συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας την Τρίτη 14 Απριλίου στις 12.30

ΧΘΕΣ ΗΤΑΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑ – ΤΩΡΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ

Πανελλαδική μέρα δράσης την Τρίτη 14 Απριλίου – συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας στις 12.30

Η υγειονομική κρίση εξελίσσεται και σε οικονομική κρίση. Όπως και στην περίοδο των μνημονίων, επιδιώκεται και τώρα να αποτελέσει «χρυσή» ευκαιρία για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο προκειμένου να προωθήσουν ακραία αντεργατικά μέτρα ώστε να ξεπεραστεί η κρίση με νέα αύξηση της κερδοφορίας των οικονομικά ισχυρών και καταβύθιση των εργαζομένων. Κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης μετατρέπουν σε κοινωνικό ερείπιο το εργασιακό τοπίο, δίνοντας τη μερίδα του λέοντος στο κεφάλαιο και στην εργοδοσία, και αφήνοντας τα ψίχουλα για εργαζόμενους, απολυμένους, ανέργους.

  • Την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας ενισχύεται ελάχιστα – (ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων αντί για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, δημιουργία νέων ΜΕΘ με το σταγονόμετρο κλπ – σκανδαλώδεις συμβάσεις με τους ιδιώτες στο χώρο της υγείας επιδιώκουν την αύξηση των κερδών στην πλάτη του λαού στο όνομα της πανδημίας.
  • Η κυβέρνηση προχωρά σε ανακοίνωση έκτακτων μέτρων ύψους 6,8 δις ευρώ, για την οικονομία – εργασία από τα οποία το 90% χαρίζονται στο κεφάλαιο!
  • Η κυβέρνηση με τις απανωτές ΠΝΠ ποδοπατά τα εναπομείναντα –από τα μνημόνια-  εργατικά δικαιώματα: 77 χιλιάδες μέσα στο Μάρτιο την ώρα που δήθεν απαγορεύονται). Υπαγωγή χιλιάδων εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Αναστολή υποχρέωσης εργοδότη για καταχώρηση στο Εργάνη κάθε εργασιακής ανατροπής. Επιπλέον, πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι πολλοί εργοδότες απαιτούν από εργαζόμενους να δουλέψουν κανονικά, παρότι έχουν αναστείλει τη σύμβασή τους. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες, χωρίς καν να προβάλλουν κάποιο λόγο, να θέτουν με μονομερή απόφασή τους το μισό προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασία μέχρι και για το 50% του συνολικού εργάσιμου χρόνου, μειώνοντας αντίστοιχα τόσο το μισθό τους όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ένσημα. Μείωση μισθών, εντατικοποίηση στη δουλειά, εξοντωτικά ωράρια εργασίας, νέες μορφές εκμετάλλευσης της εργασίας με τηλεεργασία χωρίς ωράρια και όρια, αυθαιρεσία και τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.
  • Στο δημόσιο μεθοδευμένα προετοιμάζουν – ο αρμόδιος υπουργός επίσημα το αφήνει ανοιχτό – την περικοπή και των μισθών στο δημόσιο τομέα, ενώ η ενοχοποίηση των εργαζόμενων στο δημόσιο και ο κοινωνικός αυτοματισμός – οι επιθέσεις των εντεταλμένων δημοσιογράφων (πχ στην εκπαίδευση) πηγαίνει μαζί με την εντατικοποίηση της εργασίας, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τις νέες μορφές (τηλεεργασία κλπ) και εδώ. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια του Υπ Παιδείας να ανοίξει το κεφάλαιο της μειώσεις των ημερών αργίας στην εκπαίδευση με την «εθελοντική» εργασία στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τις μέρες αυτές.
  • Εν μέσω πανδημίας ανακοινώνει το Υπ. Παιδείας την πρόθεση να παρουσιάσει και να ψηφίσει πολυνομοσχέδιο με το πιο ταξικό εξεταστικό για τους μαθητές και την αξιολόγηση συμμόρφωσης για σχολεία και εκπαιδευτικούς.
  • Πίσω από τον αυστηρό περιορισμό της κυκλοφορίας επιδιώκει και την περιστολή της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης και την ακύρωση της δράσης των σωματείων για την υπεράσπιση των εργαζόμενων ακριβώς σ αυτές τις πιο δύσκολες συνθήκες που είναι ακόμα περισσότερο αναγκαία.

Κυβέρνηση και εργοδοσία επιδιώκουν να διαμορφώσουν το έδαφος «για την επόμενη μέρα», χτυπώντας τα εργατικά δικαιώματα και το εισόδημα.

Να δώσουμε τη μάχη για να μην πληρώσουμε τη νέα κρίση πάλι οι εργαζόμενοι. Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν στην καραντίνα!

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο κάλεσμα για συντονισμένη Πανελλαδική μέρα δράσης την Τρίτη 14 Απριλίου από κοινού με άλλα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα  για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτωναπέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από κυβέρνηση και εργοδοσία με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού (απολύσεις, καταπάτηση ΣΣΕ, επέκταση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μειώσεις μισθών και ημερομισθίων, περιστολή συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών).

Οργανώνουμε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας στις 12.30 απαιτώντας:

  • Πλήρη καταβολή των μισθών με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους.Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Απαγόρευση των απολύσεων. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.
  • Κάτω τα χέρια από τους μισθούς στο δημόσιο – ούτε σκέψη για περικοπή.
  • Καμιά περικοπή των ημερών αργίας του Πάσχα – αύξηση του εργάσιμου χρόνου στην εκπαίδευση με τη μεθόδευση της εθελοντικής εργασίας. Καμιά νομοθετική αλλαγή για αυτό.  
  • Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κανένας στην δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πλήρη καταβολή του μισθού και του μεροκάματου με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ελεύθερη μετακίνηση των συνδικαλιστών για συνδικαλιστική δραστηριότητα.
  • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
  • Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *