Πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση ενάντια στις διώξεις – ΤΕΤΑΡΤΗ 25/10 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 14:00 ΣΤΟ ΥΠΑΙΘΑ

Να αρθούν τώρα όλες οι διώξεις εκπαιδευτικών σε Πειραιά, Αθήνα και αλλού!

Η αγωνιστική απάντηση του κλάδου φραγμός στον αυταρχισμό, την τρομοκρατία και τις διώξεις!

Νέες διώξεις εκπαιδευτικών ασκήθηκαν τον Σεπτέμβρη και προστίθενται  στη βιομηχανία διώξεων από τον ΔΔΕ Πειραιά! Η καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής και του ΥΠΑΙΘΑ, ότι «βάζουν ταφόπλακα στον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης», για «την ελλιπή χρηματοδότηση και τις ελλείψεις σε δομές και εκπαιδευτικούς» θεωρούνται «κακόβουλη κριτική στην προϊστάμενη αρχή» και διώκονται συνάδελφοι.

Η μαζική αντίδραση του σωματείου και των εκπαιδευτικών του Πειραιά και της Αττικής και οι συνεχόμενες κινητοποιήσεις, τα δεκάδες ψηφίσματα των εκπαιδευτικών σωματείων, ανάγκασε τον ΔΙΔΕ Πειραιά να παγώσει τις αυτές τις διώξεις. Οι υπόλοιπες, όπως αυτές των 4 συναδέλφων γιατί συμμετείχαν στην κινητοποίηση της ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στον διαγωνισμό της PISA  και των 2 γιατί συμμετείχαν στη διαδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου βρίσκονται σε εξέλιξη και σύμφωνα με δήλωσή του «θα πάει μέχρι τέλους»

Θυμίζουμε:  Την τελευταία (!) ημέρα των σχολείων πριν το καλοκαίρι 7 συνάδελφοι διώκονται με το παράπτωμα «της αναξιοπρεπούς ή της ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς». Δύο ακόμα μέλη της ΕΛΜΕ Πειραιά αντιμετωπίζουν πειθαρχικά την ίδια κατηγορία γιατί πριν τρία χρόνια το 2020 συμμετείχαν στην κινητοποίηση για την επέτειο από την δολοφονία του 15χρονου Α. Γρηγορόπουλου (όπου και τους συνέλαβαν μαζί με άλλους 62 αγωνιστές).

Είναι προφανές  ότι επιχειρείται η ποινικοποίηση της ελεύθερης έκφρασης γνώμης και  άσκησης κριτικής, η απαγόρευση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. Όλα αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Τον ΔΔΕ Πειραιά συναγωνίζονται και άλλοι ΔΔΕ.

Ο κ. Νικολόπουλος στη  ΔΔΕ Α Αθήνας ασκεί το διοικητικό του έργο με εκφοβισμούς, απειλές και διώξεις. Είναι χαρακτηριστικές οι διώξεις εκπαιδευτικών που καταγγέλθηκαν από τις ΕΛΜΕ Αθήνας: Δίωξη 3 εκπαιδευτικών του 4ου ΓΕΛ  Γαλατσίου, ενός του 1ο ΓΕΛ Φιλαδέλφειας, πειθαρχική ποινή σε συνάδελφο επειδή τόλμησε να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του για κενά σε σχολείο που υπηρετεί, κλήση σε απολογία του διευθυντή του 19ου Γυμνασίου Αθηνών, κ.ά. 

Ο Διευθυντής Π.Ε. Β΄ Αθήνας, Μπαμπαρούτσης Χαράλαμπος, ο οποίος σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού και τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών που έχει υιοθετήσει και επιχειρεί το Υπουργείο Παιδείας για την επιβολή της αντιεπαιδευτικής πολιτικής του, παρέπεμψε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο 3 συναδέλφισσες εκπαιδευτικούς σε σχολεία του Συλλόγου Π.Ε. «Ο Περικλής», επειδή αδυνατούσαν να παρέχουν τηλεκπαίδευση  και δεν έκαναν τηλεκπαίδευση κατά την περίοδο της κακοκαιρίας των τριών ημερών του περασμένου Φεβρουαρίου, που σχολικές μονάδες παρέμειναν κλειστές με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής.

Η παρέμβαση εισαγγελέα και η κλήση 4 καθηγητριών σε αστυνομικό τμήμα του Ρεθύμνου για να δώσουν εξηγήσεις για τη συμμετοχή τους στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 21/9, μετά από καταγγελία μαθητή(!), δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις τους να τρομοκρατήσουν, να φιμώσουν, να κάμψουν τις  αντιδράσεις στην αντιλαϊκή πολιτική τους δια πυρός και σιδήρου.

Η προσπάθεια διευθυντών εκπαίδευσης, με αυθαίρετες προφορικές οδηγίες για καθήκοντα και υποχρεώσεις που δεν υπάρχουν πουθενά, για εφημερίες στη διάρκεια των μαθημάτων και απασχόληση μαθητών σε απουσία καθηγητών,  για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων και δημιουργία κλίματος φόβου, ελέγχου και παρακολούθησης με στόχο την επιβολή του 30ωρου, εντάσσεται στην ίδια προσπάθεια επιβολής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.    

«Νόμος και τάξη» – Καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο δόγμα «Νόμος και Τάξη». Είναι εκφοβισμός και επιχείρηση χειραγώγησης του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ να επιβάλει. Δικαστικές προσφυγές, αστυνομοκρατία στις διαδηλώσεις, νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη για ποινικοποίηση της απεργίας και της περιφρούρησής της. Είναι φανερό ότι η απάντηση στους αγώνες του κινήματος από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, την κυβέρνηση της ΝΔ και τον διοικητικό μηχανισμό της εκπαίδευσης (ΔΔΕ) είναι ο αυταρχισμός, οι προσφυγές στα δικαστήρια και η περιστολή των κάθε είδους λαϊκών, εργατικών και νεολαιίστικων δικαιωμάτων.

«Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον»

Ο κλάδος μας έχει δώσει σκληρούς αγώνες για να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και ανεμπόδιστα οι εκπαιδευτικοί, τα σωματεία, να υπάρχει ελεύθερη συνδικαλιστική άποψη και δράση. Η δύναμή μας βρίσκεται στους συλλογικούς και οργανωμένους αγώνες. Δε θα μας κάνουν να σωπάσουμε. Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο μαζικά ενάντια στις πολιτικές που συνθλίβουν τα δικαιώματά μας, ενάντια στο κλίμα διώξεων και τρομοκρατίας. 

Καλούμε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία, καλούμε την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ να σταθούν αγωνιστικά απέναντι στις απανωτές προκλητικές ενέργειες των δύο ΔΔΕ και ΔΠΕ, στη νέα απεργοκτόνα πρωτοφανή πρακτική που εγκαινιάζεται στο Ρέθυμνο, της δίωξης εκπαιδευτικών για τη συμμετοχή τους σε απεργία των σωματείων μας, καθώς και στο κλίμα αυταρχισμού που επιδιώκεται από ΔΔΕ ανά την Ελλάδα με τις αυθαίρετες οδηγίες παραβίασης του 30ωρου εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων μας. Να προκηρύξουν πανελλαδική ημέρα δράσης στις 25/10 με συγκεντρώσεις που θα οργανωθούν από ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ σε όλες τις πόλεις. Να οργανωθεί πλατιά καμπάνια ενάντια στις διώξεις  με  συλλογή υπογραφών, συνεντεύξεις, ψηφίσματα κ.α.

Απαιτούμεδιεκδικούμε  

  • Να πάρουν  τώρα πίσω τις διώξεις του Γ. Καββαδία και του Ν. Χατζηανδρέου και όσων εκπαιδευτικών  βρίσκονται στο στόχαστρο του ΔΔΕ Πειραιά.
  • Να πάρουν  πίσω όλες τις διώξεις που είναι σε εξέλιξη από τον ΔΔΕ Α Αθήνας και να μην ισχύσουν κατηγορητήρια και ποινές.
  • Να πάρουν πίσω τις διώξεις εναντίον των συναδελφισσών στη ΔΙΠΕ Β΄Αθήνας που δεν έκαναν τηλεκπαίδευση κατά την περσινή κακοκαιρία.
  • Να σταματήσει η δίωξη όλων των αγωνιστών για τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις κατά της απαγόρευσης συγκεντρώσεων στην πανδημία! Να διαγραφούν τα πρόστιμα!
  • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των σωματείων και των εκπαιδευτικών.
  • Να σταματήσει η ποινικοποίηση των απεργιών και των αγώνων.
  • Να σταματήσουν οι αυθαίρετες παραβιάσεις στο ωράριο εργασίας και στις εφημερίες.
  • Να καταργηθούν οι αντισυνδικαλιστικοί  νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη.

Έχουμε χρέος εμείς, οι δάσκαλοι της νεολαίας, να αντισταθούμε στη  μετατροπή μας σε «άβουλους, σκυφτούς και μοιραίους» υπαλλήλους. Να συμβάλουμε ώστε τα σχολεία να είναι χώροι διαμόρφωσης  ελεύθερων και κριτικά σκεπτόμενων πολιτών. Να κρατήσουμε ψηλά τις σημαίες του αγώνα για την υπεράσπιση βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους που διώκονται. Ο αγώνας μας για να παρθούν πίσω οι διώξεις θα κλιμακωθεί και με νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η τρομοκρατία και οι συνδικαλιστικές διώξεις δεν θα περάσουν

Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και τη συνδικαλιστική δράση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *