Δελτίο τύπου από την κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘ 12/12: Άμεση μονιμοποίηση χωρίς ΚΑΜΙΑ προϋπόθεση ΟΛΩΝ των νεοδιόριστων εκπ/κών!

Δε θα επιτρέψουμε να ακυρωθούν οι διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης των νεοδιόριστων του 2020! Να προχωρήσουν ΤΩΡΑ όλες οι ΔΙΠΕ και ΔΙΔΕ στη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών!

Ως εδώ με την κοροϊδία των συμβάσεων λίγων μηνών, το αέναο κυνήγι προσόντων και την προκλητική «δόκιμη» περίοδο! Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ όλων των αναπληρωτ(ρι)ών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία!

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘ, στην οποία καλούσαν οι ΣΕΠΕ Αριστοτέλης, Α’ Αθηνών, Κ. Σωτηρίου, Ηρώ Κωνσταντοπούλου, Αθηνά, Αμαρουσίου, Πρόοδος Πειραιά, Αιγάλεω, Καλλιθέα-Μοσχάτο, Ρήγας Φεραίος Πειραιά, οι Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας, Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής και το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.

Αντιπροσωπεία νεοδιόριστων εκπαιδευτικών από τα σωματεία και το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων εκπαιδευτικών, συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ.Κόπτση, κ. Κων/νο Μυζήθρα, στην οποία συνάντηση τέθηκε το σοβαρό ζήτημα του παγώματος των μονιμοποιήσεων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών ΕΑΕ του ’20.

Στη συνάντηση τονίσαμε ότι οι ΔΙΠΕ και ΔΙΔΕ που προχώρησαν ως όφειλαν στην έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης των εκπαιδευτικών, τηρούν όσα προβλέπει ο νόμος, με βάση την παρέλευση της «δόκιμης» διετίας. Ως εκ τούτου απαιτήθηκε να διευκρινιστεί γιατί διαρρέεται ότι θα υπάρξει οδηγία ανάκλησης αυτών των πράξεων, γιατί κρατούνται σε ομηρία οι νεοδιόριστοι/ες συνάδελφοι-ισσες. Από την πλευρά του ο κ. Μυζήθρας δήλωσε ότι θα υπάρξει σύντομα οδηγία του ΥΠΑΙΘ σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι ΔΙΠΕ και ΔΙΔΕ, η οποία θα συνάδει με το πνεύμα του νόμου 4823 και όσα προβλέπονται σε αυτόν. Καταγγείλαμε το γεγονός ότι ο κ. Κόπτσης με προφορική οδηγία έδωσε κατεύθυνση στους/στις διευθυντ(ρι)ες εκπαίδευσης να μη προχωρήσουν σε μονιμοποιήσεις ή ακόμη και να ανακαλέσουν όσοι/όσες το έχουν κάνει ήδη, με τον κ. Μυζήθρα να δηλώνει ότι δεν υπάρχει έγγραφη εντολή ώστε να αλλάξει κάτι σε αυτή τη φάση, κενό το οποίο επιδιώκει να καλύψει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ σύντομα.

Επισημάναμε ότι από τα παραπάνω προκύπτει πως πάρα την προσπάθεια πιέσεων και πρόληψης ώστε να μην υπάρξει μαζικό κύμα μονιμοποιήσεων (σε αυτό άλλωστε στοχεύουν οι προφορικές οδηγίες του κ. Κόπτση), γίνεται φανερό πως ΤΙΠΟΤΑ δεν εμποδίζει τις ΔΙΠΕ και ΔΙΔΕ να εκδώσουν ΤΩΡΑ τις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης ΟΛΩΝ των νεοδιόριστων ΩΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ! Όσες ΔΙΠΕ και ΔΙΔΕ αρνούνται να ολοκληρώσουν τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων του ‘20, γίνεται ξεκάθαρο πώς δεν «δυσκολεύονται» λόγω υπηρεσιακής υποχρέωσης, αντίθετα σκόπιμα επιλέγουν να πάρουν θέση στο πλευρό του ΥΠΑΙΘ και με δική τους ευθύνη να μπλοκάρουν την αυτονόητη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων οι οποίοι στην πραγματικότητα εργάζονται ήδη 5, 10 ή και 15 χρόνια στα δημόσια σχολεία από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα! Απαιτούμε ΤΩΡΑ να ολοκληρώσουν όλη τη διαδικασία ΟΛΕΣ οι ΔΙΠΕ και ΔΙΔΕ της χώρας!

Την ίδια στιγμή, τονίσαμε ότι το ΥΠΑΙΘ φαίνεται να αντιμετωπίζει τον ίδιο νόμο ως λάστιχο προκειμένου να χωρέσουν όλα στις αντιεκπαιδευτικές-αντεργατικές του επιδιώξεις. Από τη μια το ΥΠΑΙΘ επικαλείται για την καθυστέρηση των μονιμοποιήσεων την εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης, το κομμάτι δηλαδή του νόμου που κάνει λόγο για παράταση της δόκιμης περιόδου εφόσον υπάρξει αρνητική ατομική αξιολόγηση, όχι φυσικά ως προϋπόθεση, καθώς ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναφέρεται ότι αυτή η διαδικασία αποτελεί προαπαιτούμενο. Από την άλλη οι διατάξεις του νόμου που κάνουν λόγο για μονιμοποίηση των νεοδιόριστων αυστηρά στη διετία, χωρίς επισημάνσεις και πρόβλεψη για παράταση αυτής της διετίας, εκεί ξαφνικά κατά το ΥΠΑΙΘ ο νόμος μπορεί να ξηλώνεται, να χαλαρώνει, να παρακάμπτεται, η διετία να γίνεται 3ετία ή ακόμη και 4ετία, καθώς το εκπαιδευτικό κίνημα έχει καταδικάσει, απορρίψει και απονομιμοποιήσει την αξιολόγηση στο σύνολό της! Ο κ. Μυζήθρας για ακόμη μια φορά σε όλα τα παραπάνω προσπάθησε να αποφύγει να απαντήσει στο δια ταύτα, επικαλούμενος άγνοια των νομικών προεκτάσεων, λες και δε διαβάζουμε όλοι τα ίδια κείμενα ή τους ίδιους νόμους!

Για ακόμη μία φορά, επιβεβαιώθηκε ότι αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ η ομηρία χιλιάδων νεοδιόριστων. Έγινε ξεκάθαρο ότι παράνομο είναι και πάλι το Υπουργείο! Κωλυσιεργεί, καθυστερεί και παρακάμπτει το ισχύον νομικό πλαίσιο, αξιοποιεί την προσφιλή μέθοδο εκβιασμών και απειλών με προφορικές οδηγίες χωρίς καμία νομική ή άλλη βάση, καθώς βασικό της μέλημα είναι η διαδικασία των μονιμοποιήσεων να ολοκληρωθεί μόνο εφόσον ετοιμαστεί και προχωρήσει η ατομική αξιολόγηση!

Το ΥΠΑΙΘ αντιμετωπίζει ανοιχτά τη νέα γενιά εκπαιδευτικών ως εύκολο στόχο και τους διορισμούς ως Δούρειο Ίππο για να περάσει την πολυπόθητη αντιδραστική και τιμωρητική αξιολόγηση. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο εχθρεύεται τους νέους και τις νέες εργαζόμενες. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους/τις κρατήσει σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας (έχοντας διοριστεί αλλά όχι «μονιμοποιηθεί») ώστε να δεχτούν πρώτοι/ες την αξιολόγηση!

Το Υπουργείο θεωρεί ότι οι νεότεροι συνάδελφοι του «χρωστάμε» τη μονιμοποίηση μας, ότι προκειμένου να δουλεύουμε στο δημόσιο σχολείο είμαστε διατεθειμένοι/ες  να ξεπουλήσουμε την αξιοπρέπεια και τα όνειρά μας για ένα δημόσιο σχολείο. Όποιες και να είναι οι προθέσεις του ΥΠΑΙΘ δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δε θα επιτρέψουμε να γίνουμε όμηροι ενός ωμού εκβιασμού. Δεν θα το επιτρέψουμε γιατί δεν χρωστάμε τίποτα και σε κανέναν. Γιατί  επί πολλά χρόνια έχουμε δουλέψει ως συμβασιούχοι με μειωμένα δικαιώματα σε κάθε άκρη της Ελλάδας. Γιατί ως μόνιμοι, νεοδιόριστοι, αναπληρωτές έχουμε δει τα προσόντα μας να μην είναι ποτέ επαρκή, έχουμε δει το συνολικό μας εισόδημα να μειώνεται δραματικά και τον μισθό μας να μην φτάνει για να βγει ο μήνας, γιατί όσα χρόνια δουλεύουμε είμαστε μόνοι και μόνες, χωρίς καμία υποστηρικτική δομή, με Υπουργείο και Διοίκηση όχι μόνο να «νίπτουν τας χείρας τους», αλλά και να απειλούν πλέον με πειθαρχικές ποινές όποιον/α δεν προσαρμόζεται στις επιταγές τους.  

Συναδέλφισσες/οι, νεοδιόριστοι όλων των ετών, αναπληρωτ(ρι)ες, αυτό που διακυβεύεται είναι η εργασία και οι ζωές μας, οι μεταξύ μας σχέσεις, η συναδελφικότητα, η δημοκρατία, η παιδαγωγική ελευθερία, μαζί και κάθε έννοια μονιμότητας στο δημόσιο σχολείο. Η΄ θα αφήσουμε τον φόβο να νικήσει ή θα σταθούμε συλλογικά, αποφασιστικά και μαχητικά απέναντι σε ένα αφήγημα που λέει ότι όποιος/α δεν συμμορφώνεται, απολύεται ή παραμένει όμηρος μιας αέναης, ταξικά άνισης και μίζερης διαδικασίας κατά την οποία κανείς ποτέ δεν θα είναι αρκετά ικανός, αρκετά νέος, αποδοτικός, ελαστικός, ανθεκτικός.  

ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ!

Τίποτα δε χαρίστηκε, με τους αγώνες μας κερδίζονται όλα!

Στα χνάρια των αγώνων που έχουμε δώσει στις καταλήψεις του ΥΠΑΙΘ τον Μάρτη του ’18, τις συγκλονιστικές μέρες της κατάληψης της Πρυτανείας και του αγώνα του Γενάρη του ’19 να προχωρήσουμε σε άμεσο απεργιακό και αγωνιστικό σχεδιασμό για την άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων, για μαζικούς μόνιμους διορισμούς/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτ(ρι)ών με πτυχίο και προϋπηρεσία, χωρίς προσοντολόγια, αξιολογήσεις και συνεντεύξεις/διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Απαιτούμε:

  • Καμία σύνδεση των διαδικασιών μονιμοποίησης των εκπαιδευτικών με την αξιολόγηση.
  • Άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων (20-21-22) χωρίς καμία αξιολόγηση και καμία προϋπόθεση!
  • Να καταργηθεί η δόκιμη περίοδος. Η/Ο εκπαιδευτικός να θεωρείται μόνιμη/ος με όλα τα αντίστοιχα δικαιώματα, με την πρόσληψή της/του ως μόνιμος εκπαιδευτικός.
  • Να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης και μαζί ο ν4589 του Γαβρόγλου (προσοντολόγιο)
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς/ μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτ(ρι)ών, αποκλειστικά με βάση πτυχίο και προϋπηρεσία.
  • Η επιμόρφωση να είναι απαλλαγμένη από κάθε διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, να οργανώνεται από τα πανεπιστήμια, να είναι δωρεάν, με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα. Όλοι οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να έχουν στη διάρκεια της διδασκαλικής τους ζωής ισότιμο χρόνο εκπαιδευτικής άδειας, τον οποίον θα αξιοποιούν για τις επιμορφωτικές διαδικασίες. Να επαναλειτουργήσουν όλα τα Διδασκαλεία που έκλεισαν τα χρόνια των μνημονίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *