Εθελοντής να γίνει ο υπουργός παιδείας και όλο το πολιτικό προσωπικό.

Μια μέρα, μετά τις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια, κι ενώ ο κάτοικος του ΚΥΣΠΕ Μπράτης ευχαριστεί ιδιαίτερα τους αναπληρωτές για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν με την ψήφο τους, ο φίλος και συνοδοιπόρος στη νίκη του, υπουργός κατεδάφισης της Παιδείας Λοβέρδος, μας προειδοποιεί: «Γίνε εθελοντής, θα μαζέψεις μόρια». Με διαδοχικές δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, επιδίδεται σε ένα εγχείρημα νομιμοποίησης της συστηματικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων σχολείων κατά τις επιταγές των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων.

Ο συμβολισμός των δηλώσεών του, στο «περιθώριο» της συνέντευξης τύπου με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη είναι εξόφθαλμος. Από την πλευρά των χορτάτων, που δε φορολογούνται για τα υπερκέρδη τους αλλά χτίζουν το προφίλ της φιλανθρωπίας, μας ενημερώνει: «Ο εθελοντισμός θα ήταν ίσως μια λύση. Μελετάμε, συνεργαζόμαστε με άλλα Υπουργεία. Ειδικά με ένα Υπουργείο έχουμε συζητήσει και αλληλογραφήσει, δηλαδή έχω στείλει επιστολή με την κατάθεση του αιτήματος. Δεν βλέπω μέχρι στιγμής κάποια συγκεκριμένη λύση ωστόσο είμαι υποχρεωμένος να βρω. Έχω τις σχετικές εισηγήσεις του αρμόδιου Υφυπουργού, του κ. Δερμεντζόπουλου, τις μελετάμε και τις επόμενες μέρες θα πάρουμε αποφάσεις.[…] Το κίνητρο για τον εθελοντισμό θα ήταν τα μόρια. Αυτή είναι η εισήγηση του κ. Δερμεντζόπουλου, τη μελετώ, την έβγαλα δημόσια, άρα την παίρνω επάνω μου, ακούω την πρώτη κριτική κι έτσι τα σταθμίζω. Θα πάρω αποφάσεις εγώ, δεν φοβάμαι. Ας μου κάνουν κριτική. Προτιμώ να μου κάνουν κριτική τα σχολεία δυο – τρεις μέρες, παρά να είναι επί μήνες χωρίς δασκάλους. Ήμουν και είμαι Υπουργός σε περίοδο κρίσης. Τα έχει αυτά. Άμα είσαι σε περίοδο κρίσης δεν έχεις να διανείμεις χρήματα. Προσπαθείς να λύσεις προβλήματα χωρίς χρήματα.».

Προειδοποιούμε κι εμείς με τη σειρά μας τον συρφετό της συγκυβέρνησης και των συμμάχων τους σε Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. ότι δε ζούμε τις μέρες του (δικού τους) πάρτι των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο εθελοντισμός τους, στοχεύει στην αποποίηση των ευθυνών τους και «φοράει» το πέπλο της «ηθικής ανωτερότητας και προσφοράς». Ξεκάθαρα επιδιώκουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε εργαζόμενους και άνεργους, εκμεταλλευόμενοι τον κοινωνικό αυτοματισμό, στοχεύοντας μόνο σε όσους ελπίζουν ή πιστεύουν ότι η συγκέντρωση προϋπηρεσίας θα θεωρηθεί κάποτε προσόν διορισμού. Η ενσωμάτωση με αντάλλαγμα το ξεπούλημα της ανθρωπιάς, οι ψεύτικες υποσχέσεις για εύρεση εθελοντών υποταγμένων, η μετατροπή της εργασίας σε δουλεία συνθέτουν το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να τοποθετηθούμε με σαφήνεια.
Η επιβολή μέτρων με δόσεις, για την επίτευξη της συναίνεσης εκ μέρους της κοινωνίας, δεν είναι βεβαίως εφεύρεση του Λοβέρδου. Πρώτα ήταν η διαίρεση των εργαζόμενων σε παλιούς και νέους, ώστε να επιτευχθούν ανταγωνιστικά συμφέροντα ανάμεσά τους. Ακολούθησαν τα Stage, για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών με φθηνούς ελαστικά εργαζόμενους, οι Μ.Κ.Ο. εθελοντών δούλων απ’ τη μια και καλοπληρωμένων managers απ’ την άλλη.

Πρόσφατα εμφανίστηκαν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας των 420 και 490 ευρώ, με τους εργαζόμενους να βαφτίζονται ωφελούμενοι δίχως δικαίωμα απεργίας (ουσιαστικά χωρίς
δικαίωμα εργασίας, παρά μόνο της «ωφέλειας» του εργοδότη…), η κατάταξη σε βαθμολόγια και οι τρομακτικές μειώσεις μισθών που ωθούν στα όρια της φτώχειας, η εισαγωγή «βαθμού Ζ», ως ορολογίας ημι-έμμισθου σκλάβου για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο και μονιμοποίηση μόνο κατόπιν αξιολογικού μπλοκ. Όμως δεν φτάνουν μόνο αυτά. Τώρα θα πρέπει να έχουμε και απλήρωτους εθελοντές.

Η νέα εργασιακή σχέση, που ξεδιάντροπα έρχεται να επιβάλλει ο Λοβέρδος, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ αντιλαμβάνονται τους εργαζόμενους (η απόδειξη της ενιαίας πολιτική τους αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επεξεργάζονται ήδη τη στράτευση των γυναικών με αντάλλαγμα τη μοριοδότηση για πρόσληψη στο δημόσιο). Μάλιστα με την αιτιολογία ότι τα ταμεία στέρεψαν και αυτό που προέχει είναι οι μαθητές να έχουν δάσκαλο, το υπουργείο πλέον παίζει πραγματικά με την κοινωνική ανοχή. Την ώρα που τάξεις δεν έχουν ακόμη δάσκαλο, τα ολοήμερα υπολειτουργούν, μαθήματα ειδικοτήτων και υποστηρικτικές δομές υποστελεχώνονται, εκατομμύρια ευρώ χαρίζονται σε «στημένες» επιτροπές και συνέδρια που ευαισθητοποιούνται στα «καυτά ζητήματα» της παχυσαρκίας και της σχολικής βίας -κι όχι μόνο- εμπαίζοντας μια κοινωνία που στενάζει κάτω από το βάρος της λεηλασίας που υφίσταται σε μισθούς και κοινωνικές παροχές.
Δε δεχόμαστε τη διαστρέβλωση κάθε έννοιας , εις βάρος της ίδιας μας της ζωής. Δηλώνουμε ξεκάθαρα στον Υπουργό, το επιτελείο του και τη συγκυβέρνηση, στην οποία ανήκει ότι:

  • Η επάρκεια στα σχολεία σημαίνει πληρότητα – ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΤΩΡΑ
  • Η πρόσβαση στην εκπαίδευση , το νερό, την υγεία δεν είναι διαπραγματεύσιμες, υπηρεσίες που δίνονται ή κόβονται ανάλογα με τις περιστάσεις – ΔΩΡΕΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ
  • Η μερική κάλυψη των κενών δεν μπορεί να είναι μερική και εθελοντική

ΑΜΕΣΟΙ, ΜΟΝΙΜΟΙ, ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
Στο επιχείρημα ότι όλοι πρέπει να θυσιάσουμε κάτι για το καλό αυτής της χώρας που βουλιάζει οικονομικά απαντάμε: στο χρέος που δεν δημιουργήσαμε εμείς, στο επαίσχυντο πανηγύρι εκατομμυρίων που θυσιάζονται για το κεφάλαιο, στην καταστρατήγηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, στην αυθαιρεσία, τα πειθαρχικά και τον διαρκή εκφοβισμό του κόσμου της εργασίας, στη κόλαση της ανεργίας, στη φοροεπιδρομή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων δεν θα θυσιάσουμε όσα με αγώνες κατακτήσαμε! Το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρεπείς όρους δεν είναι χάρη που δίνεται από το κράτος.

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ
ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Να πας κι εσύ εθελοντής,
γιατί αν δεν έρθεις μπορεί να σε ψάχνουνε.
Να πας κι εσύ εθελοντής,
στου Καλατράβα τον τάφο μας θάβουνε.
Να πας κι εσύ εθελοντής,
λωτοχαπάκια συσσίτιο μοιράζουνε.
Θα φας κι εσύ εθελοντή,
μαύρα κοράκια on line μας κοιτάζουνε.

Δεθελοντής-Βαβυλωνία feat Τ. Πανούσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *