Δελτίο Τύπου από την παρέμβαση στον Δήμο Φυλής την Τετάρτη 17/1

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ!…

ΚΑΜΙΑ απολύτως απάντηση και δέσμευση από τη δημοτική αρχή!

Σαν κασέτα χιλιοπαιγμένη το «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας άμεσα», οι απαντήσεις της μέσω του κ. Αργυρόπουλου

Την Τετάρτη 17/1/24 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ένωσης Γονέων Άνω Λιοσίων-Φυλής, της ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής και του Συλλόγου Εκπ/κών ΠΕ «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» με  τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κο Αργυρόπουλο, τηρώντας τη δέσμευσή μας να επιδιώκουμε τακτικές συναντήσεις, ώστε να πιέζουμε για την άμεση επίλυση των συνεχών κτηριακών προβλημάτων, βλαβών και ζημιών που υπάρχουν στα σχολεία μας, το ζήτημα της καθαριότητας και της φύλαξης των σχολικών μονάδων. Τοποθετήθηκαν και εξέθεσαν αναλυτικά τα τεράστια κτηριακά και λειτουργικά προβλήματα των σχολείων και οι τρεις πρόεδροι των σωματείων, ενώ προηγήθηκε παρέμβαση από αντιπροσωπεία του 15μελούς του ΕΠΑΛ  που ενημέρωσαν τον εκπρόσωπο του Δήμου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το κυλικείο, τη φύλαξη και την καθαριότητα. Ενημέρωσαν και για τον κίνδυνο, που υπάρχει πανελλαδικά, να κλείσουν ΕΠΑΛ με τον νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.  

Βρεθήκαμε για ακόμη μια φορά στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώσουμε πως, από την τελευταία συνάντηση τον Νοέμβριο, δεν έχει αντιμετωπιστεί ουσιαστικά κανένα σοβαρό πρόβλημα από αυτά που είχαμε καταθέσει.

Για μία ακόμη φορά παρουσιάσαμε αναλυτικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τους προαύλιους χώρους, κακοτεχνίες και φθορές σε τοίχους, ταβάνια και άλλες κατασκευές που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την εκπαιδευτική κοινότητα. Επιπλέον τέθηκε το χρόνιο πρόβλημα των κοντέινερ και των ημιυπόγειων αιθουσών δίπλα σε καυστήρες, ενώ καταγγείλαμε την έγκριση μίας εξ αυτών στο 8ο νηπιαγωγείο από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου! Τέθηκε το ζήτημα του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των εργαστηρίων στο ΕΠΑΛ, της άρνησης του Δήμου να καλύψει την αντικατάσταση σε λάμπες, βρύσες και άλλες άμεσες βλάβες στα σχολεία, ακόμη και την εγκατάσταση τουαλέτας για τα νήπια στο 2ο νηπιαγωγείο Ζεφυρίου και για τις εκπαιδευτικούς στο 11ο νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων. Εν ολίγοις κατατέθηκε μια μακρά λίστα θεμάτων για τα οποία τα σχολεία μας ενημέρωσαν και καταγράψαμε. Προβλήματα βέβαια γνωστά καθώς έχουν επανειλημμένα στείλει επιστολές/αιτήματα και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, τα οποία όχι μόνο δεν λύνονται, αντιθέτως έχουν προστεθεί και καινούρια. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο βανδαλισμός στο 1ο νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων όπου, σχεδόν για 10 μέρες και μέχρι την ημέρα της συνάντησης,   έλειπε μέρος της περίφραξης από το προαύλιο του σχολείου και δεν είχε επισκευαστεί. Την ίδια στιγμή όμως, είδαμε τον κύριο Αργυρόπουλο να μην παραδέχεται την ύπαρξη δυσλειτουργιών και ζημιών και να ψεύδεται μπροστά σε όλους/ες τους/τις εκπροσώπους, την ώρα μάλιστα που του επιδεικνύονταν φωτογραφίες που έδειχναν για παράδειγμα ότι στο 1ο νηπιαγωγείο λείπει η περίφραξη!

Καταγγείλαμε την απόλυση 4 καθαριστριών από δημοτικά και νηπιαγωγεία της περιοχής μας! Σε μια εποχή ακρίβειας και γενικευμένης φτωχοποίησης της κοινωνίας, ο Δήμος, κρυμμένος πίσω από τις αποφάσεις του κράτους, πέταξε στο δρόμο 4 εργαζόμενες πριν το τέλος του χρόνου και άλλες 5 κινδυνεύουν να πάθουν το ίδιο με βάση την πληροφόρησή μας. Μάλιστα από την προηγούμενη συνάντηση στον Δήμο αναδεικνύαμε την υποστελέχωση των σχολείων και την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται όταν αναγκάζονται οι εργαζόμενες καθαρίστριες να απουσιάσουν για ένα διάστημα (π.χ. λόγω ασθένειας) και δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό να τις αναπληρώσει! Απαιτήσαμε την άμεση επαναπρόσληψη των 4 απολυμένων και την κάλυψη όλων των αναγκών στα σχολεία μας με την μέριμνα για επιπλέον προσωπικό για κάθε ενδεχόμενο αναπλήρωσης.

Αυτό που μπήκε πιο επιτακτικά από όλους, γονείς και εκπαιδευτικούς ήταν η χρηματοδότηση  των σχολείων. Από την υποτιθέμενη αλλαγή διοίκησης από 1/1 και μετά τα σχολεία είναι με ελάχιστα ή ακόμη και χωρίς χρήματα και δεν μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες με την δικαιολογία ότι δεν έχουν οριστεί ακόμη οι υπεύθυνοι των σχολικών επιτροπών. Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο ο Δήμος θέτει σε προτεραιότητα την ομαλή λειτουργία των σχολείων και πόσο στην πράξη ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση των παιδιών. Ακόμη και αν δεχτούμε την παραπάνω δικαιολογία, πάλι δεν λένε την αλήθεια, γιατί γνωρίζουμε πως ο νόμος δίνει το δικαίωμα στις προηγούμενες Σχολικές Επιτροπές να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση μέχρι να οριστούν νέες. Το γεγονός πως δεν δίνεται άμεσα λύση, μόνο σκοπιμότητα δείχνει!… Επιμένουμε ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί ο απαράδεκτος νόμος που καταργεί Επιτροπές και ΔΕΠ γιατί συμβάλλει στην υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου σχολείου. Το μετατρέπει σε επιχείρηση με τον/την διευθυντή\τρια σε ρόλο manager και διαιωνίζει την υποχρηματοδότηση, καθώς θα ανοίξει τον δρόμο για να μετατραπούν τα σχολεία σε επιχειρήσεις, όπου οι διευθυντές θα αναζητούν πόρους με κάθε τρόπο.

Ξαναθέσαμε το αίτημα για εξασφάλιση από τον Δήμο δρομολογίων για την μετακίνηση μαθητ(ρι)ών από και προς σχολεία της περιοχής με τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ ή με μισθωμένα οχήματα. Για μια ακόμη φορά ο Δήμος ρίχνει τη μπάλα στην εξέδρα, αρνούμενος να αναλάβει τις ευθύνες του. Ας λύσει επιτέλους τις όποιες «διαφορές» έχει με τον ΟΑΣΑ των περίπου 120.000 ευρώ. Ας αναλάβει τη θεσμική ευθύνη του για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των παιδιών μας!

Στη β/βάθμια εκπ/ση ως προς το κτηριακό για το 5ο Γυμνάσιο Α. Λ. αναμένεται επιτέλους, να εγκατασταθεί ο εργολάβος, αλλά χωρίς δέσμευση για το χρονοδιάγραμμα. Για το 3ο ΓΕΛ Α.Λ.  ευθύνεται ο Δήμος για την καθυστέρηση της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου (περίπου 300.000 €).

Σε μια συνάντηση προσχηματική, με τον κ. Αργυρόπουλο σε ρόλο πυροσβέστη της δυσαρέσκειας και των αντιδράσεων, καμία απολύτως πρόταση και δέσμευση δεν διατυπώθηκε. Αρκέστηκε ότι θα μεταφέρει όλα όσα κατέγραψε στους αρμόδιους, μια και ο ίδιος δεν είναι αρμόδιος για όλα. Μας έδωσε την αόριστη υπόσχεση ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και πήραμε την δέσμευση πως ως το τέλος του μήνα θα λυθεί το θέμα της  χρηματοδότησης των σχολείων.

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα επείγοντα προβλήματα και ζητήματα και να δρομολογηθούν αποτελεσματικά τα υπόλοιπα. Απαιτούμε ο Δήμος να ανταποκριθεί στις οικονομικές ανάγκες και απαιτήσεις όλων ων ζητημάτων.  Τα 35 – 40 εκ. € τον χρόνο μόνο από τα αντισταθμιστικά της 55χρονης καρκινοχωματερής επιβάλλεται να δίνονται για την ουσιαστική βελτίωση της ζωής των κατοίκων κι όχι για φανφάρες και κάθε είδους σπατάλες!…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *