έγινε παρέμβαση στον Εθνικό Διάλογο

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Ενημερωτικό δελτίο της παρέμβασης στον Εθνικό Διάλογο

Κάλεσμα σε νέα συνέλευση την Τετάρτη 20-1 στις 6.30 στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα, 3ος όροφος)

Την Τρίτη 12/1/16 ήταν προγραμματισμένη η πρώτη συνάντηση στα πλαίσια του Εθνικού Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία με πρώτο θεματικό άξονα τους σκοπούς και τους στόχους της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης… Και ήταν αντιπροσωπευτικοί οι παρόντες στην «ανοιχτή» συζήτηση: κυβερνητικά στελέχη, παράγοντες και στελέχη διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας, που έβαλαν το χέρι τους να μείνουν εκατοντάδες σχολεία κλειστά κατά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς και χιλιάδες συνάδελφοί μας άνεργοι, φροντίζοντας επιπλέον να μείνουν κενό γράμμα οι διορισμοί του 2015. Διαχρονικοί ή και όψιμοι αυλικοί, έτοιμοι να «συμβάλλουν» στις εισηγήσεις των εκλεκτών διορισμένων του Υπουργείου: Α. Λιάκου, Κ. Γαβρόγλου, Ν. Θεοτοκά, Γερ. Κουζέλη με τον πρώτο να μας καλησπερίζει εν αναμονή της άφιξης του Υπουργού που θα απογείωνε την κυβερνητική… πολυφωνία.

Βρεθήκαμε και εμείς εκεί… Οι άνεργοι, αδιόριστοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, μαζί με συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ, προκειμένου να σπάσουμε το κλίμα αποδοχής και νομιμοποίησης που επιδιώκει να καλλιεργήσει το Υπουργείο Παιδείας. Αποφασιστικά μπλοκάραμε τη στημένη φιέστα του Υπουργείου και δηλώσαμε ξεκάθαρα: Καμιά συναίνεση, καμιά συμμετοχή στον προσχηματικό διάλογό τους όταν η δημόσια παιδεία, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί στενάζουν κάτω από το βάρος των μνημονιακών δεσμεύσεων και της πολιτικής των περικοπών που ακολουθεί η κυβέρνηση. Όταν τα κενά παραμένουν και χιλιάδες συνάδελφοί μας παλεύουν με την ανεργία! Όταν τα ίδια πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας που κατέφτασαν για να συμμετάσχουν στον μεταξύ τους διάλογο, εμπαίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα κάθε φορά που υπερασπίζεται μαχητικά τη δημόσια εκπαίδευση. Και βέβαια δεν τόλμησαν όλοι τους να ρωτήσουν «ποιοι είστε εσείς;», γιατί κάποιοι το γνωρίζουν πολύ καλά, αφού μας έχουν αρνηθεί τον διάλογο (που ξαφνικά επικαλούνται) πολλές φορές κατά τις τελευταίες δυναμικές κινητοποιήσεις μας. Γνωρίζουν επίσης ότι είμαστε οι άνεργοι εκπαιδευτικοί, οι ελαστικά εργαζόμενοι, που αναπληρώνουμε επί σειρά ετών τους εαυτούς μας, που καλούμαστε να στηρίξουμε το δημόσιο σχολείο, όταν αυτοί στηρίζουν τις πολιτικές που το κατεδαφίζουν. Είμαστε αυτοί, που όταν έπεσαν πλέον οι μάσκες και ο διάλογος τους δεν άντεξε το πραγματικό άνοιγμα στην κοινωνία, μας κάλεσαν ανερυθρίαστα να εγκαταλείψουμε τη χώρα !!!, αφού αυτή η κατάσταση δεν μας αρέσει. Δεν χρειάζεται καν να σας επιστρέψουμε λοιπόν το ερώτημα: «Ποιοι είστε εσείς;». Είστε η κομματική ιντελιγκέντσια, οι πρόθυμοι εντολοδόχοι, που σπεύσατε και πάλι να συνδράμετε στον προσχηματικό διάλογο για την παιδεία και δώσατε δείγματα πολιτικού ήθους προτρέποντάς μας να αφήσουμε τη δημόσια εκπαίδευση στα χέρια σας.

Απερίφραστα λοιπόν δηλώσαμε ότι αρνούμαστε να λάβουμε μέρος σε έναν ακόμα ακριβοπληρωμένο προσχηματικό διάλογο μεταξύ προνομιούχων συνομιλητών, την ίδια ώρα που η αγωνία χιλιάδων άνεργων συναδέλφων μας αντιμετωπίζεται ως πρόσφορο έδαφος για κάλπικες υποσχέσεις μόνιμων διορισμών ενώ ταυτόχρονα ανακοινώνεται αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο για όλο το 2016. Την ίδια ώρα που το « Νέο Σχολείο» αποκλείει τους συναδέλφους των ειδικοτήτων ελλείψει κρατικών πόρων χρηματοδότησης, καταργεί κάθε ψήγμα υποστηρικτής δομής, προσχολικής αγωγής και ολοημέρου, επαναφέρει την αξιολόγηση και την μαθητεία – απλήρωτη εργασία των μαθητών μας. Την ίδια ώρα που η συζήτηση φουντώνει για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών με τις 6μηνες-7μηνες συμβάσεις στις «αναπτυξιακές» μορφές εργασίας των κοινωφελών πεντάμηνων προγραμμάτων. Με αποφασισμένες τις μειώσεις μισθών που θα αγγίξουν μέχρι και τα 120 ευρώ για τους αναπληρωτές, με ισχύ από την 1-1-2016. Με ένα νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό που καταδικάζει τους εργαζόμενους σε δουλειά μέχρι το θάνατο και τους νέους σε μόνιμη… ανεργία ή επισφαλή κακοπληρωμένη ελαστική εργασία. Την ίδια ώρα που κάθε κοινωνική κατάκτηση κινδυνεύει με εξαφάνιση!

Προτάσσουμε με πείσμα το σύνολο των αιτημάτων μας:

– Άμεση κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Άμεση καταβολή των μισθών των αναπληρωτών όλων των φάσεων. Έγκαιρη καταβολή του μισθού κάθε 1η του επόμενου μήνα.

– Μόνιμους μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη όλων των κενών (γενική και ειδική), μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση κατάργηση της μνημονιακής αναλογίας 1:5.

– Σύσταση οργανικών θέσεων για όλες τις ειδικότητες και τα διδακτικά αντικείμενα του σχολείου.

–   Πλήρη διαφάνεια και έγκαιρη καταγραφή και κοινοποίηση των λειτουργικών κενών. Προσλήψεις αναπληρωτών μόνο όπου προκύπτουν έκτακτες ανάγκες, με δωδεκάμηνες συμβάσεις και πλήρη εργασιακά   και   ασφαλιστικά   δικαιώματα.   Προσλήψεις   μέσω   του   κρατικού   προϋπολογισμού.

– Κατάργηση της ωρομισθίας, του θεσμού των ΑΜΩ και της ελαστικής εργασίας. Πλήρη υπολογισμό ενσήμων και προϋπηρεσίας σε ημέρες   απεργίας, αναρρωτικές   άδειες   και   άδειες   εγκυμοσύνης. Προστασία   της   μητρότητας   των αναπληρωτριών συναδελφισσών με πλήρη καταβολή του μισθού τους.

– Άμεση   κατάργηση   του   ενδεχομένου   απόλυσης   –με   απόφαση   των   οικείων   ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ–   των αναπληρωτών σε περίπτωση εξάντλησης της δεκαπενθήμερης αναρρωτικής άδειας λόγω ασθένειας ή προβλημάτων   υγείας.   Άμεση   κατάργηση   της   ρύθμισης   Αρβανιτόπουλου   για   αυθαίρετη μεταφορά   των αναπληρωτών σε άλλη διεύθυνση από αυτήν της πρόσληψης και τοποθέτησης.

– Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς και για όλους τους ανέργους. Επιδότηση ενοικίου, θέρμανσης, σίτισης, δωρεάν μετακίνησης.

– Προσμέτρηση   όλης  της     προϋπηρεσίας   για   τα   χρόνια   εργασίας. Κατάργηση του ορίου της επταετίας στον υπολογισμό της προϋπηρεσίας και της μισθολογικής εξέλιξης των αναπληρωτών.

– Πλήρη   συνδικαλιστικά δικαιώματα των   ελαστικά εργαζόμενων   εκπαιδευτικών.   Να   μπορούν   να εκπροσωπούν   τον   κλάδο   ως   αιρετά μέλη   των Δ.Σ., των   διδασκαλικών   συλλόγων   και   των   ΕΛΜΕ, καθώς   επίσης   και των ομοσπονδιών   της ΔΟΕ   και   της   ΟΛΜΕ   με   τους   ίδιους   όρους   και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους μόνιμους συναδέλφους. Ζητάμε την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας, των ενσήμων και την πλήρη καταβολή του μισθού τους κατά την διάρκεια της χορήγησης συνδικαλιστικής άδειας.

– Ενιαίο   δωδεκάχρονο   σχολείο   και   δίχρονη   υποχρεωτική   προσχολική  αγωγή   με   ολόπλευρη μόρφωση για όλα τα παιδιά. Κανένα παιδί εκτός εκπαιδευτικών δομών. Όχι στο «Νέο» Λύκειο της κατάρτισης, της μαθητείας και της εξεταστικής απόρριψης.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η ανάγκη να οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ . Ανοίγουμε την συζήτηση πλατιά και ενωτικά, προκειμένου να δυναμώσουμε τις παρεμβάσεις μας, να συνομιλήσουμε με όρους ειλικρίνειας και όχι προσχηματικούς με ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, τα σωματεία, τους γονείς και τους μαθητές μας. Να συντονίσουμε τις κινητοποιήσεις μας για το ασφαλιστικό, τον Εθνικό Διάλογο, να μην μας αιφνιδιάσουν οι εξελίξεις που κρύβονται πίσω από τις ασαφείς εξαγγελίες «μεταρρυθμιστικού» χαρακτήρα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας. Δεν μας πτοούν οι παραινέσεις τους να φύγουμε και να τους αφήσουμε ανενόχλητους να διοργανώνουν φιέστες στο όνομα της δημόσιας εκπαίδευσης, που λυσσαλέα υποβαθμίζουν με τις πολιτικές που υπηρετούν. Όχι μόνο δεν θα φύγουμε, αλλά θα μας βρίσκουν μπροστά τους παντού, μαζικά και αγωνιστικά. Καλούμε σε συστράτευση όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τους άνεργους συναδέλφους, τους αναπληρωτές και τους μόνιμους εκπαιδευτικούς την Τρίτη 19/1/16, να δώσουμε και πάλι δυναμικό «παρών» στη δεύτερη συνάντηση, στο πλαίσιο του «Διαλόγου» μαζί με τους φοιτητές και τα εκπαιδευτικά σωματεία. Καλούμε σε νέα γενική συνέλευση την Τετάρτη 20/1/16, στις 18:30 στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15α).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *