Τρίτη 20/4 στις 6.30μμ κάλεσμα σε διαδικτυακή σύσκεψη αγώνα για να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής και για την προετοιμασία της πανελλαδικής μέρας δράσης ενάντια στην καύση των απορριμμάτων στις 29/5

Με αφορμή την πανελλαδική μέρα δράσης 29 Μάη ενάντια στην καύση, στην οποία καλούν συλλογικότητες από όλη τη χώρα καλώντας σε δράση για «Ανάσα ζωής και ελευθερίας» ο σύλλογος μας διαπιστώνει τα εξής:

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και κόσμος πεθαίνει αβοήθητος εκτός ΜΕΘ, η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να προχωρήσει αντιδραστικά σχέδια σε όλα τα επίπεδα αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή, επιβάλλοντας απαγορεύσεις, περιστολή λαϊκών ελευθεριών και καταστολή και προωθώντας την κερδοφορία του κεφαλαίου στην υγεία, την εργασία, την εκπαίδευση ακόμα και το περιβάλλον.

Ζούμε και εργαζόμαστε σε μια περιοχή που αντιμετωπίζεται ως η «πίσω αυλή» της Αττικής, που η επί 60 χρόνια συνεχιζόμενη υποβάθμιση και περιβαλλοντική επιβάρυνση κάνουν τη ζωή αφόρητη για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους. Το περιβαλλοντικό έγκλημα του ΟΕΔΑ Φυλής που αναγνωρίζεται ως «το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό χάος στην Ευρώπη» με δραματικό κόστος σε θανάτους, καθώς οι νεοπλασίες αυξάνονται με υπερδιπλάσιους ρυθμούς από την υπόλοιπη Αττική, ενώ έχουν μολυνθεί ακόμα και τα υπόγεια νερά και ο αέρας και γίνεται ανυπόφορη ακόμα και η αναπνοή μας. Έχουμε ευθύνη γιατί ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση και κληρονομούμε ένα μαύρο μέλλον στους όρους ζωής των παιδιών μας.

Αυτή η κατάσταση όχι μόνο δε αντιμετωπίζεται, αλλά το τελευταίο διάστημα τόσο η κυβέρνηση όσο και η περιφερειακή αρχή Πατούλη συνεχίζουν και χειροτερεύουν τη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής Δούρου και προχωρούν σε αποφάσεις που επιβάλουν την ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση ρυπογόνων δραστηριοτήτων  και τη συνέχιση της  λειτουργίας για τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον! Μας κοροϊδεύουν και παίζουν (ή θυσιάζουν) με τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας στο βωμό του κέρδους των μεγαλοεργολάβων του χώρου.

Αυτοί που διακήρυσσαν ότι ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΗ ΦΥΛΗ την μονιμοποιούν και την επεκτείνουν

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο διατηρεί όλες τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις όπως: Τον ΧΥΤΑ, το ΕΜΑΚ, τον Αποτεφρωτήρα άκρως μολυσματικών ιατρικών αποβλήτων από όλη την χώρα, το εργοστάσιο βιοαερίου αλλά και εγκρίνει την κατασκευή επί πλέον νέων έργων όπως τις επεκτάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής σε παλιές και νέες εκτάσεις στην ίδια περιοχή, την κατασκευή θηριώδους τείχους 1,5 χιλιομέτρου για τη συγκράτηση – εναπόθεση των απορριμμάτων, την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ κατά 400.000 τόνους, την Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας από το βιοαέριο, την κατασκευήΦωτοβολταϊκών Σταθμών Ενέργειας. Την ίδια στιγμή χωροθετούν  και πάλι στην περιοχή της Φυλής την  «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα Αθηνών» μέσω Σ.Δ.Ι.Τ., την οποία αποφάσισε η διοίκηση Πατούλη, με απόφαση  του Ε.Δ.Σ.Ν.Α.  

Οι Μ.Ε.Α επεξεργάζονται σύμμεικτα απορρίμματα – σε πλήρη αντίθεση με μια ήπια και φιλική λύση για το περιβάλλον και τον άνθρωπο όπως: της διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης, κομποστοποίησης- ενώ παράγουν απορριμματογενές καύσιμο ενισχύοντας την καταστροφική και ρυπογόνα καύση απορριμμάτων με επικίνδυνα παράγωγα όπως διοξίνες και φουράνια που θα πνίξουν ακόμα περισσότερο τον αέρα που αναπνέουμε και θα σπείρουν ακόμα περισσότερο ασθένειες και θάνατο.

Αυτό το καταστροφικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που λέγεται ΟΕΔΑ Φυλής – με κατασκευή ΜΕΑ, ΧΥΤΑ κλπ- σχεδιάζει να το επεκτείνει και σε άλλες περιοχές της Αττικής όπως στο πολύπαθο επίσης, περιβαλλοντικά επιβαρυμένο Σχιστό αλλά και την παρθένα περιοχή –πάνω σε ρέμα – του Γραμματικού στην Αν. Αττική.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο κατασκευής του εργοστασίου καύσης ή μέσα στον ΟΕΔΑ της Φυλής ή στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου, όπως προβλέπει ο νέος ΕΣΔΑ που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Αυτή την καταστροφική πολιτική επιλογή μέσω της διατήρησης, επέκτασης, και δημιουργίας νέων φαραωνικών έργων οικονομικού κόστους άνω του 1,5 δις ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι τα ήδη πληττόμενα από τα μνημόνια και την δεκαετή κρίση φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών, τελών ταφής κ.α

Αντί για μια πολιτική περιορισμού του όγκου των απορριμμάτων από τις βιομηχανίες (παραγωγή πλαστικού, συσκευασιών, κλπ), και ενίσχυσης της διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης  και επαναχρησιμοποίησης, χωρίς μεγάλα εργοστάσια, επιλέγουν την συνέχιση της ανάθεσης διαχείρισης των απορριμμάτων, στο σύνολό της, στους ιδιώτες (από την συλλογή έως την επεξεργασία), με αποτέλεσμα να ανακυκλώνονται ελάχιστα και μόνο ότι αφήνει κέρδος στους ιδιώτες. Το μεγαλύτερο μέρος ακόμα και των ανακυκλώσιμων επιστρέφει  και θάβεται στη Φυλή με τα ίδια και χειρότερα εγκληματικά αποτελέσματα εις βάρος της υγείας μας και της καταστροφής του περιβάλλοντος που εδώ και 60 χρόνια βιώνουμε σε ολόκληρη τη Δυτική Αττική!

Ο σύλλογος μας θεωρεί σημαντικό να συμβάλει στην αναγκαιότητα ενός αποφασιστικού αγώνα μαζί με τους κατοίκους, που θα ανατρέψει τα σχέδια για τη διαχείριση των  απορριμμάτων και θα συντονίσει τη δράση του με το πανελλαδικό κίνημα ενάντια στο θάψιμο και στην καύση των απορριμμάτων, προκειμένου στις 29 Μάη να οργανωθούν ευρύτερες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις και να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό ανατρεπτικό κίνημα των κατοίκων και των εργαζόμενων που θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι τη νίκη.

Να ανατρέψουμε το σχέδιο τους

Είναι φανερό ότι τα σχέδια τους δεν παίρνουν διορθώσεις. Ο λαός της Δυτικής Αττικής, Αθήνας και όλου του λεκανοπέδιου πρέπει  να πάρει στα χέρια του την αποτροπή αυτού του σχεδίου. Για να επιβάλει :

  • ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 
  • ΕΞΩ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ – ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΥΣΗΣ – ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΑ
  • ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΩΝ. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΑ (ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ) ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΩΡΑ

Σ’ αυτή τη κατεύθυνση καλούμε σε μαζική σύσκεψη κάθε σωματείο, συλλογικότητα και αγωνιστή, ώστε να συζητήσουμε και να οργανώσουμε από κοινού την πανελλαδική μέρα δράσης στις 29/5 και στην Αττική ενάντια στην καταστροφή της ζωής μας και του περιβάλλοντος, επιδιώκοντας το συντονισμό του κινήματος και των επιμέρους πρωτοβουλιών σε όλη την Αττική.

Η σύσκεψη θα γίνει διαδικτυακά Τρίτη 20/4 στις 6.30μμ στο link https://meet.jit.si/syllogos_anoLiosion_Zefiriou_Filis

Επισυνάπτουμε το κάλεσμα των συλλογικοτήτων για την πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στην Καύση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *