ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ στην απεργία της Τετάρτης 8 Μαρτίου – Συγκέντρωση 12μμ τα Χαυτεία (Αιόλου και Σταδίου)

Να πάρουμε πίσω όλα όσα μας ανήκουν

Γιατί οι ζωές μας μετράνε πάνω από τα κέρδη τους!

Όχι άλλοι νεκροί στο βωμό του κέρδους

Ανυποχώρητος αγώνας για δημόσια παιδεία, υγεία, πολιτισμό, μεταφορές, ρεύμα, νερό, ενάντια στην έμφυλη καταπίεση κάθε μορφής!

Ένα από τα πιο πολύνεκρα δυστυχήματα που έχουν γίνει στη χώρα μας, ένα από τα χειρότερα στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης και ολόκληρου του πλανήτη, ήταν αυτό που συνέβη στα Τέμπη. Ουσιαστικά πρόκειται για κρατική δολοφονία. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους,  λόγω της πλήρους επικράτησης της λογικής και της πολιτικής κόστους- οφέλους. Τις τραγικές συνέπειες αυτής της πολιτικής τις πληρώνει ξανά ο λαός μετρώντας νεκρούς  και μάλιστα σε μια εποχή,  που η ανάπτυξη της τεχνολογίας θα έπρεπε να το έκανε αδιανόητο.

Το κεφάλαιο για ακόμα μια φορά εκμεταλλεύτηκε ένα δημόσιο αγαθό χωρίς όρους και όρια. Η ευθύνη τους είναι τεράστια.

Οι κυβερνήσεις κάτω από τις οδηγίες της ΕΕ μετέτρεψαν τις μαζικές μεταφορές από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, και έβαλαν στη μεζούρα να κοστολογήσουν τις ανθρώπινες ζωές από τη μια και τα κέρδη των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων από την άλλη. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ (το 2017, επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξαγοράστηκε από την ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane Group αντί 45 εκατομμυρίων ευρώ με συμφωνία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ) αποτελεί στην ουσία τον προάγγελο αυτής της τραγωδίας αφού η άθλια κυβέρνηση της ΝΔ και της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την ξεπούλησαν, την λεηλάτησαν, και τη διέλυσαν.

Στόχος η μετατροπή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε «κερδοφόρα» εταιρεία, αδιαφορώντας προκλητικά για τις συνέπειες. Η ρίψη ευθυνών μεταξύ ΟΣΕ και Hellenic Train δεν μπορεί να συγκαλύψει την πολιτική ευθύνη που υπάρχει για την κατάσταση των σιδηροδρομικών γραμμών της χώρας μας.

Η τραγωδία έρχεται μετά από μια σειρά καταγγελιών για σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα, ειδικά μετά την ιδιωτικοποίησή τους. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των Σωματείων των Σιδηροδρομικών το σύστημα ελέγχου δεν λειτουργεί εδώ και καιρό και εν έτη 2023 όλα γίνονται χειροκίνητα. Καταγεγραμμένες έρχονται στο φως συνεχείς προειδοποιήσεις των εργαζομένων ότι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα με εκσυγχρονισμό των συρμών και του δικτύου, αν δε γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού θα έχουμε πολύνεκρο δυστύχημα. Καταγγελίες για τις οποίες κυβερνήσεις και εταιρεία αδιαφορούσαν. Η απάντηση ήταν απολύσεις και περικοπές στο προσωπικό με στόχο την ολοκλήρωση, την «εξυγίανση».

Πάρα τις συνεχείς παρακολουθήσεις πολιτών, δεν υπάρχει και δεν λειτουργεί κανένα σύστημα παρακολούθησης εν έτει 2023 για τα τρένα που διέρχονταν στην ίδια σιδηροδρομική τροχιά. Γίνεται χυδαία προσπάθεια από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης να φορτωθεί το λάθος ένας άνθρωπος εκ του πονηρού προσπαθώντας να πετάξουν τις ευθύνες από πάνω τους. Οι σταθμάρχες δουλεύουν με μέσα 19ου αι. αλλά καλούνται να ανταπεξέλθουν σε συγκοινωνιακές συνθήκες του 21ου. Η πανδημία, μας έχει αφήσει την περιβόητη ατομική ευθύνη και εδώ.

Την ίδια ώρα που δίνονται εκατομμύρια σε Ραφάλ, και φρεγάτες, σε εξοπλισμούς, στην αστυνομία, τα πάντα γύρω ιδιωτικοποιούνται και οι μεταφορές μένουν στο έλεος τους, αντί να προστατεύονται και να στηρίζονται σαν δημόσιο αγαθό. Το ίδιο γίνεται άλλωστε με την εκπαίδευση, την υγεία και τον πολιτισμό. Όλα τα δημόσια αγαθά που είναι απαραίτητα για την εργαζόμενη πλειοψηφία, αντιμετωπίζονται ως περιττά και κοστοβόρα για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Αποδεικνύεται όμως ότι με αυτή την πολιτική που ακολουθείται πιστά σαν μονόδρομος, από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις, κανείς και καμία δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής σε ένα  πλαίσιο που όλες οι δημόσιες υποδομές ξεπουλιούνται και διαλύονται, προς όφελος και για ενίσχυση ασύδοτων ιδιωτικοποιήσεων, για την ιλιγγιώδη αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την απάνθρωπη λογική να μπαίνουν στο ζύγι από τη μία οι ζωές οι δικές μας και των παιδιών μας και από την άλλη τα κέρδη τους και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν θα ξεπλύνουν με το αίμα του λαού μας τις ευθύνες τους όλες οι κυβερνήσεις που μετέτρεψαν τις μαζικές μεταφορές από αγαθό σε εμπόρευμα και την προστασία της ανθρώπινης ζωής τη μετράνε και την υπολογίζουν με το πόσο τους κοστίζει.

  • Όταν τελικά ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει το αποτέλεσμα της έρευνας με το αφήγημα του «ανθρώπινου λάθους» 
  • Όταν η κυβέρνηση «τίμησε» τις τρείς ημέρες εθνικού πένθους με ΜΑΤ, ξύλο και δακρυγόνα απέναντι στους χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη χώρα.
  • Όταν το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ, το κράτος και η ελίτ του πλούτου κάνουν ότι μπορούν για να επιβάλουν τη σιωπή, με την παραπληροφόρηση, τη μετάθεση ευθυνών, την καταστολή, την πλύση εγκεφάλου.
  • Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει δια του αρχηγού της ότι δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες, και πώς θα μπορούσε να πει διαφορετικά αφού  η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ιδιωτικοποιήθηκε  επί της δικής τους κυβέρνησης.
  • Όταν ακούμε μεγαλοδημοσιογράφους να δηλώνουν πως το έγκλημα στα Τέμπη είναι μια καλή ευκαιρία να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές

Τότε η μόνη απάντηση είναι να βγούμε όλοι και όλες στους δρόμους. Το οφείλουμε στα νεκρά παιδιά, στους γονείς τους. Το οφείλουμε στις ίδιες τις ζωές μας.

Ρεύμα, νερό, υγεία, παιδεία, πρόνοια, μεταφορές είναι κοινωνικά αγαθά και όχι εμπόρευμα.

 Απαιτούμε:

  • Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση, ενιαιοποίηση και λειτουργία υπό εργατικό έλεγχο του σιδηροδρομικού δικτύου. Έξω η επιχειρηματική λογική του κέρδους από τις δημόσιες συγκοινωνίες και μεταφορές. Υπάρχουν για να εξυπηρετούν τον λαό.
  • Να πληρώσουν οι ένοχοι: οι κυβερνήσεις που διέλυσαν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της χώρας, το ιταλικό μονοπώλιοιδιοκτήτης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
  • Δημόσια Αγαθά (ρεύμα, νερό, υγεία, παιδεία, πρόνοια, μεταφορές κλπ.) και την πρόσβαση όλων σ’ αυτά! Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ! Επιστροφή αποκλειστικά στο Δημόσιο σε όφελος του λαού! Αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία κοινωνικές υπηρεσίες και ανάγκες και όχι για τους εξοπλισμούς.
  • Αγώνας ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, τη διάλυση και επιχειρηματική λειτουργία των Δημόσιων Δομών σε Παιδεία – Υγεία – Ασφάλιση – ΟΕΑΔ – Μεταφορές κλπ.
  • Αυξήσεις τώρα σε μισθούς και συντάξεις
  • Μπλοκάρουμε την αξιολόγηση -κατηγοριοποίηση σχολείων -μαθητών εκπαιδευτικών
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με πτυχίο και προϋπηρεσία -ΟΧΙ στο προσοντολόγιο και τον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ

Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι μνημονιακές δεσμεύσεις και οι κυβερνήσεις που τις υπηρετούν σκοτώνουν
Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!

Τώρα είναι η ώρα, με απεργίες και διαδηλώσεις, να πάρουμε πίσω ΟΛΕΣ τις ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες. Να ανατρέψουμε αυτό το σάπιο σύστημα.

8 ΜΑΡΤΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΛΟΥΚΕΤΟ ΠΑΝΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *