6 Δεκέμβρη μέρα μνήμης κι αγώνα

Όλες/Όλοι στα συλλαλητήρια

Πανεκπαιδευτικό 12:00 Προπύλαια (ο σύλλογος κηρύσσει 1-4 ώρες στάση εργασίας)

Πανεργατικό και Αντικατασταλτικό 6:00μμ Προπύλαια

Στις 6 Δεκέμβρη του 2023 συμπληρώνονται 15 χρόνια, από την ημέρα που ο 15χρονος τότε μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, έπεφτε νεκρός από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού της ΕΛ.ΑΣ., Κορκονέα.

Το ξέσπασμα τότε της νεολαίας ήταν η οργισμένη απάντηση μιας ολόκληρης γενιάς στο σύστημα της αλλοτρίωσης, της εκμετάλλευσης και της βίας. Η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 ήταν ο αγώνας για ελπίδα και δικαίωμα στη ζωή.

Από τότε μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις  που διαδέχονται η μία την άλλη, εντείνουν την επίθεση στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας. Όταν «δολοφονούνται τα όνειρα» των νέων, η δημόσια παιδεία διαλύεται, η ανεργία καλπάζει,  η μετανάστευση των νέων αποκτά δραματικές διαστάσεις, ο αγώνας για τα  δικαιώματα της νέας γενιάς και κοινωνική χειραφέτηση αποτελούν τη μόνη ελπίδα.

15 χρόνια μετά πολλοί επιθυμούν τη νεολαία φορέα εθνικιστικών αφηγήσεων, ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων, επιχειρώντας να επιβάλλουν στους νέους ανθρώπους το μίσος για τους άλλους λαούς, προκειμένου να ακρωτηριάσουν κάθε ριζοσπαστικό και ανατρεπτικό στοιχείο που ενυπάρχει στη νεολαία, για να την αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά της προβλήματα: το σχολείο της αγοράς, την εργασιακή επισφάλεια, την ανεργία, τους υπο-κατώτατους μισθούς. Θέλουν τη νεολαία υποχείριο τους, διότι φοβούνται τις μέρες του Δεκέμβρη του 2008 όπου ο νέος κόσμος πλημμύρισε τους δρόμους διεκδικώντας το αυτονόητο: το δικαίωμά του στην αξιοπρεπή ζωή.

15 χρόνια μετά και ο κατασταλτικός παροξυσμός της ΕΛΑΣ δεν αποτελεί υπερβολή της, αλλά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία ξέρει πως για να περάσει τη σκληρή αντιλαϊκή και αντεργατική της πολιτική, που εμπεδώνει τη φτώχεια και τη λεηλασίαχρειάζεται να τρομοκρατήσει λαό και νεολαία, να χτυπήσει το μαζικό κίνημα και τον κόσμο που αντιστέκεται. Γι΄ αυτό ψηφίζει πληθώρα αντιδημοκρατικών μέτρων, όπως η απαγόρευση των διαδηλώσεων. Η κυβέρνηση της ΝΔ με το δόγμα «νόμος, τάξη, κέρδη» βαθαίνει τις αντεργατικές πολιτικές κι επιταχύνει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Οι δολοφονίες του Κ. Φραγκούλη, του Χ. Μιχαλόπουλου από την «τυχαία εκπυσοκρότηση» για άλλη μια φορά των όπλων των αστυνομικών, ο σοβαρός τραυματισμός της 16χρονης μαθήτριας από τις αστυνομικές δυνάμεις, έρχονται να προστεθούν σε αυτή του Α. Γρηγορόπουλου. Ηθικός αυτουργός είναι η κυβέρνηση που έχει δώσει το πράσινο φως στις δυνάμεις καταστολής να δρουν ανεξέλεγκτα, γνωρίζοντας πως απολαμβάνουν καθεστώς ατιμωρησίας, αφού ο δολοφόνος του Γρηγορόπουλου, Κορκονέας, κυκλοφορεί ελεύθερα, αφού  επιβραβεύονται με επίδομα 600 ευρώ για τις «υπηρεσίες τους», αφού  εκτοξεύονται οι δαπάνες για την καταστολή ενώ υποχρηματοδοτούνται οι δημόσιες κοινωνικές δαπάνες.

15 χρόνια μετά, η κυβέρνηση  εξαπολύει νέα σφοδρή επίθεση στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Ψηφίζει νόμους που σαρώνουν κάθε εργασιακό και συλλογικό δικαίωμα. Καταδικάζει τον λαό και τη νεολαία στη φτώχεια, στην εργασιακή περιπλάνηση, στην ανεργία. Την ίδια στιγμή, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης μοιράζει δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις και τις Τράπεζες, ιδιωτικοποιεί τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, και παραδίδει το περιβάλλον και τους εναπομείναντες δημόσιους χώρους στους επιχειρηματικούς ομίλους ως νέο πεδίο κερδοφορίας.  Η όξυνση του αυταρχισμού και της καταστολής αποτελεί όπλο στα χέρια της για την επιβολή αυτής της πολιτικής.

Είναι βαθιά γελασμένοι όσοι νομίζουν πως θα ξεχάσουμε. Ο Αλ. Γρηγορόπουλος σφράγισε ανεξίτηλα τη συνείδηση μιας γενιάς. Στους νέους αγώνες, που καμιά καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει, θα βρουν δικαίωση οι ανάγκες και τα όνειρα της νεολαίας και της εργατικής τάξης.

Σήμερα είναι χρέος μας ως εκπαιδευτικοί να υψώσουμε «τοίχο ατίθασο» υπεράσπισης των παιδιών μας, της ζωής, του μέλλοντός τους!

Καλούμε τους/τις εκπαιδευτικούς, τα εκπαιδευτικά σωματεία, ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ να συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και τη διαδήλωση μαζί με τους φοιτητές και τους μαθητές την Πέμπτη 6 Δεκέμβρη, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο 12:00, στα Προπύλαια και στο πανεργατικό κι αντικατασταλτικό το απόγευμα στις 6:00μμ Προπύλαια. Κηρύσσουμε 1-4 ώρες στάση εργασίας για τη συμμετοχή στη διαδήλωση.

15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

η λάμψη της εξέγερσης και της ανατροπής είναι πάντα ζωντανή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *