Όλοι/ες στη συγκέντρωση τη Δευτέρα 28/6/21 στις 7 μ.μ. στο 1 ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου – Η αξιολόγηση και το σχολείο επιχείρηση δε θα περάσουν!

Το Υπ. Παιδείας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράνε σήμερα, Δευτέρα 28/6/21, στην παρουσίαση του νέου αντιεκπαιδευτικού πολυνομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Για την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών».

Η κυβέρνηση,  με την προσωπική συμμετοχή του πρωθυπουργού Μητσοτάκη μαζί με την Κεραμέως, επιλέγει προκλητικά με μια φιέστα χωρίς προηγούμενο να παρουσιάσει  το αντιδραστικό νομοσχέδιο χρησιμοποιώντας ως προπαγανδιστικό ντεκόρ ένα δημόσιο σχολείο, το 1ο ΓΕΛ – 1ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου «Τάκης Ζενέτος», και προσκεκλημένους επιλεγμένους (!) εκπαιδευτικούς και μαθητές – μετά το κλείσιμο των σχολείων!!!

Συνεχίζοντας τις προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν πρωτοτυπεί! Με το νέο νομοσχέδιο επιχειρείται να γίνει και νέα αντιδραστική τομή που αφορά στη μεγαλύτερη «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών και τις δομές της Εκπαίδευσης.

Με την «αυτονομία» η κυβέρνηση επιδιώκει, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, την παραπέρα «απαλλαγή» του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης. Οι γονείς ως πελάτες και τα σχολεία με διευθυντές – managers θα σπρωχτούν να ζητιανεύουν χρηματοδοτήσεις και χορηγούς. Η εμπειρία από χώρες που έχουν προωθήσει αντίστοιχα μέτρα είναι αποκαλυπτική. Πρόκειται για ένα σχολείο που δεν θα έχει καμία σχέση με την αναβάθμιση της παιδείας, την ουσιαστική μόρφωση. Μάλιστα, το λεγόμενο «πολλαπλό βιβλίο» θα ανοίξει επικίνδυνους δρόμους για τη διαφοροποίηση του ίδιου του περιεχομένου της εκπαίδευσης, αντί να ληφθεί μέριμνα για σύγχρονα, ενιαία και παιδαγωγικά τεκμηριωμένα προγράμματα και σχολικά βιβλία, ίδια για όλα τα παιδιά, με βάση την επιστημονική αλήθεια και γνώμονα την ολόπλευρη μόρφωση.

Σε αυτό το πλαίσιο της αντιδραστικής κατηγοριοποίησης των σχολείων, της πρόσδεσής τους στο κυνήγι των χορηγών, θα λειτουργήσει και η «αξιολόγηση», με ασφυκτικό έλεγχο για το αν και κατά πόσο ο ίδιος ο εκπαιδευτικός γίνεται συνένοχος σε αυτή την πολιτική.

Η φιέστα αυτή συμπίπτει με την προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεκινήσει την εφαρμογή του Νόμου έκτρωμα του Χατζηδάκη από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την επιβολή εξωδιδακτικού έργου (επιτήρηση των εξετάσεων για τα πειραματικά σχολεία) με ρεπό αντί για αμοιβή και με επιβολή υποχρεωτικής συμμετοχής στους επιτηρητές εκπαιδευτικούς που αντιτάχθηκαν στα πειραματικά σχολεία!

Ο εργασιακός Μεσαίωνας είναι εδώ και αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τον ιδιωτικό τομέα, όπως μας έλεγαν. Παραμύθια αποδείχτηκαν και τα «περί συμφωνίας με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες» για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αφού το παράδειγμα της Κεραμέως και της κυβέρνησης δίνει το σύνθημα στην εργοδοσία λέγοντας στους εργαζόμενους : «σκάσε και δούλευε και αντί αμοιβής θα σου δώσω κάποτε ρεπό». Μάλιστα η εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη μπήκε σε πλήρη εφαρμογή, καθώς με fast track διαδικασίες -χωρίς καν να ειδοποιηθεί η ΟΛΜΕ- προχώρησαν σε δικαστική απόφαση, που κήρυξε τη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ παράνομη, απαγορεύοντας την αποχή από τις εξετάσεις όσων ορίστηκαν ως επιτηρητές. Τεράστια σημασίας είναι η επιμονή των ΕΛΜΕ στην πραγματοποίηση της στάσης εργασίας.

Δεν φοβόμαστε και δεν υποχωρούμε!

Με τη ματιά μας στις μεγάλες στιγμές του εκπαιδευτικού κινήματος, στη συσπείρωση όλων μας που οδήγησε στη συντριπτική ήττα ενάντια στην «αξιολόγηση» της σχολικής μονάδας, την οποία απέρριψε το 97% των εκπαιδευτικών, την απάντηση του κλάδου στην προσπάθεια επιβολής της κάμερας στην τάξη και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, θα τους χαλάσουμε τα σχέδια για ακόμα μία φορά!

Απαιτούμε:

  • Να μην κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα. Όχι στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, όχι στην αντιδραστική αξιολόγηση.
  • Ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά. Δε θα αποδεχτούμε την απλήρωτη δουλειά και τον εργασιακό μεσαίωνα. ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΓΥΨΟ.
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης / μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. 
  • Να παρθούν από τώρα μέτρα ώστε η νέα σχολική χρονιά να μη βρει τα σχολεία και πάλι στο έλεος του επόμενου κύματος της πανδημίας. Αραίωση των μαθητών στις τάξεις, αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης υποδομής.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να απορρίψουν το νομοσχέδιο. Συμμετέχουμε μαζικά, μαζί με τις ΕΛΜΕ της περιοχής που καλούν σε συγκέντρωση και την ΑΣΓΜΕ. Καλούμε όλους τους συλλόγους και τις ΕΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις συμμετοχής.

Όλοι όλες στη συγκέντρωση τη Δευτέρα 28 Ιούνη 2021 στις 7 μ.μ. στο 1ο ΓΕΛ – 1ο Γυμνάσιο Άγιου Δημητρίου, Στρατάρχου Αλεξάνδρου Παπάγου 23, Αγ. Δημήτριος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *