Φοράμε μάσκες αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί

Φοράμε μάσκες αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί ενάντια στις αντιλαϊκές-αντιεκπαιδευτικές πολιτικές

Πέμπτη 30/4 Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στη Βουλή 1μμ.

Πρωτομαγιά – Συγκέντρωση μαζί με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία Δημόσιου κι Ιδιωτικού Τομέα στα Χαυτεία 10.30 πμ και πορεία στη βουλή

Η μαζική και δυναμική κινητοποίηση της Παρασκευής 24–4–2020 στη Βουλή ενάντια στην κατάθεση του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΑΙΘ με τις διατάξεις του οποίου επιχειρείται η πλήρης διάλυση του Δημόσιου Σχολείου ήταν μόνο η αρχή! Με αποφάσεις και συμμετοχή δεκάδων εκπαιδευτικών Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ, εκατοντάδων εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών δόθηκε η πρώτη δυναμική απάντηση ενάντια στο πολυνομοσχέδιο – λαιμητόμο της κυβέρνησης και στείλαμε σαφές μήνυμα του αγώνα που θα ακολουθήσει. Οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί έδειξαν ότι ξέρουν να πολεμούν και θα συνεχίσουν να μάχονται ενάντια στη διάλυση του Δημοσίου Σχολείου, θα προασπίσουν τα εργασιακά και τα μορφωτικά δικαιώματα.

Ο σύλλογος, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 16/4 στο Υπ. Παιδείας και στις 24/4 στη Βουλή, συμμετείχε και στην παρέμβαση στα γραφεία της ΔΟΕ την Δευτέρα 27/4, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί, να θέσει τη απόφαση του συλλόγου, και να διεκδικήσει ώστε η ομοσπονδία να πάρει ξεκάθαρή θέση για την απόσυρση του νομοσχεδίου οργανώνοντας τον αγώνα για το μπλοκάρισμα του με βάση και τις αποφάσεις πλήθους πρωτοβάθμιων σωματείων. Στην σύσκεψη που ακολούθησε, με αυξημένη αίσθηση ευθύνης για τη δημόσια υγεία επιλέξαμε ο σύλλογός μας να εκπροσωπηθεί μόνο από ένα μέλος του Δ.Σ. καθώς η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε κλειστό χώρο.

Μεταφέρουμε το δελτίο τύπου της σύσκεψης:

Τα Δ.Σ 20 Συλλόγων Π.Ε. της Αττικής (Α΄ Αθηνών, «Αθηνά», Αιγάλεω, Αλίμου-Αργυρούπολης-Ελληνικού «Θουκυδίδης», Αμαρουσίου, Αν. Αττικής «Σωκράτης», Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Γληνός, Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Δυτικής Αττικής «Κώστας Βάρναλης», Ηλιούπολης «Παπαμαύρος», «Κ. Σωτηρίου», Καλλιθέας-Μοσχάτου «Αριστοτέλης-Έλλη Αλεξίου», Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Νέας Ιωνίας «Γ. Σεφέρης», Νέας Σμύρνης, «Παρθενώνας», Πειραιά «Η Πρόοδος», Χαϊδαρίου) εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις με το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και με κλειστές τις σχολικές μονάδες, ζήτησαν έκτακτη συνάντηση με το Δ.Σ. της ΔΟΕ τη Δευτέρα 27 Απριλίου ώστε να ενημερωθούν για τη θέση της Ομοσπονδίας σε σχέση με το νομοσχέδιο αλλά και για τις κινήσεις αντίδρασης που σχεδιάζει το επόμενο διάστημα. Κάλεσαν την Ομοσπονδία να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και να προετοιμάσει τον αγώνα κηρύσσοντας απεργία-αποχή από την αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση όπως καλούν ήδη 77 Σύλλογοι ΠΕ-ΕΛΜΕ.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για συνάντηση με τους Συλλόγους ΠΕ. Στη συνάντηση προσήλθαν τρία μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ και ενημέρωσαν για τις εξελίξεις, για τις μέχρι τώρα διεργασίες του συμβουλίου και για την άμεση ανάγκη λήψης αγωνιστικών αποφάσεων, ενώ, δυστυχώς, δεν προσήλθε κανένα μέλος του προεδρείου της. Η μέχρι στιγμής τακτική του Δ.Σ. της ΔΟΕ δεν αντιστοιχεί στην ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης και αγώνα για την ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου, αντίθετα, δίνει χρόνο και έδαφος στην κυβερνητική επίθεση στο δημόσιο σχολείο.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νομοσχέδιο που, στην γραμμή όλων των προηγούμενων αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, σαρώνει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, οξύνει τις ταξικές ανισότητες, υποβαθμίζει και υπονομεύει παραπέρα τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, προωθεί την αξιολόγηση, την αύξηση του ορίου μαθητών ανά τμήμα, το εξεταστικό κάτεργο σε Γυμνάσιο και Λύκειο, τις αντιδραστικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών σε νηπιαγωγείο και δημοτικό.

Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να προχωρήσει άμεσα σε ανακοίνωση-απόφαση που θα ζητά την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, καταγγέλλοντας όχι μόνο την αντιδημοκρατική εκτροπή του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και το αντιεκπαιδευτικό του περιεχόμενο. Δεν είναι δυνατόν, μία εβδομάδα μετά την δημοσίευση του πολυνομοσχεδίου να μην έχει πάρει θέση στο θέμα αυτό. Να πάρει απόφαση συμμετοχής, μαζί με την ΟΛΜΕ, στην αγωνιστική κινητοποίηση της Πέμπτης 30 Απριλίου στη Βουλή. Να κηρύξει απεργία – αποχή από την αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση. Καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν τις αγωνιστικές αποφάσεις των Συλλόγων Π.Ε.

Στην συζήτηση που ακολούθησε κατατέθηκαν από εκπροσώπους Συλλόγων ΠΕ προτάσεις για συμμετοχή των σωματείων Π.Ε. στις κινητοποιήσεις στις 30/4, της ΟΕΝΓΕ την Τρίτη 28/4, για συμμετοχή στις δράσεις των εργατικών σωματείων και των φορέων της εκπαίδευσης την Τρίτη 28/4, για συμμετοχή στις εκδηλώσεις, δράσεις και κινητοποιήσεις για την εργατική Πρωτομαγιά – ο σύλλογός μας κάλεσε να συμμετέχουν τα σωματεία στη διαδήλωση που οργανώνουν πρωτοβάθμια σωματεία στις 10:30πμ στα Χαυτεία και πορεία στη Βουλή, για στήριξη της απεργίας διαρκείας του Σωματείου συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου ενάντια στις απολύσεις, για απεργία-αποχή, για νέα μαζική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση μετά τις 4 Μάη και προτείναμε συγκεκριμένα την Τετάρτη 6 Μάη που λήγει η διαβούλευση του πολυνομοσχεδίου με κεντρικό αίτημα να μην κατατεθεί στη Βουλή.

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, η μαζική κατακραυγή της εκπαιδευτικής κοινότητας απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και του Υπουργείου και το αίτημα για άμεση απάντηση και οργάνωση του αγώνα, οδήγησαν στην χθεσινή ανακοίνωση της ΔΟΕ και το κάλεσμα σε πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στη Βουλή την Πέμπτη 30/4. Καλούμε κάθε ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ να συνυπογράψουν το αίτημα 77 σωματείων για άμεση κήρυξη απεργίας-αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης.

Με βάση τα παραπάνω ο σύλλογος καλεί όλους και όλες:

  • Την Πέμπτη 30/4 σε Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στη Βουλή στη 1μμ. Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο να μην κατατεθεί! Όλοι-όλες σε θέση μάχης!
  • Ανταποκρινόμενοι στο ενωτικό κάλεσμα εργατικών σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εργατικών σχημάτων, συλλογικοτήτων και άλλων λαϊκών φορέων για κοινή οργάνωση και συμμετοχή στην εργατική Πρωτομαγιά, σε συνέχεια των πετυχημένων δράσεων που αναπτύχθηκαν στις 7/4 και 14/4 με άξονες τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας και τα εργατικά προβλήματα, καλούμε την Πρωτομαγιά σε συγκέντρωση μαζί με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία Δημόσιου κι Ιδιωτικού Τομέα στα Χαυτεία 10.30 πμ και πορεία στη Βουλή. Στις συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης οργανώνουμε, στηρίζουμε και διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας για την επιτυχία της απεργίας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπως και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που αφορούν την προστασία της υγείας των διαδηλωτών, χωροθέτηση των μπλοκ της συγκέντρωσης – τήρηση αποστάσεων – εφοδιασμός όλων με ατομικά μέσα προστασίας. Σχεδιασμένα – οργανωμένα – πειθαρχημένα θα αποδείξουμε και αυτή την φορά ότι μπορούμε με τον καλύτερο τρόπο να περιφρουρήσουμε αποτελεσματικά την υγεία σε μια δημόσια συγκέντρωση και από την άλλη να στείλουμε το μήνυμα ότι το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν υποτάσσεται στις αντιδραστικές κυβερνητικές απαγορεύσεις, δεν υποστέλλει την σημαία του αγώνα, παλεύει στην πρώτη γραμμή για τα εργατικά δικαιώματα, συγκρούεται με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου.

Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα! Καμιά νέα θυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου. Να πάρουμε από τα πλούτη του, για τα δικαιώματα στην δουλειά, την υγεία, την παιδεία και τα δημόσια αγαθά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *