Για τις άδειες ανατροφής των νεοδιόριστων συναδελφισσών/φων

Η Δικαίωση από το ΣτΕ ήρθε, η δικαίωση από το Υπουργείο αργεί

Με βάση την με αρ.108357/Ε3/21.08.2020 εγκύκλιο της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΠΕ & ΔΕ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε σχέση με τις άδειες ανατροφής νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, το ΥΠΑΙΘ αυθαίρετα επιδίωξε να κατεβάσει το όριο ηλικίας των τέκνων στα 2 έτη αντί των 4 ετών που ίσχυε μέχρι τώρα. Θεωρούμε  αδιανόητο η πολιτεία με μια απλή γνωμοδότηση να περικόπτει τις άδειες ανατροφής των Δημοσίων Υπαλλήλων και πέρα για πέρα εξοργιστικό την παραβίαση των δικαιωμάτων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών!

Οι συνάδελφοι/-ισσες εκπαιδευτικοί που επί σειρά ετών έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές/-τριες τη δημόσια εκπαίδευση καλύπτοντας πάγιες ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος, αντιμετωπίζονται με τρόπο προκλητικό από το ΥΠΑΙΘ που τους περικόπτει το νόμιμο δικαίωμα στην χρήση της άδειας ανατροφής τέκνου στο σύνολό της. 

Είναι οι ίδιες συναδέλφισσες που δούλεψαν χρόνια ως αναπληρώτριες, με κουτσουρεμένα δικαιώματα στις άδειες, που αναγκάστηκαν κάποιες φορές να παραιτηθούν για να φτάσουν σε μια τελειόμηνη εγκυμοσύνη γιατί δε δικαιούνταν επαπειλούμενη άδεια, που άφηναν βρέφη πίσω για να επιστρέψουν στις τάξεις ώστε να μη χάσουν την προϋπηρεσία ή να μην αποκλειστούν από τους πίνακες.

Ο σύλλογός μας όλα αυτά τα χρόνια έδωσε και συνεχίζει να δίνει αγώνες για την προάσπιση της μητρότητας και την εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων-αναπληρωτών. Υπερασπίστηκε και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμα στη μητρότητα που αποτελεί κεκτημένο εργασιακό δικαίωμα.

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις/τους τωρινές/ούς νεοδιόριστες/ους αλλά και όλες/όλους όσες/οι θα διοριστούν στο μέλλον. Πρωτίστως αφορά κάθε εργαζόμενο που βλέπει να περικόπτονται κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα χρόνων.

Η ΔΟΕ κατήγγειλε Απόσυρση εγκυκλίου για τις άδειες ανατροφής των νεοδιοριζόμενων – Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (doe.gr)  όπως και η ΑΔΕΔΥ  με ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ-ΣΗΜΕΙΩΜΑ.docx (live.com)

Η προσφυγή νεοδιόριστης εκπαιδευτικού, δικαίωσε την ίδια και έκρινε παράνομη την εγκύκλιο! Το αρμόδιο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 2367/21 απόφασή του ακύρωσε την «Εγκύκλιο» 108357/Ε1/21.08.20, του Υπ. Παιδείας, σχετικά με τις άδειες ανατροφής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών καθώς προσθέτει κανονιστικές ρυθμίσεις και «στερείται νομοθετικού ερείσματος».

Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει φτάσει υπηρεσιακώς στο αρμόδιο τμήμα και δεν έχει συνταχθεί νέα εγκύκλιος. Για λόγους ευθιξίας αλλά και δικαιοσύνης θα έπρεπε να την αποσύρουν από μόνοι τους και να μην κρύβονται πίσω από την καθυστέρηση των ενεργειών του ΣτΕ.

Απαιτούμε και καλούμε από τις ΔΟΕ/ΟΛΜΕ/ΑΔΕΥ να κάνουν άμεση παρέμβαση ώστε :

  • το Υπουργείο να ανακαλέσει την προηγούμενη εγκύκλιο που έκοβε τις άδειες και να στείλει νέα που να προσαρμόζεται στην απόφαση του ΣτΕ και να ορίζει τη δυνατότητα να χορηγούνται κανονικά οι άδειες στους νεοδιόριστους (αφορά όλους τους νεοδιόριστους στο δημόσιο)
  • να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες να καλέσει και η ΑΔΕΔΥ όλους / όλες τις νεοδιόριστους/τες να κάνουν αίτηση που να ζητάνε την άδεια που δικαιούνται ώστε να αναγκαστούν οι υπηρεσίες να απαντήσουν συγκεκριμένα εγγράφως.

Σε κάθε περίπτωση  καλούμε τις συναδέλφισσες/ους στα σχολεία του συλλόγου μας να κάνουν  όλοι /όλες αίτηση στην υπηρεσία.

Με την έκδοση της απόφασης, ενημερώνουμε και κινητοποιούμαστε για την άμεση εφαρμογή της και διεκδικούμε τις άδειες που δικαιούμαστε!

Να μην μείνει καμία-κανένας που δεν θα λάβει τις νόμιμες άδειες του/της.

Συντασσόμαστε με τις αυτονόητες και δίκαιες διεκδικήσεις των Νεοδιόριστων  εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιάς και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Γενικής και Ειδικής Αγωγής

  • Διεκδικούμε να λάβουν όλοι οι νεοδιόριστοι την άδεια ανατροφής με τους ίδιους όρους που ισχύει για όλους τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
  • Διεκδικούμε την αναδρομική ισχύ του νόμου για όσους συναδέλφους είχαν κατά την ημερομηνία διορισμού τους παιδί κάτω τεσσάρων ετών.
  • Καλούμε όλες/όλους τις/τους νεοδιόριστες/ους εκπαιδευτικούς να αιτηθούν την εννιάμηνη άδεια ανατροφής στις εκάστοτε διευθύνσεις τους με το που υπογραφεί η απόφαση από το ΣτΕ. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε καμία διευκρινιστική εγκύκλιο αφού η απόφαση του ΣτΕ είναι ξεκάθαρη.

Διεκδικούμε αυτά που στερηθήκαμε όλο αυτό το διάστημα…

Το χρόνο με τα παιδιά μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *