Αλληλεγγύη στη συναδέλφισσά μας θεατρολόγο που πρόβαλε την ταινία «Αγόρια στο ντους»

Όχι στη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών και του έργου τους!

Υπερασπιζόμαστε την παιδαγωγική ελευθερία!

Καταγγέλλουμε  την απαράδεκτη και ανυπόστατη στοχοποίηση της συναδέλφου θεατρολόγου που αποφάσισε να προβάλει την ταινία «Αγόρια στο ντους» στις/στους μαθητ(ρι)ες της, όπως και τις αήθεις επιθέσεις στον διευθυντή του σχολείου από δημοσιεύματα.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στη συνάδελφο απέναντι στις απειλές, στις διώξεις, στον σκοταδισμό και την αναπαραγωγή στερεοτύπων. Είμαστε αταλάντευτα και μαχητικά στο πλευρό κάθε αγωνιζόμενης/ου εκπαιδευτικού που υπερασπίζεται την παιδαγωγική ελευθερία απέναντι στον ρατσισμό και την ομοφοβία. Η συνάδελφος επιτέλεσε το παιδαγωγικό της έργο και ο διευθυντής του σχολείου απάντησε όπου χρειάστηκε τηρώντας το υπηρεσιακό πρωτόκολλο.

Καταδικάζουμε το στοχευμένο, ανελέητο κυνήγι μαγισσών που έχει εξαπολυθεί απέναντι στη συναδέλφισσα από μερίδα των ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες. Παρουσιαστές, τηλεπερσόνες ακόμα και «ειδικοί αστυνομικοί αναλυτές» επιτίθενται στην εκπαιδευτικό παραπληροφορώντας σκόπιμα για το περιεχόμενο της ταινίας και αφήνοντας έναν οχετό ρατσιστικών και ομοφοβικών σχολίων, στερεοτύπων και προκαταλήψεων. Ένας ολόκληρος μηχανισμός ακροδεξιάς προπαγάνδας αυτοπαρουσιάζεται σαν να εκπροσωπεί το σύνολο της κοινωνίας.

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια «ηθικής διαπαιδαγώγησης» και στοχοποίησης εκπαιδευτικών επίσημοι φορείς, όπως το ΙΕΠ, το οποίο, αν και στο παρελθόν έχει αφήσει να περάσουν στις πλατφόρμες του σκοταδιστικές ιδέες (βλ. πρόγραμμα της «Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής») δήλωσε ότι το υλικό της πλατφόρμας ταινιών για τα σχολεία Cinedu δεν έχει πάρει την έγκρισή του, παρόλο που εταίρος του έργου είναι και το ίδιο το ΥΠΑΙΘ. Αναφορικά με τον καταμερισμό των ταινιών στη συγκεκριμένη πλατφόρμα σε κατηγορίες, αυτός δεν έγινε με κριτήριο την καταλληλότητά τους ανά ηλικία αλλά τη συνάφειά τους με τα αναλυτικά προγράμματα κάθε βαθμίδας. Η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με κωδικό που λαμβάνει το σχολείο αφού στείλει σχετικό αίτημα μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του σχολείου.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να πάρει ξεκάθαρη θέση, να πάψει να καλλιεργεί κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού, να σταματήσει να αφήνει τους/τις εκπαιδευτικούς έρμαια στις πλέον εξωφρενικές επιθέσεις και να μην ασκήσει διώξεις σε βάρος συναδέλφων. Ας μην ξεχνάμε, ότι είναι το ίδιο Υπουργείο που μας καλεί να οργανώσουμε στα εργαστήρια δεξιοτήτων μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από την Γ΄ Δημοτικού.

Εμείς, ως εκπαιδευτικοί, απέναντι στον κατακερματισμό της σχολικής καθημερινότητας σε προγράμματα και δεξιότητες έχουμε ευθύνη να δημιουργήσουμε με γνώση και σιγουριά ένα σχολικό περιβάλλον όπου κάθε παιδί θα νιώθει ασφαλές και ελεύθερο να ανακαλύψει τον κόσμο και τον εαυτό του, να εκφραστεί χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις, να προβληματιστεί, να διαφωνήσει, να πειραματιστεί.

Αυτό σημαίνει παιδαγωγική ελευθερία και αυτή θα υπερασπιστούμε απέναντι σε προγράμματα σπουδών και συστήματα αξιολόγησης που διαμορφώνουν ιδρύματα ελέγχου και κανονικοποίησης αντί για σχολεία. Σε πείσμα ολόκληρου αυτού του αιμοδιψούς μηχανισμού που έχει ενεργοποιηθεί τις τελευταίες μέρες, εμείς οι εκπαιδευτικοί θα υπερασπιστούμε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο που κάνει το αυτονόητο για το σχολείο και την κοινωνία.

Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να εκφράσει τη συμπαράστασή του στη συνάδελφο εκπαιδευτικό και στον διευθυντή του σχολείου και να παρέχει κάθε δυνατή νομική ή άλλη κάλυψη.

Κανένας μόνος – καμία μόνη απέναντι στα φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού

Όχι στη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών και του έργου τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *