Κενά Σεπτεμβρίου 2015

 Η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει τα σχολεία σε εκρηκτική κατάσταση! Το σχέδιο της διάλυσης της δημόσιας παιδείας «πετυχαίνει», με την φετινή χρονιά να προκαλείται «έμφραγμα» στη λειτουργία των σχολείων. Χιλιάδες κενά σε όλη την επικράτεια, σχολεία που δεν θα χτυπήσει το κουδούνι του αγιασμού, και τα σχολεία των εργατογειτονιών της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής να βρίσκονται σε πλήρη μαρασμό. Την ίδια στιγμή παρακολουθούμε μια πρωτοφανή διαδικασία όπου για πρώτη φορά δεν θα έχει προσληφθεί ούτε ένας αναπληρωτής, μια και οι συνάδελφοι καλέστηκαν να ξανακάνουν αιτήσεις, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε ένας διορισμός. Το Υπ. Παιδείας όλο το προηγούμενο διάστημα, δεσμευμένο με τη συνέχιση της πολιτικής των Μνημονίων, την πολιτική επιλογή για τη μην ψήφιση σχετικού νόμου και τις απίστευτες ανεπάρκειες και λάθη του, προχωράει σε προσλήψεις με τον νόμο Λοβέρδου και χωρίς να αποδεχτεί κανένα από τα αιτήματα των αναπληρωτών και του εκπαιδευτικού κινήματος. Το αποτέλεσμα θα είναι να εμφανιστούν οι πρώτοι συνάδελφοι αναπληρωτές στην πιο αισιόδοξη εκτίμηση στα τέλη του Σεπτέμβρη! Μέχρι τότε, μαθητές και γονείς θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια εφιαλτική εικόνα για την έναρξη των σχολείων, και χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα βλέπουν την ανασφάλεια και την ομηρία τους να συνεχίζεται.

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με τις ομοσπονδίες της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ η προσωρινή υπουργός δήλωσε ότι οι πιστώσεις που έχουν εξασφαλιστεί αφορούν συνολικά 14 χιλιάδες εκπαιδευτικούς (12 χιλιάδες από ΕΣΠΑ και 2 χιλιάδες από τον τακτικό προϋπολογισμό), τη στιγμή που τα κενά είναι τουλάχιστον 20 χιλιάδες, όπως κουτσουρεμένα τα υπολογίζει το υπουργείο Παιδείας. Στον πιο πάνω αριθμό δεν υπολογίζονται τα κενά που μέχρι και το τέλος της περσινής χρονιάς δεν είχαν καλυφθεί, τα 30άρια τμήματα που συγκροτούνται στα σχολεία, η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών της Β/θμιας εκπαίδευσης. Στην παραπάνω κατάσταση έρχεται να προστεθεί η καθυστέρηση στην ήδη χαμηλή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμα σε πολλούς δήμους με τις καθαρίστριες, οι εξαιρέσεις μαθητών από τη μεταφορά, η μη λειτουργία πρόσθετης και ενισχυτικής διδασκαλίας κ.ά.

Στην Δυτική Αττική τα κενά των εκπαιδευτικών υπολογίζονται συνολικά άνω των 500. Συγκεκριμένα:

  • 79 νηπιαγωγοί στη Δυτική Αττική (13 στο Δήμο Φυλής)
  • 169 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων πλήρους και 20 μειωμένου ωραρίου στη Δυτική Αττική (75 στο Δήμο Φυλής)
  • 307 δάσκαλοι στη Δυτική Αττική (89 στο Δήμο Φυλής)
  • καθαρίστριες

Είναι ανάγκη τώρα, στο πλαίσιο του εξοντωτικού 3ου μνημονίου που ψηφίστηκε από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη ψήφο των υπόλοιπων κομμάτων της μνημονιακής συμπολίτευσης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ),των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την επιβολή όλων των αντιεκπαιδευτικών συνταγών που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο για την εκπαίδευση με συγκεκριμένο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, να δημιουργήσουμε εκείνο το μέτωπο εκπαιδευτικών και κοινωνίας για να τους σταματήσουμε!

Θα δώσουμε αυτή τη μάχη για τα πλήρη μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, για να μην μείνει κανείς συνάδελφος μας άνεργος, για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων! Το εκπαιδευτικό κίνημα και συνολικά το εργατικό κίνημα θα πρέπει να συνεχίσει να δίνει τον αγώνα στήριξης του δημόσιου-δωρεάν σχολείου, τον αγώνα για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και συνολικά της πολιτικής της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ.

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίζουμε:

  • τη συμμετοχή του συλλόγου μας στο συντονισμό των εκπαιδευτικών σωματείων, την Δευτέρα 7/9 στις 7.00, στα γραφεία της ΔΟΕ
  • Κινητοποίηση την Πέμπτη 10/9 στο ΥΠΟΠΑΙΘ την, στις 12.00

Καλούμε τους συλλόγους γονέων των σχολείων της περιοχής μας σε σύσκεψη την Τετάρτη 9/9 στις 6.30 στο 4ο Άνω Λιοσίων για ενημέρωση και οργάνωση της από κοινού δράσης μας

Καλούμε τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων:

  • να προκρίνουν τρόπους «αντιμετώπισης» των κενών που υπάρχουν στα σχολειά που δεν παραβιάζουν τους νόμους και διατάξεις που αφορούν στα 25άρια τμήματα και παράλληλα δε θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών (π.χ. η φύλαξη όλων των τμημάτων που δεν έχουν δάσκαλο στο προαύλιο μπορεί να αποδεικτεί επικίνδυνη επιλογή για την ασφάλεια των μαθητών και δεν λαμβάνει υπόψη ότι τα κενά αυτά θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα). Πιθανά, για πολλά σχολεία της περιοχής να μην υπάρχουν άλλες προτάσεις πέρα από την εκ περιτροπής λειτουργία των τμημάτων ή τη λειτουργία μόνο κάποιων τάξεων ή τμημάτων.
  • να καλέσουν σε συναντήσεις-πλατιές συνελεύσεις με τους γονείς του σχολείου τις πρώτες μέρες λειτουργίας 14-16/9 για ενημέρωση και ενεργοποίηση με στόχο την κοινή δράση με τους γονείς για να ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ να παγιωθούν κάθε είδους παραβιάσεις των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών στο όνομα του επείγοντος και τις “ανυπαρξίας άλλης λύσης”.

καλούμε τους συναδέλφους και τις σχολικές μονάδες για την άμεση ενημέρωση μας και καταγγελία οποιασδήποτε αυθαιρεσίας ή περικοπής που θα επιχειρηθεί, προκειμένου να οργανώσουμε άμεσα και συλλογικά την απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *