Μέτρα τώρα για την ασφαλή λειτουργία του σχολείου στην πανδημία

Συνάδελφοι/ισσες,

Διανύοντας μια περίοδο νέας όξυνσης της πανδημίας, τα σχολεία μοιάζουν με υγειονομικές βόμβες. Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, συνεχίζουν να αγνοούν τα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά και του εκπαιδευτικού κινήματος για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Προσπαθούν να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πανδημίας, επιβάλλοντας συνεχώς νέες απαγορεύσεις και εργαλειοποιούν την πανδημία για να ιδιωτικοποιήσουν ό,τι έχει απομείνει από δημόσια αγαθά και υπηρεσίες υγείας και να καταργήσουν εργατικά δικαιώματα, συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες.

Ειδικότερα στην εκπαίδευση η κατάσταση γίνεται καθημερινά χειρότερη καθώς η υπουργός Παιδείας εμπαίζει εκπαιδευτικούς, μαθητ(ρι)ες και όλη την κοινωνία, παίζοντας με τους αριθμούς των κλειστών λόγω κρουσμάτων τμημάτων και αποκρύπτοντας το νέο “μέτρο” με βάση το οποίο απαιτείται ο αριθμός των κρουσμάτων να υπερβαίνει το 50%+1 των παιδιών για να κλείσει το τμήμα. Την ίδια στιγμή βέβαια επιδεινώνονται συνεχώς οι συνθήκες λειτουργίας καθώς επιβάλλονται συγχωνεύσεις και δημιουργία τμημάτων 26-29 παιδιών, ενώ περιορισμοί επιβλήθηκαν και στις προσλήψεις σχολικών καθαριστ(ρι)ών, μέτρα που ξεκάθαρα στοχεύουν στην περαιτέρω περικοπή των λειτουργικών δαπανών της εκπαίδευσης.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την πολιτική που αμφισβητεί ξεκάθαρα την μόρφωση και την υγεία ως καθολικά κοινωνικά δικαιώματα. Απαιτούμε τώρα:

  • Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία. Κανένα σχολείο κλειστό, καμία αντικατάσταση της δια ζώσης εκπαίδευσης. ΟΧΙ στην τηλε-«εκπαίδευση»!
  • 15 μαθητές κατ’ ανώτατο σε κάθε τμήμα. Αύξηση της χρηματοδότησης στην εκπαίδευση. Προσλήψεις/Μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι ανάγκες, με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία.
  • Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα κι εφόσον χρειαστεί, να μοιραστούν τα τμήματα στη μέση και μέχρι το ανώτερο 12-15 μαθητές ανάλογα με τα τ.μ. των αιθουσών, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, με αξιοποίηση όλων των τρόπων για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού (πχ εύρεση διαθέσιμων νέων αιθουσών, εκ περιτροπής λειτουργία, μείωση της ύλης και καθημερινό μειωμένο ωράριο ώστε να προσέρχονται όλα τα παιδιά καθημερινά αλλά σε διαφορετικές ώρες κ.λπ.). Οποιαδήποτε πρόταση να πραγματοποιηθεί μετά από διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και το γονεϊκό κίνημα.
  • Αύξηση των δρομολογίων στα ΜΜΜ, των σχολικών μεταφορών και αποφυγή συνωστισμού.
  • Μαζικές προσλήψεις/μονιμοποιήσης προσωπικού καθαριότητας και εξοπλισμό των σχολείων με υγειονομικά μέσα.
  • Αποτελεσματική ιχνηλάτηση. Μαζικά επαναλαμβανόμενα και δωρεάν test για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Δωρεάν παροχή προστατευτικών μέσων
  • Καμία αναστολή εργασίας – απόλυση. Καμία επιβάρυνση για διεξαγωγή αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Κανένας διαχωρισμός.
  • Κατάργηση των πατεντών για όλες τις φαρμακευτικές θεραπείες και των εμβολίων.
  • Ενίσχυση του ΕΣΥ που ασφυκτιά, με όλα τα αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών (γιατρούς, ΜΕΘ, νοσοκομεία, εξοπλισμό). Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, χωρίς αποζημίωση, στη μάχη της πανδημίας.
  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *