Καταγγελία για τις συνθήκες διαβίωσης και την εγκατάλειψη του Κέντρου Υποδοχής των Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο

Ο σύλλογος μας καταγγέλλει τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Υποδοχής των Κούρδων πολιτικών προσφύγων στο Λαύριο. Πρόκειται για ένα ετοιμόρροπο μπλοκ κτιρίων, όπου η συντήρηση τους είναι μηδαμινή. Προβλήματα στην αποχέτευση, δοκάρια και παράθυρα που σαπίζουν, τοίχοι και σοβάδες πέφτουν, με αποτέλεσμα οι διαμένοντες να διατρέχουν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Οι ίδιοι έχουν κινητοποιηθεί επανειλημμένα ζητώντας από τους αρμόδιους του Ερυθρού Σταυρού να επιληφθούν άμεσα των αιτημάτων τους. Ωστόσο η αδιαφορία και ο κυνισμός με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, γίνονται μέρα με τη μέρα εντονότερα. Ο διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού, σταμάτησε να πηγαίνει, διότι οι Κούρδοι ζητούν την αντικατάσταση του, καταγγέλλοντας όχι μόνο την ανικανότητα του να λύσει τα προβλήματα τους αλλά κι ότι με τις τακτικές που ακολουθεί δημιουργεί κι άλλα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες είκοσι μέρες στο Κέντρο Υποδοχής δεν υπάρχει πρωινό για τα παιδιά και οι προμήθειες μοιράζονται με φειδώ.

Οι 150 Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 50 είναι παιδιά, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα τους καθώς διώκονται για την δράση τους στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των αγώνων που δίνουν για την Γη και την Ελευθερία τους. Πολλοί από αυτούς κατάγονται από το Κομπάνι, πόλη σύμβολο των αγώνων ενός λαού που μάχεται κόντρα στις πιο αντίξοες συνθήκες ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στους ισλαμοφασίστες των ISIS, για την υπεράσπιση μιας κοινωνίας ισότητας και δικαιοσύνης, μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις φύλου, έθνους και θρησκείας, με πρόταγμα την κοινωνική απελευθέρωση, την γυναικεία χειραφέτηση, την εκπαίδευση. Η μη χορήγηση πολιτικού ασύλου καθιστά το ελληνικό κράτος ανοιχτή φυλακή για τους Κούρδους και όλους τους πρόσφυγες κάνοντας απαγορευτική ή επικίνδυνη την μετακίνηση τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μοναδική ελπίδα επί του παρόντος εξακολουθεί να είναι το φιλότιμο κι οι δομές αλληλεγγύης που σε καιρούς ανθρωπιστικής κρίσης έδωσαν ουσιαστικές απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων.

Χρόνια τώρα οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ως λαθραίοι, άνθρωποι χωρίς δικαιώματα. Φυλακίζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, πνίγονται στην προσπάθεια τους να βρουν μια δεύτερη ευκαιρία μακριά από την φρίκη του πολέμου στη χώρα τους, δέχονται ξυλοδαρμούς ή δολοφονούνται από τα τάγματα εφόδου των νεοναζί και την αστυνομία.

Ο περήφανος λαός των Κούρδων δεν επαιτεί, αλλά διεκδικεί την αξιοπρεπή μεταχείριση του, την εξασφάλιση των απαραίτητων για την επιβίωση του! Οι προσωπικές εμπάθειες και πολιτικές σκοπιμότητες του κάθε αρμόδιου, δεν μπορούν να αποτελούν λόγο και να μπλοκάρεται η διαδικασία ανανέωσης της κάρτα τους ως αιτούμενοι πολιτικού ασύλου, η διανομή των τροφίμων και τα αναγκαία επισκευαστικά έργα που χρειάζεται ο χώρος.

Απαιτούμε να λάβουν οι υπεύθυνοι όλα τα μέτρα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής του Λαυρίου:

  • Άμεση χορήγηση πολιτικού ασύλου στους Κούρδους πρόσφυγες.
  • Ικανοποίηση των αιτημάτων τους για επισκευές, τρόφιμα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο Κέντρο Υποδοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *