ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», ανταποκρίνεται και συνυπογράφει την πρόταση αγώνα που κατατέθηκε από τον ΣΕΠΕ «Κ.Σωτηρίου» και στηρίζουν και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Καθοριστικό ζήτημα για όλο το εργατικό κίνημα είναι η ακύρωση ανατροπή και κατάργηση του ν. Χατζηδάκη που επιδιώκει να βάλει στο γύψο τη συνδικαλιστική δράση, τους αγώνες και τις απεργίες και την ίδια τη λειτουργία των σωματείων.

Απέναντι σ’ αυτό το εργατικό κίνημα πρέπει να προχωρήσει στον ευρύτερο δυνατό συντονισμό σε όλα τα επίπεδα, από τη βάση και τα πρωτοβάθμια σωματεία με στόχο την ανατροπή του ν. Χατζηδάκη και την ανάπτυξη πανεργατικού αγώνα για ζωή με δικαιώματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματική λειτουργία υπέρ του ιδιωτικού κέρδους στην Παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, το περιβάλλον και εν γένει κάθε κοινωνική ανάγκη στην οποία επιτίθεται ο καπιταλισμός και τη μετατρέπει σε πεδίο κερδοφορίας και εκμετάλλευσης για το κεφάλαιο.

Η ανατροπή του ν. Χατζηδάκη είναι όρος στον κοινό πανεργατικό αγώνα για την νικηφόρα ανάπτυξη των αγώνων στην Παιδεία ενάντια στο επιχειρηματικό σχολείο της αγοράς των νόμων Κεραμέως και την καταστολή που εκδηλώνεται μέσα και έξω από το σχολείο και στην κοινωνία.

Στην κατεύθυνση αυτή ο σύλλογος θα συμβάλει και θα συμμετέχει σε κάθε πρωτοβουλία συντονισμού και κοινής δράσης σε όλα τα επίπεδα, που θα διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή όλων των σωματείων, θα υπάρχει βήμα για την έκφραση των προτάσεων αγώνα κάθε συνδικάτου και θα διασφαλίζεται η παρουσίαση και συζήτηση όλων των προτάσεων χωρίς αποκλεισμούς και προειλημμένες αποφάσεις.

Καταθέτουμε την παρακάτω πρόταση αγώνα και καλούμε κάθε σωματείο που θέλει να την συνδιαμορφώσουμε, συναποφασίσουμε, να την προβάλουμε και να την παλέψουμε στο εργατικό κίνημα.   

Πρόταση αγώνα ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Απειθαρχία στο νόμο Χατζηδάκη.  Να μπλοκαριστεί και να καταργηθεί το αντεργατικό «έκτρωμα». Να προκηρυχτεί πανεργατική απεργία μέσα στον Οκτώβρη

 • Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη
 • Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο. Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους
 • Αυξήσεις στους μισθούς – Συλλογικές συμβάσεις ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ για όλους τους εργαζόμενους – Απαγόρευση των απολύσεων – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο δημόσιο
 • Κατάργηση του ν. Βρούτση- Αχτσιόγλου για τον κατώτερο μισθό και όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα
 • ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις. Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό
 • Έξω το κράτος και η εργοδοσία από τα σωματεία και τους αγώνες
 • Αγωνιστική & απεργιακή κλιμάκωση. Οι αγώνες μας μπορούν να φέρουν τα πάνω-κάτω
 • Χρόνος για ζωή και δικαιώματα – Όχι για τα κέρδη της εργοδοσίας – Τέρμα στην ακρίβεια

Η ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη (4808/2021) σε συνδυασμό με την τάχιστη επιδίωξη της κυβέρνησης να τον προωθήσει με ΚΥΑ και εγκυκλίους για τα εργασιακά, τις διαδικασίες των σωματείων και τις απεργίες βάζουν το εργατικό κίνημα μπροστά σε νέα αναβαθμισμένα καθήκοντα.

Το τερατούργημα αυτό αποτελεί αντιδραστική τομή στρατηγικής σημασίας υπέρ του κεφαλαίου. Επισφραγίζει και επεκτείνει την ατελείωτη «μαύρη» εργασία και την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Μέσα από τον νόμο η κυβέρνηση και το κεφάλαιο προσπαθούν να επιβάλλουν:

 • 10ωρο/50ωρο με κατάργηση του 8ωρου. Γενίκευση της ελαστικής εργασίας, δουλειά τις Κυριακές, φθηνές υπερωρίες, πλήρη ασυλία της εργοδοσίας στις απολύσεις.
 • Μετατροπή των εργαζόμενων σε «συνεργάτες» (όπως επιχείρησε η e- food) καταργώντας εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
 • Μονιμοποίηση και επέκταση της τηλε-εργασίας που αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.

Ταυτόχρονα μέσα από μια σειρά αντιδραστικών διατάξεων το κράτος θέλει να ελέγξει και να καθυποτάξει τα σωματεία όλων των βαθμίδων και η εργοδοσία να εξανδραποδίσει κάθε εργατική αντίσταση. Συγκεκριμένα:

 • Τα σωματεία θα πρέπει να εγγράφονται στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.). Έτσι το κράτος αποκτά τον έλεγχο και την εποπτεία των σωματείων. Πρέπει να καταθέτουν μητρώο μελών, πλήρη πρακτικά συνελεύσεων κλπ  Τα σωματεία «εκβιάζονται» να φακελωθούν αλλιώς δεν θα έχουν δυνατότητα διαπραγμάτευσης για σύναψη Σ.Σ.Ε, νόμιμη κήρυξη απεργίας κ.ά.
 • Καθιερώνεται η ηλεκτρονική ψήφος και καταργείται κάθε δυνατότητα αμεσότητας των γενικών συνελεύσεων, ζωντανής αντιπαράθεσης απόψεων και καταστρατηγείται η εσωτερική δημοκρατία στα σωματεία. Η εργοδοσία θα μπορεί ακόμα και να «επιβάλει» ΔΣ της αρεσκείας της, καθώς στις περιπτώσεις της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας δεν διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία των ψηφοφόρων, ούτε η μυστικότητα της ψήφου.
 • Οι νόμιμες απεργίες θα είναι η εξαίρεση. Ο νόμος εξασφαλίζει προστασία στους απεργοσπάστες, απαγορεύεται η απεργιακή περιφρούρηση ενώ καταργείται το απεργιακό δικαίωμα στους κρίσιμους κλάδους με την πρόβλεψη προσωπικού λειτουργίας (ως το 1/3 της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας).

Παράλληλα η κυβέρνηση με σειρά Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων διατηρεί την απαράδεκτη απαγόρευση διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων δια ζώσης που έχουν μητρώο άνω των 150 μελών, με πρόσχημα τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό. Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει μια ώρα αρχύτερα την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη για τη λειτουργία των σωματείων επιβάλλοντας ηλεκτρονικές ψηφοφορίες ακόμα και στο διάστημα που δεν το ορίζει ο νόμος υποχρεωτικά.

Δεν θα γίνουμε σκλάβοι της ψηφιακής εποχής – έξω το κράτος και η εργοδοσία από τα σωματεία και τους αγώνες. Οι απεργίες και οι αγώνες θα γίνονται σε κόντρα και με παραβίαση του νόμου. Εργατικό κίνημα με «σεβασμό του νόμου» δεν θα μπορεί να υπάρχει.

Κάθε ταξική αγωνιστική δύναμη οφείλει να κρατήσει ξεκάθαρη στάση ενάντια στο νόμο, τις ΚΥΑ και σε όλες αυτές τις διατάξεις.

 • Με απειθαρχία και προώθηση των διαδικασιών του κινήματος ενάντια σε όλους τους περιορισμούς του Νόμου Χατζηδάκη και των δήθεν υγειονομικών πρωτόκολλων.
 • Με αγωνιστική ταξική ενότητα των εργαζόμενων «από τα κάτω» και συντονισμό των αγωνιζόμενων σωματείων.
 • Με γραμμή μπλοκαρίσματος του νόμου Χατζηδάκη ενάντια στην απαγόρευση λειτουργίας σωματείων. Όχι στις τηλε-συνελεύσεις και τηλε-εκλογές. Αποκλειστικά δια ζώσης Γ.Σ και εκλογές σε όλα τα σωματεία. Δεν παραδίδουμε τα μητρώα των σωματείων, δεν συμμετέχουμε στο ηλεκτρονικό μητρώο.

 Ο αγώνας αυτός πρέπει να υπερβεί τα όρια που θέτουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Όλες οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις πρέπει να δράσουν από κοινού για να διαμορφωθεί ένα μαζικό ενωτικό μέτωπο (συνδικάτων, πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων, ταξικών συνδικαλιστών) με στόχο την ακύρωση και κατάργηση του Νόμου ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και ΣΕΒ.

Κάνε το όπως οι διανομείς της e-food!

Η νίκη των διανομέων της e-food, γεμίζει αισιοδοξία όλους/ες τους εργαζόμενους /ες. Απέδειξαν πως οι εργαζόμενοι μπορούν να νικήσουν ακόμα και σε πολύ δύσκολους κλάδους.

Προτείνουμε στα σωματεία:

 • Μαζικές διαδικασίες & συνελεύσεις για την ενημέρωση των εργαζόμενων και αγωνιστικές πρωτοβουλίες
 • Αγωνιστικό τείχος σωματείων για την ανατροπή και απειθαρχία στο νόμο Χατζηδάκη
 • Γενική απεργία τον Οκτώβρη για την ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη, για την ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις σε Υγεία Παιδεία, ασφάλιση περιβάλλον (ενδεικτική ημερομηνία η 21/10 για  να διευρύνουμε την πανυγειονομική σε πανεργατική απεργία)
 • Κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι να ανατραπεί ο νόμος και να δοθούν αποφασιστικά πλήγματα στην αντεργατική πολιτική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *