για τις ώρες ενισχυτικής και ειδικοτήτων

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η νέα χρονιά μπαίνει με θριαμβευτικό εμπαιγμό απέναντι σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που ξεροσταλιάζουν μέχρι το ξημέρωμα να δουν το όνομα τους σε κάποιο σχολείο της χώρας, αλλά και σε άλλους τόσους μαθητές, που τους στερούν το δικαίωμα στην πραγματική δωρεάν εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί «ειδικοτήτων», που με τόση έμφαση και χάρη ονομάστηκαν τα τελευταία χρόνια από το υπουργείο, θεωρήθηκαν περιττοί και λίγοι, καθώς η διδασκαλία τους μπορεί να καλυφθεί από τους δασκάλους του δημοτικού. Λες και δεν είμαστε όλοι δάσκαλοι, που στηρίζουμε το δημόσιο σχολείο. Ο δρόμος συνηθισμένος: απαξιώνουν τους συναδέλφους/ισσες, όσα διδάσκουν, τα μαθήματα «τους» – φυσική αγωγή, μουσική, θεατρική αγωγή, εικαστικά, εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ξένες γλώσσες! Τα εύκολα αλλά και αποδεκτά θύμματα στο βωμό της κρίσης. Άλλωστε, όταν οι οικογένειες δυσκολεύονται να επιβιώσουν ποια/ος θα ασχοληθεί με τις τέχνες και τη γύμναση ;

Μετά τις προσλήψεις της Β’ φάσης και τις σχεδόν μηδενικές, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, προσλήψεις ειδικοτήτων, μεταξύ άλλων, επιχειρείται η κάλυψη των ωρών αυτών με ώρες «περισσευούμενες» δασκάλων. Η πραγματικότητα λοιπόν που επιχειρείται να διαμορφωθεί όχι μόνο καταργεί το θεσμό της ενισχυτικής διδασκαλίας, ως ανάγκη «δευτερεύουσα», μα στην ουσία κόβει θέσεις εργασίας, απαξιώνει σημαντικά και αναγκαία γνωστικά αντικείμενα, στέλνοντας συναδέλφους/ισσες στην ανεργία! Μια πολιτική την ευθύνη της οποίας για άλλη μια φορά καλούνται, όπως ακριβώς και στο μοίρασμα των παράλληλων, να πάρουν οι συνάδελφοι/σύλλογοι διδασκόντων και όχι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που πιστή στα μνημονιακά της καθήκοντα, όπως οι προκάτοχοί της, αντί να στηρίξει τα σχολεία μας με μόνιμες θέσεις εργασίας, κόβει θέσεις, και μας καλεί με τη λογική του «μπακάλικου» να καλύψουμε εμείς τα εκάστοτε κενά, διαλέγοντας ποια μορφωτική ανάγκη παιδιών βγαίνει στο ζύγι περισσότερο υπολογίσιμη από μια άλλη!

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν τις αναθέσεις ωρών ειδικοτήτων, υπερασπιζόμενοι/ες τις αντίστοιχες θέσεις του Συλλόγου μας! Να προασπιστούν το δικαίωμα των παιδιών στο θεσμό της ενισχυτικής διδασκαλίας και το δικαίωμα των συναδέλφων/ισσών ειδικοτήτων στην εργασία, πάνω σε θέσεις που τους αντιστοιχούν. Να βάλουν φρένο στην ανθρωποφαγία που προσπαθούν να σπείρουν στα σχολειά μας με χρήσιμους και περιττούς εκπαιδευτικούς!

Η λογική αυτή της ανάθεσης και του ότι «όλοι μπορούν να τα κάνουν όλα», να θυμίσουμε τέλος, ότι κουμπώνει άψογα με το φτηνό σχολείο της αδιοριστίας και της αγοράς που ετοιμάζουν, όπου στο πλαίσιο περικοπών θέσεων εργασίας, αύριο μεθαύριο, σε Α και Β τάξη δημοτικού θα μπορούν κάλλιστα να διδάξουν οι νηπιαγωγοί, ενώ τα μαθήματα των μεγαλύτερων τάξεων, θα μπορούν να τα κάνουν καλά και φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί κλπ.

Συναδέλφισσες/οι να μην ανοίξουμε τoν ασκό του Αιόλου! Η κάθε πολιτική που προσωρινά και άτυπα εφαρμόζεται τη μία χρονιά, κόβοντας θέσεις εργασίας, γίνεται αύριο η μόνιμη πολιτική που θα έχουμε φέρει μια ώρα νωρίτερα εμείς και θα την έχουμε μάλιστα νομιμοποιήσει με την εφαρμογή της!

Κανείς συναδελφος/ισσα σε ώρα ειδικότητας! Τα κενά με ευθύνη του Υπουργείου να παραμείνουν ως τέτοια, ώστε να καλυφθούν με εκπαιδευτικούς ειδικότητας που χρόνια τώρα γυρνούν σε 1,2, 3 ή και 4 την ίδια χρονιά σχολεία, με όρους που ήδη προοικονομούν ένα δυσοίωνο μέλλον για όλους και όλες μας. Ήδη ο Σύλλογος μας με ενέργειές του έχει αποτρέψει τις μετακινήσεις συναδέλφων/ισσών δασκάλων για κάλυψη 1 ή 2 ωρών σε άλλα σχολεία.

Ας μη στείλουμε στην ανεργία συναδέλφους/ισσες και ας υπερασπιστούμε τη θέση τους που είναι και η δική μας. Μόνιμες θέσεις εργασίας σε όλα τα σχολεία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *