Για το 9ο Άνω Λιοσίων και τις απειλές εναντίον των δασκάλων

Το Σάββατο 30/9, σε ιστοσελίδα της Φυλής, δημοσιεύτηκε γραπτή καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δ.Σ. Άνω Λιοσίων με την απειλή «ανώνυμης αγωγής κατά παντός υπευθύνου» για την άσχημη κατάσταση του σχολικού κτιρίου καθώς και για τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό μαθητών .Θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια διχασμού της εκπαιδευτικής κοινότητας για προβλήματα που αφορούν και γονείς και μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση ως υπεύθυνοι εμφανίζονται οι εκπαιδευτικοί μαζί με τη διευθύντρια του σχολείου καθώς και παλαιότεροι διευθυντές! Ως Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής θεωρούμε υποχρέωσή μας να απαντήσουμε στα διάφορα ζητήματα που τίθενται και να δηλώσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους-ισσές μας και τη διευθύντρια του σχολείου.

Είναι πράγματι τεράστια και εκρηκτικά τα προβλήματα που παρουσιάζονται, όχι μόνο στο συγκεκριμένο σχολείο, αλλά συνολικά στα σχολεία του Δήμου Φυλής. Ως σύλλογος έχουμε επανειλημμένα κινητοποιηθεί και καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (γονείς εκπαιδευτικούς) σε κοινές παρεμβάσεις για την άμεση επίλυση του κτιριακού. Είναι λοιπόν εκκωφαντικά απούσα από την ανακοίνωση η οποιαδήποτε αναφορά στις τεράστιες ευθύνες του Δήμου στο μείζον αυτό πρόβλημα. Απευθυνόμαστε λοιπόν σε εσάς, γονείς του Δ.Σ του συλλόγου Γονέων του 9ου Δημοτικού σχολείου Άνω Λιοσίων:

Ξεχάσατε (όντως ξεχάσατε;) ότι από το 2007 οι κ. Οικονομάκης, Πουλιάσης, Κρεμύδας, ως υπεύθυνοι της Α/βάθμιας υπόσχονται λύση στο κτιριακό πρόβλημα; Κάθε χρονιά, σε κάθε μας συνάντηση, έχουμε χορτάσει υποσχέσεις για νέα σχολεία, αλλά αντί για αυτά βλέπουμε να τοποθετούνται προκάτ, και την ίδια στιγμή οι μαθητές μας στοιβάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες. Οι δήμαρχοι των Άνω Λιοσίων που υποτίθεται ότι στηρίζουν τη λύση του κτιριακού προβλήματος στην πραγματικότητα κωφεύουν και αδιαφορούν. Τα απολύτως απαραίτητα νέα σχολεία που πρέπει να χτιστούν εμφανίζονται μόνο προεκλογικά και μετά σκοντάφτουν σε ανυπέρβλητες δυσκολίες. Η μόνη πραγματική «λύση» που έχει δοθεί όλα αυτά τα χρόνια είναι μία:

ακατάλληλες αίθουσες ή αίθουσες που στοιβάζουν υπεράριθμους μαθητές σε ΟΛΑ τα σχολεία της περιοχής. Αρκεί να δείτε τις αίθουσες εκδηλώσεων που έχουν μετατραπεί σε τάξεις, τα υπόγεια και τα προκάτ στις αυλές, τη διάλυση των αιθουσών εργαστηρίων. Οι ανακοινώσεις και οι αφίσες του συλλόγου μας αναδεικνύουν το πρόβλημα από το 2008, ενώ χρόνια τώρα δήμαρχοι και υπεύθυνοι πρωτοβάθμιας γυρίζουν αδιάφορα το κεφάλι.

Κι ενώ η πραγματικότητα αποκαλύπτει με ξεκάθαρο τρόπο τους υπεύθυνους για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η έλλειψη νέων σχολικών μονάδων στην περιοχή, διαβάζουμε σε νέα ανακοίνωση ότι «το διαλυμένο σχολείο με τις μούχλες που λειτουργεί παράνομα με ευθύνη των εκπαιδευτικών και διευθυντών του σχολείου» μετατράπηκε από τη μία μέρα στην άλλη σε σχολείο με λυμένα όλα τα προβλήματα χάρη στον κύριο Κρεμύδα!

Τον κύριο Κρεμύδα που μόλις σήμερα ανακάλυψε τα προβλήματα στο κτιριακό παρά όλες τις συναντήσεις κάθε χρόνο με το σύλλογό μας και αποφάσισε να ζητήσει την παρέμβαση της τεχνικής υπηρεσίας για την ανακατασκευή του ΤΕΛ! Τον κύριο Κρεμύδα που ως πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής, μόλις τώρα αντιλήφθηκε την αδυναμία των σχολείων να στεγάσουν όλους τους μαθητές του δήμου Φυλής και έψαξε να βρει λύσεις! Θα αναρωτηθούμε κι εμείς με τη σειρά μας γιατί τέτοια στήριξη σε μια δημοτική αρχή που όχι μόνο δεν βοήθησε στην επίλυση του κτιριακού αλλά που αντίθετα μοιάζει ανύπαρκτη και ανίκανη να εξασφαλίσει αυτό το ένα οικόπεδο για την ανέγερση του 8ου δημοτικού και του 11ουνηπιαγωγείου; Που χρόνια τώρα αδυνατεί να ανακατασκευάσει τις αυλές των νηπιαγωγείων όσο επικίνδυνες κι αν είναι, που «ξεχνά» ναβάψει ή να φροντίσει για σοβαρές επισκευές κατά τη θερινή περίοδο;

Με βάση όλα τα παραπάνω, θεωρούμε παντελώς ανυπόστατες τις ευθύνες που καταλογίζονται μέσα από το κείμενο του συλλόγου γονέων με απαράδεκτη φρασεολογία σε διευθυντές, εκπαιδευτικούς και στην τωρινή διευθύντρια που έχει αναλάβει μόλις 20 μέρες! Κατηγορούνται οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές του σχολείου, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν παλέψει για να στέκονται τα σχολεία μας όρθια. Που καλούνται να δουλέψουν με την συνύπαρξη και τη διαφορετικότητα των μαθητών του σχολείου, να εντάξουν εκατοντάδες Ρομά μαθητές, την ίδια στιγμή που η πολιτεία ξεχνά να υποστηρίξει με τάξεις υποδοχής και οι υπεύθυνοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου ουδέποτε σκέφτηκαν ή επεξεργάστηκαν κάποια υποστηρικτική δομή (κοινωνική υπηρεσία, παρεμβάσεις στο πεδίο, ένταξη διαμεσολαβητών Ρομά). Κατηγορείτε τους εκπαιδευτικούς που παλεύουν για τη συνύπαρξη και την εκπαίδευση όλων, όταν πολιτεία και δήμος είναι ανύπαρκτοι σε προτάσεις και παρουσία. Αλήθεια, ποιες είναι οι ουσιαστικές προτάσεις αλλά και οι πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής για την ένταξη των ρομά στα σχολειά και στην κοινωνία των Άνω Λιοσίων;

Έχουμε δώσει και στο παρελθόν από κοινού μάχες για την κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν στα σχολεία της περιοχής. Στρέφεστε εναντίον των εκπαιδευτικών του σχολείου επιρρίπτοντας ευθύνες για τις τις πολιτικές επιλογές των ιθυνόντων αγνοώντας (κι αναρωτιόμαστε γιατί άραγε;) ότι: οι μόνιμοι συνάδελφοι μας στηρίζουν και παραμένουν σε ένα σχολείο και κάθε χρόνο καλούνται να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα που προκαλούν οι περικοπές και η διάλυση του δημόσιου σχολείου. Και από την άλλη, ένα μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών είναι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι χρόνο με τον χρόνο που περνά έρχονται και φεύγουν με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου και της κυβέρνησης (και της τωρινής και των προηγούμενων) για τη μη πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις μαθητών και την απαίτηση να γίνει μεταφορά μαθητών από σχολείο σε σχολείο, ξεκαθαρίζουμε τα εξής: η εγγραφή όλων των μαθητών στο σχολείο είναι δικαίωμα αναφαίρετο για όλα τα παιδιά. Κανείς εκπαιδευτικός/διευθυντής δεν μπορεί να αρνηθεί, όπως ορίζουν οι νόμοι και το Σύνταγμα, σε κάποιο παιδί να εγγραφεί στο σχολείο. Ούτε δημιουργεί προϋποθέσεις ένταξης στην τοπική κοινωνία και στη μαθησιακή διαδικασία η δημιουργία τμημάτων αμιγώς με Ρομά μαθητές. Ούτε στην Α δημοτικού ούτε σε άλλη τάξη. Οι εκπαιδευτικοί δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς. Η αναφορά στο Π.Δ. 79 για τη σύσταση σχολικών επιτροπών που θα δύναται να μετακινεί μαθητές, είναι άκρως επικίνδυνη και καλούμαστε όλοι, γονείς και εκπαιδευτικοί, να σταθούμε απέναντι στις επιδιώξεις κυβέρνησης και υπουργείου που θέλει τα σχολεία «αυτόνομα», με τη δυνατότητα του κάθε διευθυντή, δημάρχου κλπ. να αποφασίζει για το ποια παιδιά μπορούν ή δεν μπορούν να εγγραφούν στο σχολείο. Αρνούμαστε να γίνουμε αρωγοί διωγμών, μετακινήσεων και προγκρόμ Ρομά όπως και οποιουδήποτε μαθητή και θα υπερασπιστούμε τα παιδιά κάθε φυλής, εθνικότητας ή θρησκεύματος.

Σε ότι αφορά στα όρια του 9ου δημοτικού σχολείου η πραγματικότητα είναι ότι εντός τους υπάρχουν πολλές οικογένειες Ρομά. Εμείς τις καλοδεχόμαστε στα σχολεία μας, όπως και οι εκπαιδευτικοί του 9ου τους καλοδέχονται στο σχολείο τους. Οι αίθουσες που δεν χωράνε τους Ρομά του σχολείου (γιατί μόνο σ’ αυτούς αναφέρεται ο σύλλογος γονέων ότι πρέπει να ελέγξουμε τις διευθύνσεις), είναι παρόμοιες με τις αίθουσες κάθε άλλου σχολείου της περιοχής που φιλοξενεί υπεράριθμους μαθητές ή είναι ακατάλληλες. Το 9ο δημοτικό σχολείο με τα προβλήματα σε αίθουσες δυστυχώς δεν είναι μια κακή εξαίρεση – είναι ο κανόνας στα σχολεία της περιοχής.

Γονείς του Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού σχολείου Άνω Λιοσίων, σε μια ανακοίνωση γεμάτη ψεύδη και συκοφαντίες απέναντι στη σχολική κοινότητα του 9ου δημοτικού, απαιτούμε να απαντήσετε και να αποσαφηνίσετε ονομαστικά και με όλα τα στοιχεία που διαθέτετε όσα αναφέρετε στο κείμενο που δημοσιεύσατε. Συγκεκριμένα:

1. Ποιοι και με ποιο τρόπο εμπλέκονται σε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και πώς αυτά σχετίζονται με τη σχολική κοινότητα του 9ου δημοτικού ή άλλων σχολείων της περιοχής;

2. Ποιες πολιτικές παρατάξεις εμπλέκονται σε όσα καταγγέλλονται ότι συμβαίνουν στο 9ο δημοτικό;

3. Ποιοι πολιτικοί παράγοντες σχετίζονται και με ποιες ενέργειες;

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών της περιοχής μετά τις καταγγελίες που αναφέρονται διαδικτυακά από το σύλλογο γονέων απαιτεί να κατονομαστούν όλοι όσοι υπονοεί το κείμενό σας ότι σχετίζονται με πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα. Αρνούμαστε κάθε υπονοούμενο που σπιλώνει την εκπαιδευτική κοινότητα με αοριστολογίες χωρίς καμία ευθύνη των λεγόμενων.

Στηρίζουμε τους εκπαιδευτικούς, τους προηγούμενους διευθυντές και την τωρινή διευθύντρια του 9ου δημοτικού και θεωρούμε ανεπίτρεπτη ενέργεια την απαίτηση παραίτησης μιας διευθύντριας 20 ημερών γιατί δεν αντιμετώπισε τα προβλήματα χρόνων της περιοχής (ένταξη Ρομά και κτιριακό).

Ελπίζουμε ότι ο σύλλογος γονέων θα αποκαλύψει και θα αντιπαρατεθεί σε κάθε διαπλοκή και βέβαια θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας.

Καλούμε όλους: τους συλλόγους και τις ενώσεις των γονέων και κηδεμόνων και τους εκπαιδευτικούς να παλέψουμε από κοινού για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής μας.

Όμως δε θα ανεχτούμε οποιαδήποτε κρίση που αφήνει υπονοούμενα για συναδέλφους ή συναδέλφισσες ή για οποιονδήποτε άλλο που σχετίζεται με τη σχολική κοινότητα και δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα προβούμε σε όλες τις αναγκαίες συνδικαλιστικές και νομικές ενέργειες για την υπεράσπισή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *