ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ Τετάρτη 15/12 στις 2μμ στην παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση Π.Ε. Δυτ. Αττικής (Ελ. Βενιζέλου 82, Ελευσίνα)

100 ημέρες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. 100 ημέρες υποσχέσεων. 100 ημέρες φοβερών ψεμάτων!

Αυτή η σχολική χρονιά θα μείνει στην ιστορία ως η πιο τρανή απόδειξη για τα «όνειρα» και τους στόχους που έχει τελικά η κυβέρνηση για το δημόσιο σχολείο. Πίσω από τα πολλά λόγια κρύβεται η πιο αισχρή, η πιο ελεεινή στρατηγική εξαφάνισης των σχολειών μας! Το υπουργείο έχει εξαπολύσει σε όλα τα επίπεδα επίθεση απέναντι στον κόσμο της εκπαίδευσης. Και είναι τέτοια η λύσσα του που δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα απέναντι στην ίδια την κοινωνία. Σαν Λουδοβίκοι και Μαρίες Αντουανέτες αντιμετωπίζουν ολόκληρη την κοινωνία σαν επαίτη και στο πεινασμένο νεοφιλελεύθερο στομάχι τους η ψαλίδα πρέπει να μεγαλώνει ξανά και ξανά μέχρι να μη μείνει κανένα όρθιο εμπόδιο στο πέρασμά τους.

Εδώ και 100 ημέρες η υπουργός και το επιτελείο της – γ.γ., προϊστάμενοι και απανταχού παρατρεχάμενοι- μας κουνάνε το δάχτυλο και απειλούν να κρατήσουμε τα χρονοδιαγράμματα της πιο νοσηρής και βρώμικης αξιολόγησης, ενώ τα σχολεία είναι έρμαια στη διαχείριση των κενών που παραμένουν ασύλληπτα! Τα σχολεία μας για ακόμα μια χρονιά βρίσκονται αντιμέτωπα με την αδιαφορία υπουργείου και διεύθυνσης. Η κατάσταση κάθε χρόνο είναι χειρότερη καθώς το ΥΠΑΙΘ αντιμετωπίζει το ζήτημα των κενών σαν άλλη μια «κανονικότητα», βαφτίζοντας «εξορθολογισμό» του εκπαιδευτικού προσωπικού την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Αφού λοιπόν η κυβέρνηση μιλάει με αριθμούς του ΟΟΣΑ, ας δούμε ποια είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην περιοχή μας: Η παράλληλη στήριξη είναι σε πλήρη υποστελέχωση! Δεκάδες ώρες ειδικοτήτων χάνονται, δεν χρειάζεται φαίνεται να κάνουν όλα τα παιδιά μουσική, εικαστικά, θεατρική αγωγή!! Οι ξενόγλωσσοι συνάδελφοι ακόμα περιμένουν πάνω από ένα πίνακα μήπως διοριστούν στην 25η φάση αναπληρωτών!! Όσο για τη φυσική αγωγή ανατίθεται στους δασκάλους που τους περισσεύουν ώρες!! Αν τολμήσει συναδέλφισσα ή συνάδελφος να κάνει παιδί ή να αρρωστήσει η απάντηση είναι «λύστε το εσωτερικά»!!!!

Την ίδια στιγμή, τα σχολεία μας είναι γεμάτα με κρούσματα covid και τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους παραμένουν παντελώς ανύπαρκτα! Καμία απολύτως πρόβλεψη για μείωση/εξορθολογισμό της ύλης, υποστηρικτές και αντισταθμιστικές δομές για τα παιδιά, που κουβαλάνε ήδη από την περσινή χρονιά πάνω τους τον φοβερό αντίκτυπο του εγκλεισμού και της καταστροφικής τηλε-«εκπαίδευσης». Προκλητικά αγνοούν τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος που απαιτεί, τόσο για την περίοδο της πανδημίας αλλά και για την επιτέλεση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου, αραίωση των τμημάτων με μέχρι 15 μαθητ(ρι)ές, μαζικές προσλήψεις-μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών! Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που θα έπρεπε να παρέχουν δωρεάν σε όλες/όλους τεστ, αν όχι σε επίπεδο σχολικής μονάδας, τουλάχιστον σε επίπεδο δήμου, αποτελούν πια ένα ανέκδοτο για τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα!

Επειδή, θα ξεχάσουμε και τα μαθηματικά που ξέρουμε, ας ρίξουμε μια ματιά στους πραγματικούς αριθμούς, των δικών μας σχολείων, που ζουν στην πραγματική κοινωνία, εκτός αν είναι διαφορετικά τα μαθηματικά που διδαχτήκαμε στο δημόσιο σχολείο από τα μαθηματικά των «αρίστων»:

Αυτή τη στιγμή τα κενά στα σχολεία μας είναι:

  • 3 κενά τάξεων σε τρία δημοτικά σχολεία (5ο – 9ο – 10ο ΔΣ Άνω Λιοσίων), χωρίς ένα τμήμα ολοημέρου το 3ο Άνω Λιοσίων! Την ίδια στιγμή τα περισσότερα δημοτικά σχολεία δεν λειτουργούν σε πλήρη ανάπτυξη το ολοήμερο.
  • Στην παράλληλη στήριξη συντελείται κυριολεκτικά σφαγή!! 13 εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης δεν έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία μας! 13 μαθητ(ρι)ες δεν έχουν την αναγκαία στήριξη με βάση τις γνωματεύσεις των ΚΕΣΥ! Αναλυτικά:

3 ΕΑΕ στο 3ο ΔΣ Άνω Λιοσίων,

2 ΕΑΕ στο 4ο ΔΣ Άνω Λιοσίων,

2 ΕΑΕ στο 7ο ΔΣ Άνω Λιοσίων,

1 ΕΑΕ στο 6ο ΔΣ Άνω Λιοσίων,

2 ΕΑΕ στο ΔΣ Φυλής,

2 ΕΑΕ στο 1ο ΔΣ Ζεφυρίου,

1 ΕΑΕ στο 6ο νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων

  • Οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων μετράνε δεκάδες ώρες χαμένες στο ωρολόγιο πρόγραμμα! Αναφέρουμε ενδεικτικά:

Στο 4ο ΔΣ Άνω Λιοσίων και στο 1ο ΔΣ Ζεφυρίου δεν κάνουν τα παιδιά μουσική, στο 7ο ΔΣ Άνω Λιοσίων μείον 10 ώρες στα εικαστικά!

  • Τα σχολεία δε με πληθυσμό μαθητ(ρι)ών Ρομά είναι στο έλεος της ρατσιστικής αντιμετώπισης από την διεύθυνση ΠΕ Δυτ. Αττικής! Είναι αποκαλυπτικοί οι αριθμοί:

2ο ΔΣ Άνω Λιοσίων: χωρίς ολοήμερο για 3ο μήνα, χωρίς εικαστικά και πληροφορική, με 7 ώρες μείον στην γυμναστική!

9ο ΔΣ Άνω Λιοσίων: 1 στους 2 γυμναστ(ρι)ες λείπει, μείον 4 ώρες μουσικής, χωρίς γερμανικά

3ο ΔΣ Ζεφυρίου: με μείον 4 ώρες στα αγγλικά, χωρίς γαλλικά, κοινωνικό λειτουργό και ένα επιπλέον τμήμα ΖΕΠ!

2ο ΔΣ Ζεφυρίου: χωρίς γερμανικά, εικαστικά και μουσική, μείον 2 ώρες στα γαλλικά. Σα να μην έφταναν αυτά, στο εν λόγω σχολείο ο κ. Κάππος προχώρησε στη συγχώνευση τμήματος αγνοώντας προκλητικά την νομοθεσία η οποία ορίζει διαφορετικό τρόπο υπολογισμού του αριθμού των μαθητών στο τμήμα όταν σε αυτό υπάρχουν παιδιά από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες! Μάλιστα δε δίστασε να μετακινήσει την εκπαιδευτικό της τάξης, ενέργεια που έρχεται κατά παράβαση ακόμη και της κείμενης νομοθεσίας ΝΟΜΟΣ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 3848  ΦΕΚ Α 71/19.5.2010 άρθρο 7 παρ. 4 όπου αναφέρεται ότι η απόφαση των προσδιορισμένων τμημάτων «μπορεί να τροποποιείται μόνο για εξαιρετικούς λόγους με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους». Είναι απαράδεκτο να αναστατώνονται οικογένειες και μαθητές που έχουν ήδη μπει σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ρουτίνα τάξης, σχέση με εκπαιδευτικό τάξης. Είναι καταγγελτέα και παράνομη κάθε μετακίνηση παρά τη θέληση εκπαιδευτικού είτε αναπληρωτή, είτε μόνιμου εφόσον έχει εκκινήσει η σχολική χρονιά! Απαιτούμε τώρα την ανάκληση της συγχώνευσης του τμήματος!

Υπουργείο και διεύθυνση, μεταξύ αγωγών και απειλητικών μηνυμάτων σε όσους και όσες μαχόμαστε να κρατήσουμε το σχολείο μας όρθιο, φαίνεται πως δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με το μείζον πρόβλημα των κενών των σχολείων μας, για τα οποία διαμαρτυρόμαστε από την αρχή της χρονιάς.

Η ομηρία χιλιάδων εκπαιδευτικών στην ελαστική εργασία που αναπληρώνουν τους εαυτούς τους, η καθήλωση σχολείων και γονέων στην ατέρμονη αγωνία για το αν θα έρθει ή όχι εκπαιδευτικός πρέπει να λάβει ΤΕΛΟΣ! Δε θα ανεχτούμε τις γνωστές δικαιολογίες για περιορισμένες πιστώσεις και πως «λεφτά δεν υπάρχουν», την στιγμή που η κυβέρνηση προχωρά απλόχερα σε αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού στις πλάτες του λαού, σε προσλήψεις αστυνομικών και δυνάμεων καταστολής, που χτυπούν εκπαιδευτικούς και νεολαία που διεκδικούν δημόσια και δωρεάν σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ αφήνει σχολεία και νοσοκομεία υποστελεχωμένα στο έλεός τους!

Απαιτούμε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ η διεύθυνση ΠΕ Δυτ. Αττικής:

-Να στείλει όλα τα κενά στο ΥΠΑΙΘ και να ζητήσει/απαιτήσει την πλήρη κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών σε γενική και ειδική αγωγή, για ΟΛΕΣ τις ειδικότητες των σχολείων!

– Κανένα μοίρασμα ωρών παράλληλης στήριξης. Να τοποθετήσει έναν εκπαιδευτικό σε κάθε παιδί όπως αναφέρει και η αξιολόγηση του ΚΕΣΥ.

Ειδικά για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που έχουν μοιραστεί σε δυο ή και περισσότερα παιδιά, καλούμε την διεύθυνση να τοποθετήσει τους εκπαιδευτικούς αποκλειστικά σε ένα παιδί και να ξαναστείλει τα κενά στο ΥΠΑΙΘ. Σε περίπτωση που δεν το κάνει, που αυθαιρετήσει ξανά και στερήσει από τα παιδιά με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες το μορφωτικό τους δικαίωμα, καλούμε τα σχολεία με παιδιά που δικαιούνται παράλληλη στήριξη και δεν έχουν καλυφθεί να στείλουν γραπτά αιτήματα στη διεύθυνση δηλώνοντας ότι οι αιτήσεις και οι θέσεις παραμένουν κενές και να καλούν την διεύθυνση να τα συνυπολογίσει στα κενά για τους αναπληρωτ(ρι)ες της επόμενης φάσης.

-Να σταλούν ως κενά και οι νέες διαγνώσεις παράλληλης στήριξης για να προσληφθούν επιπλέον εκπαιδευτικοί.

Απαιτούμε:

-Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί/ μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την  προϋπηρεσία για να καλυφθούν ΤΩΡΑ όλα τα κενά! Κατάργηση εδώ και τώρα του απαράδεκτου θεσμού των ΑΜΩ και των 3μηνιαίων αναπληρωτών. Κατάργηση του ν. 4692/20 της Κεραμέως και του νόμου Γαβρόγλου. Κατάργηση του νόμου 4823/21.

-Άμεση φάση προσλήψεων για κάλυψη ΟΛΩΝ των υπόλοιπων κενών όλων των ειδικοτήτων σε γενικά και ειδικά σχολεία, στα τμήματα ένταξης και κάλυψη της παράλληλης στήριξης ένας-προς-έναν.

– Καταγγέλλουμε την απαξίωση στους/στις συναδέλφους/ισσες αναπληρωτ(ρι)ές  και το δικαίωμά τους να γνωρίζουν όλα τα κενά πριν δηλώσουν την προτίμησή τους. Παραβιάζουν κάθε αρχή διαφάνειας, ισοτιμίας, ελέγχου και αντικειμενικότητας για να διαμορφώνουν κατάλληλο έδαφος για «διευκολύνσεις», «εξυπηρετήσεις» και  πελατειακές σχέσεις μοιράζοντας «φύλλα πορείας» και «πακέτα» θέσεων».

– Πλήρης εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *