιογράφους», από καλολαδωμένες «ομάδες αλήθειας». Όμως θα έρθει.
Η κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη! – Να γίνουμε ο αντίπαλος που θα μπλοκάρει και θα ανατρέψει αυτή την πολιτική!
Τώρα είναι η ώρα, η οργή και αγανάκτηση του εκπαιδευτικού κόσμου να βγει στους δρόμους με άμεση απεργιακή απάντηση και με οργάνωση πολύμορφου αγώνα διαρκείας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αυταρχική πολιτική κυβέρνησης, Ε.Ε., Ο.Ο.Σ.Α., κόντρα στο μπαράζ αντιλαϊκών – αντιεκπαιδευτικών μέτρων που συνεχίζεται και εντείνεται.
Δε θα αφήσουμε το χρόνο να περνά, η κυβέρνηση να ξεδιπλώνει την επίθεσή της (νέο πειθαρχικό δίκαιο, εργασιακά κλπ) και να επαφιούμε την υπόθεση του αγώνα στους συσχετισμούς των ΔΟΕ-ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ, σε εκλογικούς σχεδιασμούς και ασυνεχείς και χωρίς σχέδιο αγωνιστικές κινητοποιήσεις και επετειακές απεργίες. Στον συντονισμό των σωματείων και των ΓΣ βρίσκεται η ελπίδα νίκης. Επιδιώκουμε κοινό πανεκπαιδευτικό και πανεργατικό αγωνιστικό βηματισμό το επόμενο διάστημα. Θα πάρουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για δημιουργία κοινωνικού μετώπου, για να βγει η μαχόμενη εκπαίδευση στο προσκήνιο και να καθορίσει τις εξελίξεις και θα συμβάλλουμε στην συγκρότηση της αντίστασης από την αρχή της σχολικής χρονιάς για όλα όσα ετοιμάζουν για μας χωρίς εμάς και εναντίον μας, για ανένδοτο πολύμορφο απεργιακό αγώνα διαρκείας με επαναλαμβανόμενες μορφές, με συνολικό αγωνιστικό σχέδιο και βάθος, με συγκεντρώσεις, πανελλαδικά συλλαλητήρια και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με καταλήψεις και κινητοποιήσεις.
Στην κατεύθυνση αυτή εν όψει της ολομέλειας προέδρων της ΔΟΕ αποφασίζουμε/προτείνουμε:
- Να κηρύξουμε πολύμορφο απεργιακό αγώνα διαρκείας με επαναλαμβανόμενες μορφές, με αρχή 48ωρη προειδοποιητική απεργία 2-3 Οκτώβρη σε πανεργατική κατεύθυνση μπροστά στην ψήφιση του νομοσχεδίου Κεραμέως για το 13ωρο. Για την αντεπίθεση του εκπαιδευτικού κινήματος στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης, ενάντια στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και το ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών, το τσάκισμα των εργατικών-κοινωνικών δικαιωμάτων, τους μισθούς της πείνας και της εξοργιστικής κερδοσκοπίας των μεγάλων Πολυεθνικών. Για να αναπνεύσει ο λαός!
- Αμέσως μετά νέο κύκλο Γενικών συνελεύσεων για την κλιμάκωση και νέα ολομέλεια προέδρων.
- Συμμετέχουμε και καλούμε σε συντονισμό αγώνα ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ την Κυριακή 14/9 για την οργάνωση της αντεπίθεσης του εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος, με βάση τις αποφάσεις των ΓΣ του συλλόγου μας. Να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους τα πρωτοβάθμια σωματεία, με τις ΓΣ, τις επιτροπές αγώνα και τον συντονισμό τους.
- Συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση σχολικής μονάδας, μέντορες/συντονιστές και ατομική με την Απεργία Αποχή και τις στάσεις εργασίας. Καλούμε σε συνεχόμενες επαναπροκηρύξεις της Α-Α με κάθε δυνατό τρόπο (ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ/ΔΟΕ-ΕΛΜΕ/Σύλλογοι Εκπ/κών ΠΕ).
- Σταματάμε παντού τις αξιολογήσεις με στάσεις εργασίας! Κανένας/καμιά μόνος του/μόνη της! Επαναβεβαιώνουμε την απόφασή μας να καλύπτουμε τη συμμετοχή στις στάσεις εργασίας για το μπλοκάρισμα των αξιολογήσεων από το απεργιακό ταμείο
- Προχωράμε σε άμεση συνεδρίαση της επιτροπής αγώνα του συλλόγου για την οργάνωση και προετοιμασία του αγώνα και των αποφάσεών μας.
- Συμμετέχουμε την Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη στις 7μμ στη σύσκεψη συντονισμού που καλεί ο ΣΥΒΧΨΑ για να συζητήσουμε για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που προβλέπει την καθιέρωση του 13ωρου για την ανάληψη πρωτοβουλιών
- Προχωράμε άμεσα σε συγκέντρωση στη ΔΙΠΕ Δυτ. Αττικής για τα εκατοντάδες κενά, την παραβίαση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, την αξιολόγηση, το νέο πειθαρχικό, τα πειθαρχικά και τις διώξεις κλπ.
- Πανελλαδική σύσκεψη νεοδιόριστων με δικηγόρους του κινήματος για τις νομικές, κινηματικές και άλλες ενέργειες/βήματα ενάντια στην τρομοκρατία και τις απειλές του νέου πειθαρχικού ώστε να υπάρξει η απαραίτητη αγωνιστική συσπείρωση των χιλιάδων συναδέλφων/ισσων που συμμετέχουν πανελλαδικά στην μάχη ενάντια στην αξιολόγηση.
- Ενισχύουμε το συντονισμό ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ με την υπογραφή της διακήρυξης στήριξης των απεργών και διωκόμενων. Επαναβεβαιώνουμε όλες τις δεσμεύσεις αυτής. Με τη στήριξη της νομικής ομάδας των σωματείων μας προχωράμε στην νομική και πολιτική θωράκιση του αγώνα ενάντια στο νέο πειθαρχικό.
- Καλούμε όλες και όλους να αναγνώσουν γράμμα προς τους γονείς την ημέρα του αγιασμού ενημέρωσης και κάλεσμα κοινού αγώνα υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία το αμέσως επόμενο διάστημα να προγραμματίσουμε ενημερώσεις, εκδηλώσεις, συσκέψεις με συλλόγους γονέων, αφίσα.
- Προειδοποιούμε τα στελέχη της εκπαίδευσης (Συντονιστές-Συμβούλους, Διευθυντές σχολείων και Διευθύνσεων ΠΕ/ΔΕ) που εκφοβίζουν και τρομοκρατούν τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες ότι θα υπερασπίσουμε τον καθένα και την καθεμιά, σαν μια γροθιά απέναντι σε εκβιασμούς, απειλές, πιέσεις κ.λπ. Στηρίζουμε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία και τους διωκόμενες/ους.
- Συνεχίζουμε τη μάχη για μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών ολιγοθεσίων.
- Συγκροτούμε μέτωπο αγώνα και υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών, παιδεία-υγεία-ρεύμα-νερό-ασφάλιση-συγκοινωνίες-πολιτισμό.
- Συμμετοχή και στήριξη των αντιφασιστικών δράσεων και τη διαδήλωση στην επέτειο από τη δολοφονία του Π.Φύσσα από μέλη των νεοναζί της Χ.Α.
- Οι εκπαιδευτικοί παίρνουμε θέση για την ειρήνη – φιλία – ανεξαρτησία – αλληλεγγύη και συλλογική ευημερία των λαών ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Αρνούμαστε να δωρίσουμε τη ζωή μας για να τραφούν τα κανόνια του πολέμου και η κερδοφορία των καπιταλιστών. Να σταματήσει εδώ και τώρα η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Καμία συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ-ΕΕ. Κάτω ο αντιδραστικός άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ. Να φύγουν όλοι οι ιμπεριαλιστικοί στόλοι από την Μεσόγειο. Απεμπλοκή από τον πόλεμο στην Παλαιστίνη και την Ουκρανία. Να φύγουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ.
- Όχι στις δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Λεφτά για μισθούς συντάξεις δημόσια κοινωνικά αγαθά. Έξω οι πολεμικές βιομηχανίες από τις σχολές και την έρευνα. Έξω ο στρατός από τα σχολεία μας! Καμιά λογοκρισία και δίωξη για αντιπολεμική δράση.
- Αυξήσεις στους μισθούς και επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, μαζικούς μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των κενών, ενάντια στην ομηρεία της αναπλήρωσης και των ελαστικών μορφών εργασίας, για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου, ενάντια στην κατηγοριοποίηση, υποχρηματοδότηση, ιδιωτικοποίηση.
- Επιβεβαιώνουμε τις αποφάσεις των ΓΣ του συλλόγου για το σύνολο των αιτημάτων για τα εκπαιδευτικά, εργασιακά, που συμπεριλαμβάνονται στην πρότασή μας για Γνήσια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εφ’ όλης της ύλης
Μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι, δε θα αφήσουμε την απογοήτευση και την ηττοπάθεια να μας καταβάλουν, δε θα υποχωρήσουμε ούτε βήμα από την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν σχολείου, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών για ολόπλευρη μόρφωση, την υπεράσπιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, του κοινωνικού, επιστημονικού και παιδαγωγικού μας ρόλου.