Δελτίο Τύπου από την Πανελλαδική Διαδικτυακή Σύσκεψη Αγώνα Κυριακή 9/1

Πραγματοποιήθηκε στις 9/1/22 σύσκεψη αγώνα με πάνω από 200 άτομα, εκπαιδευτικών σωματείων ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, αλλά και συναδέλφων-ισσών από όλη την Ελλάδα (αναφέρονται ενδεικτικά Καβάλα, Θάσος, Ηράκλειο, Ανάφη, Λακωνία, Θεσσαλονίκη, Μενίδι, Αθήνα, Μεσσηνία, Λέσβος και αλλού).

Τα σωματεία που συμμετείχαν με αποφάσεις είναι οι ΣΕΠΕ «Αριστοτέλης», «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», «Κ. Σωτηρίου», «Περικλής», Νήσων Αργοσαρωνικού και οι ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Β’ Αθήνας, Γ’ Θεσ/νίκης,  Ε΄ Αθήνας, Ε’ Θεσ/νίκης και Χανίων.

Επιπλέον, ως παρατηρητές, συμμετείχαν και οι ΣΕΠΕ Ζακύνθου, Δ’ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, ΕΛΜΕ Σάμου, ΣΕΠΕ Σύρου – Τήνου – Μυκόνου και Ζ΄ ΣΕΠΕ Θεσ/νίκης,  ΕΛΜΕ Φωκίδας.

Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε κατατέθηκαν οι παρακάτω κοινές διαπιστώσεις και εκτιμήσεις:

1. Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ είναι εγκληματική!Τα σχολεία, επί της ουσίας, ανοίγουν όπως ακριβώς έκλεισαν, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να μη λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για τους χώρους δουλειάς, τα ΜΜΜ, τη στήριξη του Δημόσιου συστήματος Υγείας, υπονομεύοντας την Υγεία του λαού συνολικά. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να λειτουργεί η παραγωγή και η αγορά. Μειώνοντας τις δαπάνες κατά 820 εκ για την υγεία το 2022 και χειροτερεύοντας το ΕΣΥ που ήδη νοσεί, αδιαφορώντας για την εξαθλίωση των υγειονομικών και την κατάρρευση των νοσοκομείων έχουν εγκληματικές ευθύνες για τους χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Δεν είναι ανίκανοι! Συνειδητά απειλούν τη ζωή των ανθρώπων και λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα, για να ενισχύσουν τον ιδιωτικό τομέα που κερδοσκοπεί σε βάρος του λαού με πανάκριβα τα πλέον απαραίτητα μοριακά και rapid τεστ.

Αντίστοιχα, τα σχολεία μετατρέπονται σε υγειονομική βόμβα, με ελλείψεις σε βασικές υποδομές και ανυπαρξία μέτρων προστασίας τα σχολεία, προσθέτοντας μόνο ένα ακόμη τεστ για την πρώτη εβδομάδα, ενώ ο τιμωρητικός διαχωρισμός για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς καλά κρατεί, με το μέτρο του ελέγχου με 5 τεστ σε 5 ημέρες, το κόστος των  οποίων  επιβαρύνονται οι ίδιοι και επιμένοντας στο απαράδεκτο πρωτόκολλο του 50% +1 για να κλείσει ένα τμήμα την ώρα που η Βουλή έκλεισε μετά την παρουσίαση ενός κρούσματος. Αρνούνται να  δώσουν άδειες ειδικού σκοπού, επιδόματα, δωρεάν μοριακά τεστ, ενώ επίκληση της αναγκαιότητας της δια ζώσης εκπαίδευσης  από αυτούς που καταδίκασαν τους μαθητές στην τηλεκπαίδευση επί 9 μήνες και ξεπούλησαν τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί. Αγνοούν την αγωνία και τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλης της κοινωνίας για μείωση του αριθμού μέχρι 15 μαθητ(ρι)ών στο τμήμα, εκ περιτροπής διδασκαλία, προσλήψεις εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού. Δεν έχει προχωρήσει ΚΑΜΙΑ πρωτοβουλία παρά την απαίτησή μας για μορφωτικούς αλλά και για υγειονομικούς λόγους να παρθούν ΤΩΡΑ μέτρα ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων, εξεύρεσης κατάλληλων χώρων και αιθουσών, ώστε να αποσυμφορηθούν να σχολεία μας! Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουμε αφεθεί αβοήθητοι να στηρίξουμε το δημόσιο σχολείο, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο κύμα πανδημίας χωρίς να έχει υλοποιηθεί κανένα από τα αιτήματα μας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση αναδεικνύεται η ανάγκη τα εκπαιδευτικά σωματεία να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Η αποσπασματική αντίδραση της ΟΛΜΕ και μόνο στην Αθήνα και η πλήρης απραξία της ΔΟΕ αποδεικνύει πως  δεν οργανώνουν και δεν προτείνουν στους κλάδους ένα αγωνιστικό σχέδιο που θα βάζει φραγμό και θα ανατρέπει την πολιτική της κυβέρνησης και θα επιβάλει τα αιτήματα μας για παιδεία, υγεία, εργασία, δημοκρατία. Αναδεικνύεται έτσι η αναγκαιότητα συντονισμού και δράσης από τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Δε θα επιτρέψουμε μπροστά στον πολλαπλασιασμό των κενών λόγω νόσησης των συναδέλφων-ισσών μας καμιά καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των μορφωτικών των μαθητ(ρι)ών μας. Στις ξεδιάντροπες δηλώσεις της Υπ. Παιδείας για το θέμα απαντάμε:

  • δε θα δεχτούμε καμία αναπλήρωση ωρών «εκ των ενόντων», είτε με υποχρεωτικές υπερωρίες είτε με παραβίαση του ωραρίου και των καθηκόντων των εκπαιδευτικών.
  •  Οι εκπαιδευτικοί στα τμήματα ένταξης, παράλληλης στήριξης, στα τμήματα ΖΕΠ και οι συνάδελφοι-ισσες ΕΕΠ-ΕΒΠ δεν είναι πασπαρτού εργαζόμενοι/ες δια πάσα χρήση!
  •  Κάθε σκέψη (όπως αυτή που εξέφρασε ο υπουργός επικρατείας Γεραπετρίτης) για τηλεκπαίδευση από ασθενείς εκπαιδευτικούς να την ξεχάσουν! Οι νοσούντες είναι ασθενείς και δεν θα επιτρέψουμε καμία απολύτως παραβίαση.
  • Απαιτούμε εδώ και τώρα προστασία όλων των συναδέλφων-ισσών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, των εγκύων συναδελφισσών με άδειες ειδικού σκοπού και επαπειλούμενης κύησης χωρίς περιορισμούς και ποινές.

2. Την ώρα που μας αντιμετωπίζουν ως αναλώσιμους και παίζουν με τη ζωή μας το ΥΠΑΙΘ επιμένει και δεν «παγώνει» τις διαδικασίες για την αξιολόγηση! Η Υπουργός Παιδείας το μόνο που θυμήθηκε να ζητήσει από τους εκπαιδευτικούς είναι η ανάρτηση των σχεδίων δράσης για την επιχειρούμενη αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Ντροπή!!! Ενώ δεν θυμήθηκε να στείλει τα τεστ, ενώ δεν έκανε τίποτα για να προασπίσει την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, βγαίνει στα κανάλια για να θυμίσει στους εκπαιδευτικούς τις ποινές που θα έχουν αν δεν συμμορφωθούν στο σχέδιο διάλυσης του σχολείου, σχέδιο με το κωδικό όνομα ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.

Έτσι οι εκπαιδευτικοί καλούνται στις 12/1 να προχωρήσουν σα να μη συμβαίνει τίποτα την κατάθεση της Β΄ φάσης  Συλλογικού Προγραμματισμού! Αποκαλύπτεται ότι η αξιολόγηση δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά με την ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση των σχολείων. Ο αγώνας που δίνουν οι εκπαιδευτικοί όλο το τελευταίο διάστημα, την έχει απονομιμοποιήσει και κατάφερε τα σχέδια της κυβέρνησης να μην προχωρούν απρόσκοπτα και παρ’ όλο τον πρωτόγνωρο ολοκληρωτισμό που έχει επιβάλει με τις συνεχείς προσφυγές στα δικαστήρια, τις προφορικές και γραπτές απειλές/εγκυκλίους, οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν αποφασιστικά! Η τελευταία απόπειρα τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στην Α/Α των πρωτοβάθμιων σωματείων έπεσε στο κενό. Οι συναδέλφισσες-φοι επιμένουν, συνεχίζουν τον αγώνα και δεν υποστέλλουν τις σημαίες. Να τους γυρίσουμε για ακόμη μία φορά την πλάτη!

3. Οι νόμοι της αξιολόγησης, οι 40.000 αποκλεισμένοι μαθητές από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, το εξεταστικό κάτεργο με εξετάσεις και τράπεζα θεμάτων σε όλο το Λύκειο, οι εξετάσεις PISA στο δημοτικό και την Γ΄ Γυμνασίου, καταδικάζουν τα παιδιά των εργατικών οικογενειών στην αμάθεια και την πιο βαθιά εκμετάλλευση την ώρα που σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους, η κυβέρνηση χτυπά αμείωτα την εργατική οικογένεια με τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και αγαθά (διατροφή, καύσιμα, θέρμανση, ρεύμα κλπ) και την καθήλωση των μισθών και των συντάξεων. Γι΄αυτό και η μάχη για το μπλοκάρισμα της Αξιολόγησης και την ακύρωση της συνολικής αντιεκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης πρέπει να συνδεθεί με το σύνολο των διεκδικήσεων του εκπαιδευτικού κι εργατικού κινήματος, να πάρει πανεκπαιδευτικά -πανεργατικά χαρακτηριστικά με στόχο τον πολιτικό κλονισμό της κυβέρνησης της ΝΔ και ανατροπή των αντεργατικών αντιεκπαιδευτικών πολιτικών.

Ως εκπαιδευτικά σωματεία δεν θα παραμείνουμε απαθή απέναντι σε μια κυβέρνηση που, επιστρατεύοντας καλοταϊσμένα ΜΜΕ και αυλικούς επιστήμονες, εφαρμόζει μια δολοφονική πολιτική, βάζοντας την αγορά, τα κέρδη των επιχειρήσεων, και τη σκανδαλώδη στήριξη των επιχειρηματιών της υγείας πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Αρνούμαστε να συνηθίσουμε τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους, την διάλυση των κοινωνικών δομών και του συστήματος υγείας, το δυσβάστακτο κόστος για διαγνωστικά τεστ, και το γενικότερο όργιο των κυβερνητικών και εργοδοτικών αυθαιρεσιών, την επίθεση στην εργασία και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα ευρύτερα με το ν. Χατζηδάκη (κατάργηση 8ωρου, απολύσεις, υπερωρίες κλπ)!

Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η συγκυρία απαιτεί δυναμικό απεργιακό αγωνιστικό ξεσηκωμό των εκπαιδευτικών, των εργαζόμενων και όλου του λαού ενάντια στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική.  Χρειάζεται άμεσα και εφ’ όλης της ύλης αμείλικτη σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική.  Αυτή πρέπει να είναι η πρόταση των συνδικάτων και των σωματείων και σε καμία περίπτωση σιωπή, αποδοχή ή σχεδιασμοί συμβολικής διαμαρτυρίας!

Με βάση τις αποφάσεις των σωματείων, το πλαίσιο πάλης και δράσης τους, κατατέθηκαν από τα εκπαιδευτικά σωματεία οι παρακάτω προτάσεις:

Την Δευτέρα 10/1 συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας στη 1.30 στην Αθήνα, στις Διευθύνσεις Π.Ε. και Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης στις 2μμ στη Θεσσαλονίκη και στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε άλλες περιοχές ενάντια στην επαναλειτουργία των σχολείων χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

– Απαιτούμε από τις ομοσπονδίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ άμεσο απεργιακό βήμα για την υπεράσπιση της ζωής, της υγείας και της ελευθερίας του λαού την Τετάρτη 12/1 (ημέρα καταληκτικής ημερομηνίας της β΄ φάσης της αξιολόγησης). Σε κάθε περίπτωση και εφόσον οι ομοσπονδίες δε σταθούν στο ύψος της κρισιμότητας της κατάστασης καλούμε κάθε ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ να πάρει αποφάσεις για 3ωρες στάσεις εργασίας και κάλεσμα για συγκεντρώσεις στις κατά τόπους Περιφέρειες/Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Στη Θεσσαλονίκη τα εκπαιδευτικά σωματεία προχωρούν σε κινητοποίηση στη 1.30μμ στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

– Τα πρωτοβάθμια σωματεία να καλέσουν την ΑΔΕΔΥ, τις ομοσπονδίες σε εκπαίδευση και Υγεία να προχωρήσουν τώρα σε 24ωρη  απεργία. Προτεινόμενη ημερομηνία Τρίτη 18/1. Την ημέρα εκείνη, αν οι Ομοσπονδίες και η ΑΔΕΔΥ δεν προκηρύξουν  απεργία, να οργανωθούν απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλους τους νομούς και παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις από τα πρωτοβάθμια σωματεία.

– Σε συντονισμό με τους υγειονομικούς, άλλους εργαζόμενους και το εκπαιδευτικό κίνημα στηρίζουμε το παλλαϊκό συλλαλητήριο το Σάββατο 22/1 στο Σύνταγμα  για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων όλων

Πανεργατική Απεργιακή κινητοποίηση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου

Απευθυνόμαστε σε γονείς, φοιτητές και μαθητές (σε συλλόγους, επιτροπές κτλ) με γράμματα σε γονείς, αφίσες κτλ σε κοινές διαδηλώσεις, παρεμβάσεις, με βάση τις αιχμές που έχουν αναδειχθεί όλο αυτό το διάστημα (άνοιγμα των σχολείων, αξιολόγηση, τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ, εξετάσεις τύπου PISAκτλ).

Απαιτούμε από τις  ομοσπονδίες ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να προκηρύξουν νέα απεργία αποχή κόντρα σε απειλές, δικαστικές αποφάσεις και τη νομιμότητα του ν. Χατζηδάκη με αποφασιστική συνέχιση ακόμα και αν τη βγάλουν παράνομη.

Να διευρύνουμε το μέτωπο των 19 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ που έχουν κηρύξει Α/Α! Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να προχωρήσουν σε κήρυξη Απεργίας-Αποχής! Όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να προχωρήσουν σε Γ.Σ., τους εκπαιδευτικούς να προχωρήσουν σε συγκρότηση επιτροπών αγώνα και να προχωρήσουν στη συλλογή υπογραφών ζητώντας την προκήρυξη νέας απεργίας αποχής.

– Την Κυριακή 23/1 να οργανωθεί νέα συνάντηση – σύσκεψη συντονισμού των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ.  

– Στηρίζουμε την Πανελλαδική Μέρα Δράσης στις 5/2 ενάντια στις αυξήσεις ρεύματος και θέρμανσης και την ακρίβεια που διοργανώνουν εργατικά σωματεία και συλλογικότητες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *