Η ΑΠΕΡΓΙΑ –ΑΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ! 10 στα 15 δημοτικά και 5 στα 16 νηπιαγωγεία δηλώνουν συμμετοχή!

Δίνουμε αγώνα τιμής και αξιοπρέπειας για το δημόσιο σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς! Για να μην περάσει η αξιολόγηση που προωθεί την εμπορευματοποίηση, την ιδιωτικοποίηση, την υποταγή, την πειθάρχηση.

ΔΕΝ ΑΝΑΡΤΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ – ΔΕΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ

Συναδέλφισσες-φοι,

Κατέρρευσε για άλλη μια φορά το αφήγημα του ΥΠΑΙΘ για μαζική συμμετοχή των σχολείων στην αξιολόγηση. Με νέα εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κόπτση δίνεται νέα αναβολή στα σχέδια δράσης των σχολείων έως της 29 Νοεμβρίου! Στέλνουμε μήνυμα αγώνα: και αυτή η παράταση θα πέσει στο κενό!

Την ίδια στιγμή, στις 12 Νοέμβρη καλούνται τα σχολεία να αναρτήσουν την αποτίμηση της περσινής χρονιάς. Κι όμως πέρυσι τα σχολεία μας βρίσκονταν με καθολική συμμετοχή σε Απεργία Αποχή, ενώ η σύνθεση των συλλόγων διδασκόντων έχει αλλάξει πολύ ή/και καθολικά! Ποιος λοιπόν θα προχωρήσει  να κάνει αποτίμηση προηγούμενης χρονιάς με αυτά τα δεδομένα; Καλούμε διευθυντές/ντριες/προϊσταμένες να μην αναρτήσουν οτιδήποτε, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ούτε ηθική ούτε τυπική νομιμοποίηση. Άλλωστε η απεργία-αποχή καλύπτει όλους/όλες τους εκπαιδευτικούς! Όπως η μαζική συμμετοχή στην απεργία αποχή απέτρεψε την ανάρτηση μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη έτσι οφείλουν να συνεχίσουν όλοι/όλες.

Καλούμε τους/τις συναδέλφους/ισσες στα σχολεία που δεν έχουν προχωρήσει στην απεργία αποχή του συλλόγου, να υπογράψουν τη συμμετοχή τους και να σταματήσουν κάθε διαδικασία που αφορά την αξιολόγηση και τα σχέδια δράσης.

Σας αποστέλλουμε τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του σωματείου στην προκήρυξη της απεργίας αποχής που τεκμηριώνει τη νομιμότητα της απεργίας και τη διασφάλιση των συναδέλφων που συμμετέχουν.

Υπενθυμίζουμε ότι:

  1. Η δήλωση συμμετοχής στην απεργία αποχή του συλλόγου καλύπτει όλους τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους/τις διευθυντές/ντριες, προϊσταμένους/νες των σχολικών μονάδων από όλες τις διαδικασίες που προβλέπει η Υπ. απόφαση από την αξιολόγηση.
  2. Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων για να υπάρχει απαρτία στο όργανο απαιτείται οι παρόντες να είναι περισσότεροι από τους απόντες (50%+1) στο σχολείο. Εάν δεν υπάρχει απαρτία (συμμετέχουν, δηλαδή, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί στην απεργία-αποχή), η συνεδρίαση δεν πραγματοποιείται και δεν συντάσσεται σχετικό πρακτικό στο Βιβλίο πρακτικών του Συλλόγου Διδασκόντων. Εάν υπάρχει απαρτία, οι συμμετέχοντες στην απεργία-αποχή απαιτούν να καταχωρηθεί  το περιεχόμενο της δήλωσης, ως άποψή τους, στο βιβλίο πρακτικών, ώστε να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή και να μην υποχρεωθούν στη συμμετοχή τους στην αξιολογική διαδικασία (συγκρότηση ομάδων εργασίας, συνεδρίαση για τη σύνταξη έκθεσης «Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης», κλπ.). Τονίζουμε ότι οι διευθυντές/ντριες, προϊστάμενοι/νες που συμμετέχουν στην απεργία αποχή καλύπτονται (λόγω της συμμετοχής τους σε νόμιμη απεργία) από τα όσα ορίζει το άρθρο 10 παρ.1 της Υ.Α. Επομένως δεν είναι υποχρεωμένοι να προβούν «…σε όσες από τις ενέργειες της αρμοδιότητας του συλλόγου διδασκόντων εξακολουθούν να παραλείπονται από τον σύλλογο…» ούτε «…Οι αποφάσεις του είναι υποχρεωτικές για τους εκπαιδευτικούς που ορίζει να συμμετέχουν στις εν λόγω ομάδες.»
  3. Σε περίπτωση που οι διευθυντές/ντριες, προϊστάμενοι/νες δεν συμμετέχουν στην απεργία αποχή και προχωρήσουν σε υποχρεωτικό ορισμό των εκπαιδευτικών σε ομάδες, οι συνάδελφοι/ισσες που δηλώνουν συμμετοχή στην απεργία αποχή ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να παρέχουν το «έργο» της αξιολόγησης – επεξεργασία του δείκτη κλπ.
  4. Εάν σε κάποιο σχολείο έχει προχωρήσει η ανάθεση και συγκρότηση ομάδων εργασίας και δεικτών, οι συνάδελφοι/ισσες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή το αποφασίσουν να συμμετέχουν στην νέα απεργία αποχή του συλλόγου και να ΜΗΝ έχουν υποχρέωση να ολοκληρώσουν το «έργο» που τους έχει ανατεθεί. Τους/τις καλούμε να προσχωρήσουν τώρα στην απεργία αποχή.
  5.  Η Απεργία Αποχή συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει όλους/όλες από κάθε πειθαρχική ευθύνη.

Τέλος, επειδή ενημερωνόμαστε ότι έχει ξεκινήσει ένα όργιο φημολογίας που διαρρέει ότι υπάρχει περίπτωση χρηματικών προστίμων στα μέλη των σωματείων που συμμετέχουν στην απεργία αποχή, ενημερώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ακόμα και οι δικαστικές αποφάσεις που έβγαλαν τις απεργίες της ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ παράνομες προβλέπουν χρηματικά πρόστιμα μόνο στην περίπτωση που:

  • οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεχίσουν την ίδια απεργία που έχει κηρυχτεί παράνομη. Ακόμα και αυτές έχουν δυνατότητα να κηρύξουν ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ χωρίς συνέπειες. Γι’ αυτό μπορούν οι ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν σε επαναπροκήρυξη της Απεργίας Αποχής.
  • Σε κάθε περίπτωση τα πρόστιμα αφορούν τις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και όχι τα μέλη. Αυτό – πέρα από το ότι προβλέπεται ρητά στις δικαστικές αποφάσεις – αποτελεί και την εμπειρία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας και ποτέ δεν παραβιάστηκε τουλάχιστον μετά τη χούντα στη χώρα μας.
  • Τα μέλη των σωματείων που συμμετέχουν σε απεργία ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, ακόμη κι αν η απεργία στην οποία συμμετέχουν κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική, καθώς δεν μπορούν να ζητηθούν ευθύνες για τη συμμετοχή τους αναδρομικά.

Γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας μάχης που αφορά τόσο την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και την πάλη ενάντια στην εφαρμογή της αξιολόγησης, όσο και την ύπαρξη των ίδιων των συνδικάτων μας καθώς και του ιστορικά κεκτημένου δικαιώματος της απεργίας που αμφισβητείται ευθέως με την εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη.

Δηλώνουμε ότι θα δώσουμε μέχρι τη νίκη τον αγώνα ενάντια στο φθηνό, ανταγωνιστικό σχολείο των λίγων, που μεταφέρει  τις ευθύνες για τα προβλήματα του σχολείου και την χρηματοδότησή του στους γονείς και τους μαθητές, το σχολείο των αποκλεισμών και της κατηγοριοποίησης, της αμάθειας, της παιδαγωγικής ασφυξίας και της χειραγώγησης εκπαιδευτικών.

Συμμετέχουμε όλες και όλοι στην απεργία-αποχή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *