Να πάρουμε με τον αγώνα μας την υπόθεση της προστασίας της ζωής, της περιουσίας του λαού, του περιβάλλοντος και του όποιου δασικού πλούτου έχει απομείνει, στα χέρια μας – Συγκροτούμε ομάδα δράσης για το περιβάλλον

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή μας καθώς και σε όλη τη χώρα, με τραγικές συνέπειες το θάνατο δεκάδων ανθρώπων, τα σπίτια και τη ζωή των κατοίκων και το περιβάλλον, δεν είναι φυσικό φαινόμενο του καλοκαιριού, αλλά αποτέλεσμα της ολέθριας αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, των αδηφάγων επιχειρηματικών και εργολαβικών συμφερόντων. Η επίκληση της κλιματικής κρίσης είναι προσχηματική, καθώς αυτή δεν είναι αναπότρεπτη, αλλά αποτέλεσμα των πολιτικών στήριξης του επιχειρηματικού κέρδους. Το κεφάλαιο, εργολαβικό, τουριστικό, «πράσινο», βλέπει τα καμένα σαν ευκαιρία για «επενδύσεις» και κάνει τον τόπο αβίωτο για να αυξήσει τα κέρδη του.

Υπεύθυνη και για την καταστροφή είναι η εγκληματική πολιτική που υπηρετεί την επικίνδυνη λογική κόστους – οφέλους, όπου κόστος θεωρείται η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Καταγράφεται η εγκληματική κυβερνητική αδιαφορία που έχει οδηγήσει στην εκκωφαντική ανυπαρξία της παραμικρής πολιτικής προστασίας των δασών και πρόληψης των πυρκαγιών. Δεν έχουν φροντίσει να παρθούν μέτρα ενίσχυσης της πυρόσβεσης, της φύλαξης, και της πρόληψης. Χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, χωρίς τα αναγκαία οχήματα, εξοπλισμό, εκπαίδευση και υποδομή, δεν είναι σε θέση η Πυροσβεστική και οι Δασικές υπηρεσίες να οργανώσουν έγκαιρα την πυροπροστασία και έχουν τεράστιες δυσκολίες στην πυρόσβεση παρά τον ηρωικό αγώνα που δίνουν, με τη βοήθεια εργαζομένων των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και εθελοντών από την κοινωνία που αυτοοργανώνεται με αλληλεγγύη μπροστά στον θανάσιμο κίνδυνο.

Έχουμε χρέος ως δάσκαλοι/ες, εργαζόμενοι/ες να μην αποσιωπήσουμε στα παιδιά μας την καταστροφή που προκαλεί η εγκληματική πολιτική διαχείρισης των πυρκαγιών, τις καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα, στις ανθρώπινες ζωές, την ώρα που τα παιδιά είναι ενήμερα γι’ αυτά, τα βιώνουν από πρώτο χέρι στη γειτονιά τους. Να συμβάλλουμε ώστε να μη γίνουν σιωπηλοί παρατηρητές.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε όλους/όλες τους/τις συναδέλφους/ισσες να ασχοληθούν με τα ζητήματα αυτά στις τάξεις τους και να καλέσουν και τα παιδιά να παράξουν λόγο και έργα, να εκφραστούν όχι μόνο λεκτικά μα και καλλιτεχνικά. Με αφόρμηση ένα άρθρο, ένα βιβλίο, ένα ποίημα, τις δικές τους αφηγήσεις, ένα τραγούδι ή ένα βίντεο, ακόμη και μια συζήτηση που μπορεί να προκαλέσει μια εικόνα/σκίτσο, δημιουργούμε εκείνες τις συνθήκες οι οποίες θα συμβάλλουν στο να σκεφτούν τα παιδιά κριτικά.

Καλούμε όλους και όλες τους/τις συναδέλφους/ισσες να συμβάλλουν με τροφοδότηση υλικού, ιδεών και προτάσεων για σχέδια μαθημάτων και δράσεων στα σχολεία τους, τα οποία μπορούν να στέλνουν στο email του συλλόγου (syllogosfilis@gmail.com).

Παράλληλα συγκροτούμε ομάδα εργασίας στα πλαίσια του σωματείου που θα αναλάβει δράσεις για τη έμπρακτη ανάδειξη του σοβαρού αυτού ζητήματος και την ανάληψη πρωτοβουλιών. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει ανοιχτό κάλεσμα για την πρώτη συνάντηση της ομάδας, προκειμένου να προσδιοριστεί το πλαίσιο, τα αιτήματα και το σχέδιο δράσης και πρωτοβουλιών στις οποίες θα προχωρήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *