Ενημέρωση για τη συνάντηση του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» με τη διευθύντρια Δυτ. Αττικής

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/9 στις 12μμ ΣΤΟ 4Ο Δ.Σ. ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ (Εγγονόπουλου & Παρθένη)

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30/8 συνάντηση του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» με τη νέα διευθύντρια Δυτ. Αττικής κ. Παναγιωτοπούλου Παναγιώτα. Στη συζήτηση που έγινε, τέθηκαν το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν στις σχολικές μονάδες της περιοχής μας, των διεκδικήσεων και των αιτημάτων του συλλόγου και συνολικά του εκπαιδευτικού κινήματος για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου, των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών και των εργασιακών των εκπαιδευτικών. Η διευθύντρια εκπαίδευσης ως νέα στη θέση που ανέλαβε, φάνηκε να μην γνωρίζει ή να «δυσκολεύεται» να πάρει μία ξεκάθαρη θέση, που να την δεσμεύει επί της ουσίας, στα κρίσιμα ζητήματα που της τέθηκαν. Συγκεκριμένα:

  1. Κυρίαρχο και δυστυχώς πάγιο ζήτημα της περιοχής μας αποτελεί το εκρηκτικό κτιριακό πρόβλημα με σχολεία «μαμούθ» και ακατάλληλους χώρους (αίθουσες μικρές σε τ.μ., αποθήκες, αίθουσες εκδηλώσεων και άλλες να έχουν δεσμευτεί και να αξιοποιούνται ως τάξεις για να στεγάσουν τους/τις μαθητ(ρι)ες μας, προαύλια μικρά και γεμάτα κοντέινερ κ.α.), στοιχεία που αναδεικνύουν την εγκληματική αδιαφορία τοπικής και κρατικής εξουσίας προς όλη την εκπαιδευτική κοινότητα! Την ίδια στιγμή ακόμη και το άνοιγμα νέων σχολείων δε συνοδεύεται αυτονόητα από την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων για την λειτουργία τους (υλικοτεχνικός εξοπλισμός, καθαριστ(ρι)ες,  εκπαιδευτικό προσωπικό κ.ά.). Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 11ου νηπιαγωγείου πέρσι, που ακόμη και για το αυτονόητο χαρτί υγείας χρειάστηκε 1 μήνας λειτουργίας και πλέον για να του εξασφαλιστεί, ενώ ακόμη και μέχρι το τέλος της χρονιάς με επιμονή ο προϊστάμενος του σχολείου απαιτούσε τα στοιχειώδη από τον Δήμο και τη Διεύθυνση Δυτ. Αττικής.

Με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για την λειτουργία του 11ου ΔΣ Άνω Λιοσίων. Με βάση την ενημέρωση της κ. Παναγιωτοπούλου, στο σχολείο δεν έχει φτάσει ακόμη ο εξοπλισμός (αναμένεται αυτή την εβδομάδα). Ο Δήμος στα πλαίσια των μικροπολιτικών του σκοπιμοτήτων και της εκφρασμένης αντιεκπαιδευτικής του στάσης σε όλα τα ζητήματα δεν επιδιώκει ΚΑΜΙΑ απολύτως συνεργασία, καθώς πολύ χαρακτηριστικά δεν έχει τοποθετήσει ακόμη καθαρίστριες για την προετοιμασία του σχολείου το οποίο ανοίγει σε 10 μέρες! Τονίσαμε ότι ως σύλλογος θα σταθούμε με κάθε τρόπο στο πλευρό των συναδέλφων μας, θα απαιτήσουμε από κοινού με γονείς και εκπ/κούς την πλήρη και ασφαλή λειτουργία του σχολείου, και δεν θα επιτρέψουμε να μεταφερθούν οι ευθύνες της αδιαφορίας ΥΠΑΙΘ και Δήμου στις πλάτες των εκπαιδευτικών. Η Διευθύντρια μας δήλωσε ότι θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.

2. Κεντρικό ζήτημα της συνάντησης αποτέλεσε η κάλυψη των κενών και η διαδικασία που ακολουθήθηκε και θα ακολουθηθεί τόσο για τους/τις νεοδιόριστους/ες όσο και για τους/τις αναπληρωτ(ρι)ες που προσλήφθηκαν στην περιοχή μας. Αρχικά καταγγείλαμε την περσινή απαράδεκτη κατάσταση λειτουργίας των σχολείων μας κατά την οποία η διαχείριση των κενών και των πραγματικών αναγκών των σχολείων έγινε με λογιστικούς τρόπους. Η λογική αριθμητικής και όχι ποιοτικής κάλυψης των κενών που ακολούθησε πέρσι ο διευθυντής εκπαίδευσης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η υπεύθυνη εκπαιδευτικών, οδήγησε τα σχολεία μας να μοιράζουν ό,τι ώρα περίσσευε σε κενά που ΔΕΝ ΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ: δασκάλους/ες να κάνουν ώρες ειδικοτήτων που δεν προσλήφθηκαν ποτέ, εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης να μοιράζονται σε δύο και τρία παιδιά, εκπαιδευτικούς να μετακινούνται για κάποιους μήνες σε άλλα σχολεία για συμπλήρωση δύο και τριών ωρών. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι οι τακτικές εξορθολογισμού που αντιμετωπίζουν μαθητές και εκπαιδευτικούς ως νούμερα σε ένα excel και η «ποιοτική», όπως θέλουν να λένε, αναβάθμιση του σχολείου είναι έννοιες ασύμβατες, αντιπαιδαγωγικές και πολύ πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες μαθητ(ρι)ων και εκπαιδευτικών!

Εμείς καταθέσαμε ρητά τα αιτήματά μας:

οι νεοδιόριστοι/ες πρέπει να τοποθετηθούν στα κοινοποιημένα από την διεύθυνση λειτουργικά κενά και με βάση τις δηλώσεις που έχουν ήδη κάνει. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν αδιάθετα κενά που προέκυψαν πχ από άδειες, καλούμε όσους/όσες νεοδιόριστους/ες επιθυμούν, να αιτηθούν βελτίωση της τοποθέτησής τους. Η διεύθυνση και το ΠΥΣΠΕ οφείλουν με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο να επανεξετάσουν ΟΛΕΣ τις αιτήσεις και να τοποθετήσουν εκ νέου τους/τις εκπαιδευτικούς σε σχολεία της προτίμησής τους, εφόσον υπάρχει διαθέσιμο κενό σε αυτά.

– σχετικά με την απαράδεκτη διαδικασία που έχει καθιερώσει το ΥΠΑΙΘ από την περσινή χρονιά στις δηλώσεις προτίμησης των αναπληρωτ(ρι)ών, στο όνομα του δήθεν «ψηφιακού μετασχηματισμού», οι συνάδελφοι/ισσες μας βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς διαδικασίες, που ακολουθούν μια άνευ προηγουμένου λογική αδιαφάνειας: τοποθετήσεις αναπληρωτών/ριών μέσω ΟΠΣΥΔ χωρίς δημοσιοποίηση όλων των κενών από τις διευθύνσεις!

Με βάση τα παραπάνω απαιτήσαμε:

α) να δηλωθούν στην πλατφόρμα του ΟΠΣΥΔ το σύνολο των κενών για όλες τις ειδικότητες! Ούτε σκέψη για προτεραιοποίηση των κενών, του πρωινού έναντι του ολοήμερου, ώστε να εμφανίζονται τόσα κενά όσα ακριβώς είναι ο αριθμός των προσληφθέντων, διαδικασία που καταπατά τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών.

β) για λόγους διαφάνειας και ελέγχου των κενών η διεύθυνση οφείλει να κοινοποιήσει στη σελίδα της τους πίνακες αυτών των κενών. Παρά τις διαβεβαιώσεις της διευθύντριας ότι θα δοθούν όλα τα κενά και ότι δεν υπάρχει τίποτα να κρύψει, θυμίζουμε ότι πέρσι:

– τα πακέτα σχολείων που δόθηκαν, υπολογίστηκαν από τη μια με βάση τα υπόλοιπα κενά που είχε το σχολείο και από την άλλη με μια λογική «ισομοιρασμού» των κενών. Η διεύθυνση διαίρεσε δηλαδή το ωράριο των εκπαιδευτικών σε 3 ή και 4 σχολεία παρά το γεγονός ότι στα σχολεία τοποθέτησής τους εξακολουθούσαν να υπάρχουν κενές ώρες της ειδικότητάς τους, προκειμένου να έχουν όλοι τις ειδικότητες που χρειάζονται, έστω κι από λίγο!

– αντίστοιχα και στην παράλληλη στήριξη, όπου εφαρμόζοντας τον «κόφτη» του ΥΠΑΙΘ στις ανάγκες των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καλύφθηκαν στην α΄ φάση ακριβώς το 50% των κενών με βάση τις εγκεκριμένες αιτήσεις παράλληλης στήριξης. Αντί λοιπόν για την τοποθέτηση ενός/μιας εκπαιδευτικού για κάθε μαθητή/τρια που έχει ανάγκη ειδικής  εκπαιδευτικής  υποστήριξης, η διεύθυνση φρόντισε να ρίξει το βάρος των μειωμένων τότε προσλήψεων στους συλλόγους διδασκόντων κάθε σχολείου, οι οποίοι κλήθηκαν να κάνουν τον καταμερισμό των εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης!

γ) σχετικά με τη λειτουργία του διευρυμένου ολοημέρου, η διευθύντρια, αφού μας μετέφερε απλώς το τι ορίζει ο νόμος, υπονόησε ότι υπάρχει περίπτωση κάποιοι/ες από τους/τις αναπληρωτρι)ες της α΄ φάσης να τοποθετηθούν σε τέτοια κενά χωρίς να το γνωρίζουν! Μετά την έντονη αντίδρασή μας σχετικά με αυτή την εξέλιξη δεσμεύτηκε να ζητήσει διευκρινήσεις από το υπουργείο ζητώντας να είναι ξεκάθερη η διαδικασία για τους/τις εκπαιδευτικούς.

3. Τέλος, θέσαμε το ζήτημα της ενισχυτικής διδασκαλίας και της κάλυψης κενών ειδικοτήτων από τις πλεονάζουσες ώρες δασκάλων και άλλων ειδικοτήτων. Η διευθύντρια δήλωσε σύμφωνη με την αναγκαιότητα ύπαρξης ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας, ειδικά σε μια περιοχή με σχολεία που έχουν να αντιμετωπίσουν σχολική διαρροή και οξυμένες κοινωνικές ανισότητες.   

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να απαιτούν το εκπαιδευτικό προσωπικό που χρειάζονται για τα κενά τους, αποκλείοντας με βάση τη νομοθεσία τις παράνομες, αντιεκπαιδευτικές οδηγίες και να προχωρούν σε αναπροσαρμογές του ωρολογίου προγράμματος. Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν τις αναθέσεις ωρών ειδικοτήτων! Να προασπιστούν το δικαίωμα των παιδιών στο θεσμό της ενισχυτικής διδασκαλίας και το δικαίωμα των συναδέλφων/ισσών ειδικοτήτων στην εργασία, πάνω σε θέσεις που τους αντιστοιχούν.

Δεν θα επιτρέψουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών! Με αγώνες τα κατοχυρώσαμε, με αγώνες τα προστατεύουμε! Για όλα τα παραπάνω, καλούμε όλους/όλες να καταγγείλουν στο σύλλογο κάθε αυθαιρεσία της διεύθυνσης, να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν μέσα από τα σωματεία τους με τη μαζική και δυναμική τους παρουσία.

Καλούμε όλους/όλες στην έκτακτη γενική συνέλευση την Παρασκευή 9/9 στις 12μμ στο 4ο Δ.Σ. Άνω Λιοσίων (Εγγονόπουλου & Παρθένη)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *