ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Καλή εργατική Πρωτομαγιά, με την ευχή το Σικάγο να δείχνει πάντα τον δρόμο για έναν κόσμο στα μέτρα των αναγκών μας!

Την περασμένη εβδομάδα αξιολογητής ΠΕ70 που ανέλαβε σε σχολεία των Άνω Λιοσίων και της Φυλής εμφανίστηκε στο 7ο ΔΣ προκειμένου να προβεί σε μια πρώτη «γνωριμία» και να ενημερωθεί για προβλήματα που ενδεχομένως απασχολούν τη σχολική μονάδα. Από την πρώτη κιόλας «φιλική συνάντηση» έγινε σαφές από τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του σχολείου ότι η παρουσία αξιολογητών στα σχολεία μας είναι ανεπιθύμητη όσο ο ρόλος τους περιλαμβάνει να αξιολογήσουν πρώτα εκπαιδευτικούς κι έπειτα σχολεία ολόκληρα που θα μπουν στη ζυγαριά μεταξύ αριστείας και καταραμένης φτώχειας.

Επίσης, την εβδομάδα που μας πέρασε, συνάδελφοι και συναδέλφισσες ειδικοτήτων (φυσικής αγωγής, εικαστικών, μουσικής και πληροφορικής) που δέχτηκαν μηνύματα περί έναρξης της αξιολόγησής τους απάντησαν ότι συμμετέχουν στην απεργία-αποχή και αρνήθηκαν να αξιολογηθούν.

Μια βδομάδα μετά και μια μέρα μετά την εργατική Πρωτομαγιά, το σωματείο μαθαίνει ότι ο  αξιολογητής θα επισκεφθεί το 1ο Δ.Σ. Άνω Λιοσίων, για να συνδυάσει τη «γνωριμία» με σύναψη συμβολαίου. Το σωματείο με την επιτροπή αγώνα θα βρίσκεται εκεί να ανταποκριθεί στην επίσκεψη αυτή και να θυμίσει ότι αξιολόγηση σε περιοχή που η συντριπτική πλειοψηφία συμμετέχει στην απεργία-αποχή δεν πρόκειται να περπατήσει.

Θέτουμε έναν σοβαρό και σημαντικό αστερίσκο: Το ζήτημα της αξιολόγησης και η συμμετοχή σε αυτή δε συνιστά «ατομικό δικαίωμα», αλλά αποθέωση του ατομισμού εις βάρους των συλλογικών συμφερόντων μας, καθώς ανοίγει το δρόμο ώστε να καταργηθεί η μόνιμη εργασία και να εργαζόμαστε για πάντα κάτω από καθεστώς αξιολόγησης, επιτήρησης και εργασιακής επισφάλειας. Σήμερα είναι οι νεοδιόριστοι, αύριο όλοι οι υπόλοιποι. Γι’ αυτό δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν αξιολογητή να περάσει τις πόρτες των σχολείων μας. Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΔΙΑΛΥΣΗ των σχολείων και της εργασιακής μας ζωής δε θα περάσει.

Θα μας βρουν απέναντι συλλογικά, μαζικά, μαχητικά! Θα ακυρώσουμε και θα μπλοκάρουμε την αξιολόγηση όπως δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί νεοδιόριστοι/ες, μόνιμοι/ες, αναπληρωτές/τριες σε όλη την Ελλάδα που αρνούνται να συναινέσουν κι υπογράφουν μαζικά Απεργία/Αποχή! Στις περιοχές δε που επιδιώχθηκε να ξεκινήσει η αξιολόγηση, όπως στο Ρέθυμνο, στην Θεσσαλονίκη, την Πιερία, την Πάτρα, τα Χανιά, στην Σάμο και την Ικαρία, οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες μαζί με τους συλλόγους διδασκόντων, τους Συλλόγους Π.Ε. και τις επιτροπές αγώνα μπλοκάρουν τις επισκέψεις των αξιολογητών στα σχολεία συμμετέχοντας στις στάσεις εργασίας. Κανένας και καμία μόνη!

Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να συμμετέχει στην Απεργία/Αποχή και στις στάσεις εργασίας, όχι από αλληλεγγύη στους νεοδιόριστους, αλλά γιατί με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης που επιδιώκει την διάλυση του δημόσιου δωρεάν σχολείου και των δικαιωμάτων μέσα σε αυτό.

Καλούμε τα μέλη του συλλόγου αξιοποιώντας τα κενά τους ή με στάση εργασίας σε μαζική παρουσία αύριο έξω από 1ο Δ.Σ. Άνω Λιοσίων από τις 8 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου, ώστε να αποτυπώσουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το σύνθημα που συμπυκνώνει τη στάση μας:

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Θυμίζουμε ότι η σύναψη συμβολαίου με αξιολογητές/αξιολογήτριες καλύπτεται εξολοκλήρου από τη συμμετοχή στην απεργία-αποχή, ενώ οι παρακολουθήσεις διδασκαλίας από αξιολογητές μετά τις 5/5 καλύπτονται με συμμετοχή σε στάσεις εργασίας. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί συλλογικά από όλες/όλους τις/τους συναδέλφισσες/ους το κομμάτι της «παρατήρησης της διδασκαλίας» και να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σχολείο που θα πάει ο αξιολογητής, το ΔΣ της ΔΟΕ έχει προκηρύξει 3ωρες στάσεις εργασίας στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της ΥΑ 9950/ΓΔ5/27-01-23 (παρακολούθηση μαθημάτων από αξιολογητές κλπ) και θα συνεχίζει να προκηρύσσει στάσεις εργασίας για όσο διάστημα διαρκούν αυτές οι διαδικασίες. Ενημερώνουμε άμεσα το ΔΣ, με οποιονδήποτε τρόπο, εάν ο «αξιολογητής» προσπαθήσει να κλείσει ραντεβού για παρακολούθηση διδασκαλίας.

Επιπλέον ο σύλλογος έχει κηρύξει από 1 έως 3 ώρες στάση εργασίας για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις-μπλοκαρίσματα των αξιολογητών στα σχολεία μας.

Για αυτό:

  • Ενημερώνουμε τον σύλλογο διδασκόντων και το σωματείο για οποιαδήποτε ενέργεια του αξιολογητή
  • Σε περίπτωση που έχουμε λάβει προσωπικό μήνυμα από τον/την αξιολογητή/αξιολογήτριά μας, στέλνουμε ως απάντηση στο mail το παρακάτω κείμενο:

Με την παρούσα (αριθμός πρωτοκόλλου …… εδώ να γράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της ομαδικής δήλωσης συμμετοχής στην Απεργία – Αποχή στο κάθε σχολείο) δηλώνω ότι συμμετέχω στην απεργία-αποχή που έχει προκηρύξει η ΔΟΕ (ή ΠΟΣΕΕΠΕΑ για ΕΒΠ-ΕΕΠ), από κάθε ενέργεια που συνδέεται με το σύστημα αξιολόγησης, το οποίο προωθείται εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και πιο συγκεκριμένα από τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο 4823/21 και καθώς και από την Υπουργική Απόφαση 9950/ΓΔ5 ΦΕΚ 388/27-1-2023 «Ρύθμιση ειδικότερων και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη διαδικασία διενέργειάς της».

Ο/Η εκπαιδευτικός:………

Ονοματεπώνυμο:……………

Ειδικότητα:……………………….

Σχολείο:…………………………………

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *