ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΖΕΦΥΡΙΟΥ – ΦΥΛΗΣ

Άνω Λιόσια 8.2.2012

ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ:

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ, ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Τούτες οι ώρες είναι κρίσιμες! Κυριολεκτικά, μπαίνει στην «κλίνη του Προκρούστη» το ίδιο το δικαίωμά μας στη δουλειά, το δικαίωμά μας να είμαστε εργαζόμενοι. Ο στόχος της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τρόικας-μεγάλου κεφαλαίου είναι γνωστός. Στοχεύουν σε 150 χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το 2015, σε 15 χιλιάδες απολύσεις, σύμφωνα με το Μνημόνιο 2, μέσα στο 2012. Η αξιολόγησή τους είναι ο φερετζές του ταξικού σχολείου και των απολύσεων.

Είναι ώρα προσωπικής ευθύνης για τον καθένα και την καθεμιά, για όλους μας. Αν τώρα δεν αποφασίσουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει θα βρεθούμε χειροπόδαρα δεμένοι και με την πλάτη στον τοίχο για πολλά χρόνια.

Με την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών στοχεύουν:

lστην κατηγοριοποίηση των σχολείωνκαι στη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που επιβάλλουν ΟΟΣΑ και ΕΕ.

lστην υπηρεσιακή και μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών

lστο πιάσιμο του στόχου των απολύσεων

Ήδη, τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι επιμορφώσεις σχολικών συμβούλων και διευθυντών για το πώς θα αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς. Και για να περάσουν πιο αποτελεσματικά την πολιτική τους θα καλέσουν στα σεμινάρια αυτά και μας τους ίδιους. Ταυτόχρονα προβάλουν την ιδέα της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας θέλοντας έτσι να κάμψουν τις αντιστάσεις των εκπαιδευτικών και να μας πείσουν ότι το όλο εγχείρημα συνδέεται με την βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Οι πραγματικές προθέσεις τους όμως φάνηκαν ξεκάθαρα από τα έντυπα αυτοαξιολόγησης που ήρθαν στα σχολεία μας αλλά και τις προτάσεις για εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα των μαθητών μας μέσα από τις οποίες θα φανεί, και βέβαια θα αξιολογηθεί, η κάθε σχολική μονάδα. Στόχος τους η κατηγοριοποίηση σχολείων, η χρηματοδότηση ανάλογα με τους δείκτες αξιολόγησης, το κλείσιμο σχολικών μονάδων και η εισαγωγή χορηγών. Και για όλα αυτά υπεύθυνοι θα είναι βέβαια οι εκπαιδευτικοί που δε νοιάζονται να μορφώσουν σωστά τους μαθητές τους!!! Δικιά μας η ευθύνη, δικιά μας και η ανεργία για την οποία μας ετοιμάζουν με τις χιλιάδες απολύσεις που έχουν αποφασίσει. Αντίστοιχη είναι και η διαδικασία της δικής μας αυτοαξιολόγησης που αποτελεί την αρχή για να ολοκληρώσουν αυτό που χρόνια επιδιώκουν: σύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση και δυνατότητα απολύσεων.

Πρέπει να σημάνει συναγερμός. Να μην περάσει η αυτοαξιολόγηση και αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών. Να ματαιώσουμε τις «επιμορφώσεις» των απολύσεων και της εξαθλίωσης.

Καμία αυταπάτη δεν έχουμε για το ρόλο της ΔΟΕ. Η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ) στηρίζει ανοιχτά την αξιολόγηση (τοποθετήσεις τους στο Δ.Σ. της 28/2/2012). Στην εισήγηση που έστειλε προς τις Γ.Σ. και δεν έλεγε κουβέντα για το θέμα ενώ λίγες μέρες μετά η ανακοίνωση που έβγαλε για την αξιολόγηση στήριζε στην ουσία τις επιλογές του υπουργείου.

Μόνο εμείς μπορούμε να επιβάλλουμε στην πράξη:

lΚαμιά «αξιολόγηση»-κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, καμιά απόλυση.

lΚαμιά οργανική θέση χαμένη, όλοι οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση.

lΌχι στο νέο σχολείο της αγοράς, ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.

Η αξιολόγηση ξεκινά σε μερικές μέρες στα πιλοτικά. Το ΔΣ καλεί τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να στηρίξουν έμπρακτα τους συναδέλφους του 9ου Δ.Σ. Άνω Λιοσίων που είναι πιλοτικό (θα ακολουθήσει ανακοίνωση). Ταυτόχρονα, να απαιτήσουν να συγκληθούν άμεσα οι Σύλλογοι Διδασκόντων σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και να αποφασίσουν για το πλαίσιο πάλης ώστε να μην περάσουν τα σχέδια τους για την αξιολόγηση.

1. Να ακυρώσουμε στην πράξη τα «επιμορφωτικά» σεμινάρια των σχολικών συμβούλων και διευθυντών για την αξιολόγηση.

2. Κανένας εκπαιδευτικός να μην συμπληρώσει οποιοδήποτε έντυπο αφορά αυτοαξιολόγηση και αξιολόγηση εκπαιδευτικού ή σχολικής μονάδας, να μην πάρει μέρος στα σεμινάρια που θα κληθεί. Με το που θα μας καλέσουν στο πρώτο σεμινάριο επιμόρφωσης για την αξιολόγηση, προχωράμε σε στάση εργασίας για πραγματοποίηση έκτακτης ΓΣ για να πάρουμε απόφαση για απεργία. Απαιτούμε από τη ΔΟΕ κήρυξη απεργίας στο νομό που ξεκινάνε τα σεμινάρια των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση.

3. Όλοι όσοι αξιολογήσουν (εκπαιδευτικούς ή σχολικές μονάδες) διαγράφονται από τους συλλόγους μας. (Ο σύλλογος έχει πάρει ήδη αυτήν την απόφαση στη Γ.Σ. του Ιουνίου 2011)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *