Ψήφισμα στήριξης: Να παρθούν πίσω όλες οι εκδικητικές απολύσεις στην εταιρία Green Properties!

Η εργοδοσία της Green Properties προχώρησε σε αντεργατικό πογκρόμ τουλάχιστον 11 απολύσεων μισθωτών μηχανικών, αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, που συλλογικά διεκδίκησαν τα δικαιώματα τους: αυξήσεις μισθών στη βάση της πρότασης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για κλαδική ΣΣΕ, 14 μισθούς με κατάργηση του καθεστώτος των μηνιαίων ανανεούμενων ατομικών συμβάσεων με Μπλοκάκι, έγκαιρη πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, τήρηση των αδειών και του ωραρίου με ανθρώπινες συνθήκες διαλείμματος και υγιεινής ενάντια στην εντατικοποίηση. Η εργοδοσία επικαλείται μειωμένο κύκλο εργασιών ως δήθεν αιτιολόγηση των απολύσεων. Η πραγματικότητα όμως του όγκου των έργων που ήδη τρέχουν ή δρομολογούνται από την ίδια, καθώς και οι αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες, δείχνει πως αυτό είναι απλώς ένα πρόσχημα. Με τον πλέον κυνικό και αντεργατικό τρόπο η εργοδοσία της Green Properties δηλώνει ότι εάν διεκδικείς τα αυτονόητα, απολύεσαι!

Οι τελευταίες ομαδικές απολύσεις δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αποτελούν κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας που μαίνεται εδώ και ένα χρόνο καθώς οι εργαζόμενες /-οι που απολύθηκαν απεργούν και διεκδικούν όχι ατομικά αλλά συλλογικά και απευθυνόμενοι για στήριξη στο Σωματείο τους. Αντίθετα, η Green Properties επιδιώκει να «διαπραγματεύεται» μεμονωμένα με τον κάθε εργαζόμενο, στο πλαίσιο της εργασιακής «ζούγκλας» που επιδιώκει να επιβάλει μέσω της ατομικής διαπραγμάτευσης, θεωρώντας όλους τους εργαζόμενους αναλώσιμους και απολύοντάς τους κατά το δοκούν όποτε αυτή το επιθυμεί.

Είχαν προηγηθεί αρκετές απολύσεις ή εξωθήσεις σε παραίτηση συναδέλφων, καθώς και απόλυση μέλους του ΣΜΤ λόγω συμμετοχής της στην 24ωρη γενική απεργία του περασμένου Απρίλη, προς τρομοκράτηση των υπόλοιπων εργαζόμενων που είχαν απεργήσει. Η προκλητική στάση της εργοδοσίας επιβεβαιώθηκε στις κινητοποιήσεις που έγιναν τότε, έχοντας φροντίσει να καλέσει την αστυνομία για να τρομοκρατήσει τα συγκεντρωμένα μέλη του ΣΜΤ, αλλά και τους εργαζόμενούς της, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι είχαν περάσει από «φιλική ανάκριση», γιατί τους είδαν να μιλούν με τους συγκεντρωμένους έξω απ΄ την εταιρεία. Η ίδια εταιρεία μετά από καταγγελίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας έχει ήδη χρεωθεί πρόστιμα για αδήλωτη εργασία και παραβίαση ωραρίων στα εργοτάξια.

Με την επίτευξη των πολυπόθητων χρονοδιαγραμμάτων, έχοντας ως συνέπεια την εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και την ελλιπή τήρηση των μέτρων ασφαλείας, η κερδοφορία της εταιρείας ενισχύεται από τα καρατομημένα εργασιακά δικαιώματα και γι’ αυτό δε θέλει επ’ ουδενί να τα διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους και το Σωματείο. Έτσι, χτίζεται το νέο «θαύμα» της ανάπτυξης στις κατασκευές και συνολικά την εργασία: με τη φτηνή ευέλικτη εργατική δύναμη χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, με αχαλίνωτη εντατικοποίηση.

Η Green Properties και συνολικά η εργοδοσία και το κεφάλαιο πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων δεν καταστέλλονται. Ούτε ο νόμος Χατζηδάκη, ούτε καμία διάταξη από το νομικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να καταργήσουν τη συλλογική διεκδίκηση και τη συνδικαλιστική δράση, την υπογραφή ΣΣΕ με κατοχυρωμένα δικαιώματα και ουσιαστικές αυξήσεις.

Διεκδικούμε να γυρίσουν όλοι στη δουλειά με ικανοποίηση των αιτημάτων τους, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς που να αναπληρώνουν τις απώλειες των προηγουμένων χρόνων και τον πληθωρισμό που συρρικνώνει το εισόδημα. Ζητάμε την κατάργηση των ατομικών Συμβάσεων με ΔΠΥ, δώρα/επιδόματα, ωράρια, διαλείμματα και ετήσιες άδειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *