ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

  • Να αρθούν τώρα όλες οι διώξεις εκπαιδευτικών σε Πειραιά, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού!
  • Η αγωνιστική απάντηση του κλάδου φραγμός στον αυταρχισμό, την τρομοκρατία και τις διώξεις!

Την Τρίτη 12/12/2023 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων, ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις εκπαιδευτικών, ύστερα από κάλεσμα της ΕΛΜΕ Καλλιθέας – Ν. Σμύρνης-Μοσχάτου, της οποίας μέλος είναι ένας από τους διωκόμενους.

Οι συνδικαλιστικές διώξεις και η παραπομπή στο πειθαρχικό, ασκούνται σε 7 εκπαιδευτικούς με την απίστευτη κατηγορία της «ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας» γιατί απλά συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις. Δύο συνάδελφοι γιατί διαδήλωναν στις 6/12/2020 (πορεία με αφορμή τα 12 χρόνια από την δολοφονία του Γρηγορόπουλου), ενώ υπήρξε απαγόρευση διαδηλώσεων (κόβιντ), 4 συνάδελφοι γιατί συμμετείχαν σε κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά, την ημέρα του διαγωνισμού PISA και ενημέρωσαν τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για το δικαίωμα που είχαν να κάνουν στάση εργασίας, 1 δάσκαλος στην Θεσσαλονίκη γιατί συμμετείχε στις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς κατοικιών. Ενώ με την απίστευτη κατηγορία για «κακόβουλη κριτική κατά της κυβέρνησης», έχουν κατατεθεί 2 διώξεις, πάλι στον Πειραιά, γιατί εκπαιδευτικοί-συνδικαλιστές έκαναν κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης στο διαδίκτυο.

Μπορεί στη βιομηχανία διώξεων να πρωταγωνιστεί ο ΔΔΕ Πειραιά, όμως οι απειλές και οι ΕΔΕ ενάντια στην συνδικαλιστική δράση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Ρέθυμνο, δείχνει ότι η προσπάθεια περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης είναι κεντρική κυβερνητική επιλογή. Δεν είναι άσχετη και με τους νόμους (Γεωργιάδη κ.α.) που περιορίζουν το δικαίωμα στην συνδικαλιστική δράση στον ιδιωτικό τομέα.

Ο φάκελος του πειθαρχικού που αφορά τους εκπαιδευτικούς που κινητοποιήθηκαν στον Πειραιά ενάντια στον διαγωνισμό PISA δείχνει ότι έχουμε έως και ποινικοποίηση ανακοινώσεων παρατάξεων και εξώφθαλμες προσπάθειες σκευωρίας και κατασκευής ενόχων, που αποδεικνύουν ότι κινδυνεύουμε να γυρίσουμε 70 χρόνια πίσω, όταν δρούσε το συνδικαλιστικό της ασφάλειας! 

Είναι πλέον φανερό ότι το υπουργείο θέλει τους διωκόμενους συναδέλφους ως όμηρους, μπροστά στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα ενάντια στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά και ενόψει των “επισκέψεων” των αξιολογητών. 

Τα σωματεία έχουν πρώτο και κύριο καθήκον να προστατεύουν τα μέλη τους από τις απειλές και τις στημένες επιθέσεις της διοίκησης, που στόχο έχουν τον εκφοβισμό τους. Θέλουν να εξοντώσουν οικονομικά τους συναδέλφους με την απειλή της αργίας! 

Το ζήτημα των διώξεων και της σκευωρίας πρέπει να πάρει δημοσιότητα και ο μόνος που μπορεί να βάλει φρένο στην σκευωρία της διοίκησης είναι ο κλάδος με την μαζική κινητοποίηση του. 

Τα σωματεία που συνυπογράφουμε, καλούμε σωματεία, φορείς, ενώσεις να συμπορευθούμε και προχωράμε το επόμενο διάστημα στις εξής δράσεις:

  • Μαζική συγκέντρωση στον Πειραιά– που είναι το επίκεντρο των διώξεων – την Παρασκευή 12/01/2024 στις 13.30 για να προπαγανδίσουμε την αντίθεσή μας στις συνδικαλιστικές διώξεις.
  • Καλούμε σε νέα πιο διευρυμένη σύσκεψη σωματείων την Παρασκευή 19/01/2024 στα γραφεία της ΟΛΜΕ στις 18.00 για να απαντήσουμε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει την συνδικαλιστική και κοινωνική δράση με μια μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας!
  • Έκδοση μιας πρώτης αφίσας για την προπαγάνδιση των δράσεων μας.

ΕΛΜΕ:, Ε’  Αθήνας, Α’ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα), Άνω Λιόσιων-Ζεφυρίου-Φυλής, Καλλιθέας-Ν. Σμύρνης-Μοσχάτου, Ρεθύμνου

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ: Αριστοτέλης, Ηρώ Κωντσαντοπούλου, Κ. Σωτηρίου.

ΥΓ: Στην σύσκεψη συμμετείχαν, ως παρατηρητές, και οι ΕΛΜΕ Γ’ Δυτικής Αθήνας, Α’ ΣΕΠΕ Πειραιά Ρ. Φεραίος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *