ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ στην αντιπολεμική διαδήλωση Τρίτη 15 Μάρτη, 19.00, Προπύλαια

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΡΩΣΙΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η διεξαγωγή ενός ακόμα πολέμου που ξεσπά στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, ανοίγει τον δρόμο για μια πολεμική αντιπαράθεση απρόβλεπτων διαστάσεων με θύματα για μια ακόμα φορά τους λαούς όχι μόνο των εμπλεκόμενων χωρών αλλά γενικότερα. Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί όλους τους λαούς και αποδεικνύει ότι οι πόλεμοι δεν αποτελούν παρελθόν, αλλά το αναπόδραστο μέλλον όσο οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν με τους αγώνες τους το μέλλον στα χέρια τους. Αυτός ο πόλεμος δεν είναι δίκαιος, ούτε των λαών.

Η πολεμική σύγκρουση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, ούτε αφορά μειονοτικές ή ιστορικές διαφορές όπως εντέχνως προσπαθούν να παρουσιάσουν. Ούτως ή άλλως για δεκαετίες οι λαοί της περιοχής ζούσαν αδελφωμένοι. Η αντιπαράθεση γίνεται για τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Σχετίζεται με τον έλεγχο ενεργειακών δρόμων και πόρων, τον έλεγχο πρώτων υλών, την προώθηση των εμπορικών και ευρύτερα οικονομικών συμφερόντων των πολυεθνικών και των ανταγωνισμών μεταξύ τους, στο πλαίσιο του ευρύτερου ανταγωνισμού των ΗΠΑ- ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα.

Είναι ακραία υποκριτική η “καταδίκη” του πολέμου από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που επί χρόνια παρεμβαίνουν στην Ουκρανία και υποθάλπουν την όξυνση στην περιοχή. Είναι αυτοί (με τις ΗΠΑ επικυρίαρχες) που ευθύνονται για αναρίθμητες επεμβάσεις, πολέμους και κατοχές σε βάρος των λαών του πλανήτη (από τη Γιουγκοσλαβία ως τη Συρία Λιβύη, Σαχέλ κ.α.).

Το παράδειγμα της Ουκρανίας είναι αποκαλυπτικό για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι πολιτικές της αναζήτησης ξένων “προστατών” και η ταύτιση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από “προστάτες”.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς της περιοχής οι οποίοι βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, αντιμέτωποι με την πιο βίαιη μορφή που μπορούν να πάρουν οι διεθνείς ανταγωνισμοί και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Η σκέψη μας βρίσκεται ιδιαίτερα στους εκατομμύρια μαθητές που αντί να βρίσκονται στο σχολείο τους είναι κρυμμένοι στα καταφύγια, οδηγούνται στα καραβάνια της προσφυγιάς, ζούνε σε έναν διαρκή κίνδυνο για τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους.

Η πολεμική αντιπαράθεση στην Ουκρανία αφορά όλους τους λαούς του κόσμου γιατί οι αιτίες των πολέμων που ζήσαμε στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στη Λατινική Αμερική είναι οι ίδιες που κρύβονται και σήμερα πίσω από τη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και οι επιπτώσεις των πολεμικών αναμετρήσεων πέφτουν στις πλάτες των λαών όλου του κόσμου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κάτι το οποίο θα συμβεί και τώρα.

Δε θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα!

Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας σε αυτόν τον πόλεμο. Η βάση της Αλεξανδρούπολης έχει μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς και προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, αντίστοιχο ρόλο παίζει και η βάση της Σούδας. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που διαγωνίζονταν για το ποιος θα ανοίξει περισσότερες αμερικανικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα μας. Η μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ βάζει τον λαό μας στο στόχαστρο, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τους εργαζόμενους και τους νέους της χώρας μας. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση κλιμακώνει την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο με την άκρως επικίνδυνη απόφαση για αποστολή όπλων στην κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Οι συνέπειες για όλους τους λαούς θα είναι τραγικές. Οι χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ ήδη ανακοίνωσαν διπλασιασμό των κονδυλίων για νέα θηριώδη εξοπλιστικά προγράμματα  την  στιγμή που διαλύεται η υγεία, η παιδεία, κάθε έννοια  δαπανών για λαϊκές-κοινωνικές ανάγκες και επεκτείνεται η φτώχεια στους λαούς. Στην ίδια τροχιά κινείται και η ελληνική κυβέρνηση με τη συναίνεση του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης.

Τα σωματεία και όλοι οι εργαζόμενοι δε θα επιτρέψουμε να «ματώσουμε» για μια ακόμα φορά για τα κέρδη και τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Δεν κάνουμε βήμα πίσω, δυναμώνουμε την πάλη για την ικανοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεών μας για προστασία της ζωής και της υγείας μας, για μισθούς με αξιοπρέπεια, για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα.

Ο δρόμος για την ειρήνη, την ασφάλεια και την φιλία των λαών περνάει από τον αγώνα ενάντια στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστές και τους σχεδιασμούς τους. Μόνο οι λαοί και η εργατική τάξη μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη. Όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να φύγουν αμέσως από την περιοχή. Έξω η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από την Ουκρανία. Οι λαοί θα αποφασίσουν για το μέλλον τους ενάντια σε «ολιγάρχες», μεγάλα συμφέροντα και ιμπεριαλιστές.   

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ανοίξουμε θαρρετά τη συζήτηση μέσα στις τάξεις με τους μαθητές μας για τις πραγματικές αιτίες που γενούν τους πολέμους και τις επεμβάσεις. Σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο οι λαοί πληρώνουν με το αίμα τους την ίδια στιγμή που οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όλων των χωρών που συμμετέχουν απομυζούν αμύθητα κέρδη, όπως γίνεται και τώρα με το παιχνίδι της ενέργειας.

Να αναδείξουμε ότι στο ψευτοδίλημμα αν θα στηρίξουμε τη Ρωσία ή τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος για τους λαούς είναι η ενωμένη πάλη τους απέναντι σε όλους όσους μας καταδυναστεύουν για τα κέρδη των λίγων, η πάλη για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση.

Να αναδείξουμε τον πραγματικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ που τάχα υπερασπίζονται την ειρήνη και τους λαούς. Η εικόνα, 23 χρόνια πριν, των Γιουγκοσλάβων βρεφονηπιοκόμων να κουβαλούν τις θερμοκοιτίδες στα χέρια για να γλιτώσουν τα βρέφη από τις βόμβες των Αμερικανών και των ευρωπαίων έχει μείνει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη. 

Τέλος να αναδείξουμε τον βρώμικο ρόλο των εθνικιστικών, ναζιστικών, παρακρατικών ομάδων, που αντίστοιχες δρουν και στη χώρα μας,  και το πώς αξιοποιούνται από το σύστημα τις πιο κρίσιμες στιγμές.

Σε κάθε σχολείο παίρνουμε πολύμορφες πρωτοβουλίες
(καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, αθλητικές κ.α.) μαζί με τους μαθητές μας. Βροντοφωνάζουμε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην Ειρήνη και τη Φιλία των Λαών»!

  • Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Κανένας φαντάρος σε ιμπεριαλιστική  αποστολή.
  • Να κλείσουν τώρα οι αμερικάνικες βάσεις, καμία εξυπηρέτηση στους φονιάδες των λαών, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Σούδα.
  • Όχι στους εξοπλισμούς. Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες.
  • Έξω από το ΝΑΤΟ, το συνδικάτο του πολέμου πρέπει να διαλυθεί.
  • Διεθνιστική πάλη των εργαζομένων και των λαών για την ειρήνη κόντρα στη βαρβαρότητα και τους πολέμους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *