για την μετακίνηση εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής στα ΚΕΣΥ

Για την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για την μετακίνηση εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής στα ΚΕΣΥ.

Από την εγκύκλιο γίνεται ολοφάνερο ότι:

1.   Πολλά χρόνια τώρα οι Σύλλογοί μας και η Δ.Ο.Ε καταγγέλλαμε την υποστελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ (παλιότερα ΚΕΔΔΥ). Εν μέσω πανδημίας το Υπουργείο επιτέλους αναγνωρίζει τις ελλείψεις προσωπικού και επιχειρεί να αποφύγει τον διορισμό του  απαραίτητου μόνιμου προσωπικού όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων για να λειτουργήσουν ομαλά τα Κ.Ε.Σ.Υ σε όλη τη χώρα.

2.   Το Υπουργείο Παιδείας με διαδικασίες fast track (μέσα σε 5 μέρες με προσωπική απόφαση του Περιφερειακού Δ/ντη, χωρίς συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις), και με νομιμοφανείς προφάσεις, μετακινεί προσωπικό από τα ειδικά σχολεία και τα τμήματα ένταξης κάθε περιοχής για να καλύψει τις ανάγκες των ΚΕΣΥ (επαναξιολογήσεις μαθητών για παράλληλη στήριξη,  αξιολογήσεις μαθητών που αλλάζουν εκπαιδευτική βαθμίδα ή εισέρχονται για πρώτη φορά σε εκπαιδευτική βαθμίδα, αλλαγή πλαισίου ή διατήρηση του πλαισίου φοίτησης μαθητών, αξιολογήσεις μαθητών που βρίσκονται σε διαδικασία πανελλαδικών εξετάσεων). Ανάγκες που διαχρονικά, όλες οι Κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, άφηναν ακάλυπτες, οδηγώντας τον ειδικό πληθυσμό είτε στο σπίτι του είτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

– η Εγκύκλιος εκφράζει την πολιτική απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να καλύψει πρόσκαιρα και με τρόπο άτεγκτου διοικητισμού τις πραγματικές ανάγκες των Κ.Ε.Σ.Υ. σε βάρος όμως των μαθητών /τριών των ΣΜΕΑΕ και των Τμημάτων Ένταξης. Αποτελεί ομολογία των ευθυνών για την υποστελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. και κάνει πράξη το «Ανάγκα και Θεοί πείθονται» με κανονιστικές ρυθμίσεις που δημιουργούν πολλά προβλήματα στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές αλλά και στα Κ.Ε.Σ.Υ.

– Θεωρούμε ότι η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας έρχεται σε αντίθεση με τα αιτήματα των εκπαιδευτικών σωματείων και συνιστά παραπέρα υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

– Το Υπουργείο κατεδαφίζει για άλλη μια φορά το μύθο για την τεράστια επιτυχία της εξ απόστασης «εκπαίδευσης». Χιλιάδες μαθητές οι οποίοι όλες αυτές τις μέρες του εγκλεισμού είχαν μια σταθερή επικοινωνία και στήριξη μένουν εντελώς ακάλυπτοι παιδαγωγικά με την αναγκαστική μετακίνηση των δασκάλων τους.

– Το Υπουργείο Παιδείας σαρώνει κάθε δικαίωμα στη σταθερή εργασία και αφήνει παρακαταθήκη για το μέλλον την εργασιακή περιπλάνηση και την αβεβαιότητα για το προσωπικό της Ειδικής Αγωγής. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων στα ΚΕΣΥ είναι αναπληρωτές και θα απολυθούν το καλοκαίρι σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Άρα η υποτιθέμενη πρόσκληση ενδιαφέροντος μόνιμων εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία θα καταλήξει σε υποχρεωτική μετακίνηση για τις ανάγκες της υπηρεσίας. Στο μέλλον, κάθε φορά που η εκάστοτε Κυβέρνηση θα επιλέγει νέες περικοπές λόγω της υποχρηματοδότησης το προσωπικό θα μετακινείται υποχρεωτικά από σχολείο σε σχολείο και από δομή σε δομή!! Ο χώρος της ειδικής αγωγής είναι το πείραμα για την ρευστοποίηση και της γενικής αγωγής.

– Το Υπουργείο Παιδείας αντί να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να υπάρχει το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό στις δομές της ειδικής αγωγής και στις δομές υποστήριξης, ικανοποιώντας το αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για μαζικούς μόνιμους διορισμούς/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν δουλέψει αποκλειστικά με το Πτυχίο και την προϋπηρεσία προσπαθεί να «βουλώσει» τα κενά και καλεί τους εκπαιδευτικούς να ακυρώσουν τη δρομολογημένη επικοινωνία και επαφή που είχαν με τους μαθητές με αναπηρία/ ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για να στηρίξουν έναν θεσμό που όφειλε να έχει συνδράμει με όλα τα μέσα από την αρχή της πανδημίας.

Στα πλαίσια αυτά το Δ.Σ του Συλλόγου μας καταγγέλλει μια ακόμα επιθετική κίνηση του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης, απέναντι πρωτίστως στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία/ ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που θα αναγκαστούν με σύντομες διαδικασίες να  ανταποκριθούν σε αξιολογήσεις, μετά από μεγάλο διάστημα εγκλεισμού τους, στοιχείο που εκ προοιμίου θα αλλοιώσει την όποια διαδικασία.

Καταγγέλλουμε επίσης την μετακίνηση (και μάλιστα σε ευρεία κλίμακα ) προσωπικού του χώρου της ειδικής αγωγής, αντί για τον αναγκαίο μόνιμο διορισμό όλων των απαραίτητων (σε αριθμό και πεδίο) ειδικοτήτων.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ζητήσει την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *