Όχι στη νέα αύξηση του ωραρίου των νηπιαγωγών και την αναστάτωση στη λειτουργία των Νηπιαγωγείων

Να αποσυρθεί τώρα η εγκύκλιος!

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΑΙΘ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 25/1 ΣΤΙΣ 14:00

Με νέα εγκύκλιό του (ΦΕΚ83 /Αρ.Φ7/3625/Δ1/15-1-21), η οποία βασίζεται σε διατάξειςγια την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19,  το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση της ΝΔ τροποποιεί  την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών που φοιτούν στο Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου από τις 13.00’ στις 13.10’.

Η νέα αυτή εγκύκλιος που αυξάνει εκ νέου το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών, είναι εντελώς αυθαίρετη καθώς δεν στηρίζεται προφανώς ούτε σε παιδαγωγικές εισηγήσεις ούτε σε εισηγήσεις των επιδημιολόγων και φυσικά δεν εξυπηρετεί σκοπούς που σχετίζονται με την πανδημία. Αντίθετα αυξάνει τον συνωστισμό με την ταυτόχρονη λήξη του ωραρίου Δημοτικών και Νηπιαγωγείων. Παρότι αποδίδεται ως μέτρο προστασίας εναντίον της διάδοσης του covid δυσκολεύει στην πραγματικότητα τα δεδομένα που έχουν οργανώσει τα Νηπιαγωγεία για την αποχώρηση των παιδιών και ανατρέπει τη διαδοχικότητα στην αποχώρηση των παιδιών Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων δημιουργώντας  μεγαλύτερα προβλήματα.

Η νέα  αυτή πρωτοβουλία του Υπουργείου δεν είναι καθόλου τυχαία. Το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών αυξάνεται σταδιακά εδώ και χρόνια άλλοτε κατά ένα τέταρτο, άλλοτε κατά μισή ώρα και με τελευταία την αύξηση κατά μια διδακτική ώρα/μέρα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν έφτασε η λήξη του πρωινού ωραρίου στη 1μ.μ. Οι νηπιαγωγοί εργάζονται σήμερα τις περισσότερες ώρες, σχεδόν από όλους τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση. Δεν έχουν κενά ή διαλείμματα, είναι διαρκώς επιφορτισμένοι/ες με την επίβλεψη των παιδιών και έχουν μεγαλύτερο διδακτικό ωράριο από όλους. Στις περιπτώσεις που ασκούν και διοικητικά καθήκοντα μάλιστα, το πραγματικό εργασιακό ωράριό τους ξεπερνάει κατά πολύ τις 6 ώρες. Πρόκειται λοιπόν για μια νέα «άσκηση» και ένα ακόμη βήμα για την επιπλέον επέκταση του ωραρίου τους. Ας μην ξεχνάμε τις προθέσεις που εκφράζονται στην έκθεση Πισσαρίδη που αναφέρεται  στον σχετικά χαμηλό αριθμό ωρών διδασκαλίας των Ελλήνων εκπαιδευτικών σε σύγκριση με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους και τις προτροπές για «σύγκλιση του διδακτικού και εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών».

Ταυτόχρονα η εδώ και χρόνια σταδιακή αύξηση του διδακτικού χρόνου για τα παιδιά λειτουργεί  αντιπαιδαγωγικά. Αγνοεί τις ανάγκες των παιδιών εξισώνοντας τον διδακτικό χρόνο στην προσχολική   ηλικία  με εκείνον  του Δημοτικού Σχολείου, με αποκλειστική επιδίωξη την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών και την εξυπηρέτηση των γονέων για μεγαλύτερη παραμονή των παιδιών στο σχολείο.  Η σταδιακή επέκταση του ωραρίου στο νηπιαγωγείο μαζί με την αποσύνδεση του πρωινού προγράμματος από το απογευματινό (μη αμιγή τμήματα)  που έγινε λίγα χρόνια πριν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκτός του ότι άλλαξε το χαρακτήρα του ολοήμερου προγράμματος και το μετάτρεψε σε δομή φύλαξης, υποβαθμίζει την  αναγκαιότητα του ολοήμερου με στόχο τη συρρίκνωση πολλών θέσεων εργασίας.

Ας καταλάβει επιτέλους το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι πρέπει να πάψει να ναρκοθετεί καθημερινά τη λειτουργία των σχολείων και το παιδαγωγικό- μορφωτικό όφελος των παιδιών και μάλιστα εν μέσω πανδημίας! Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών θα αντιμετωπιστεί συλλογικά και ανυποχώρητα.

Να ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ η εγκύκλιος!

Να μπει τώρα στην προμετωπίδα των διεκδικήσεών μας η μείωση ωραρίου όλων των νηπιαγωγών όπως αυτό ισχύει για τα 4θέσια και άνω νηπιαγωγεία! Να εξασφαλιστεί η λειτουργία των νηπιαγωγείων με πρόσληψεις επιπλέον νηπιαγωγών!

Καλούμε τη ΔΟΕ να απαιτήσει την απόσυρση της εγκυκλίου και να καλύψει συνδικαλιστικά τους συλλόγους διδασκόντων των Νηπιαγωγείων, να μην την εφαρμόσουν. Θεωρούμε απαράδεκτη την τελευταία ανακοίνωση που έβγαλε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ που επιδιώκει να δώσει χρόνο στο υπουργείο, κουνώντας το δάχτυλο μάλιστα στους Συλλόγους Εκπ/κών ΠΕ που οργανώνουν αποφασιστικά τη μάχη ενάντια στη νέα ρύθμιση του Υπουργείου!

Χαιρετίζουμε την άμεση παρέμβαση και πρωτοβουλία δεκάδων ΣΥΛΛΟΓΩΝ σε όλη τη χώρα, που έκαναν, από την πρώτη στιγμή, δική τους υπόθεση το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι θετικές και ελπιδοφόρες οι συλλογικές αποφάσεις που παίρνονται, ώστε να περιφρουρηθεί το υπάρχον ωράριο με αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων.

Ξέρουμε όλοι και όλες καλά πως αυτή η παράταση ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ. Δεν υπάρχει η επιλογή του «θα το δούμε αργότερα». Από αύριο φτιάχνουμε το πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων και δεν αλλάζουμε τον προγραμματισμό και την αποχώρηση. ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ!

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων των νηπιαγωγείων να συνεχίσουν να συντάσσουν πρακτικά με βάση το σχέδιο που έχει σταλεί από το σύλλογο. Παρακαλούμε τις συναδέλφισσες να ενημερώνουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συλλόγου για τις αποφάσεις τους.

Υπερασπίζουμε το δημόσιο νηπιαγωγείο,  τα παιδιά, τη δουλειά , τη ζωή μας!!

Διεκδικούμε μέσα από τα σωματεία μας:

Καμία αύξηση του ωραρίου. Να αποσυρθεί τώρα η ΥΑ που αλλάζει την αποχώρηση νηπίων- προνηπίων του πρωινού προγράμματος στα Νηπιαγωγεία

Δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές και μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.

Χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων κτηρίων νηπιαγωγείων, μείωση του αριθμού μαθητών, διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, πρόσληψη ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού σε κάθε σχολική μονάδα, επαρκούς και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και τραπεζοκόμων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *