Ψήφισμα συμπαράστασης: Τα σωματεία δεν απειλούνται, δεν τρομοκρατούνται! Υπερασπίζονται το δημόσιο σχολείο!

Στηρίζουμε τους συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.: α) Πειραιά «Η Πρόοδος», β) Νίκαιας-Πειραιά, γ) Α’ Πειραιά «Ρήγας Φεραίος», δ) Κερατσινίου Περάματος «Ν. Πλουμπίδης, ε) Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, στ) Αργοσαρωνικού και καταδικάζουμε τη στάση των δυο Σ.Ε.Ε. που αναφέρουν στην καταγγελία τους, κ. Αζναουρίδου Φωτεινή (ΠΕ60) και κ. Σκρέτα Δημήτριο (ΠΕ70). Οι συγκεκριμένοι συντονιστές, παρέμβηκαν στις αναρτήσεις των σχολικών μονάδων ευθύνης τους (τροποποιώντας τα αρχικά τους σχόλια ανατροφοδότησης), επισημαίνοντας πως η ανάρτηση με το συγκεκριμένο περιεχόμενο «δεν είναι σύννομη και θεωρείται μη γενόμενη». Πρόκειται, ασφαλώς, για υπέρβαση των ορίων αρμοδιότητας, αφού επιχειρείται με αυτόν τον τρόπο  ακύρωση αποφάσεων Συλλόγων Διδασκόντων, γεγονός που δεν προβλέπεται από καμιά διάταξη νόμου.

Στην επισήμανση των Συλλόγων ότι η στάση τους αυτή δεν προσθέτει τίποτα θετικό στο Δημόσιο Σχολείο, αλλά αντίθετα εκφοβίζει τους Συλλόγους Διδασκόντων και υπονομεύει τις απαραίτητες σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, τους κάλεσαν να αποσύρουν τις ανακοινώσεις τους, αλλιώς επιφυλάσσονται «για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός τους».

Τα σωματεία μας, ολόκληρο το εκπαιδευτικό κίνημα, δηλώνουν σε κάθε τόνο ότι ούτε τρομοκρατούνται ούτε εκβιάζονται. Κάθε  προσπάθεια να φιμωθούν οι φωνές μας που αντιστέκονται στην επιβολή της αξιολόγησης και υπερασπίζονται το δημόσιο σχολείο και τους λειτουργούς του θα πέσει στο κενό.

Η παράταση στην παράταση αποδεικνύει ότι δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να συνθλίψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εκπαιδευτικών. Το ΥΠΑΙΘ αποδεικνύει με τις πράξεις του ότι παρά τα λόγια και την εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει – ότι δήθεν η μεγάλη πλειοψηφία έχει αποδεχτεί την αξιολόγηση- δεν πέτυχε τους στόχους του, δεν κατόρθωσε να συναινέσουν οι εκπαιδευτικοί, η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας δεν προχωρά απρόσκοπτα όπως θα ήθελε, παρ’ όλο τον πρωτόγνωρο ολοκληρωτισμό που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί. 

Ακριβώς γι’ αυτό το ΥΠΑΙΘ και οι εντολοδόχοι του έχουν κηρύξει τον πόλεμο στις/στους αγωνιζόμενους/ες εκπαιδευτικούς.

Πριν ένα μήνα, σε μια απονενοημένη προσπάθεια να ξεμπερδεύει με τους χιλιάδες συμμετέχοντες στην απεργία-αποχή, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μια πρωτοφανή κίνηση αυταρχισμού, απολυταρχίας και δεσποτισμού, μια παράνομη πράξη ποινικοποίησης του απεργιακού δικαιώματος, κι απέστειλε έγγραφα-αποφάσεις απευθείας προς τις/τους εκπαιδευτικούς διευθύντ(ρι)ες-προϊσταμένες/ους που, μαζί με τους συλλόγους διδασκόντων των αντίστοιχων σχολείων, συμμετέχουν καθολικά στην απεργία-αποχή που κήρυξαν τα πρωτοβάθμια σωματεία τους και δεν ανάρτησαν αξιολόγηση στις πλατφόρμες του ΙΕΠ. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς που έμπρακτα δηλώνουν την αντίστασή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάλυση του δημόσιου σχολείου.

Μετά την προσπάθεια επιβολής παράνομων και αντισυνταγματικών ποινών, στους 114 διευθυντές-ντριες και προϊσταμένους-ες σχολικών μονάδων, σειρά έχουν τώρα και τα ενιαία κείμενα που οι εκπαιδευτικοί ανάρτησαν στις πλατφόρμες του ΥΠΑΙΘ ως μια προσπάθεια να συνεχίσουν τη μάχη ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων όταν η ΔΟΕ επέλεξε να μην προκηρύξει νέα απεργία αποχή και να προκρίνει τα ενιαία κείμενα.

Στηρίζουμε πλήρως, με όλους τους τρόπους (συνδικαλιστικά, νομικά, οικονομικά) τους συλλόγους διδασκόντων απέναντι σε πιέσεις, απειλές κι εκβιασμούς από τον διοικητικό μηχανισμό της εκπαίδευσης, ΥΠΑΙΘ, ΣΣΕ, διευθυντ(ρι)ες κ.λπ.

Όχι μόνο δεν αλλάζουμε στάση αλλά αντίθετα κλιμακώνουμε τον αγώνα και διευρύνουμε το μέτωπο ενάντια στην αξιολόγηση. Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη!

-Καλούμε τους δύο ΣΕΕ, όπως και κάθε άλλον με αντίστοιχη στάση να εγκαταλείψουν οποιαδήποτε προσπάθεια εκτόξευσης απειλών εναντίον των εκπαιδευτικών σωματείων και να στηρίξουν τους εκπαιδευτικούς στον καθημερινό τους αγώνα υπεράσπισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών του δημόσιου σχολείου. Να προβούν άμεσα σε αποκατάσταση της νομιμότητας με την απάλειψη του χαρακτηρισμού ότι το περιεχόμενο της ανάρτησης δεν είναι σύννομο και θεωρείται μη γενόμενο. Δεν δικαιούνται να αποφανθούν – από το ρόλο τους και τις αρμοδιότητές τους – επί του σύννομου ή όχι του περιεχομένου των αναρτήσεων.

-Απαιτούμε από τις  ομοσπονδίες ΔΟΕ/ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν νέα απεργία αποχή.

-Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να προχωρήσουν σε κήρυξη Απεργίας-Αποχής!

Άμεσα, εδώ και τώρα να σταματήσουν οι απειλές και η τρομοκρατία του ΥΠΑΙΘ!

Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο, τις/τους μαθητ(ρι)ες μας, την εργασία μας

Στηρίζουμε περήφανα την επιλογή μας να σταθούμε αταλάντευτα στην συλλογική μας απόφαση να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο και τα παιδιά!

ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *