Κατάργηση όλου του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση και όχι μόνο αναστολή

Απαιτούμε την κατάργηση όλου του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση και όχι μόνο την αναστολή των τρεχουσών διαδικασιών

Με βάση Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας (ΥΠΟΠΑΙΘ) το οποίο εκδόθηκε στις 31/1/2015, ανακοινώνονται 5 μέτρα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου που θα προταθούν στον πρωθυπουργό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ένα από αυτά αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης. Το Δελτίο Τύπου εκτός των άλλων αναφέρει ότι θα προταθεί να ανασταλούν οι τρέχουσες διαδικασίες αξιολόγησης.
Ως σωματείο έχουμε να καταθέσουμε τα εξής:

  1. Οι εκπαιδευτικοί που δίνουν καθημερινό αγώνα να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά, νίκησαν την τρομοκρατία των υπουργών της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και του διοικητικού μηχανισμού στην εκπαίδευση, τις επιστρατεύσεις που επέβαλαν, το κλίμα φόβου, απειλών και εκβιασμών για να επιβάλλουν την αξιολόγηση. Στηρίχτηκαν στις συλλογικές τους αποφάσεις, στο συλλογικό τους αγώνα. Το μπλοκάρισμα και η αναστολή σήμερα όλων αυτών των διαδικασιών είναι αποτέλεσμα αυτών των αγώνων.
  2. Απαιτούμε την πλήρη και καθολική ικανοποίηση των αιτημάτων μας που σημαίνει κατάργηση όλου του νομοθετικού οπλοστασίου που αφορά την αξιολόγηση των νόμων 4024/11, 4142/13, ΠΔ 152/13, 3848/10, 3679/10, 2525/1997 και 2986/2002, καθώς και όλων των εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων που τους συνοδεύουν. Αυτό θεωρούμε ότι χρειάζεται να περιλαμβάνεται στις προγραμματικές δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα της αξιολόγησης. Η αναστολή αντί της κατάργησης, αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε απόπειρες επαναφοράς της αξιολόγησης με βάση τις πολιτικές εξελίξεις. Επιτρέπει να παραμένει ενεργό ένα ηφαίστειο που το εκπαιδευτικό κίνημα αντιπάλεψε μαχητικά. Μπορεί να λειτουργήσει εκβιαστικά για να γίνουν αποδεκτές άλλες λύσεις σχετικά με υποτιθέμενη «καλή» αξιολόγηση. Γι’ αυτό και ζητάμε τώρα κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου! Κάθε προσπάθεια εφαρμογής οποιασδήποτε αξιολογικής διαδικασίας, από οποιαδήποτε κυβέρνηση, θα μας βρει απέναντί της. Μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες θα αποτρέψουμε την εφαρμογή της.
  3. Καλούμε και συμμετέχουμε στο Συντονισμό Συλλόγων την Δευτέρα 9/1 στις 7.00 μμ στη ΔΟΕ.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η εκπαίδευση βρέθηκε στο στόχαστρο κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων που διέλυσαν ό,τι είχε απομείνει από το δημόσιο σχολείο. Το «νέο σχολείο», αποτέλεσμα της πολιτικής τους και στην κατεύθυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων ΕΕ και ΟΟΣΑ ,δεν έχει καμία σχέση με την ολόπλευρη μόρφωση και γνώση, αντιθέτως προετοιμάζει τα παιδιά σε πληροφορίες και δεξιότητες για να στηθούν στην ουρά των υποψήφιων ανέργων. Το «νέο» σχολείο είναι το σχολείο της αγοράς, της αξιολόγησης που οδηγεί στην ιδεολογική χειραγώγηση και υποταγή, στη μισθολογική καθήλωση, των χιλιάδων ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών, των συγχωνεύσεων, της κινητικότητας, των απολύσεων, των υπεράριθμων τμημάτων, του υποβαθμισμένου ολοήμερου, της διαλυμένης ειδικής αγωγής, του ανταγωνισμού και των ταξικών φραγμών της Τράπεζας Θεμάτων, της υποχρηματοδότησης…
Το «νέο σχολείο» βρήκε απέναντι του το εκπαιδευτικό κίνημα που αντιστάθηκε στις επιταγές ΕΕ και τους δείκτες του ΟΟΣΑ και διεκδίκησε όλα όσα έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη η παιδεία. Με την ίδια αποφασιστικότητα καλούμε και τώρα τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών, εκπαιδευτικών και δημοκρατικών τους δικαιωμάτων όπως αυτά διατυπώνονται στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων.

Οι εκπαιδευτικοί αντιπαλέψαμε την αξιολόγηση γιατί αντιπαλεύουμε όλο το οικοδόμημα του «νέου» σχολείου που συνθλίβει μαθητές και εκπαιδευτικούς!

Αυτά είναι τα μέγιστα και επείγοντα της εκπαίδευσης. Με αυτά οφείλει να ασχοληθεί και αυτά οφείλει να λύσει η ηγεσία του ΥΠΟΠΑΙΘ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *