Για τη δίωξη των μελών της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης λόγω ψηφίσματος αλληλεγγύης μετά από μήνυση του εργοδότη της Vresnet

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΧΙ ΑΔΙΚΗΜΑ

ΝΑ ΑΘΩΩΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Α΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣΗ ΣΕ ΑΠΟΛΥΜΕΝΗ ΕΓΚΥΟ

Την Πέμπτη 3 Μάρτη θα γίνει στα δικαστήρια της Ευελπίδων δίκη σε βάρος 9 μελών του Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης την περίοδο 2017-2018, μετά από μήνυση του εργοδότη Ηρακλή Μπάμζα της εταιρείας Vresnet με αφορμή το ψήφισμα αλληλεγγύης της ΕΛΜΕ στην απολυμένη από τον ίδιο έγκυο Αριστέα Μιχαλακάκου.

Δικάζεται ένα εκπαιδευτικό σωματείο που στάθηκε στο πλευρό μιας εργαζόμενης νέας γυναίκας που ήταν έγκυος στον 7ο μήνα και απολύθηκε για αυτό το λόγο παράνομα. Μάλιστα ήδη η απολυμένη έχει δικαιωθεί και δικαστήριο το Μάρτη του 2018 επέβαλε στον εργοδότη να της καταβάλει αποζημίωση 27.000€ για παράνομη απόλυση και ένα χρόνο μετά η απολυμένη δικαιώθηκε ξανά στο εφετείο.

Μετά τη μήνυση του Μπάμζα σε  βάρος των εκπαιδευτικών για το αδίκημα της δήθεν συκοφαντικής δυσφήμησης με το ψήφισμα αλληλεγγύης, υπήρξε αστυνομική κινητοποίηση και βρέθηκαν κρατούμενοι στο τμήμα η τότε πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Δ. Δάσιου και ο αντιπρόεδρος Χ. Φιλίππου,  ενώ η αστυνομία αναζητούσε να συλλάβει και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.. Χρειάστηκε η άμεση κινητοποίηση αλληλεγγύης και η καταδίκη του γεγονότος από δεκάδες σωματεία, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς για να αφεθούν οι κρατούμενοι ελεύθεροι. Αλλά τώρα, στις 3 Μαρτίου 2022 οδηγούνται ως κατηγορούμενοι σε δίκη για το ψήφισμα.

Δικάζεται η εργατική αλληλεγγύη στα πρόσωπα των εννέα μελών του ΔΣ της Α΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης της περιόδου 2017-2018. Στο στόχαστρο της εργοδοτικής τρομοκρατίας βρέθηκαν και μηνύθηκαν και συνδικαλιστές του σωματείου ΣΕΤΗΠ του κλάδου που ανήκει η εταιρεία Vresnet και μέλη του εργατικού σχήματος Radical IT. Η δίκη των συνδικαλιστών του Radical που ήταν και αυτή για τις 3/3 μπήκε τελικά στο αρχείο. 

Σε εποχή που τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζόμενων αναιρούνται, υπονομεύονται και παραβιάζονται η δράση των σωματείων και η αλληλεγγύη των εργαζομένων είναι ζωτικής σημασίας για την εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία. Γι’ αυτό και στα πλαίσια των αντιλαϊκών πολιτικών μπαίνει με πολύπλευρο τρόπο στο στόχαστρο η συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα των εργαζόμενων να οργανώνονται, να κινητοποιούνται, να δρουν και να απεργούν.

Η στήριξη της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για την ηθική και δικαστική δικαίωση είναι μάχη υπεράσπισης της εργατικής αλληλεγγύης και των εργασιακών δικαιωμάτων. Αλλά και της βασικής προϋπόθεσης για να είναι αυτά έννοιες γεμάτες νόημα, δηλαδή της συνδικαλιστικής ελευθερίας.

Ζητάμε να σταματήσει κάθε δίωξη και να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *