Δεν είναι μισθολόγιο! Είναι φτωχολόγιο! Συγκέντρωση στο Υπ. Οικονομικών την Τετάρτη 19/7, 9πμ (στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ από την έναρξη του ωραρίου μέχρι τις 11πμ)

Απαιτούμε πραγματικές αυξήσεις για κάλυψη των απωλειών των μνημονίων, του  τιμάριθμου και της ακρίβειας, για ζωή με αξιοπρέπεια.

Το νέο νομοσχέδιο προς ψήφιση από την κυβέρνηση με θέμα το μισθολόγιο «φτωχολόγιο» των δημοσίων υπαλλήλων, με ειρωνεία και κυνισμό αναφέρεται σε «αυξήσεις».

Μετά από μια 13ετία  μνημονίων και περικοπών στους μισθούς,  οι “αυξήσεις”-κοροϊδία που υπόσχονται όχι μόνο δεν αναπληρώνουν τις απώλειες αφού δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές μειώσεις των μισθών των τελευταίων χρόνων (που φτάνουν το 40%), αλλά ούτε αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια που καλπάζει.

Την ίδια στιγμή οι εξαγγελίες του υπουργού μιλούν ακόμα για πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου και πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας. Ματωμένα πλεονάσματα δηλαδή ξανά, αφού τα παραπάνω σημαίνουν αυστηρότατη δημοσιονομική πολιτική, δηλαδή λιτότητα και περικοπές, αφού, εξ ορισμού, κάθε εκδοχή σοβαρής φορολόγησης της οικονομικής ελίτ αποκαλείται «επενδυτικό αντικίνητρο». Για τον λαό και την νεολαία από την άλλη η απάντηση είναι συνέχεια της πολιτικής των κουπονιών (market pass, youth pass, κλπ.) και ασυδοσία της εργοδοσίας στην αγορά εργασίας.

Αυτές τις κατευθύνσεις υπηρετεί το μισθολόγιο: υποταγή στην ΕΕ, στο δημοσιονομικό σύμφωνο, στα ματωμένα πλεονάσματα και στον στόχο για περαιτέρω μείωση των κοινωνικών δαπανών. Όμως, την ίδια ώρα που τα λεφτά “δεν φτάνουν”, απογειώνονται οι πολεμικές δαπάνες, μοιράζονται 600άρια επιδόματα στις δυνάμεις καταστολής, και φορολογική ασυλία στους εφοπλιστές και το μεγάλο κεφάλαιο.

Στην ουσία το νέο μισθολόγιο που θα ισχύει από 1/1/24 η κυβέρνηση διατηρεί όλο το μνημονιακό νομικό πλαίσιο και τις περικοπές  για τους μισθούς, ενσωματώνοντας όλες τις περικοπές των 3 μνημονίων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού, την κλοπή ενός ΜΚ για τα έτη 2016-17, τη μείωση του αφορολόγητου, την κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων, την επιβολή δυσβάσταχτων εισφορών και φόρων.

Η «αύξηση» που διαφημίζει τόσο καιρό η κυβέρνηση είναι κάτω από 45€ καθαρά για κάθε εργαζόμενο στο Δημόσιο και 15€ καθαρά για κάθε παιδί την ίδια στιγμή που η ακρίβεια καταπίνει τουλάχιστον 2 μισθούς το χρόνο, η αύξηση των ενοικίων και των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων άλλους τόσους… Μιλάμε για «αυξήσεις» που δεν ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 4,5%, όταν μόνο το 2022 είχαμε πραγματική μείωση του πραγματικού μισθού κατά 7,4%. Ενώ οι χιλιάδες συμβασιούχοι και αναπληρωτές που δουλεύουν για λίγους μήνες το χρόνο θα δουν “αυξήσεις” πολύ μικρότερες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με τη διατήρηση του αφορολόγητου στα 8.636€ για τον εργαζόμενο χωρίς παιδιά για το 50% των Δημοσίων Υπαλλήλων από τα 500€ καθαρά που θα λάβουν τα 170€ θα τα επιστρέψει πίσω στην εφορία!

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να ζουν στην φτώχεια, ενώ στον αντίποδα ανέγγιχτα θα μένουν τα δις των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια στιγμή το νέο μισθολόγιο προβλέπει πραγματικές αυξήσεις μόνο για τα διευθυντικά στελέχη (30%), είναι το αντίτιμο για να συμμετέχουν στην αξιολόγηση, τα “30 αργύρια” για να βρεθούν απέναντι από τους αγώνες χιλιάδων εκπαιδευτικών και δημοσίων υπάλληλων ενάντια στην αξιολόγηση και τους αντιλαϊκούς στόχους του επιτελικού κράτους. Την περιβόητη αξιολόγηση που θα συνδέεται τον μισθό και την εξέλιξη για την απόλυτη πειθάρχηση των εργαζομένων που έχει αφήσει να διαρρεύσει η υπ. Εσωτερικών.

Την στιγμή που ένας εργάτης καθαριότητας ξυπνάει από τα άγρια χαράματα για να καθαρίσει, ένας εκπαιδευτικός εργάζεται στα σχολεία κάτω από αντίξοες συνθήκες, ένας νοσηλευτής δουλεύει με εξοντωτικούς ρυθμούς θα δει «αύξηση» γύρω στα 50€, ένας Γενικός Δ/ντής Υπουργείου θα έχει αύξηση 300€ επιπλέον.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση εσπευσμένα μέσα στον Ιούλιο το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο που θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε …πέντε μήνες. Γιατί θέλει να ξεμπερδεύει οριστικά με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για αυξήσεις, για τα επόμενα χρόνια που τα κύματα ακρίβειας θα μας βυθίζουν στη φτώχεια. Για να κλείσει τα στόματα με μαϊμού-«αυξήσεις» που δεν αντιμετωπίζουν ούτε καν τις απώλειες (7,5%) του 2022.

Το νέο μισθολόγιο και η αξιολόγηση θα μας βρουν απέναντι.

Για να βγούμε από το τούνελ της ατελείωτης καταβύθισης, της ληστείας των μισθών μας, της καθίζησης μας οικονομικά για 13 χρόνια, μόνος τρόπος ο αγώνας και η διεκδίκηση!

Δεν υποστέλλουμε τις διεκδικήσεις μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για:

Πραγματικές αυξήσεις για κάλυψη των απωλειών των μνημονίων, του  τιμάριθμου και της ακρίβειας για ζωή με αξιοπρέπεια. Συνεχής αύξηση-αναπροσαρμογή των μισθών με βάση τον τιμάριθμο. Κανένας πρώτος μισθός κάτω από 1000 ευρώ, επιστροφή 13ου και 14ου στο δημόσιο και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, επιστροφή του ΜΚ που παρακρατήθηκε 2016-2017. Επαναφορά του επιδόματος ειδικής αγωγής. Αφορολόγητο 12000 ευρώ και 4000 για κάθε παιδί.

  • Μέτρα κατά της ακρίβειας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων και όλα τα βασικά αγαθά με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Πλαφόν στις τιμές πετρελαίου, βενζίνης και ρεύματος. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος με αναδρομική ισχύ.
  • Υπογραφή γνήσιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εφ’ όλης της ύλης με όλα τα ζητήματα οικονομικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, μορφωτικά, εκπαιδευτικά
  • Άμεση καταβολή των συντάξεων στους συνταξιούχους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών/αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις για τα ταμεία – πίσω τα κλεμμένα. Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας. Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας κλπ. χωρίς εξαγορά.
  • Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την αξιολόγηση (στο δημόσιο, σχολικής μονάδας και ατομική, εξωτερική και εσωτερική)
  • Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας στο δημόσιο σχολείο.
  • Κατάργηση του νόμου 4589/19 (προσοντολόγιο). Όχι στον γραπτό ΑΣΕΠ, συνέντευξη και κάθε είδους φίλτρου για το δικαίωμα στην εργασία.
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών ΤΩΡΑ, για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία. Καμία απόλυση αναπληρωτή/τριας.
  • Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.
  • Νέες θέσεις εργασίας με μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, μείωση του ωραρίου εργασίας.
  • Αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία κοινωνικές ανάγκες. Όχι για τους εξοπλισμούς.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Εθνικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο στην ενέργεια και τους τομείς των κοινωνικών αναγκών – κοινή ωφέλεια πρώτα απ’ όλα της ενέργειας, των τροφίμων, των τραπεζών, για να υπερασπίσουμε τα δημόσια αγαθά. Κλείσιμο των χρηματιστηρίων ενέργειας και τροφίμων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *