Συνάντηση της επιτροπής αγώνα Τετάρτη 31/1 στις 1.30μμ στο 4ο ΔΣ Άνω Λιοσίων: Ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση συνεχίζεται! Να μη μετατραπούν οι διευθυντ(ρι)ες και προϊσταμένες/οι σε αξιολογητ(ρι)ες! Να μη συμμετέχει κανείς/καμιά στο στάδιο Α2

Χαιρετίζουμε τις/τους δεκάδες νεοδιόριστες/ους του σωματείου μας και τις/τους χιλιάδες όλης της χώρας για τη συμμετοχή τους στην Απεργία Αποχή, στον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, την ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματική λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης, ενάντια στον ανταγωνισμό και την κατηγοριοποίηση των σχολείων, την πειθάρχηση και τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, ενάντια στην υποδούλωση της ζωντανής εκπαίδευσης και στην μετάλλαξη κάθε δημοκρατικής λειτουργίας του σχολείου. Δίπλα σε αυτές κι αυτούς βρίσκονται και συνυπογράφουν δεκάδες χιλιάδες μόνιμες/οι και αναπληρωτ(ρι)ες.

Τα παραπάνω ομολόγησε και το ΥΠΑΙΘΑ στη διαδικτυακή συνάντηση με τους διευθυντές/ντριες, προϊσταμένες/ους και αξιολογητές σχολικούς συντονιστές. Παραδέχτηκε ότι η ατομική αξιολόγηση έχει βρει έντονες και αποφασιστικές αντιδράσεις. Η απόπειρα αξιολόγησης των νεοδιόριστων, όχι μόνο δεν πηγαίνει κατά τα αναμενόμενα για την Κυβέρνηση αλλά υπάρχει ελάχιστη συμμετοχή από τη μεριά των νεοδιόριστων. Γι’ αυτό, το Υπουργείο σε μια προσπάθεια να πιέσει περαιτέρω τις/τους εκπαιδευτικούς, ανοίγει και την πλατφόρμα για το πεδίο Α2 της ατομικής αξιολόγησης. Το πεδίο αυτό υποτίθεται ότι υλοποιείται από τους διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων και τις προϊστάμενες/ους των νηπιαγωγείων. Άρα, οι διευθυντές/ντριες καλούνται από το ΥΠΑΙΘΑ να πάρουν τον ρόλο του/της αξιολογητή/τριας των συναδέλφων/ισσών τους και να βρεθούν απέναντί τους! Τις/τους καλεί να μπουν στο τμήμα που διδάσκουν οι νεοδιόριστες/οι ως πιο ικανοί κι αρμόδιοι (!!!), να παρακολουθήσουν το μάθημά τους, να το ακτινογραφήσουν με σκοπό να τις/τους βαθμολογήσουν και μάλιστα το ΥΠΑΙΘΑ νουθέτησε και τις/τους διευθυντές/ντριες, προϊσταμένες/ους να μη βάλουν σε όλες/όλους υψηλές βαθμολογίες γιατί έτσι δεν θα μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της αξιολόγησης. Το ΥΠΑΙΘΑ ξεχωρίζει τις/τους διευθυντές/ντριες, προϊσταμένες/ους, τις/τους αποσπά από το υπόλοιπο σώμα των εκπαιδευτικών, τους βάζει να σταθούν απέναντι από τις νεοδιόριστες/ους σήμερα, κι αύριο απέναντι στο σύνολο των εκπαιδευτικών. Ο νέος ρόλος που τους καλεί να υπηρετήσουν τους μετατρέπει από συναδέλφισσες και συναδέλφους σε αξιολογητ(ρι)ες. Και ταυτόχρονα, τους απειλεί για να τους εκφοβίσει.

Μετά και τις εξελίξεις που αφορούν στην απόπειρα της Κυβέρνησης για ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα γίνεται πια ολοφάνερο το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση συνολικά της εκπαίδευσης. Κανείς και καμιά δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε που οδηγεί όλο αυτό το σχέδιο και για το δημόσιο σχολείο αλλά και για τις/τους εκπαιδευτικούς. Στην ολοκλήρωσή του σημαίνει κατάργηση της μονιμότητας και κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών και σχολείων.

Χαιρετίζουμε όσες/όσους προϊσταμένες και διευθύντριες/ες έχουν συνταχτεί με τον μεγαλειώδη αγώνα του κλάδου και έχουν ήδη υπογράψει Απεργία Αποχή από την ατομική αξιολόγηση. Καλούμε όσες/όσους διευθυντές/ντριες και προϊσταμένες/ους δεν το έχουν κάνει ακόμα, να το κάνουν τώρα χωρίς κανέναν δισταγμό. Τους καλούμε να υπερασπίσουν κι αυτοί από τη θέση τους το δημόσιο δωρεάν σχολείο, την ισότητα και τη δικαιοσύνη στους συλλόγους διδασκόντων και να ταχθούν με τον αγώνα που δίνουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα και οι νεοδιόριστες/οι και όλος ο κλάδος! Να μη δυναμιτίσουν το κλίμα στα σχολεία, να μη δεχτούν να μετατραπούν σε αξιολογητ(ρι)ες.

Από την πλευρά μας, καλούμε να βρεθούμε όλες και όλοι από την ίδια όχθη, να δώσουμε ενωμένοι αυτήν τη μάχη σαν ένας άνθρωπος. Συνεχίζουμε τον ανυποχώρητο αγώνα για την ακύρωση της αξιολόγησης υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα όλων των παιδιών στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Απαιτούμε άμεση και ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων, διαφυλάσσουμε τα δικαιώματά μας και τη δημοκρατία στους Συλλόγους Διδασκόντων.

Σημειώνουμε τα παρακάτω:

-Η Απεργία-Αποχή (στο εξής Α/Α) είναι νόμιμη απεργιακή μορφή πάλης

Η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη. (γνωμοδοτικό σημείωμα Τσίπρα)

-Όσοι συμμετέχουν στην Απεργία Αποχή δεν μπορούν να έχουν καμία ποινή γιατί δεν αξιολόγησαν

Τόσο από την ίδια τη συνταγματική αλλά και υπερνομοθετική αναγνώριση του δικαιώματος της απεργίας όσο και από την ρητή διατύπωση του άρθρου 46 του ν.3528/2007 προκύπτει με σαφήνεια, ότι η συμμετοχή σε απεργία, οποιασδήποτε μορφής, συνιστά δικαίωμα του εργαζομένου και προστατεύεται πλήρως από την έννομη τάξη. Έτσι, έχει κριθεί, ότι η συνδικαλιστική δραστηριότητα δεν μπορεί να αξιολογηθεί καθεαυτή αρνητικά για την εξέλιξη του υπαλλήλου, διότι συνιστά νόμιμη άσκηση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής ελευθερίας, κατά το άρθρο 23 παρ. 1 του Συντάγματος και το άρθρο 30 του ν.1264/1982 (ΣτΕ 444/1996, 1907/2002). Ομοίως έχε κριθεί, ότι δεν μπορεί να επέρχεται οποιαδήποτε δυσμενής υπηρεσιακή συνέπεια εις βάρος υπαλλήλου, λόγω της συμμετοχής αυτού σε νομίμως προκηρυχθείσα απεργιακή κινητοποίηση (ΔΕΑ 559/2020).

Είναι, εξάλλου, προφανές, ότι η άσκηση ενός νομίμου δικαιώματος δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως πειθαρχικό παράπτωμα ή να συνδεθεί έμμεσα ή άμεσα με την επιβολή οποιουδήποτε δυσμενούς διοικητικού ή άλλη μορφής μέτρου εις βάρος του υπαλλήλου, καθώς κάτι τέτοιο, θα έπληττε καίρια τον πυρήνα του δικαιώματος της απεργίας, θέτοντας υπέρμετρους περιορισμούς στην άσκησή του, συνιστώντας εκ του αποτελέσματος απαγορευμένη κατά τον ν. 1264/1982 ανταπεργία. Υπενθυμίζεται, ότι ως ανταπεργία νοείται κάθε συλλογικό μέτρο, το οποίο λαμβάνει ο εργοδότης, που είτε εκφράζεται με άμεσες είτε με υποκρυπτόμενες συμπεριφορές, όπως η θέση σε διαθεσιμότητα ή η καταγγελία της συμβάσεως εργασίας, υπό την αίρεση της αποδοχής των όρων, που επιβάλλει ο εργοδότης ή η επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων και αποσκοπεί στο να εξαναγκαστούν οι απεργοί να παραιτηθούν από τις διεκδικήσεις τους και να απόσχουν από αγωνιστικά μέτρα (Λ. Ντάσιου Εργατικό Δικονομικό Δίκαιο Τόμος Β/ΙΙ σελ. 1003). Η ανταπεργία γενικά απαγορεύεται σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ.2 του ν. 1264/1982, χωρίς διακρίσεις είτε πρόκειται περί φανερής είτε περί υποκρυπτόμενης, έχει δε εφαρμογή η απαγορευτική διάταξη του άρθρου 22 παρ. 2 του ν. 1264/1982. (γνωμοδοτικό σημείωμα Τσίπρα)

Καλούμε:

  • Τις/τους προϊσταμένες νηπιαγωγείων και διευθύντριες/ντές δημοτικών σχολείων να συμμετέχουν καθολικά στην ΑΑ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης που έχει κηρύξει η ΔΟΕ.  Οι συναδέλφισσες και συνάδελφοι διευθύντριες/ντές και προϊσταμένες/οι έχουν τη δυνατότητα της μαζικής συμμετοχής στην ΑΑ και της ακύρωσης στην πράξη αυτού του σχεδίου.
  • Τις/τους νεοδιόριστες/ους συναδέλφους να μαζικοποιήσουν ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή τους στην Απεργία-Αποχή (ΑΑ). Όσες/οι δεν έχουν ακόμα υπογράψει τη δήλωση συμμετοχής στην ΑΑ να το πράξουν άμεσα.
  • Όλες/ους τις/τους συναδέλφους να υπερασπίσουν το δημόσιο δωρεάν σχολείο, την ισότητα και την δημοκρατία στους συλλόγους διδασκόντων και να ταχθούν με τον αγώνα που δίνει όλος ο κλάδος! 

Το διακύβευμα είναι ύψιστης σημασίας και αφορά πρώτα απ’ όλα την ίδια την ύπαρξη του δημόσιου και δωρεάν σχολείου αλλά και τον κοινωνικό και παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών.

Με βάση τα παραπάνω ο Σύλλογος μας προχωρά την Δευτέρα 5/2, εφόσον δεν έχει καλέσει η ΔΟΕ, σε δια ζώσης και διαδικτυακή ενημέρωση διευθυντ(ρι)ων και προϊσταμένων, ώστε να υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες.

Το επόμενο διάστημα, σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ θα συντονιστούμε για να συνδιοργανώσουμε μια μεγάλη συγκέντρωση σε κλειστό χώρο στο παραπάνω πλαίσιο, μήνυμα αγωνιστικής ενότητας κι αλληλεγγύης.

Θα ακολουθήσουν αναλυτικές οδηγίες και βήματα καθώς και απαντήσεις σε κρίσιμες ερωτήσεις σχετικά με το Α2.

-Αναφορικά με τις/τους νεοδιόριστους/ες, δεν μπαίνουν στις πλατφόρμες και στην γραπτή πρόσκληση του/της διευθυντή/ντριας, προϊσταμένης/ου για το πρώτο ραντεβού, απαντούν με τη δήλωση Απεργίας Αποχής ακριβώς όπως απάντησαν και στους αξιολογητές σχολικούς συντονιστές

Αναφορικά με τις/τους διευθυντ(ρι)ες και προϊσταμένες/ους θα υπογράψουν και θα πρωτοκολλήσουν στο σχολείο τη δήλωση Απεργίας Αποχής και θα ενημερώσουμε μέχρι αύριο πού θα σταλεί.

Καλούμε να ενημερώνετε το σωματείο σχετικά με οποιεσδήποτε ενέργειες που αφορούν το Α2. Να συζητηθεί σε όλα τα σχολεία το ζήτημα και να καλέσουν και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων τις/τους διευθυντές/τριες, προϊσταμένες/ους να δηλώσουν Απεργία Αποχή

Την Τετάρτη 31/1 στις 1.30μμ καλούμε σε συνάντηση της επιτροπής αγώνα για το σχεδιασμό της δράσης μας ενάντια στην αξιολόγηση.

Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να αποφασίσει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα δράσης για να απαντήσει στη συνολική επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ στην εκπαίδευση και την εργασία. Άμεσα να αποφασίσει τώρα:

-24ωρη απεργία στην 1/02/2024 με κύκλο ΓΣ και ολομέλεια προέδρων ώστε να προπαγανδιστεί. Νέος γύρος ΓΣ μετά για νέα αποφασιστική απεργιακή κλιμάκωση 15-16/2.

-Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα με κεντρικό σύνθημα «Η εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα/Όχι στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων-Όχι στην αξιολόγηση σχολείων κι εκπαιδευτικών-Όχι στις εξετάσεις PISA/Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση»/ Όχι στο νομοσχέδιο για την υπαγωγή της Δημόσιας Τεχνικής Επαγγελματικής εκπαίδευσης στις συνθήκες καπιταλιστικής αγοράς, κερδοφορίας και εκμετάλλευσης».

-Παλλαϊκό Πανεργατικό απογευματινό συλλαλητήριο την επόμενη εβδομάδα 29-2/2. Η εκπαίδευση υπόθεση όλου του λαού και του εργατικού κινήματος

-Κινητοποιήσεις και μεγάλα γεγονότα για τα ζητήματα των μισθών και της ακρίβειας, προβολή της πραγματικής εικόνας των εξαιρετικά χαμηλών μισθών των εκπαιδευτικών

– Μεγάλη συγκέντρωση σε γήπεδο-θέατρο των νεοδιόριστων της Αττικής που υπογράφουν Α/Α ώστε να δοθεί πανελλαδικό μήνυμα ότι υπάρχουν χιλιάδες σε αυτή τη μάχη

– Ακύρωση εξετάσεων PISA

Καλούμε ομοσπονδίες, συνδικάτα, πρωτοβάθμια σωματεία σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα να προχωρήσουμε με πανεργατική απεργία στις αρχές Φλεβάρη, με προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα. Την ώρα που το φοιτητικό κίνημα είναι στους δρόμους, ενώνουμε τους αγώνες μας, ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ και συνολικά τις ιδιωτικοποιήσεις στα κοινωνικά αγαθά, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς κόντρα στη λιτότητα και την ακρίβεια και τα προκλητικά κέρδη του κεφαλαίου!

Οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους!

Μπορούμε να νικήσουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *