ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Με βάση τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9/9 στην έκτακτη ΓΣ, αποφασίστηκαν τα παρακάτω σχετικά με το πρόγραμμα δράσης:

  1. Η αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών δεν θα περάσει! Η απεργία-αποχή από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, που έχουν προκηρύξει οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και αγκαλιάστηκαν με συντριπτικά ποσοστά με πάνω από 95% από τους εκπαιδευτικούς (στο 100% στα δημοτικά και νηπιαγωγεία της περιοχής μας), βρίσκεται σε πλήρη ισχύ για όλους/όλες τους/τις συναδέλφους/ισσες και για τους/τις διευθυντές/ντριες.

Σε κάθε απόπειρα συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων με θέμα την αυτοαξιολόγηση, τον προγραμματισμό ή άλλες διατάξεις του νόμου, δηλώνουμε: «Συμμετέχω στην απεργία – αποχή που έχει κηρύξει το Δ.Σ. της ΔΟΕ από τις διαδικασίες αξιολόγησης της σχολικής μονάδας». Η συμμετοχή μας σε μια αγωνιστική μορφή όπως η απεργία – αποχή δεν επισύρει καμιά ποινή. Κάθε άλλη απόπειρα είναι αντισυνταγματική.

2. Αποφασίζουμε για απεργία-αποχή που καλύπτει εκπαιδευτικούς και στελέχη εκπαίδευσης (διευθυντές κ.λπ.) από τις διαδικασίες που περιλαμβάνονται στον νόμο «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις». Από τώρα διακηρύσσουμε ότι και η  εφαρμοστική του νόμου για την ατομική αξιολόγηση θα βρει τον κλάδο με ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ, αλλά και κάθε αναγκαία δράση που θα κατοχυρώνει τον εκπαιδευτικό κόσμο απέναντι σε κάθε διαδικασία τόσο του νόμου όσο και των επικείμενων υπουργικών αποφάσεων.

3. Καλούμε τη ΔΟΕ χωρίς καμία καθυστέρηση να αποφασίσει για τα παραπάνω και ως σύλλογος προχωράμε σε συντονισμό με ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ για να οργανώσουμε την ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ και από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

4. Καμία εσωτερική ιεραρχία στο σχολείο και διαχωρισμός των εκπαιδευτικών. Δεν συμμετέχουμε και δεν ορίζουμε μέντορες, παιδαγωγικούς υπεύθυνους, εκπαιδευτικούς ομίλους, συντονιστές εκπαιδευτικών ομίλων. Κανένας/καμιά συνάδελφος/-ισσα δεν δηλώνει συμμετοχή και κανένας/καμιά διευθυντής/-ντρια να μην ορίσει.

5. Προστατεύουμε το διδακτικό κι εργασιακό μας ωράριο. Δε πραγματοποιούμε προγράμματα και σεμινάρια εκτός ωραρίου εργασίας. Δεν καλύπτουμε κενά.

6. Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μην νομιμοποιήσουν την παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών που δικαιούνται παράλληλη στήριξη. Οι ελάχιστες προσλήψεις και τοποθετήσεις εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης στα σχολεία μας δεν αρκούν για να καλύψουν στο σύνολό τους τις ανάγκες υποστήριξης των παιδιών. Δεν προκύπτει από τη νομοθεσία ότι αρμοδιότητα του Συλλόγου Διδασκόντων είναι η διαχείριση της τοποθέτησης των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης, καθώς όλα τα εγκεκριμένα αιτήματα πρέπει να ικανοποιηθούν. Σε καμία περίπτωση να μη προχωρήσουν σε μοίρασμα των ωρών σε περισσότερα του ενός παιδιού! Οι εγκρίσεις αφορούν την πλήρη κάλυψη των αναγκών ενός/μιας και μόνο μαθητή/τριας!

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων, οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης και οι  Διευθυντ(ρι)ες  των  σχολείων να απευθυνθούν με έγγραφό τους προς τη Διεύθυνση και το ΚΕΔΑΣΥ ζητώντας την ονομαστική τοποθέτηση των εκπαιδευτικών, προκειμένου να προστατευτούν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητ(ρι)ών, τα εργασιακά  δικαιώματα  των  εκπαιδευτικών,  αλλά  και  να προστατευτούν οι σύλλογοι διδασκόντων από πιθανές δικαστικές προσφυγές.

7. Κάθε σχολείο/νηπιαγωγείο προστατεύει τη δημοκρατική λειτουργία του συλλόγου διδασκόντων, αποφασίζει ότι ο σύλλογος διδασκόντων είναι το κυρίαρχο όργανο και όλες οι αποφάσεις παίρνονται αποκλειστικά από αυτόν χωρίς να γίνεται χρήση του διευθυντικού δικαιώματος.

8. Σχετικά με τα εργαστήρια δεξιοτήτων, καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους διδασκόντων να μην εμπλέξουν φορείς άσχετους κι εχθρικούς με την εκπαίδευση, όπως ιδιωτικές εταιρείες, ΜΚΟ, δήμους, αστυνομία κ.λπ., να μην κάνουν καμία σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου, να μην προχωρήσουν σε δημιουργία portfolio – φακέλων αυτοαξιολόγησης–αξιολόγησης των μαθητών, ώστε να μη συνδεθεί το project των εργαστηρίων δεξιοτήτων με την αυτοαξιολόγηση της σχολικής τους μονάδας, να μην εμπλέξουν σχολικούς συμβούλους, γονείς, δήμους στην εκπαιδευτική διαδικασία με στόχο την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων κ.λπ. και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις διδακτικές μεθόδους και πρακτικές που έως τώρα χρησιμοποιούν.

9. Σχετικά με τον εσωτερικό κανονισμό που αποτελεί μέρος της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, δεν καταθέτουμε εσωτερικό κανονισμό προς έγκριση σε δήμο, συλλόγους γονέων, συντονιστές. Λειτουργούμε με βάση τους κανόνες λειτουργίας που έχουμε αποφασίσει ως σύλλογος διδασκόντων για τα ζητήματα που θεωρούμε απαραίτητα.

10. Για όλα τα παραπάνω καλούμε να αποφασίσει και το ΔΣ της ΔΟΕ. Επιπλέον, απαιτούμε από τη ΔΟΕ να παρθεί άμεσα απόφαση για απεργία – αποχή και από την ατομική αξιολόγηση (ν. 4823) και σαφής δήλωση από τη Δ.Ο.Ε. ότι ο κλάδος θα σταθεί και πάλι εμπόδιο στα σχέδια διάλυσης του δημοσίου σχολείου, των εργασιακών, των μορφωτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραδώσει τον κλάδο, το εκπαιδευτικό κίνημα, τους αγώνες του και τις νίκες του στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της αξιολόγησης.

11. Θα συμβάλλουμε στο αναγκαίο πανεκπαιδευτικό μέτωπο αγώνα με γονείς και μαθητές από την πρώτη μέρα έναρξης των σχολείων. Οργανώνουμε κοινή σύσκεψη του συλλόγου με την Ένωση Γονέων και τους συλλόγους γονέων της περιοχής σε συνεννόηση με την ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής. Θα συντάξουμε χαιρετισμό-γράμμα προς τους γονείς την ημέρα του αγιασμού. Προχωράμε σε πολύμορφες παρεμβάσεις ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας με αφίσες, πανό κλπ

12. Με βάση τις παραπάνω αποφάσεις, συμμετέχουμε και καλούμε στον Πανελλαδικό Συντονισμό Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ στις 18/9 δια ζώσης και με τηλεσυνδέσεις για την επαρχία. Βασική προϋπόθεση η συγγένεια των θέσεων και ο σεβασμός όλων των προτάσεων αγώνα με καταγραφή τους στα ΔΤ. Επιδιώκουμε να συντονιστούμε με το φοιτητικό, μαθητικό και γονεϊκό κίνημα.

13. Συμμετέχουμε στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή, την Τετάρτη 15/9.

14. Προτείνουμε 24ωρη απεργία και πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη και οργάνωση νέου πανελλαδικού συντονισμού Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ αμέσως μετά την κινητοποίηση. Αμέσως μετά νέος γύρος ΓΣ.

Παλεύουμε για:

  • Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία. Κανένα σχολείο κλειστό τη νέα χρονιά, καμία αντικατάσταση της εκπαίδευσης με την τηλεκπαίδευση.
  • Να καταργηθεί η επαίσχυντη διάταξη που απαγορεύει στους ανεμβολίαστους τη δωρεάν παροχή ράπιντ τεστ σε δημόσιες δομές! Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους, μαθητές και όλους/ες τις/τους εκπαιδευτικούς, με κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σχολεία.
  • Ναι στον μαζικό εμβολιασμό, Όχι στην υποχρεωτικότητα, στους εκβιασμούς, τις απειλές, τις απολύσεις, τις αναστολές εργασίας. Θα προστατεύσουμε κάθε συνάδελφο/ισσα.
  • Μαζικές προσλήψεις/μονιμοποιήσεις προσωπικού καθαριότητας και εξοπλισμό των σχολείων με υγειονομικά μέσα.
  • Ενίσχυση του ΕΣΥ που ασφυκτιά, με όλα τα αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών (γιατρούς, ΜΕΘ, νοσοκομεία, εξοπλισμό). Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, χωρίς αποζημίωση, στη μάχη της πανδημίας.
  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
  • 15 μαθητές κατ’ ανώτατο σε κάθε τμήμα. Αύξηση της χρηματοδότησης στην εκπαίδευση.
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. ΟΧΙ στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
  • Ανασυγκρότηση της ύλης σε όλες τις βαθμίδες για την κάλυψη των μορφωτικών ελλειμάτων και των ψυχοκοινωνικών αναγκών των μαθητών/τριών. Όλες οι αντισταθμιστικές δομές σε πλήρη λειτουργία, με ενισχυτική διδασκαλία σε κάθε σχολείο.
  • Αύξηση των δρομολογίων στα ΜΜΜ, των σχολικών μεταφορών και αποφυγή συνωστισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *