Συλλαλητήριο την Τετάρτη 1/9 στις 7μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

Ξεσηκωμός για το δικαίωμα στην υγεία, την ασφάλιση, τη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή!

Συνάδελφοι/ισσες,

Ο αντεργατικός κατήφορος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει τέλος. Λίγους μόνο μήνες μετά την ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζιδάκη για την κατάργηση του 8ωρου, των υπερωριών και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ο «υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης», που δεν έχει εργαστεί και δεν έχει κολλήσει ούτε ένα ένσημο στη ζωή του, ξεδιπλώνει την νέα κυβερνητική επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα αυτή τη φορά και με στόχο την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Με το νομοσχέδιο που επιδιώκουν να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες αυτές τις μέρες στη Βουλή, δημιουργείται ένα νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), στο οποίο οι νέοι εργαζόμενοι γίνονται ”επενδυτές”, θα γνωρίζουν με άλλα λόγια τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλουν αλλά όχι και το αν και ποιο ποσό θα πάρουν πίσω στο τέλος του εργασιακού τους βίου. Την ίδια στιγμή οι ήδη συνταξιούχοι θα βρεθούν στον αέρα, αφού δεν θα υπάρχει σταθερή εισροή εισφορών των νέων ασφαλισμένων, με κίνδυνο περικοπής ή συνολικής αδυναμίας καταβολής των επικουρικών συντάξεων. Αντί δηλαδή της λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων σε μια κατεύθυνση προστασίας, πρόνοιας και αλληλεγγύης των γενεών, αυτά θα προάγουν την ανταποδοτικότητα, το ρίσκο ή (για να ακριβολογούμε) τον τζόγο, αφού οι εισφορές των εργαζόμενων θα επενδύονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και το ύψος της επικουρικής σύνταξης θα καθορίζεται από την «απόδοση της επένδυσης».

Μέρες παλιότερων διακηρύξεων για «επενδύσεις των αποθεματικών των ταμείων» ξανάρχονται στο νου μας, που άλλο δεν σήμαιναν παρά το ξεκοκάλισμα των ταμείων και την κλοπή της περιουσίας τους με τα χρηματιστηριακά παιχνίδια και τα ομόλογα. Και ενώ ποτέ δεν αποδόθηκαν ευθύνες στις τότε πολιτικές ηγεσίες, ενώ δεν δόθηκαν ποτέ πίσω τα κλεμμένα των ταμείων μας, έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και επιχειρεί να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα!

Η επικουρική ασφάλιση δεν μπορεί παρά να είναι Δημόσια και Καθολική, να παρέχεται αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμιά σχέση με επιχειρηματικά παιχνίδια και κινδύνους! Απαιτούμε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα ασφάλισης, με μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξιμων αποδοχών και μείωση των εργατικών εισφορών!

Δεν θα επιτρέψουμε να θυσιάσουν τους κόπους

και τον ιδρώτα μας στον βωμό του κέρδους.

  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Αποκλειστικά δημόσια ασφάλιση, με μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης (58 για άντρες, 55 για γυναίκες) με αύξηση των εργοδοτικών και μείωση των εργατικών εισφορών.
  • Δραστική μείωση του χρόνου εργασίας με αύξηση αποδοχών. Άμεσα 35ωρο, 5νθήμερο. Σταθερή δουλειά για όλους. Νομοθέτηση της κυριακάτικης αργίας.
  • Να ακυρωθούν οι νόμοι για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
  • Διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Συνδικάτα ελεύθερα από κράτος, κυβερνήσεις, εργοδοσία. Κάτω τα χέρια από την απεργία. Κατάργηση των απεργοκτόνων νόμων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *