Κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας

Σε κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη 28 Μάη στις 4 μ.μ. στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας καλεί η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών – Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας, καθώς στο τέλος Ιούνη λήγει η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων για 8.500 καθαρίστριες και καθαριστές των δημόσιων σχολείων.

Η Επιτροπή Αγώνα απαιτεί ανανέωση των συμβάσεων για όλη τη σχολική χρονιά και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Όπως είναι γνωστό, τέλος Ιούνη λήγει, με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων για 8.500 καθαρίστριες, καθαριστές των δημόσιων σχολείων της χώρας.
Είναι το αναγκαίο εκείνο προσωπικό, που χρόνια τώρα τελεί υπό εργασιακή ομηρία, με άθλιο εργασιακό καθεστώς, που πληρώνεται πάντα έναντι και με καθυστέρηση μηνών και σηκώνει το κύριο βάρος του κρίσιμου τομέα υγιεινής και καθαριότητας των δημόσιων σχολείων, αφού το μόνιμο προσωπικό πάντα ήταν λειψό και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος έχει συνταξιοδοτηθεί.
Με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και τα ασφυκτικά χρονικά όρια μέχρι την έναρξη της χρονιάς, ένας δρόμος είναι ορατός. Να οδηγηθούμε στην απόλυση και να παραδοθεί η καθαριότητα των σχολείων σε εργολάβους ιδιώτες και ΚΟΙΝΣΕΠ.
Μετά από το συλλαλητήριο στους δρόμους της Αθήνας και την μαζική παράσταση διαμαρτυρίας της 6ης Μάη με τη συμμετοχή 500 περίπου εργαζομένων από την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Πάτρα, το Αίγιο, που εξελίχθηκε σε πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο υπουργός κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε στη συντονιστική επιτροπή ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποφάσισε: Την ανανέωση των συμβάσεων μόνο για 4 μήνες, παρατείνοντας την μακροχρόνια εργασιακή ομηρία μας.
Αυτό αποτελεί μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι συμβάσεις μας δεν θα έχουν διάρκεια 10 μήνες, αλλά θα ξεκινούν την επόμενη σχολική χρονιά από την 1η Σεπτέμβρη και θα λήγουν στις 31 Δεκέμβρη 2015. Αρνητικό είναι επίσης ότι η κυβέρνηση απέρριψε τροπολογία στη Βουλή για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει χρόνο, δημιουργώντας κλίμα εφησυχασμού, αναμονής και να καλλιεργήσει προσδοκίες μέχρι το Δεκέμβριο.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Έχουμε δώσει μάχες, αποκτήσαμε εμπειρία, χρειάζεται να την αξιοποιήσουμε για να μη μας κοροϊδέψουν ξανά, παζαρεύοντας πως κάποια στιγμή, ίσως στο μέλλον, μπορεί οι συμβάσεις μας να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, τη στιγμή μάλιστα που για πρώτη φορά θα έχουν 4μηνη διάρκεια.

Τώρα οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα με περισσότερο πείσμα και αποφασιστικότητα, κλιμακώνοντας τον αγώνα μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους δασκάλους, τους καθηγητές, τους γονείς, με τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, σε συγκέντρωση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Αθήνας (οδός Αθηνάς 63, Πλ. Εθνικής Αντίστασης), την Πέμπτη 28 Μάη και ώρα 4 μ.μ.

Για να απαιτήσουμε:

  • Ανανέωση των συμβάσεων για όλη τη σχολική χρονιά και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία.
  • Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι σχολικές επιτροπές.
  • Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών – καθαριστριών για καθαρά σχολεία.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης.
  • Καμία σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Όλοι και όλες την Πέμπτη 28 Μάη και ώρα 4 μ.μ. στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας (οδός Αθηνάς 63, πλατεία Εθνικής Αντίστασης)».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *